Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna aprilie 2018

Prima zi a lunii aprilie, cu solemnitatea Învierii, ne aduce și un nou număr al revistei "Lumina creștinului", numărul 4 (340) pe aprilie 2018.

Deja pe copertă, cititorii sunt întâmpinați de o imagine a învierii lui Cristos, căreia îi este dedicat acest număr al revistei. Totodată scoate în evidență articolele importante din acest număr, printre care scrisoarea pastorală "Din mormânt la înviere cu apostolul cel tânăr, Ioan" a PS Petru Gherghel. Fiind Anul Tinerilor, păstorul dieceze propune în paginile 3-4 ale revistei imaginea tânărului apostol și evanghelist Ioan, "cel care i-a fost mereu aproape lui Isus, l-a însoțit pas cu pas și s-a umplut cu iubirea sa", Preasfințitul amintind că "Ioan rămâne pentru noi toți, dar mai ales pentru tineri un exemplu și o chemare de a-l urma și iubi pe Domnul cu iubirea cu care ne-a iubit el". În solemnitatea Învierii, "când retrăim misterul morții lui Isus și când luăm parte la glorioasa lui înviere" PS Petru se întreabă și îi întreabă și pe cititori și pe tineri în special: "Cum îl urmați? Cum știți să-i arătați prețuirea și prietenia voastră?" Iar la final, episcopul Petru, îndreptându-se către tineri, îi îndeamnă: "Dragi tineri, strânși în jurul Mamei sfinte, puteți și trebuie să oferiți lumii de azi, acum, de sfânta Înviere, un mesaj plin de curaj, de credință și de iubire". Tot solemnității Învierii îi sunt dedicate și pagina 18, în care puteți găsi două poezii despre Paști, dar și pagina 19, în care pr. Laurențiu Dăncuță arată unde se poate găsi adevărata pace, iar pr. Cristian în "Tableta spirituală" ne prezintă care este "Primul rod" al învierii lui Cristos.

La rubrica "Actualitatea" este prezentată vizita în Dieceza de Iași a cardinalului Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, din perioada 16-19 martie 2018. Din articolul de la pagina 5 se poate afla că Eminența Sa card. Stella s-a întâlnit cu Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cu preoții și seminariștii din Bacău și Iași. Tot în aceeași rubrică se poate citi despre noua sărbătoare instituită de papa Francisc, "Sfânta Fecioară Maria, Maica Bisericii".

Paginilor 6-7 ale revistei sunt dedicate unui interviu luat de pr. Cornel Cadar părintelui Pius-Petru Iancu, de la Oficiul pentru Vocații și formator la Seminarul major din Iași. Din interviu putem afla mai multe despre acest oficiu dedicat vocațiilor, despre vocații și descoperirea lor, dar și despre cum pot fi promovate vocațiile.

Tot în rubrica "Actualitatea" puteți citi, la pagina 8 despre "Comemorarea pr. Anton Trifaș", care a avut loc la Horlești, dar și despre cei 10 ani de când moaștele Fericitului Ieremia se află în Moldova, iar la pagina 9 pr. Ștefan Lupu prezintă lucrările simpozionului național "Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918", care s-a desfășurat în perioada 21-23 martie la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Tot la pagina 9 puteți afla locul și data la care va avea loc beatificarea Veronicăi Antal. La pagina 10 se poate afla mai multe amănunte despre "Dublul jubileu la Bijghir", despre ce s-a sărbătorit și cine a participat la evenimentul comemorat la 4 martie la Bijghir.

La rândul său, pr. Felician Tiba publică, în cadrul rubricii "Pentru familii", articolul intitulat "Și la bine, dar mai ales la greu...", prin care arată cum au reușit doi soți să treacă împreună peste greutățile care apar în viața de familie.

În rubrica "Mesajul sfinților", pr. Petru Ciobanu semnează articolul "Fericitul Anton Durcovici și misterul crucii", un titlu sugestiv al articolului care prezintă modul în care episcopul martir al Diecezei de Iași a știut să-și poarte crucea, dar și să îi învețe pe alții cum să o poarte cu demnitate.

Părintele Iosif Dorcu continuă serialul dedicat sanctuarelor mariane, prezentând în acest număr al revistei sanctuarul de la Laghet, din sud-estul Franței.

Aflându-ne în Anul Centenarului Marii Uniri, pr. Cornel Cadar, la pagina 11, continuă seria dedicată "Catolicilor din Moldova în timpul Primului Război Mondial".

Recomandăm, de asemenea, articolele, "Mărturisitori ai credinței creștine", respectiv "Învierea lui Isus, învierea noastră", în cadrul rubricii "Mesaj terezian", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "De unde știi că a înviat Cristos?" (prelucrare de pr. Felician Tiba); Misterului unei alegeri, de către pr. Felix roca, în rubrica "Pentru tineri"; "Curier juridic", de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și Dreptul tău", unde răspunde la nedumeririle cititorilor referitoare la diferite probleme juridice cu care se confruntă aceștia.

Revista se încheie cu rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Rebus" și "Criptografie". Totodată, revista este bogat ilustrată cu fotografii din viața bisericii locale și universale.

Vă dorim tuturor cititorilor revistei "Lumina creștinului" ca sărbătorile sfinte de Paști să vă aducă liniște și pace!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXIX, nr. 4 (340), aprilie 2018, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat