Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna mai 2018

Luna mai aduce cu sine un nou număr al revistei "Lumina creștinului". Revista a ajuns la numărul 5 (341) al celui de-al XXIX-lea an, din seria nouă. Prima copertă înfățișează logoul Zilei Tineretului, care se desfășoară în acest an la Săbăoani.

În pagina a doua se află a patra parte din seria intitulată "Mărturisitori ai credinței creștine", care își propune să prezinte, în diferite episoade, mărturisirea credinței noastre creștine, urmată de rubrica "Mesaj terezian", cu episodul "Apostoli ai învierii și înălțării.

În pag. 3-4 se află scrisoarea pastorală a episcopului diecezei Petru Gherghel, intitulată "În drum spre Sinodul episcopilor 2018 și spre Întâlnirea Mondială a Tineretului din Panama 2019". În această scrisoare, Preasfințitul se adresează în special tinerilor, spunându-le: "În tânăra Fecioară din Nazaret, pe care o admirăm și căreia îi cântăm atât de frumoase cântece în luna mai, avem cu toții - dar mai ales voi, dragi tineri - un exemplu care a reușit să învingă teama și să-și înțeleagă vocația. Vă invit să dați curs chemării Sfântului Părinte, să primiți încurajarea noastră și a asistenților voștri spirituali și invitația de a participa cu mult interes și zel tineresc la celebrarea Zilei Diecezane a Tineretului de la Săbăoani. Dumnezeu să vă ofere tot ce-i mai frumos pentru sufletele voastre!"

La pagina 5, pr. Adrian Blăjuță realizează o prezentare a exortației apostolice "Gaudete et exsultate" (Bucurați-vă și tresăltați de veselie!) a papei Francisc, despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană, care a fost prezentată la 9 aprilie, în Sala de Presă a Sfântului Scaun. În paginile următoare puteți citi un interviu cu o soră de caritate din cadrul Congregației "Maria Bambina", consemnat de pr. Cornel Cadar și intitulat "Lui Dumnezeu nu îi este indiferentă suferința". În ziua de 13 mai are loc cea de-a 52-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu titlul "Adevărul vă va face liberi - știrile false și jurnalismul pentru pace". Detalii mai multe găsiți la pagina 9 realizată de pr. Adrian Blăjuță.

În Duminica Divinei Îndurări, Congregația "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus", alături de comunitatea parohială din Butea, a celebrat hramul capelei Casei de Bătrâni și Bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" și 10 ani de la deschiderea acestei case. Mai multe detalii în articolul realizat de sora Elisabetta Barolo.

În rubrica "Istorie", pr. Cornel Cadar redactează a cincea parte a articolului "Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial". În acest număr se încearcă descoperirea altor informații despre parohii și credincioși (starea diecezei). În pagina următoare, în rubrica "Mesajul sfinților", pr. Petru Ciobanu scrie un articol intitulat "Fericitul Anton Durcovici, fiu fidel al Mariei". În rubrica "Sanctuare", pr. Iosif Dorcu publică la rândul său un articol dedicat sanctuarului de la Scutari, situat în nord-estul țării, în districtul Shkodër, la poalele unei coline. Pentru familii revista propune articolul scris de pr. Felician Tiba, intitulat "Iubirea care îngrijește iubirea". Totodată poate fi regăsită rubrica "Pentru copii", unde se continuă redarea istorioarei morale a lui Iosif Spillmann, "Nepotul reginei".

În perioada 2-5 aprilie s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic, fiind găzduită de Episcopia Greco-Catolică de București. Mai multe detalii în articolul redactat de Lăcrămioara Boroș. În rubrica "Pentru tineri" puteți lectura un articol scris de pr. Felix Roca, intitulat "Cineva te cheamă. Aripa spre Dumnezeu". Mai multe detalii despre Ziua Tineretului de la Săbăoani, precum și programul pentru acest eveniment găsiți la pagina 18. Iar la pagina 19, pr. Laurențiu Dăncuță scrie un articol intitulat "Flori sau gunoi? Albină sau muscă?".

Rubrica "Misiuni" ne propune spre lecturare un articol interesant intitulat "Dacă nu merg eu..., cine va merge?, scris de pr. Florin Petru Sescu. Mai multe știri pe scurt din viața Bisericii universale, dar și din cea locală, pot fi găsite la paginile 21-23, iar în rubrica "În apărarea sănătății" se află un articol scris de către dr. Bianca Hanganu, intitulat "Bolile ficatului. Hepatita virală". Rubrica "Poșta redacției", din paginile 25-26, oferă răspunsuri la întrebările adresate de cititorii revistei, fiind inclusă și explicația oferită de pr. Alois Bulai la întrebarea "În ce constă învierea cea dintâi?", conform cu Ap 20,5.

Vă invităm să citiți revista "Lumina creștinului"
pentru a cunoaște viața Bisericii
și pentru a vă hrăni din punct de vedere spiritual!

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXIX, nr. 5 (341), mai 2018, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat