Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile Evanghelia și scrisorile sfântului Ioan: istorie, literatură și teologie și Pledoarii pentru viață și unitate. Volumul comunicărilor științifice studențești, Iași, mai 2018, prima scrisă, iar a doua coordonată de același pr. dr. Iulian Faraoanu.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Evanghelia și scrisorile sfântului Ioan: istorie, literatură și teologie, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 14x20 cm, are 174 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Studiul de față se axează asupra Evangheliei după sfântul Ioan și asupra celor trei scrisori care aparțin literaturii ioanee. El se prezintă sub forma unui tratat conceput pentru a facilita apropierea de tradiția atribuită sfântului Ioan. Obiectivul principal vizează oferirea unor cunoștințe și orientări pentru a putea avea acces la universul literaturii și teologiei sfântului Ioan. Opera se constituie și sub forma unui instrument util în vederea lecturii și interpretării scrierilor ioanee, care sunt analizate din prisma celor trei dimensiuni: cea istorică, literară și teologică.

Dincolo de conținut, paginile din lucrare încearcă să surprindă câte ceva din bogăția ideilor prezente în Evanghelia și scrisorile atribuite de Tradiție geniului lui Ioan, Discipolul iubit al Domnului. Accentul a căzut pe explicarea unor trăsături ale chipului lui Isus Cristos așa cum îl prezintă autorul. Se remarcă în acest sens originalitatea portretului Mântuitorului, rod al reflecției, al meditației și al sintezei curentelor religioase și culturale cu care Martorul a venit în contact. Până la urmă, întregul efort al lui Ioan este orientat către dorința de a găsi un răspuns la întrebarea arzătoare a generațiilor de creștini: Cine este Isus Cristos în care noi credem? De cealaltă parte, se situează comunitatea lui Ioan invitată să intre în logica planului divin, să-l cunoască pe Isus Revelatorul, să creadă în el și să accepte darul vieții. Membrii comunității sunt ridicați la statutul de copii ai lui Dumnezeu, generați chiar din dumnezeire în virtutea credinței mărturisite.

Ceea ce impresionează este originalitatea operelor atribuite lui Ioan. Creativitatea autorului iese în evidență și prin propunerea unei Evanghelii a semnelor care anticipează cartea ceasului. Mai mult, ideile sale, apreciate pentru valoarea lor, au fost preluate și elaborate de către membrii comunității pentru a găsi răspuns la provocările din sânul Bisericii care lua naștere.

Un alt lucru impresionant e constituit de bogăția și profunzimea ideilor despre Dumnezeu, Cristos și Biserică. Ioan poate fi un model și pentru creștinii de astăzi invitând la meditație, reflecție, dar mai ales la cunoaștere personală și interioară a Cuvântului vieții. Țelul suprem rămâne comuniunea cu Fiul și cu Tatăl. În definitiv, "toate acestea au fost scrise ca să credeți că Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și crezând, să aveți viață în numele lui" (In 20,31).

Pr. Iulian Faraoanu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Pledoarii pentru viață și unitate. Volumul comunicărilor științifice studențești, Iași, mai 2018, coordonată de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14x20 cm, are 155 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Lucrarea de față reunește lucrările sesiunii de comunicări științifice studențești desfășurate în luna mai a anului 2018, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Evenimentul a avut ca titlu "Mărturii în favoarea unității și a vieții" și a adunat contribuții științifice ale studenților în diferite materii: exegeză, asistență socială și teologie dogmatică. Scopul acestei întâlniri academice a fost acela de a promova cercetarea teologică și dialogul cu oamenii și realitățile timpului nostru.

Prima parte a volumului conține abordări din perspectiva ideilor cristologice și a conceptelor de mărturie și viață, inspirate în mare parte din Evanghelia după sfântul Ioan. Conceptul de mărturie în Evanghelia lui Ioan evidențiază rolul fundamental pe care îl joacă mărturia în viața creștinului de pretutindeni. Mărturia lui Isus este orientată în mod constant către adevăr, un adevăr de cunoscut și de întâlnit. Însă scopul a toate este darul vieții pe care Isus Revelatorul îl oferă cu atâta generozitate.

Partea a doua are o latură mai aplicativă. Sunt prezentate într-o primă fază unele analize textuale. Lucrarea "Planul lui Dumnezeu și cele șapte sigilii din capitolul al V-lea al Cărții Apocalipsului" ilustrează aspecte ale simbolismului folosit de autorul acestei scrieri în creionarea figurii Mielului. Conferința intitulată "Urmarea lui Isus pe drumul crucii în sursa Q din evangheliștii sinoptici Mt și Lc" pune accent pe relevanța pe care o are discipolatul în viața creștinului. Ultima intervenție a avut rolul să transpună în practică dimensiunea unității și a vieții. Volumul se încheie cu o contribuție despre "Rolul episcopului în unitatea Bisericii după tratatul De Catholicae Ecclesiae Unitate al sfântului Ciprian de Cartagina". Lucrarea scoate în evidență caracterul unificator al unui episcop atât în cadrul universal al Bisericii, cât și în ambientul particular al Bisericii locale.

Sperăm ca aceste pagini să fie utile și să constituie un pas înainte în cunoașterea valorilor unității și ale vieții, precum și un imbold pentru o mai bună mărturisire și trăire a evangheliei Mântuitorului.

Pr. Iulian Faraoanu

*

Evanghelia și scrisorile sfântului Ioan: istorie, literatură și teologie
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2018, 14x20, 174 p., ISBN 978-606-578-363-8, 15 lei

Pledoarii pentru viață și unitate. Volumul comunicărilor științifice studențești, Iași, mai 2018
Iulian Faraoanu, coord., Ed. "Sapientia", 2018, 14x20 cm, 156 p., ISBN 978-606-578-362-1, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 933.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat