Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patru cărți noi la Editura "Serafica"

La începutul acestui an, la Editura "Serafica" au văzut lumina tiparului patru cărți noi:

"Arta de a trage folos din păcatele noastre după Sfântul Francisc de Sales", autor Joseph Tissot; "Viața și activitatea Sfântului Iuda Tadeu", de pr. Leo. C. Gainor, OP; "Rugăciuni de vindecare a arborelui genealogic pentru eliberarea de relele datorate înaintașilor noștri"; "Norme tipografice pentru tehnoredactarea textelor pe computer", autori Roland Meynet, Jacek Oniszczuk.

*

"Arta de a trage folos din păcatele noastre după Sfântul Francisc de Sales", autor Joseph Tissot, traducere de pr. Eugen Blăjuț jr., apare în formatul 10,5x16,5 cm, are 230 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 16 lei.

La Editura "Serafica" a văzut lumina tiparului, în luna ianuarie 2019, o nouă carte de excepție: "Arta de a trage folos din păcatele noastre după Sfântul Francisc de Sales", autor Joseph Tissot, traducere pr. Eugen Blăjuț jr.

După cum se precizează încă din prefața cărții, acest titlu ar putea trezi uimire, deoarece păcatul, prin natura sa distrugătoare, intră în conflict cu orice noțiune de beneficiu sau artă. Paginile de față pot fi o reală mângâiere și sprijin nu numai pentru cei care sunt deja sau vor să fie pioși, dar mai ales pentru cei păcătoși, făcându-le mai ușoară convertirea.

Predicator și autor a numeroase scrieri religioase, Joseph Tissot construiește, în paginile acestui volum, o veritabilă terapie psihologică a vinei păcatului, folosindu-se de scrierile Sfântului Francisc de Sales, un mare Învățat al Bisericii Romano-Catolice, supranumit și Doctorul pietății. Tissot croiește această artă de a trage folos din păcate pornind de la momentul în care în Cain, după ce-și ucide fratele, încolțește gândul: "Prea mare este vina mea pentru a obține iertare!". Autorul este conștient că, pentru omul păcătos, cel mai mare pericol îl reprezintă vina, sentiment care îl îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu și de Biserică. Sunt identificate două feluri de vină: una rea, care descurajează și disperă sufletul; și o vină calmă, însoțită de acceptarea faptului că omul, prin natura sa este păcătos, o căință puternică și încredere în milostivirea lui Dumnezeu. În imagini extrem de sugestive, Joseph Tissot arată faptul că dreptatea divină se îndreaptă direct împotriva păcatului și numai indirect împotriva păcătosului cu condiția ca acesta din urmă să nu fie încăpățânat și să persiste în păcat. Practic, arta de a trage foloase din păcate este arta de reîntoarcere a păcătosului la Dumnezeu, un drum mult mai greu de parcurs decât cei care duc o viață virtuoasă prin excelență. Iar pașii sunt cât se poate de simpli: a privi păcatul fără tulburare și descurajare, umilință și încredere în Dumnezeu, consolidarea în perseverență și creșterea devoțiunii către Fecioara Maria. Concluzia care a determinat scrierea acestei Arte, e una cât se poate de convingătoare: vocația lui Cristos este aceea de a fi Mântuitorul nostru, iar dacă nu ar mai fi păcătoși, atunci pe cine ar mai mântui?

[Emilian Pal]

*

"Viața și activitatea Sfântului Iuda Tadeu", de pr. Leo. C. Gainor, OP; traducere de pr. Adrian Măgdici, OFMConv., apare în formatul 12x19 cm, are 122 de pagini, și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

Editura "Serafica" începe noul an cu o apariție editorială inedită: "Viața și activitatea Sfântului Iuda Tadeu", de Leo C. Gainor. Spunem inedită pentru că prima ediție a acestei cărți a apărut în America anilor 50, o perioadă în care capitalismul și consumerismul erau în plină expansiune, dar în care, paradoxal, devoțiunile către acest sfânt au început să se răspândească tot mai mult. Într-un context în care actori ca James Dean sau Marilyn Monroe, scriitori ca Henry Miller sau Ernest Hemingway umpleau imaginația oamenilor, părintele Leo C. Gainor și-a asumat un mare act de curaj, aducând în atenția publicului pe Iuda Tadeu, supranumit "sfântul uitat" sau "patronul cauzelor pierdute". Meritul autorului este că, fără a satisface binecunoscutul apetit american pentru dramă, când schițează portretul sfântului Iuda Tadeu, nu pune accent pe miracolele săvârșite de acesta - ceea ce l-ar fi mistificat, poate injust, și l-ar fi transformat într-un superstar - ci pe trăirea vieții de credință și pe hotărârea cu care Iuda Tadeu a răspândit cuvântul lui Dumnezeu în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Scrisă într-o manieră care amintește de Șeherezada și basmele arabele, cartea îl poartă pe cititor pe urmele sfântului Iuda Tadeu, din Galileea - unde a fost martor la prima minune a lui Cristos și s-a hotărât să-l urmeze - până în Mesopotamia, Siria, Liban, Iran sau Rusia. În paginile de față autorul risipește, fără echivoc, și confuziile biblice sau istorice care au apărut în ceea ce privește perioada în care a trăit și numele de Iuda, deseori fiind confundat cu Iuda Iscarioteanul. Cu toate că sursele biografice sunt extrem de puține și credibile (Biblia amintind doar de câteva ori de el, iar alte izvoare oficiale sunt doar câteva cronici străvechi), autorul reușește să contureze, intim și totuși oficial, o adevărată biografie a unui "sfânt uitat" pe care credincioșii încep să-l redescopere și să se încreadă tot mai mult în mijlocirea sa, mai ales în situații considerate fără ieșire.

[Emilian Pal]

*

"Rugăciuni de vindecare a arborelui genealogic pentru eliberarea de relele datorate înaintașilor noștri", traducere de pr. Iosif Diac, OFMConv., editor pr. Daniel Romila, OFMConv., apare în formatul 10x14 cm, are 32 de pagini color, și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 4 lei.

Editura "Serafica" are bucuria să vă prezinte o nouă apariție editorială în colecția "Rugăciunea Creștinului": "Rugăciuni de vindecare a arborelui genealogic pentru eliberarea de relele datorate înaintașilor noștri". Cu o prezentare grafică deosebită, în care este reprezentat arborele genealogic al neamului lui David, de la Adam până la Fecioara Maria - din care s-a născut Isus, această nouă carte cuprinde rugăciuni de vindecare ale bolilor ereditare (organice sau psihice), rugăciuni de iertare pentru strămoșii noștri, pentru vindecarea familiilor, a viciilor moștenite de la înaintași sau a relelor care cad peste copii.

Deși unora acest titlu li s-ar părea cel puțin neobișnuit pentru o carte de rugăciuni, acesta se dovedește cât se poate de justificat. Și îl justifică nu numai amintirea subiectivă a originilor noastre, dar îl justifică și un aliat obiectiv extrem de puternic: genetica umană. Este binecunoscut faptul că cercetările în domeniul geneticii umane din ultimele decenii au dus la descoperiri remarcabile în ceea ce privește originea noastră, boli ereditare, înclinații, talente, vicii, culminând, la începutul anilor 2000, cu publicarea secvenței genomului uman. Cartea de față poate reprezenta, pe de o parte, o reconciliere între știință și religie, după secole întregi în care acestea s-au aflat în conflict, ba chiar s-au exclus una pe cealaltă. Pe de altă parte, dat fiind faptul că, în multe situații genetica oferă doar explicații nu și soluții la bagajul genetic negativ moștenit, paginile de față oferă o soluție legată intim de ceea ce ne face oameni: suntem suma celor care au fost, celor care trec prin viețile noastre și a celor ce vor veni după noi.

[Emilian Pal]

*

Norme tipografice pentru tehnoredactarea textelor pe computer, autori Roland Meynet, Jacek Oniszczuk; traducere de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., apare în formatul 14x20 cm, are 60 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei.

Prin publicarea acestui material dorim să venim în sprijinul tuturor celor care vor să-și elaboreze tezele de doctorat sau lucrările de licență, aceste norme fiind adoptate atât de Universitatea Pontificală Gregoriana, cât și de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Normele se adresează, în primul rând, doctoranzilor care intenționează să publice tezele lor în colecția "Teze Gregoriana". Cu toate acestea, au devenit Norme pentru prezentarea tezelor la Universitate și se recomandă să se folosească și pentru elaborate și Teze de Licență. De asemenea, inspirându-se amplu din volumele marilor colecții, precum "Analecta Gregoriana", vor fi de ajutor pentru tehnoredactarea textelor de publicat în aceste colecții. Normele sunt, deci, destinate profesorilor și studenților Universității Pontificale Gregoriana. În fața unor norme atât de detaliate, cineva ar putea să se sperie. Nu este deloc cazul, sunt făcute doar pentru a ajuta să se elaboreze lucrarea după minimele exigențe ale meseriei. Pe lângă "Glosarul termenilor tipografici", au fost adăugate sfaturi utile pentru folosirea unor funcții ale programului cel mai folosit de elaborare a textelor, adică Word; este vorba despre funcții uneori puțin folosite de utilizatori, deși sunt indispensabile.

[Emilian Pal]

*

Arta de a trage folos din păcatele noastre după Sfântul Francisc de Sales
Joseph Tissot, trad. pr. Eugen Blăjuț jr., Editura "Serafica", 2019, ISBN 978-606-770-118-0, 10,5x16,5 cm, 230 p., 16 lei

"Viața și activitatea Sfântului Iuda Tadeu"
Pr. Leo. C. Gainor, OP; trad. pr. Adrian Măgdici, OFMConv., Editura "Serafica", 2019, ISBN 978-606-770-117-3, 12x19 cm, 122 p., 12 lei

"Rugăciuni de vindecare a arborelui genealogic pentru eliberarea de relele datorate înaintașilor noștri"
Trad. pr. Iosif Diac, OFMConv., ed. pr. Daniel Romila, OFMConv., Editura "Serafica", 2019, ISBN 978-606-770-116-6, 10x14 cm, 32 p. color, 4 lei

"Norme tipografice pentru tehnoredactarea textelor pe computer"
Roland Meynet, Jacek Oniszczuk; trad.: pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., Editura "Serafica", 2019, ISBN 978-606-770-115-9, 14x20 cm, 60 p., 8 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1598.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat