Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Două noi cărți la Editura "Serafica"

Editura "Serafica" anunță apariția a două titluri noi: Cartea Terțiarului Franciscan. Manual pentru OFS - Ordinul Franciscan Secular, de pr. Anton Acatrinei (coord.), și Sfântul Francisc de Assisi. Model de viață creștină, de Leone Rosato, traducător pr. Silvestru M. Poșta.

* * *

Cartea Terțiarului Franciscan. Manual pentru OFS - Ordinul Franciscan Secular, ediția a II-a, coordonator pr. Anton Acatrinei, apare în formatul 14x20 cm, are 348 de pagini, și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 24 lei.

Cartea de față se adresează, în primul rând, celor care fac parte - sau vor să facă parte - din familia franciscană, mai precis, Ordinul Franciscan Secular (OFS) și conține Regula, Constituțiunile, Statutele generale și Statutele particulare, din România, ale OFS. Normele din cuprinsul paginilor de față pot fi considerate un mod de inițiere în spiritualitatea franciscană pentru cei care doresc să adopte acest stil de viață. Un manual simplu, un mod de viață, regula de urmat pentru cei care aderă la acest mod de a trăi, iar pentru ca acest mod să nu fie haotic, este necesar să fie guvernat de legi precise. Aceste norme vin să îndrume, nu să restricționeze, viața spirituală a Ordinului Franciscan Secular. Adaptate timpurilor moderne, articolele ce compun forma de viață a OFS nu fac altceva decât să ofere o îndrumare pentru cei care aleg această cale de urmat.

Terțiarii franciscani sunt membrii celui de-al treilea Ordin înființat de Sfântul Francisc de Assisi pentru seculari, laici. Sfântul Francisc de Assisi, inspirat de Duhul Sfânt, pe lângă fondarea primului Ordin pentru frați (minori) și, împreună cu Sfânta Clara de Assisi, a Ordinului surorilor (Damelor sărace), a fondat și un al treilea Ordin destinat laicilor care au dorit să participe la viața și spiritualitatea Ordinului său. Acest de-al treia Ordin al Sf. Francisc de Assisi este cunoscut sub numele de Ordinul Franciscan Secular - OFS. Așadar, Ordinul Franciscan Secular aparține Familiei Franciscane și este format dintr-o unitate organică a tuturor fraternităților catolice, a căror membri, inspirați de Duhul Sfânt, se obligă prin Profesiune să trăiască Evanghelia după modelul sfântului Francisc, în starea laică, seculară, păstrând Regula aprobată de Biserică. Profesiunea constă în hotărârea de a trăi în conformitate cu Evanghelia, avându-l ca exemplu pe Sfântul Francisc, fără a abandona, însă, propria familie (acesta este motivul pentru care se numesc "seculari", adică trăiesc în lume). Specificul acestor frați și ale acestor surori în Cristos este trăirea Evangheliei în propria familie și în societate, promovarea dreptății și a păcii, educarea copiilor la credința creștină, precum și simpla mărturie din viața de zi cu zi.

Am prezentat această carte în ajunul Comemorării Sfintei Elisabeta a Ungariei (17 noiembrie), patroana Terțiarilor franciscani, împreună cu Sfântul Ludovic al IX-lea din Franța și Fericita Veronica Antal din România.

[Emilian Pal]

* * *

Sfântul Francisc de Assisi. Model de viață creștină, autor pr. Leone Rosato, traducător pr. Silvestru M. Poșta. Cartea apare în format 14x20 cm, are 158 de pagini și și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 14 lei.

Proaspăt ieșită de sub tiparul editurii noastre, cartea Sfântul Francisc de Assisi. Model de viață creștină nu face parte din categoria cărților care se citesc, nici din categoria celor care se trăiesc, ci mai degrabă, din categoria celor care celebrează viața. Pornind de la exemplu sfântului Francisc - model desăvârșit de umilință, sărăcie și credință, autorul propune pentru cinstitorii "sărăcuțului din Assisi", acte de devoțiune care, treptat, se transformă în acțiune, în trăire. Întrucât îi are în vedere pe cei care vor să cultive idealul franciscan, conține materiale ce, cum e și normal, reflectă spiritualitatea franciscană. În carte vom găsi, așadar, celebrări care oglindesc diferite aspecte ale vieții franciscane, fiecare însumând elementele necesare pentru o meditație sau o rugăciune completă. Avem de-a face cu un subsidiu ce poate fi folosit atât pentru pregătirea sărbătorii Sfântului Francisc, cât și cu ocazia întâlnirilor cu caracter franciscan sau pentru momente personale de rugăciune. Paginile de față cuprind, întâi de toate, 15 celebrări ce îmbracă forma unei liturgii a cuvântului în sine. Fiecare celebrare se desfășoară după un tipar bine stabilit: o lectură din scrierile sfântului Francisc, o rugăciune, o lectură din viața sfântului Francisc, un psalm responsorial, lectura Evangheliei, reflexii, rugăciunea credincioșilor și concluzii. Interesant este faptul că fiecare temă propusă pentru celebrare reprezintă, de fapt, un moment definitoriu din viața lui Francisc sau o relație specială a acestuia, atât cu Divinitatea, cât și cu umanitatea. Cum este și firesc, prima celebrare are ca temă Pocăința, piatra de temelie a vieții lui Francisc. Temele următoare, reconstituie, pas cu pas, viața sfântului Francisc: Viața evanghelică, Rugăciunea, Iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, Isus Cristos, Biserica, Maica lui Dumnezeu, Umilința, Sărăcia, Fraternitatea, Ascultarea, Apostolatul, Creaturile. Practic, acestea sunt punctele cardinale ale vieții sfântului Francisc. Cartea mai cuprinde și scrieri al "sărăcuțului din Assisi", dar și laude, vespere și devoțiuni în cinstea sa. De fapt, cei care pun în practică această carte, vor ajunge să descopere că, reconstituind viața sfântului Francisc, așa cum a trăit-o el, și-au reconstruit propria viață creștină.

[Emilian Pal]

* * *

Cartea Terțiarului Franciscan. Manual pentru OFS - Ordinul Franciscan Secular, ediția a II-a
Pr. Anton Acatrinei (coordonator), Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-660-093-0, 14x20 cm, 348 p., 24 lei

Sfântul Francisc de Assisi. Model de viață creștină
Pr. Leone Rosato, traducător pr. Silvestru M. Poșta, Editura "Serafica", 2018, ISBN 9708-606-770-096-1, 14x20 cm, 158 p., 14 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 75.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat