Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărți

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent Agenda liturgică 2019, sub coordonarea pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecția "Liturgie", în formatul 14x20 cm, are 434 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Redactată sub coordonarea pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, Agenda liturgică 2019 este un instrument util atât pentru păstorii sufletești și lucrătorii pastorali, cât și pentru orice credincios romano-catolic.

Într-adevăr, Agenda liturgică 2019 cuprinde informații pentru Anul liturgic în curs (Anul C), indicând pentru fiecare zi textele pentru Liturgia cuvântului, pentru formularele de Liturghii, pentru sfinții zilei, pentru Liturgia Orelor etc.

O noutate deosebită a acestei Agende liturgice este introducerea textelor pentru novene și rugăciuni specifice unor zile de sărbătoare. Astfel, niciun credincios nu va putea să rateze începutul unei novene sau specificul unei zile de sărbătoare, având rugăciunile așezate pentru fiecare zi. De asemenea, sunt trecute pentru zilele respective indicații utile pentru Prima Vineri din lună, pentru Prima Sâmbătă din lună, pentru Zilele speciale dedicate unor evenimente sau tematici, colecte speciale etc.

Pentru păstorii sufletești, în special, pentru fiecare zi rămâne un spațiu liber pentru a nota intențiile de la sfintele Liturghii, precum și anumite anunțuri adresate comunității.

Ne dorim ca Agenda liturgică 2019 să contribuie la o mai bună trăire liturgică a credincioșilor, în strânsă legătură cu Biserica locală și Biserica universală.

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Educația religioasă a preadolescenților și a adolescenților, scrisă de prof. Agneza Ilinca. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 14x20 cm, are 178 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Această carte, intitulată Educația religioasă a preadolescenților și a adolescenților, poate fi un instrument util persoanelor chemate să se implice în misiunea nobilă de a da educație umană și creștină generațiilor viitoare.

Formarea autentică a generațiilor viitoare de cetățeni și creștini, responsabili și angajați în respectarea și transmiterea valorilor umane și creștine, precum și în promovarea acestora în societatea în care ei vor trăi, cere din partea factorilor responsabili, atât laici, cât și clerici, o pregătire morală și intelectuală adecvată misiunii importante pe care trebuie s-o împlinească în spirit autentic de slujire.

Lucrarea de față numește clar instituțiile care au misiunea de a lucra responsabil la educarea și formarea generațiilor viitoare. Acestea sunt: familia, Biserica și școala. Reprezentanții acestor instituții sunt: părinții, preoții și colaboratorii acestora și profesorii, mai ales profesorii de religie.

Primii și principalii educatori ai copiilor sunt părinții, care, în mod normal, nu pot fi niciodată înlocuiți total și adecvat fără a aduce prejudicii importante educației copiilor. Părinții încep procesul de educare a copiilor încă din cea mai fragedă copilărie, apoi o continuă și o supraveghează chiar și atunci când educarea copiilor este preluată și continuată de Biserică și de școală.

Educația religioasă a copiilor începe în sânul familiei și va continua la biserică și apoi la școală, în cadrul organizat al orei de religie.

Biserica, după ce a semănat în sufletul copilului, prin Botez, sămânța credinței și a celorlalte virtuți teologale, continuă opera educării credinței și a virtuților prin pregătirea catehetică în vederea primirii sacramentelor Spovezii și Primei Sfinte Împărtășanii. Biserica va continua catehizarea copiilor pentru primirea și a celui de-al treilea sacrament al inițierii creștine, Mirul, după ce le-au primit pe primele două, Botezul și Euharistia. Toate sacramentele amintite mai sus - Botezul, Mirul, Euharistia și Reconcilierea sau Spovada - sunt administrate gradual începând cu frageda copilărie, continuând cu prima copilărie, preadolescență și adolescență.

În strânsă legătură cu educația acordată de părinții copiilor lor în familie este și educația creștină oferită de Biserică și de școală. Colaborarea strânsă între familie, Biserică și școală realizează o educație adecvată și completă a copiilor, a preadolescenților și a adolescenților, a generației actuale care va deveni generația matură și responsabilă de mâine a societății și a Bisericii.

Această lucrare vrea să arate, pe lângă importanța colaborării sincere și devotate a celor trei instituții responsabile cu educarea și formarea oamenilor de mâine, și necesitatea folosirii adecvate a metodelor și a mijloacelor pedagogice cerute de o educație completă a elevilor preadolescenți și adolescenți.

Tematicile dezvoltate în această lucrare pot fi un argument pentru a o parcurge și a primi sugestiile propuse de aceasta.

Mă bucur să pot recomanda studierea materialelor propuse celor implicați în procesul nobil, dar și delicat și angajant, al educării generațiilor actuale în vederea realizării unei societăți viitoare umane și creștine, dorită și așteptată de societatea și de Biserica de mâine.

Le doresc mult succes, elan și curaj tuturor persoanelor implicate în activitatea pedagogică, precum și satisfacția de a vedea creșterea și dezvoltarea societății și a Bisericii actuale, cu speranța de a culege roade frumoase și bogate după eforturile și sacrificiile făcute în împlinirea vocației primite și urmate cu fidelitate.

Conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Să ne rugăm cu psalmistul, vol. 2. Psalmii 26-51, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20 cm, are 392 p. și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

Dacă e să o privim din punct de vedere al mărimii, Cartea Psalmilor, cu cele 1931 de cuvinte ebraice, este cea de-a treia carte veterotestamentară, după Cartea profetului Ieremia și Cartea Genezei. Însă dacă e să vedem prezența ei, mai întâi, în istoria tradiției iudaice și, apoi, în cea creștină, importanța ei este primară. Să ne gândim, de exemplu, la opera sfântului Augustin, unde din cele aproximativ 60.000 de citări biblice, 20.000 sunt din Vechiul Testament și, dintre acestea, 11.500 sunt preluate din Psalmi. Cartea Psalmilor este cea mai citată după Evanghelii. Însă dominant nu este doar aspectul cantitativ. Același părinte al Bisericii, în comentariul său la Psalmi Enarrationes in Psalmos, exclamă: "Psalterium meum, gaudium meum! (Psaltirea mea, bucuria mea!", dând astfel glas unei adeziuni corale care va continua de-a lungul veacurilor în creștinism.

O astfel de adeziune bucuroasă și mistică o regăsim și în comentariul pe care pr. Claudiu Dumea îl face la Cartea Psalmilor și care, din motive de practicitate, va fi publicat la Editura Sapientia în șase volume. Titlul pe care pr. Dumea l-a ales pentru aceste meditații despre psalmi este Să ne rugăm cu psalmistul. Prin aceasta, autorul ne invită să vedem psalmii ca un dialog cu Dumnezeu, însă un dialog pe care Dumnezeu însuși l-a deschis. Ideea ar fi că așa cum un copil învață să vorbească întrucât tatăl îi vorbește, tot la fel, noi învățăm să-i vorbim lui Dumnezeu întrucât Dumnezeu ne-a vorbit mai întâi.

Din această perspectivă nu ar trebui să ne surprindă faptul că în Biblie, care este prin excelență cuvântul lui Dumnezeu, întâlnim o carte de rugăciuni. Sfânta Scriptură este cuvântul lui Dumnezeu adresat nouă, în timp ce rugăciunile sunt cuvinte omenești. Dar cum au ajuns acestea în Biblie? Biblia este cuvântul lui Dumnezeu și în Psalmi. Aceasta înseamnă că rugăciunile adresate lui Dumnezeu sunt cuvântul lui Dumnezeu? Răspunsul la această întrebare îl găsim în natura dialogică a Scripturii și, mai ales, în cheia ei de boltă, care este figura Fiului, Isus Cristos, Dumnezeu și om. El este cel care transformă cuvântul uman rugător în cuvânt divin binecuvântător.

Axa hermeneutică pe care pr. Claudiu Dumea o adoptă în comentariul său la psalmi este așadar cristologică. Dacă Biblia conține o carte de rugăciuni, aceasta înseamnă că Cuvântul lui Dumnezeu nu este doar ceea ce Dumnezeu ne spune, ci și ceea el vrea să audă, pentru că este Cuvântul Fiului pe care el îl iubește. Întregul arc al existenței noastre este asumat de Cristos și transformat în glorie divină, chiar și momentele cele mai întunecate, deoarece Isus a murit pe cruce având pe buze cuvintele psalmilor.

În analiza sa, pr. Dumea este conștient și de faptul că Psaltirea este și un text poetic ce trebuie supus unei analize istorico-critice. Cartea Psalmilor se prezintă ca un șantier pentru critica textuală, din cauza transmiteri sale seculare și relativelor sale modificări și chiar degenerări. Se prezintă și ca un laborator filologic fie datorită disparității cronologice în compunerea diferitelor versuri, fie datorită caracteristicilor lexicale foarte diferite, fie datorită trecerilor de la originalul ebraic la traducerea Septuagintei și la textul final masoretic vocalizat. Din acest motiv, pr. Claudiu îmbină reflecțiile personale cu comentariile făcute de diferiți părinți ai Bisericii, exegeți consacrați și chiar poeți care au căutat să pătrundă mai adânc sensul și conținutul psalmilor.

Dincolo de aceste aspecte însă, nu trebuie să uităm că obiectul rugăciunii în psalmi este viața în comuniune cu Dumnezeul revelației, victoria finală a lui Dumnezeu în lume și instaurarea împărăției mesianice. De fapt este același scop spre care conduce Noul Testament și este aceeași respirație care susține Tatăl nostru. De aceea, singurul lucru important este să începem mereu din nou să ne rugăm cu fidelitate și iubire psalmii, în numele Domnului nostru Isus Cristos.

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria, scrisă de prof. Valeria Gherguț. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 14x20 cm, are 170 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Lucrarea Valențele educative ale cultului sfintei Fecioare Maria, realizată de profesoara Gherguț Valeria, ne oferă posibilitatea de a descoperi și de a aprofunda importanța cultului și a evlaviei îndreptate spre sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus Cristos și mama Bisericii.

Cunoaștem din textul Evangheliei după sfântul Ioan că Isus o oferă pe mama sa sfântă, în persoana ucenicului iubit, ca mamă spirituală, tuturor oamenilor, zicând: Iat-o pe mama ta! (In 19,27).

Noi, creștinii, în calitate de mădulare ale Bisericii, trupul mistic al lui Cristos, în care sfânta Fecioară Maria ocupă un loc privilegiat întrucât ea este Mădularul eminent al acesteia și constituie, în același timp, Modelul Bisericii, ar trebui să o cunoaștem cât mai bine pe mama lui Isus și a noastră pentru a o putea venera cum se cuvine și a ne putea bucura din plin de mijlocirea și de protecția ei maternă.

Această lucrare poate fi un instrument benefic pentru a descoperi misiunea specială a sfintei Fecioare Maria în opera de mântuire, realizată de Cristos prin viața și activitatea sa de apostol trimis de Tatăl ceresc și de învățător al evangheliei, precum și prin împlinirea misiunii sale de Mare Preot și de Jertfă sfântă, preacurată, oferită pe lemnul Crucii.

În realizarea planului de mântuire, sfânta Fecioară Maria participă, într-un mod propriu și excepțional, la mijlocirea lui Cristos în vederea actualizării operei de mântuire a tuturor oamenilor.

Propunerea unor învățături ale Bisericii cu privire la rolul sfintei Fecioare Maria, în paginile acestei cărți, ne poate folosi drept ghid în aprofundarea reflecțiilor personale și la o redescoperire a importanței evlaviei autentice față de mama noastră cerească. Totodată, cunoașterea adecvată a misiunii și a rolului Mariei, mama Răscumpărătorului, ne va ajuta și ne va determina ca, imitându-i virtuțile, să-i urmăm exemplul de colaborare cu Cristos la mântuirea noastră și la răscumpărarea semenilor noștri, chemați la existență și orânduiți de iubirea trinitară să participe la viața divină.

Parcurgerea itinerarului istoric al cultului marian, începând cu primele secole creștine, perioada Evului Mediu, epoca modernă, continuând cu doctrina Conciliului al II-lea din Vatican și cu cea reînnoită de Exortația apostolică Marialis cultus, poate să ne ajute să descoperim valențele instructiv-educative ale cultului marian, nu numai pe noi, creștinii adulți, ci și pe elevii creștini, care participă la orele de religie la școală sau la catehezele organizate de comunitățile ecleziale.

Mă bucur că în curând va apărea această carte și o felicit pe doamna profesoară pentru realizarea ei, mai ales că am fost coordonatorul științific al acestei lucrări, și o recomand cu căldură, în speranța că aceasta va putea constitui un stimulent pentru creșterea și maturizarea adecvată a cultului marian în rândul creștinilor, dornici să se bucure de ocrotirea și de mijlocirea eficientă a sfintei Fecioare Maria, mama lui Cristos și a noastră.

Conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae

* * *

Agenda liturgică 2019
Ed. "Sapientia", 2018, 434 p., 14x20 cm, 25 lei

Educația religioasă a preadolescenților și a adolescenților
Agneza Ilinca, Ed. "Sapientia", 2018, 178 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-360-7, 15 lei

Să ne rugăm cu psalmistul, vol. 2. Psalmii 26-51
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2018, 392 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-355-3, 20 lei

Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria
Valeria Gherguț, Ed. "Sapientia", 2018, 170 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-359-1, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1016.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat