Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut Almanahul "Presa Bună" 2018

Cea de-a douăzeci și șasea ediție a Almanahului "Presa Bună" oferă cititorilor, ca și edițiile precedente, informații, reportaje, interviuri folositoare zidirii vieții spirituale. Materialele preiau sau sintetizează cele mai importante evenimente ale anului 2017. De asemenea, un capitol special este dedicat împlinirii celor patru decenii de păstorire a PS Petru Gherghel 21 februarie 2018.

"Cărțile sunt felul oamenilor de a avea aripi". Plecând de la acest gând al lui Andrei Pleșu, Editura "Presa Bună" vă invită la o adevărată călătorie în viața Diecezei de Iași și a Bisericii Universale, prin lectura celui de-al XXVI-lea număr al Almanahului "Presa Bună", apărut în anul 2018. Acest anuar prezintă imagini din viața Bisericii Universale și particulare într-o manieră simplă și elegantă, fiind de un real folos tuturor cititorilor care doresc să descopere diferite aspecte și momente din viața Bisericii.

În introducere, PS Petru Gherghel spune următoarele gânduri: "După parcurgerea cu viu interes a tuturor paginilor acestei publicații tradiționale, ne vom putea da seama de mersul vieții și al activităților Bisericii din care facem și noi parte și vom putea trage învățături pentru angajarea noastră viitoare, astfel încât să ne integrăm mai bine în istoria actuală a Bisericii Universale".

În "Premisă", pr. Cornel Cadar, redactorul coordonator al anuarului, sintetizează, în câteva cuvinte, cele mai importante evenimente din viața Bisericii petrecute în anul 2017: Acest anuar reia evenimente importante care au marcat anul 2017, le aprofundează și încearcă să le găsească semnificațiile profunde. Pe plan ecumenic, s-au comemorat 500 de ani de la Reformă. Sfântul Părinte papa Francisc a efectuat în anul precedent mai multe vizite pastorale: Egipt, Postugalia, Columbia, Myanmar și Bangladesh. În luna octombrie a acestui an va avea loc la Vatican cea de-a XV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, cu tema: Tinerii, credința și discernământul vocațional". În acest an dedicat tinerilor, suntem chemați să medităm răspunsul pe care îl dă Mântuitorul: "Veniți și vedeți!", la întrebarea a doi tineri: "Învățătorule, unde locuiești?" (In 1,38-39).

Imaginea cu un detaliu din Giotto, Ultima cină, Capela Scrovegni, Padova, a fost găsită cea mai potrivită să reprezinte acest an dedicat tinerilor. Este vorba despre apostolul Ioan care are capul plecat la pieptul lui Isus.

În primele pagini, almanahul ne propune un calendar pentru anul 2018 în care ne sunt prezentate diferite imagini ale sfinților. Prima parte a almanahului reflectă o cronică externă și una internă a evenimentelor care au avut loc în anul 2017, în Biserica Universală și, respectiv, în Dieceza de Iași.

Ni se recomandă apoi, ca lectură, să medităm semnificația pe care Centenarul aparițiilor de la Fatima. Apoi putem citi o serie de articole dedicate PS Petru Gherghel care anul acesta a împlinit 40 de ani de când se află la conducerea diecezei, iar în câteva pagini ne sunt prezentați pe scurt cei care au fost ridicați la cinstea altarelor în anul 2017.

Următoarele pagini sunt dedicate vieții consacrate și misiunilor, iar tinerilor le sunt dedicate câteva pagini speciale. Almanahul "Presa Bună" 2018 conține și numeroase alte rubrici bogate în articole, precum, "Comemorarea Reformei", "Descoperiri în catedrala din Iași" și "Statistici", unde ne sunt prezentate, într-o manieră simplă și concisă, statistici întocmite în baza raportului Agenției Fides, publicat la sfârșitul anului 2017.

Rubrica "Au trecut la Domnul" reamintește figurile bisericești ilustre care au decedat în cursul anului 2017: sr. Maria Ilieș, sr. Savina Muraru, pr. Mario Querini (OFMCap.), pr. Alixandru Gabor, sr. Jozefa Varvara Erdeș (OA), sr. Electa Robu, pr. Iosif Sescu, sr. Agneza Donea (SFMA), pr. Serafim Romila.

Au fost reactualizate, totodată, tradiționalele rubrici "Organizarea Diecezei de Iași", "Preoți" și "Utile", iar la sfârșitul almanahului este publicată o listă a tuturor lucrărilor care au apărut la Editura "Presa Bună" Iași.

Îi mulțumim Domnului pentru tot ceea ce ne-a oferit în anul 2017, iar cei care au lucrat la redactarea almanahului sunt bucuroși că pot să ofere cititorilor paginile care urmează și se roagă ca toate articolele din această publicație să contribuie la apropierea de acela care "este același ieri, azi și întotdeauna".

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Almanahul "Presa Bună" 2018
Ed. "Presa Bună", 2018, ISSN 2343-7960, 14x21 cm, 402 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat