Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi titluri

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918. Lucrările simpozionului național "Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918", Iași, 21-23 martie 2018, coordonată de pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14x20, are 210 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

"Anul Centenarului" este pe cale să se încheie, lăsând în urmă momentele de mare bucurie și de sărbătoare la care au luat parte toți românii trăitori pe acest pământ strămoșesc, alături de cei aflați pe meleaguri străine, dar racordați spiritual la celebrările naționale din Patria-mamă.

Dieceza de Iași a fost implicată în manifestările naționale dedicate Centenarului Unirii de la 1918 și făuririi statului național unitar, prin unirea provinciilor istorice românești Basarabia, Bucovina și Transilvania cu Regatul României, manifestări la care au fost prezenți preoții, seminariștii și persoanele consacrate, alături de un mare număr de credincioși. Astfel, au fost organizate simpozioane științifice, au fost editate lucrări științifice, au fost proiectate filme documentare, celebrate requiemuri speciale, sfințite monumente ale eroilor catolici și multe altele.

Debutul acestor manifestări comemorative a avut loc la 22 martie 2018, atunci când a fost organizat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași simpozionul național "Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918", în cadrul căruia cercetători și specialiști în domeniul istoriei au susținut comunicări științifice. Au fost evocați cu acest prilej făuritorii României Mari, iar mai presus de toate, au fost omagiați eroii catolici care au luptat pe front pentru apărarea Patriei, căzând pe câmpul de onoare.

Apreciem în mod deosebit inițiativa publicării textelor prezentate la simpozionul din 22 martie a.c., adresând felicitări coordonatorului lucrării, pr. prof. dr. Ștefan Lupu, precum și tuturor autorilor.

În acest mod, lucrarea va deveni un instrument prețios de informare și cunoaștere a faptelor eroice și a istoriei comunităților catolice din Moldova în anii Primului Război Mondial și în perioada imediat următoare.

Cinste eroilor noștri, cinste poporului nostru credincios!

Tuturor cititorilor acestei lucrări, binecuvântarea noastră!

Iași, 10 decembrie 2018

Petru Gherghel, episcop de Iași

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Să ne rugăm cu psalmistul, vol. 1. Psalmii 1-25, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20, are 320 p. și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

Dacă e să o privim din punct de vedere al mărimii, Cartea Psalmilor, cu cele 1931 de cuvinte ebraice, este cea de-a treia carte veterotestamentară, după Cartea profetului Ieremia și Cartea Genezei. Însă dacă e să vedem prezența ei, mai întâi, în istoria tradiției iudaice și, apoi, în cea creștină, importanța ei este primară. Să ne gândim, de exemplu, la opera sfântului Augustin, unde din cele aproximativ 60.000 de citări biblice, 20.000 sunt din Vechiul Testament și, dintre acestea, 11.500 sunt preluate din Psalmi. Cartea Psalmilor este cea mai citată după Evanghelii. Însă dominant nu este doar aspectul cantitativ. Același părinte al Bisericii, în comentariul său la Psalmi Enarrationes in Psalmos, exclamă: "Psalterium meum, gaudium meum!" (Psaltirea mea, bucuria mea!), dând astfel glas unei adeziuni corale care va continua de-a lungul veacurilor în creștinism.

O astfel de adeziune bucuroasă și mistică o regăsim și în comentariul pe care pr. Claudiu Dumea îl face la Cartea Psalmilor și care, din motive de practicitate, va fi publicat la Editura Sapientia în șase volume. Titlul pe care pr. Dumea l-a ales pentru aceste meditații despre psalmi este Să ne rugăm cu psalmistul. Prin aceasta, autorul ne invită să vedem psalmii ca un dialog cu Dumnezeu, însă un dialog pe care Dumnezeu însuși l-a deschis. Ideea ar fi că așa cum un copil învață să vorbească întrucât tatăl îi vorbește, tot la fel, noi învățăm să-i vorbim lui Dumnezeu întrucât Dumnezeu ne-a vorbit mai întâi.

Din această perspectivă nu ar trebui să ne surprindă faptul că în Biblie, care este prin excelență cuvântul lui Dumnezeu, întâlnim o carte de rugăciuni. Sfânta Scriptură este cuvântul lui Dumnezeu adresat nouă, în timp ce rugăciunile sunt cuvinte omenești. Dar cum au ajuns acestea în Biblie? Biblia este cuvântul lui Dumnezeu și în Psalmi. Aceasta înseamnă că rugăciunile adresate lui Dumnezeu sunt cuvântul lui Dumnezeu? Răspunsul la această întrebare îl găsim în natura dialogică a Scripturii și, mai ales, în cheia ei de boltă, care este figura Fiului, Isus Cristos, Dumnezeu și om. El este cel care transformă cuvântul uman rugător în cuvânt divin binecuvântător.

Axa hermeneutică pe care pr. Claudiu Dumea o adoptă în comentariul său la psalmi este așadar cristologică. Dacă Biblia conține o carte de rugăciuni, aceasta înseamnă că Cuvântul lui Dumnezeu nu este doar ceea ce Dumnezeu ne spune, ci și ceea el vrea să audă, pentru că este Cuvântul Fiului pe care el îl iubește. Întregul arc al existenței noastre este asumat de Cristos și transformat în glorie divină, chiar și momentele cele mai întunecate, deoarece Isus a murit pe cruce având pe buze cuvintele psalmilor.

În analiza sa, pr. Dumea este conștient și de faptul că Psaltirea este și un text poetic ce trebuie supus unei analize istorico-critice. Cartea Psalmilor se prezintă ca un șantier pentru critica textuală, din cauza transmiteri sale seculare și relativelor sale modificări și chiar degenerări. Se prezintă și ca un laborator filologic fie datorită disparității cronologice în compunerea diferitelor versuri, fie datorită caracteristicilor lexicale foarte diferite, fie datorită trecerilor de la originalul ebraic la traducerea Septuagintei și la textul final masoretic vocalizat. Din acest motiv, pr. Claudiu îmbină reflecțiile personale cu comentariile făcute de diferiți părinți ai Bisericii, exegeți consacrați și chiar poeți care au căutat să pătrundă mai adânc sensul și conținutul psalmilor.

Dincolo de aceste aspecte însă, nu trebuie să uităm că obiectul rugăciunii în psalmi este viața în comuniune cu Dumnezeul revelației, victoria finală a lui Dumnezeu în lume și instaurarea împărăției mesianice. De fapt este același scop spre care conduce Noul Testament și este aceeași respirație care susține rugăciunea Tatăl nostru. De aceea, singurul lucru important este să începem mereu din nou să ne rugăm cu fidelitate și iubire psalmii, în numele Domnului nostru Isus Cristos.

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Pastorale per non morire. La Diocesi di Iași (Romania) negli anni del comunismo (1948-1977), scrisă de pr. dr. Toni-Mihăiță Cântaciu. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", în formatul 17x24, are 438 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei.

Pastorale per non morire. La Diocesi di Iași (Romania) negli anni del comunismo (1948-1977) - Pastorală pentru a nu muri. Dieceza de Iași în anii comunismului (1948-1977) este titlul disertației doctorale pe care pr. Toni-Mihăiță Cântaciu a susținut-o joi, 14 iunie 2018, la Universitatea Pontificală "Sfântul Ioan din Lateran. Moderatorul lucrării a fost prof. Nicola Reali, iar corelatori: prof. Philippe Chenaux și prof. Denis Biju-Duval.

Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, născut la Tămășeni (Neamț) în anul 1977 și sfințit preot în anul 2002, după șapte ani de slujire în diferite parohii din Dieceza de Iași, a ajuns la Roma în toamna anului 2009. Aici a urmat studii de specializare la Institutul Pastoral "Redemptor Hominis" din cadrul Universității Pontificale Lateran, unde, în anul 2012, a obținut licența în Teologie pastorală. Pentru pr. Toni au urmat apoi șase ani intenși de studiu și cercetare științifică în domeniul teologiei. Conștient că niciun plan pastoral eficient pentru viitor nu poate face abstracție de ceea ce memorialiștii numesc "recursul la memorie", pr. Toni a ales să aprofundeze solicitudinea pastorală și zelul arătat de păstorii Diecezei de Iași în timpul regimului comunist pentru a salva credința credincioșilor împotriva amenințărilor venite din partea unui sistem ateu ostil. Însuși titlul lucrării de doctorat - Pastorală pentru a nu muri - vrea să exprime, așa cum a explicat părintele, "acea acțiune de rezistență, exprimată și realizată prin intermediul credinței active a comunităților creștine-catolice, care nu au vrut să se compromită cu regimul și care, de asemenea, au știut să-și păstreze vitalitatea".

În lucrarea sa, pr. Toni a subliniat modul în care Providența divină a ales persoane înțelepte, ca episcopul martir Anton Durcovici și episcopul Petru Pleșca, care "nu doar au menținut barca Diecezei de Iași pe linie de plutire, ci au reușit, cu un curaj extraordinar, să sfideze periculoasa furtună a ideologiei comuniste, contribuind la creșterea Bisericii locale de Iași".

Pr. Vasile Petrișor

* * *

Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918. Lucrările simpozionului național "Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918", Iași, 21-23 martie 2018
Ștefan Lupu, coord., Ed. "Sapientia", 2018, 210 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-358-4, 20 lei

Să ne rugăm cu psalmistul, vol. 1. Psalmii 1-25
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2018, 320 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-354-6, 20 lei

Pastorale per non morire. La Diocesi di Iași (Romania) negli anni del comunismo (1948-1977)
Toni-Mihăiță Cântaciu, Ed. "Sapientia", 2018, 438 p., 17x24 cm, ISBN 978-606-578-356-0, 35 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 959.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat