Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Patru noi cărți

Editura "Serafica" anunță apariția a patru noi cărți: "Efectele comunicării asupra sacralității vieții prenatale", de Sergiu Daniel Antal, "Cu zâmbetul în suflet. Papi și sfinți cu simțul umorului", de Cristina Grigore, "Consacrarea la preasfânta Fecioară Maria. 33 de zile de rugăciune pentru a ne dărui cu totul sfintei Fecioare, pentru ca, prin ea, să fim cu totul ai lui Isus Cristos", de Ludovic Maria Grignon de Montfort și "Fecioara de la Fatima și păstorașii sfinți" tradusă de pr. Cătălin Cibea, OFMConv.

*

Efectele comunicării asupra sacralității vieții prenatale

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în Colecția de Teologie, cartea "Efectele comunicării asupra sacralității vieții prenatale" de pr. Sergiu Daniel Antal; format: 14/20; pagini: 150; preț: 15 lei.

În învățătura Bisericii Romano-Catolice viața omului provine de la Dumnezeu, este darul lui, chipul și pecetea lui, participare la suflarea lui de viață. Dumnezeu este singurul stăpân al vieții și omul nu poate dispune de ea. Viața umană este sacră și inviolabilă în orice moment al existenței sale, chiar și în momentul inițial care precedă nașterea. Avortul, întrucât este atentat la viața umană, este condamnat de Sfânta Scriptură: "Să nu ucizi!" (Ex 20,13). Tradiția Bisericii a considerat totdeauna că viața umană este sacră și trebuie protejată de la început în toate fazele ei de dezvoltare și a condamnat avortul în nenumărate documente și concilii. Învățătura Bisericii catolice în ceea ce privește legalizarea avortului nu s-a schimbat și este neschimbătoare: avortul direct, adică voit ca scop sau ca mijloc, constituie totdeauna o dezordine morală gravă, întrucât este uciderea deliberata? a unei ființe umane nevinovate. Această învățătură este întemeiată pe legea naturală și pe Cuvântul lui Dumnezeu, este transmisă de Tradiția Bisericii și proclamată de Magisteriul Bisericii. Nicio împrejurare, nicio finalitate, nicio lege din lume nu va putea niciodată face să fie licit un act care este în mod intrinsec ilicit, pentru ca? este contrar Legii lui Dumnezeu scrise în inima fiecărui om recognoscibile de rațiune însăși și proclamate de Biserică. Acceptarea avortului în mentalitatea de astăzi, în obiceiuri și chiar în legi este semnul grăitor al unei crize a simțului moral.

Părintele Sergiu Daniel Antal caută în lucrarea sa să scoată în evidență și să sensibilizeze cititorul, asupra gravității păcatului avortului. Plecând de la rolul tehnologiei avansate în denaturarea limbajului etic, autorul amintește de statutul embrionului uman și reamintește învățătura Bisericii, ca? orice ființă umană are dreptul la viață. A lua viața unei ființe nevinovate înseamnă a întrerupe planul lui Dumnezeu cu privire la acea persoană umană.

Recomand această carte cititorilor care-și pot împrospăta cunoștințele despre poziția Bisericii asupra avortului. Orice creștin trebuie să fie un apărător al vieții în zilele noastre, când trăim o luptă între cultura vieții și cultura morții, așa cum spunea sfântul papă Ioan Paul al II-lea. (Pr. Emil Moraru, prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București)

*

Cu zâmbetul în suflet. Papi și sfinți cu simțul umorului

La Editura "Serafica" a apărut recent cartea "Cu zâmbetul în suflet. Papi și sfinți cu simțul umorului", de Cristina Grigore; format: 10,5/15 cm; pagini: 224; preț: 12 lei.

Publicat în format "de buzunar" (10.5 x 15 cm, 224 pagini), volumul este - așa cum îl descrie Claudia Stan în prefață - "un inedit Pateric catolic al zilelor noastre" și "un mic îndrumar de serenitate, detașare și pace". Cartea propune 12 figuri de papi și sfinți, din ultimele secole, cu un deosebit simț al umorului: Leon al XIII-lea, Pius al X-lea, Ioan al XXIII-lea, Ioan Paul I, Ioan Paul al II-lea, Francisc, Tereza din Lisieux, Tereza de Calcutta, Don Bosco, Pius din Pietrelcina, Fulton Sheen și Josemaría Escrivá de Balaguer.

Pot fi puși alături termenii "umor" și "creștinism"? Într-un interviu din noiembrie 2016, papa Francisc spune: "simțul umorului e înălțător, te ajută să vezi vremelnicia vieții și să iei lucrurile cu seninătatea unui spirit eliberat. E o atitudine omenească, dar e atitudinea cea mai apropiată de harul divin [...], e capacitatea de a fi copil în fața lui Dumnezeu. Lăudați-l pe Dumnezeu cu un zâmbet și o glumă bună".

Cristina Grigore (n. 1971) este o jurnalistă implicată în presa catolică de aproape 20 de ani. Licențiată în teologie romano-catolică la Universitatea din București, s-a specializat în științele comunicării la Universitatea Pontificală saleziană din Roma, Italia. Este corespondent pentru Agenția de presă SIR a Bisericii Catolice din Italia și referent de presă la Arhiepiscopia Romano-Catolică București. Pe lângă articolele publicate în presa catolică în țară, în Italia și în L'Osservatore Romano, a tradus câteva cărți pentru Congregatio Jesu, Editura Pauline și Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, precum și o serie de documente din magisteriul Bisericii Catolice. Cartea de față este primul volum de autor.

*

Consacrarea la Preasfânta Fecioară Maria

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, cartea "Consacrarea la Preasfânta Fecioară Maria. 33 de zile de rugăciune pentru a a ne dărui cu totul Sfintei Fecioare Maria" de sf. Ludovic Maria Grignon de Montfort; trad. Andra Cristiana Catrea & Alice Nadine Catrea; format: 10/14; pagini: 128; preț: 5 lei.

Sfânta Fecioară Maria în aparițiile de la Fatima (1917) a încredințat celor trei păstorași portughezi, Lucia Dos Santos, care avea 10 ani, Francisc Marto, de 9 ani, și surorii lui, Jacinta Marto, în vârstă de doar 7 ani,

să amintească oamenilor remediile pentru o lume mai bună: rugăciunea Rozariului, lupta împotriva păcatului și consacrarea personală și a întregii lumi la Inima Neprihănită a Mariei. Consacrare înseamnă a ne pune în mâinile Mariei și a trăi permanent în Inima sa Neprihănită. Altfel spus, să lucrăm mereu prin Maria, cu Maria și pentru Maria. Consacrarea din cartea de față este făcută conform Tratatului despre adevărata evlavie către sfânta Fecioară Maria, scris de sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort, model urmat și de sfântul Ioan Paul al II-lea, pentru a se oferi pe deplin Fecioarei Maria.

Cartea apare din inițiativa unei tinere care s-a implicat, în colaborare cu alte persoane, atât la traducerea prezentei ediții, cât și la răspândirea acestei consacrări. Odată ce cunoaștem ce înseamnă consacrarea și importanța ei, prezentată la începutul cărții, procesul constă în itinerarul propus de sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort. Se alege o zi pentru consacrare care să coincidă cu o sărbătoare mariană. Cu 33 de zile înainte, se vor recita rugăciunile de fiecare zi, cu meditațiile corespunzătoare. După finalizarea pregătirii, în ziua a 34-a, va avea loc consacrarea. În momentul acela, într-o parohie, după spovadă și împărtășanie, se citește în fața statuii sfintei Fecioare Maria formula de consacrare, care constă în a ne dărui cu totul sfintei Fecioare, pentru ca, prin ea, să fim cu totul ai lui Isus Cristos.

*

Fecioara de la Fatima și păstorașii sfinți

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, cartea "Fecioara de la Fatima și păstorașii sfinți" trad. de Pr. Cătălin Cibea, OFMConv.; format: 10/14; pagini: 88; preț: 4 lei.

În 1918, în timpul epidemiei de gripă spaniolă, au fost mulți copii care au trebuit să înfrunte spaima morții, fără a putea înțelege vreo ceva. Printre aceștia, însă, au fost și doi copii care, îmbolnăvindu-se, erau conștienți că aveau să moară. Erau înspăimântați ca și ceilalți, însă erau nerăbdători să aibă parte de acea întâlnire mult așteptată. Și își trăiau drama cu o profunditate mistică pe care nici măcar cei mari nu ar fi fost în stare să o trăiască, contribuind prin suferința lor - în mod conștient, deși copilărește - la nemărginita dramă a mântuirii lumii. La această misiune îi pregătise sfânta Fecioară. Este vorba de Jacinta și Francisco Marto.

Pr. Daniel Romila, OFMConv.

* * *

Efectele comunicării asupra sacralității vieții prenatale
Sergiu Daniel Antal, Ed. "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-081-7; 14x20 cm, 150 p., 15 lei

Cu zâmbetul în suflet. Papi și sfinți cu simțul umorului
Cristina Grigore, Ed. "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-073-2; 10,5x15 cm, 224 p., 12 lei

Consacrarea la Preasfânta Fecioară Maria. 33 de zile de rugăciune pentru a ne dărui cu totul Sfintei Fecioare, pentru ca, prin ea, să fim cu totul ai lui Isus Cristos
Ludovic Maria Grignon de Montfort, Ed. "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-074-9; 10x14 cm, 128 p., 5 lei

Fecioara de la Fatima și păstorașii sfinți
Pr. Cătălin Cibea, OFMConv. (trad.), Ed. "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-070-1, 14x20 cm, 88 p., 4 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat