Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna octombrie 2018

Luna octombrie aduce cu sine un nou număr al revistei "Lumina creștinului". Revista a ajuns la numărul 10 (346) al celui de-al XXIX-lea an, din seria nouă.

Articole interesante despre evenimente importante din viața Bisericii locale și a celei universale, redate în mesaje, interviuri, reflecții, oferă acest ultim număr al revistei, având în centru un moment liturgic și eclezial unic: beatificarea tinerei Veronica Antal, fecioară și martiră, celebrată la 22 septembrie în biserica parohială Nisiporești, locul ei de origine.

Pe copertă apare imaginea de ansamblu de la evenimentul beatificării, cu participanții din biserică, ierarhi în altar, preoți, persoane consacrate și oficialități în interiorul bisericii, în stânga sus observându-se tabloul sfintei, dezvelit solemn după citirea decretului de beatificare, în cadrul sfintei Liturghii.

La paginile 3-4 poate fi citit mesajul PS Petru Gherghel, adresat tinerilor, în special seminariștilor aflați la începutul unui nou an universitar. Plecând de la Sinodul Tinerilor care va avea loc între 3-28 octombrie, păstorul diecezei i-a asigurat pe tineri că Biserică vrea să le ofere o atenție specială. Seminariștilor le-a recomandat să se lase formați și să accentueze dimensiunea umană a vocației lor, făcând în acest sens referiri clare la gândurile papei Francisc cu privire la această temă a formării.

O ilustrare succintă și completă a beatificării prezintă pagina 5 a revistei. Aici se găsesc date despre numărul participanților, ritul beatificării, indicii cu privire la conținutul predicii rostite de delegatul papal, card. Becciu.

Paginile 6-7 conțin un interviu în care pr. Cristian Bîrnat vorbește despre experiența mediatică pe care a avut în calitate de realizator de emisiuni și colaborator la Radio Maria. Pentru el începe în toamna aceasta un timp de studii de specializare la Roma.

O prezentare a vizitei secretarului de stat al Vaticanului, card. Pietro Parolin, în Chișinău, se poate citi la pagina 8. Vizita a fost prilejuită de jubileul de 25 de ani de la înființarea Diecezei de Chișinău, gazda acestui eveniment fiind PS Anton Coșa. În continuare, la următoarea pagină, cititorul va putea vedea interiorul unei biserici nou sfințite, dedicate Sfintei Tereza a Pruncului Isus, celebrare oficiată la 16 septembrie. Un jubileu similar au sărbătorit surorile din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", de la Barticești, ocazie cu care au avut loc zile de conferințe, reflecții, activități culturale și spirituale, culminate cu sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la 2 septembrie, la Barticești, în prezența superioarei generale, Speranza Montecchiani.

Pagina 11 continuă seria de prezentări a aportului populației catolice în primul război mondial, de data aceasta cu prezentarea a două figuri particulare: seminariștii Petru Baciu și Carmil Iacob, jertfiți din iubire de aproapele, exprimată în implicarea lor directa în asistarea victimelor războiului.

La pagina 13, pr. Iosif Dorcu prezintă tabloul istoric și arhitectural al unui nou sanctuar, de data aceasta polonez, Kalwaria Zebrzydowska. El a jucat un rol important în viața sfântului papă Ioan Paul al II-lea. După moartea mamei sale, tatăl acestuia l-a dus la acest sanctuar si i-a dăruit o imagine a Maicii Domnului și i-a spus: "De acum înainte aceasta este mama ta". Sanctuarul și întregul amplasament fac parte din patrimoniul UNESCO.

Cititorul acestui număr al revistei poate să cunoască rațiunile pentru care trebuie să susțină și să participe la referendumul organizat pentru familii, în expunerea pe care o face pr. Felician Tiba la pagina 14. Urmează fragmentul extras din cartea "Nepotul reginei", la paginile 15-16, dedicate copiilor. Gânduri adresate tinerilor oferă pagina 17, din partea pr. Felix Roca. Mai departe, la pagina 18 se pot citi câteva date despre Sinodul dedicat tinerilor, un eveniment în desfășurare, și tematica de discuții. Sinodul se desfășoară pe parcursul întregii luni și îl fixează ca deziderat să focalizeze atenția asupra tinerilor și problemelor lor, pentru ca aceștia să înțeleagă preocuparea specială a Bisericii pentru el.

Pagina 20 este dedicată misiunilor. Pr. Sescu Florin Petru scoate în evidență nevoia sădirii speranței în viitor, iar printr-un exemplu patetic ilustrează importanța evangheliei în viața oricui: "La misiune m-au învățat că trebuie să-i iubim pe toți și să-i ajutăm."

Știrile, noutățile editoriale, poșta redacției și rebusul încheie, ca de obicei, acest număr.

Sperăm să găsiți în cuprinsul acestui număr lucruri care să vă conecteze la actualitatea Bisericii, să vă motiveze în trăirea vieții creștine și să vă transforme, în forme și posibilități adaptate fiecăruia, în misionari care vestesc evanghelia lui Isus!

Pr. Cristian Diac

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXIX, nr. 10 (346), octombrie 2018, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat