Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patru cărți noi la Editura "Serafica"

Editura "Serafica" anunță apariția a patru titluri noi editate în această toamnă: Ciocârlia subteranelor. Preot Gheorghe M. Dumitraș, autor ing. Vasile Dumitraș; Din inimă pentru inimă: trei meditații biblice despre Isus, autor Henri Nouwen; Din iubire... Îndreptarea fraternă, de Leoluca Pasqua; Veronica Antal - Crin însângerat - ediția a III-a, revizuită și adăugită, autor pr. Alexandru Suceu, cu introducere, adăugiri și revizuiri de pr. Damian Pătrașcu.

***

Ciocârlia subteranelor. Preot Gheorghe M. Dumitraș, de ing. Vasile Dumitraș, apare în colecția "Mărturii", în formatul 14x20 cm, are 136 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

La vreme de toamnă, Editura "Serafica" are bucuria să vă prezinte o nouă carte, proaspăt ieșită de sub tipar: Ciocârlia subteranelor. Preot Gheorghe M Dumitraș. Fără a minimaliza sau exagera importanța cărții, putem vorbi despre un adevărat eveniment editorial din mai multe puncte de vedere. În primul rând, dacă ne referim la valoarea documentară, cartea de față reprezintă una din cele mai complexe și complete mărturii cu privire la torturile la care au fost supuși preoții catolici și greco-catolici în timpul regimului comunist. Având în vedere că mărturiile preoților care au suferit în timpul regimului comunist sunt, de cele mai multe ori, laconice (preoții preferând mai degrabă să pună accent pe trăirea credinței decât pe martiriul suferit - considerându-l un dat firesc de la Dumnezeu), este datoria morală a celor ce pot da mărturie despre astfel de fapte să nu lase ca uitarea să se aștearnă peste această pagină neagră din istoria României. Apoi, pentru că tot mai des auzim că "se trăia mai bine pe timpul comuniștilor", cartea de față propune o altă perspectivă a "binelui" comunist, un "bine" în care libertatea de exprimare și de trăire a credinței era considerată crimă de înaltă trădare.

Din punct de vedere literar, cartea este remarcabilă din două motive. Pentru că e scrisă chiar de fratele părintelui Gheorghe Dumitraș, cititorul s-ar putea aștepta la o doză de subiectivism care ar putea influența firul narațiunii, făcându-l să cadă într-un patetism derizoriu. Surpriză! Vasile Dumitraș a împăcat perfect calitatea de frate al părintelui Gheorghe Dumitraș cu cea de povestitor, a știut exact când să apropie cititorul și când să ia distanță față de evenimentele descrise în așa fel încât să nu altereze realitatea cu exagerări inutile și false. Cartea de față dă senzația unui strigăt ținut prea mult timp în piept sau, dacă vreți, în subteran, iar apariția ei vine ca o eliberare a acelei voci din tenebrele închisorilor și minelor de plumb, voce cu care părintele Gheorghe Dumitraș alina suferințele celor închiși, de Crăciun sau de Paști. Născut în 1923, în satul Nisiporești, Neamț, Gheorghe Dumitraș a urmat cursurile Seminarului Franciscan din Hălăucești, iar după ce este hirotonit preot, în 1948 este trimis la Oradea pentru însușirea ritului oriental. În 1949 începe studiul la Conservatorul din București, unde este arestat. În 1952, în celebrul proces al "lotului Todea", este condamnat la 25 de ani de muncă silnică, pentru crime de înaltă trădare. Este eliberat în 1964, pentru ca, un an mai târziu, la numai 42 de ani, să treacă la cele veșnice. Aceasta este istoria, în câteva cuvinte, a vieții unui om. Însă orice om are o poveste, iar povestea lui - așa cum ne e descoperită în paginile acestei cărți, e una din acele povești care te face să-i mulțumești pentru că, în drumul tău spre nicăieri, te-a lăsat să treci prin viața lui.

Nu în ultimul rând, nu trebuie neglijate nici implicațiile sociale ale acestei cărți, pentru că paginile acesteia atrag atenția asupra unei răni care nu s-a închis nici după aproape 30 de ani de la căderea comunismului: redeschiderea Procesului comunismului și redarea bunurilor confiscate către cultele religioase care au avut de suferit de pe urma prigoanei. Într-o societate în care au devenit o modă protestele și haștag-urile care îndeamnă la rezistență, cartea de față ar putea constitui, cu ușurință, un punct de pornire pentru un alt fel de haștag: reabilitare morală sau recunoașteți public martirii întru credință.

[Emilian Pal]

***

Despre autor

Ing. Vasile Dumitraș s-a născut la 1 ianuarie 1930, în satul Nisiporești, comuna Botești, jud. Neamț. După terminarea claselor primare a urmat cursurile Gimnaziului și Seminarului Franciscan din Hălăucești, până în 1947, când a mers la Galați unde a lucrat ca dascăl (cantor) la biserica catolică și unde a absolvit liceul Vasile Alecsandri (Ferdinand). Continuă muzica cu Pr. Carmil Tocănel căruia îi interpretează în primă audiție compozițiile: Ave Maria, O quam suavis, Panis angelicus, Adu-ți aminte. Termină Facultatea de Hidroameliorații din Galați, lucrând apoi în construcții hidrotehnice și social-culturale în Regiunile Crișana și Bacău. În Oradea urmează cursurile Școlii de Artă, specializarea canto, și activează ca solist în mai multe coruri din Oradea și Bacău. După pensionare contribuie la construcția Conventului Franciscan din Oradea, a bisericii din Nisiporești și a Taberei de vară pentru copii de la Holod-Bihor. Devine terțiar Franciscan în Fraternitatea din Oradea și membru în consiliul fraternității regionale Transilvania Vest. Locuiește în Oradea.

***

Ciocârlia subteranelor. Preot Gheorghe M. Dumitraș
Ing. Vasile Dumitraș, Editura "Serafica", 2018, ISBN 9786067701036, 14x20 cm, 136 p., 12 lei
https://www.edituraserafica.ro/ciorcarlia-subteranelor-preot-gheorghe-m-dumitra.html

***

Din inimă pentru inimă: trei meditații biblice despre Isus, autor Henri Nouwen, traducere Roxana Trif și pr. Adrian Măgdici. Cartea apare în format 10x14 cm, are 64 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 3,5 lei.

În această toamnă, la Editura "Serafica" a văzut lumina tiparului broșura Din inimă pentru inimă. Trei meditații biblice despre Isus, semnată de Henri J.M. Nouwen. Preot, psiholog și profesor catolic născut în Țările de Jos, autorul este cunoscut pentru lucrările sale de spiritualitate. După cum însuși Henry Nouwen recunoaște, aceste meditații au o istorie aparte. O scurtă perioadă din viața sa a locuit în Franța, făcând parte din comunitatea Arca, comunitate formată din persoane cu dizabilități mintale și persoane care se îngrijesc de acestea. Îndemnat de către gazda sa să scrie câteva reflecții la Inima Preasfântă - față de care nu a simțit vreodată o dorință de a se ruga, a tot amânat momentul, cu toate insistențele gazdei. După ce s-a mutat în comunitatea Arca din Canada, încercând să se țină de promisiunea de a scrie despre Inima Preasfântă, a suferit o transformare radicală. În Săptămâna Patimilor a simțit o dorință nestăvilită nu de a scrie, ci de a se ruga Inimii Preasfinte, meditând la Patima lui Cristos. Practic, cele trei meditații propuse în această broșură nu sunt altceva decât rugăciuni de la inimă la inimă. Modul intim, uman, în care sunt scrise, vocea timidă pe alocuri, plină de dragoste alteori, nu face altceva decât să prezinte cititorilor nu meditații seci și dogmatice, ci adevăruri personale revelate de dragostea către Inima Preasfântă. O broșură a cărei lecturi îl face pe cititor, fără să vrea, să se roage împreună cu autorul.

[Emilian Pal]

***

Despre autor

Henri Nouwen, născut la 24 ianuarie 1932, în Țările de Jos - și decedat pe 21 septembrie 1996, a fost un preot și profesor catolic, autorul mai multor lucrări de spiritualitate. Nouwen a studiat psihologia și teologia în Olanda. În 1964 s-a mutat în Statele Unite. A predat la Menninger Clinic, precum și la University of Notre Dame, Divinity School of Yale și la Divinity School of Harvard. Pentru mai multe luni, pe parcursul anilor '70, Nouwen a locuit și a lucrat la mănăstirea Genesee, care aparținea călugărilor trapiști.

La începutul anilor '80 a locuit în Peru, împreună cu săracii dintr-o mahala. În 1985 a fost invitat să se alăture unei comunități (L'Arche, în Trosly, Franța) unde persoane cu handicap mental sever locuiau împreună cu cei care aveau grijă de ei. Un an mai târziu, Nouwen s-a decis să facă acest pas, și a mers la L'Arche Daybreak, undeva lângă Toronto, Canada.

***

Din inimă pentru inimă: trei meditații biblice despre Isus
Henri Nouwen, traducători Roxana Trif & pr. Adrian Măgdici, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-105-0, 10x14 cm, 64 p., 3,5 lei
https://www.edituraserafica.ro/din-inima-pentru-inima-trei-media-ii-biblice-despre-isus.html

***

Din iubire... Îndreptarea fraternă, autor Leoluca Pasqua, traducător Iosif Diac. Cartea apare în format 12,5x20,5, are 84 de pagini și și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 11 lei.

Editura "Serafica" își îmbogățește "colecția de toamnă-iarnă 2018" cu o nouă apariție editorială: "Din iubire...Îndreptarea fraternă", autor Leoluca Pasqua. Născut în Italia, autorul a fost formator la Seminarul din Palermo, îndeplinind și slujirea de exorcist. Împletind aspecte din comuniunea lui Isus cu apropiații săi și reflecții personale, cartea de față poate să reprezinte un mic tratat de înțelegere a corectării aproapelui și, mai important, acceptarea faptului că și noi putem fi corectați de către alții. Cu un discurs limpede, fără prețiozități inutile, autorul propune - ca principală cheie de îndreptare autentică - discernământul. În acest fel, se evită eșecul tentativelor de a corecta aproapele, neștiind cum să gestionăm situația. Fin cunoscător al relațiilor inter-umane, Leoluca Pasqua pornește de la o realitate nefardată: încă de la Geneză, relațiile fraterne nu au fost lapte și miere, ci marcate de gelozie și violență(exemplul lui Cain și Abel), ceea ce l-a făcut pe Dumnezeu să îndrepte corectarea primordială către toată lumea, pentru că fiecare este responsabil față de aproapele. Lectura acestei cărți duce la o singură concluzie, subliniată chiar de autor: este mai bine să corectezi, pentru a face binele, decât să taci și să devii complice la rău.

[Emilian Pal]

***

Despre autor

Leoluca Pasqua s-a născut la Corleone, Italia, în 1967. După ce a obținut diploma la Facultatea de Conservare a Bunurilor Culturale la Universitatea din Udine, a absolvit Facultatea Pontificală de Teologie din Sicilia. Actualmente este paroh la parohia Sfinții Cirus și Gheorghe din Marineo. A publicat: "L'inganno della magia. Come liberarsi dai falsi profeti" (2007), tradusă în cehă; "La preghiera che libera. Ostacoli, devizioni e tendenze magiche nella preghiera cristiana" (2007), tradusă în poloneză; "Lottare per vivere. Il combattimento spirituale" (2008); "Dal rancore al perdono" (2015).

***

Din iubire... Îndreptarea fraternă
Leoluca Pasqua, traducător pr. Iosif Diac, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-106-7, 12,5x20,5 cm, 84 p., 11 lei
https://www.edituraserafica.ro/din-iubire-indreptarea-fraterna.html

***

"Veronica Antal - Crin însângerat" - ediția a III-a revizuită și adăugită, autor pr. Alexandru Suceu, cu introducere, revizuiri, și adăugiri de pr. Damian Pătrașcu. Cartea apare în format 11x20 cm, are 232 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Serafica are bucuria să vă recomande a treia ediție, revizuită și adăugită, a uneia dintre cele mai noi și emoționante cărți ieșite de sub tiparul editurii noastre, o apariție editorială cu o încărcătură istorică, socială și religioasă deosebită: "Fericita Veronica Antal - Crin însângerat". Cartea poate fi considerată o carte eveniment ce a prefațat momentul istoric care a avut loc pe 22 septembrie, la Nisiporești: beatificarea Veronicăi Antal, prima femeie româncă, prima tânără româncă, primul laic român, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România și al șaselea român ridicat la cinstea altarelor. Scrisă de preotul Alexandru Suceu, cu introducere, adăugiri și revizuiri de preotul Damian Pătrașcu, cartea este rodul unei munci asidue care îmbină materialele adunate de părintele Anton Demeter (proaspăt declarat Slujitor al Domnului) și publicate în 1991, peste 200 de declarații de la persoanele care au cunoscut-o și apreciat-o pe Veronica Antal, volumul Cezarinei Adamescu și cercetarea extrem de laborioasă făcută de părintele Damian Pătrașcu vice-postulator al acestei cauze de canonizare, care a fost deschisă în Dieceza de Iași în anul 2003. Fără să-și propună acest lucru, cartea de față ar putea fi considerată o biografie oficială a Veronicăi Antal, fiind unul din cele mai complete și complexe documente în acest sens. Dincolo de munca de documentare extrem de dificilă, uneori aproape jurnalistică, uneori aproape de investigație, paginile de față pot avea semnificații istorice, sociale și religioase multiple. În primul rând, după cum se subliniază în prefața volumului, într-o societate consumeristă și mancurtizată, în care termenii ca "puritate", "castitate" sau "martiriu" par să vină din altă lume și sunt luați în derâdere, viața Veronicăi Antal - așa cum e conturată în aceste pagini - reprezintă un model de trăire a credinței până la sânge, un model care, din fericire, și în ziua de azi continuă să atragă tineri. În al doilea rând, este remarcabil faptul că volumul acesta nu se axează pe mistificări inutile sau injuste ori exaltate pentru a dovedi sfințenia acestui Crin însângerat. Dimpotrivă. Portretul moral, viața și sfințenia Veronică sunt conturate limpede și armonios tocmai din mărturiile celor care au cunoscut-o, oameni de la țară simpli, dar, atenție, nu simpliști. Implicațiile simbolice pe care le pot descoperi cititorii sunt încă o mărturie că Dumnezeu a ales-o pe Veronica Antal să fie o floare crescută la umbra Bisericii: s-a născut în "dimineața" unei sărbători (Neprihănita Zămislire) și a fost ucisă cu brutalitate în "apusul" unei alte sărbători (Conferirea Sfântului Mir). În alt treilea rând, cartea de față reprezintă o frescă istorică cutremurătoare a vremurilor de la începutul comunismului, când ordinele religioase au fost interzise și exprimarea credinței devenise o "uneltire" împotriva ordinii socialiste. Chiar și ceea ce a urmat după moartea Veronică - sutele de anchete, toții anii în care crima a fost considerată "cu autor necunoscut", deși identitatea criminalului era la fel de cunoscută ca viața de sfințenie pe care a dus-o Veronica Antal, vin să completeze tabloul unui destin făcut pentru cinstea altarelor. Lectura acestei cărți nu poate duce decât la o concluzie, unica concluzie pe care, de altfel, Veronica Antal a lăsat-o scrisă pe un bilețel ca testament spiritual: "Eu sunt a lui Isus, iar Isus este al meu". Ediția a III-a a cărții are, în plus, un adaos ce conține relatări despre ziua beatificării, semnificația imaginii oficiale și a statuii Fericitei Veronica Antal, imnul Fericitei din Nisiporești, precum și novene și rugăciuni în cinstea Fericitei Veronica Antal.

[Emilian Pal]

***

Fericita Veronica Antal - Crin însângerat, Ed. a 3-a
Pr. Alexandru Suceu, pr. Pătrașcu Damian, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-108-1, 11x20 cm, 232 p., 10 lei
https://www.edituraserafica.ro/fericita-veronica-antal-crin-insangerat.html

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 85.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat