Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Maria, Femeia. Misterele vieții sale și Ghidul iezuit spre (aproape) tot

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile Maria, Femeia. Misterele vieții sale, scrisă de cardinalul Angelo Scola, și Ghidul iezuit spre (aproape) tot, scrisă de James Martin SJ.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Maria, Femeia. Misterele vieții sale, scrisă de cardinalul Angelo Scola și tradusă în limba română de pr. Iosif Martin. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20 cm, are 83 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.

Încă de copil, fiecare dintre noi trece printr-o importantă experiență de încredințare. Facem primii pași, bâlbâim primele cuvinte arătând mamei și tatălui recunoștință pentru promisiunea pe care grija lor față de noi a trezit-o în profunzimea eului nostru. Din dăruirea lor izvorăște experiența noastră elementară a binelui. Ei au capacitatea, cu relațiile lor pline de iubire, să ne deschidă larg față de celălalt. Ia ființă dinamismul recunoștinței reciproce: terenul pe care înflorește comuniunea dintre oameni. Grijă, pază, încredințare în capacitatea celui care ne precede iubindu-ne sunt termeni care exprimă, chiar și din punct de vedere etimologic, cât de constitutivă este în noi experiența încredințării.

Dacă acum mergem un pic mai departe de această scurtă reflecție a noastră referitor la originea noastră, ce găsim? Ceea ce Ioan Paul al II-lea numea genealogia fiecărui om, fără de care nu se înțelege nici măcar începutul lui biologic. Spunea marele papă polonez că nașterea ("Mai mult poate nașterea și raza de lumină să meargă în întâmpinarea celui nou-născut", Hölderlin în poezia Renul) este împletire inseparabilă de început (biologie) și de origine (genealogie). Aceasta ne apare evident de la începutul Evangheliei lui Matei (Mt 1,1-16), care ritmează cu putere genealogia lui Isus cu insistenta repetare a verbului "a născut", în timp ce enumeră seria (14 generații de 3 ori) verigilor genealogiei sale. La sfârșitul seriei însă, ca să arate nașterea feciorelnică a lui Mesia, evanghelistul face o impunătoare variație: "Iacob l-a născut pe Iosif, logodnicul Mariei, din care s-a născut Isus, numit Cristos".

Seria nu se termină cu un bărbat, ci cu Maria, femeia. Locul central al Mariei în originea lui Isus se impune în felul acesta cu o putere deosebită. Ei îi este încredințat Fiul lui Dumnezeu. Și, începând din acel moment, Fecioara-Mamă îl păzește până la înălțarea sa glorioasă la cer în trupul său "adevărat".

Totuși, ceea ce este încă și mai minunat pentru noi este încredințarea reciprocă pe care Isus, sub cruce, o stabilește între Ioan - și în el cu toți credincioșii - și Maria: "Apoi a spus ucenicului: «Iată Mama ta!»" (In 19,27). Fără ea, omul își pierde originea: semnificația însăși a propriei existențe. Și a trăirii cotidiene, alcătuită din afecțiuni, din muncă și din odihnă.

Această carte, care oferă câteva puncte de reflecție asupra misterelor vieții Fecioarei, a apărut din dorința de a aprofunda experiența mea personală de încredințare Fecioarei. Aveam în jur de 30 de ani, când un mare preot m-a învățat să-mi încredințez sfintei Fecioare - cu un Bucură-te, Marie în fiecare seară înainte de culcare - viața. Ca să învăț să trăiesc ca vocație și, în același timp, ca să fiu fidel stării de viață la care am fost chemat.

Acum o recomand întotdeauna tuturor, mai ales tinerilor. Încredințarea către Maria este o autentică mângâiere de iubire. După fiecare zi, este tărie și speranță.

Ție, scumpule cititor, îmi permit să-ți adresez aceeași invitație.

† Cardinal Angelo Scola,

Patriarh de Veneția

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Ghidul iezuit spre (aproape) tot, scrisă de James Martin SJ și tradusă în limba română de pr. dr. George Marius Nicoară. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20 cm, are 508 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei.

Oamenii de azi, ca și cei de ieri, se află într-o căutare frenetică de practici religioase și spirituale care să le aducă pace, mulțumire și care, eventual, să le promită și mântuirea. Dovada acestui fapt este numărul uriaș de cărți de dezvoltare personală, de spiritualități orientale și de ghiduri din categoria "Cum să...". Cartea Ghidul iezuit spre (aproape) tot ar putea fi inclusă în mod arbitrar în aceeași categorie, dacă am cădea în ispita de a judeca o carte după copertă (sau după titlu). Ce-i drept, promite mult - spre (aproape) tot - dar autorul se ține de cuvânt și prezintă cu o simplitate uimitoare spiritualitatea iezuită care a călăuzit de-a lungul timpului un număr impresionant de oameni.

Izvoarele acestei cărți sunt scrierile întemeietorului Societății lui Isus (Ordinul Iezuit), Ignațiu de Loyola (1491-1556), un spaniol de origine bască, soldat în armata regelui Spaniei, convertit după ce a citit Viețile sfinților în timp ce se afla în convalescență. Datorită formării sale militare, scrierile, viața și organizarea lui Ignațiu sunt caracterizate de disciplină și acuratețe.

James Martin SJ pornește de la premisa că "există un Dumnezeu și acel Dumnezeu dorește să fie într-un raport direct cu tine". Propria experiență de convertire, dar și experiențele celor pe care i-a călăuzit sau i-a întâlnit de-a lungul misiunii sale de iezuit, l-au condus la considerarea a cel puțin șase căi prin care oameni îl pot găsi sau regăsi pe Dumnezeu. Acesta este punctul de plecare care angajează în găsirea unor modalități de a rămâne în această relație.

Originalitatea spiritualității iezuite este considerarea omului în totalitatea sa. Aspirații, dorințe, temeri, sentimente... toate sunt parte din drumul spiritual și nu se poate face abstracție de nimic dacă se dorește un parcurs sincer și adevărat. Tocmai această caracteristică justifică intenția autorului de a susține că acest ghid este spre (aproape) tot. Dumnezeu, spune James Martin SJ, ne întâlnește acolo unde suntem, cum suntem și cu ceea ce simțim sau credem în acel moment.

Toată experiența cu Dumnezeu este o experiență de iubire. Doar aceasta poate mișca viața creștinului spre transformare fără a cădea într-un voluntarism bolnăvicios. Însă fidelitatea noastră nu este întotdeauna constantă, deși Dumnezeu ne interpelează în fiecare moment. Practica examenului de conștiință, transformată deseori într-o socotire a păcatelor, ne introduce în această dinamică a carității și devine astfel o socotire a iubirii.

Un alt subiect tratat pe larg în această carte este rugăciunea. S-au scris multe despre rugăciune, recunoaște acest lucru și James Martin SJ. Apelând la experiența sa și a îndrumătorilor săi spirituali sau a altor figuri importante din Ordinul Iezuit și nu numai, autorul încearcă enunțarea unei definiții a rugăciunii. Bineînțeles că nu este totul redus la aspectul teoretic ci sunt prezentate și diferite forme ignațiene de rugăciune.

Un spațiu important este acordat și tratării celor trei voturi pe care un iezuit le face în momentul primirii sale în Societatea lui Isus: sărăcie, celibat și ascultare. Cu toate că acestea nu sunt teme noi, autorul le prezintă sub diferitele lor aspecte teologice și practice. Scopul? Pentru a demonta prejudecățile pe care mulți le au încă cu privire la acestea. Astfel că totul este prezentat parcă într-o lumină nouă.

De când a înflorit literatura spirituală de specialitate, cuvântul discernământ a început să fie aproape imediat asociat cu Ordinul Iezuit. Nu putea lipsi așadar o astfel de temă în acest ghid spre (aproape) tot. De fapt, în (aproape) tot ceea ce facem este nevoie de discernământ. O practică care cere exercițiu (nu degeaba cartea de căpătâi a iezuiților se numește Exerciții spirituale!) și care devine obișnuință deoarece presupune implicarea omului în totalitatea sa.

Ghidul iezuit spre (aproape) tot este o carte extraordinară, fundamentală pentru stabilirea unor baze solide în viața spirituală. Limbajul simplu și concis, exemplele și o structură bine pusă la punct o fac accesibilă oricărui cititor care dorește să răspundă provocării de a intra și de a rămâne în relație cu Dumnezeu. Aici și acum.

David Eduard Cristian

* * *

Maria, Femeia. Misterele vieții sale,
Angelo Scola, Ed. "Sapientia", 2018, ISBN 978-606-578-333-1, 14x20 cm, 83 p., 10 lei

Ghidul iezuit spre (aproape) tot,
James Martin, Ed. "Sapientia", 2018, ISBN 978-606-578-327-0, 14x20 cm, 508 p., 35 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat