Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Biblia pentru copii și Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Biblia pentru copii, scrisă de Ursel Scheffler și Betina Gotzen-Beek și tradusă în limba română de pr. Liviu-Narcis Matieș. Cartea apare în colecția "Sfânta Scriptură", în formatul 21x30, are 228 pagini color și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 40 lei.

Cristos, în Evanghelia după sfântul Luca, se exprimă astfel: "Lăsați copiii să vină la mine" (Lc 18,16). Dacă privim Evanghelia în ansamblul ei, ne dăm seama că, prin aceste cuvinte, Cristos dorea să spună că și copiii sunt chemați la mântuire, sunt chemați să-l cunoască și să-l iubească pe Dumnezeu. Biserica, de-a lungul istoriei nu a încetat să afirme și să promoveze acest adevăr: cu toții suntem chemați la mântuire!

Plecând de la misiunea ei primordială, aceea de a vesti cuvântului lui Dumnezeu la toate popoarele, Biserica a știut mereu că acest cuvânt trebuie adaptat, trebuie explicat, astfel încât fiecare - copil, adult, instruit, mai puțin învățat - să aibă posibilitatea de a se familiariza cu Cuvântul lui Dumnezeu, ca, mai apoi, să poată el însuși să dea mărturie despre acest cuvânt.

De-a lungul timpului au existat mai multe forme de adaptare a mesajului creștin în funcție de diferitele categorii de persoane. După publicarea "Bibliei pentru tineri (Y-Bibel), Editura Sapientia propune acum o "Biblie pentru copii", cu scopul de a-i ajuta pe copii (dar și pe părinții lor) să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrarea apare în limba română grație traducerii realizate de părintele Liviu-Narcis Matieș din originalul german (Herders Kinderbibel, Verlag Herder GmbH, Freiburg im Breisgau 20142).

Scrisă de Ursel Scheffler, cartea cuprinde foarte multe istorii biblice capabile să-i fascineze pe cei mici. Autoarea a ales cu grijă cele mai importante și cele mai faimoase istorii din Vechiul și Noul Testament (48 din Vechiul Testament și 44 din Noul Testament) și le-a povestit cu multă emoție și vivacitate. Pentru cei dornici să meargă la textul original, Ursel Scheffler a inclus la fiecare titlu și trimiterile la textele originale din Sfânta Scriptură.

Însă, pentru ca această lucrare să fie de un real folos copiilor și ca să se asigure că nu cade în pericolul monotoniei, autoarea a ilustrat "Biblia pentru copii" cu foarte multe imagini. Aceste imagini, foarte vii și sugestive, au fost realizate de Betina Gotzen-Beek cu scopul de a face ca istoria lui Dumnezeu cu oamenii să devină mai ușor de înțeles pentru copii. Imaginile sintetizează într-un mod foarte fidel conținutul mesajului redat prin cuvinte.

La sfârșitul lucrării, autoarea propune și o hartă foarte sugestivă în care sunt prezentate Israelul și principale zone în care a umblat și a predicat Isus. Multe din acele locuri există și astăzi: de exemplu, Ierusalim, Betleem și Cafarnaum (lângă Lacul Genezaret). Această hartă îi poate ajuta pe copii să refacă, în baza celor citite, anumite trasee ale personajelor care sunt prezentate în această lucrare, familiarizându-se astfel cu diferitele localități din Țara Sfântă.

"Biblia pentru copii" se adresează în principal copiilor care doresc să cunoască momentele cele mai importante din istoria mântuirii, așa cum sunt prezentate ele în Vechiul și în Noul Testament, care împreună formează Biblia creștină. Totodată, lucrarea poate fi de folos părinților, cateheților și celor care se ocupă de instruirea religioasă a copiilor, pentru că pot găsi aici un limbaj adaptat și captivant pentru mesajul pe care vor să-l transmită celor mici.

Laurențiu Turbuc

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii, scrisă de Max Bolliger și Ute Thönissen și tradusă în limba română de pr. Liviu-Marcis Matieș. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în formatul 17x24, color, are 128 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Cine sunt sfinții? La această întrebare unii răspund cu această frumoasă expresie: sfinții sunt "ferestre spre Infinit" sau "ferestrele Infinitului". Iar acest lucru este cât se poate de adevărat! Cine privește cu atenție viața unui sfânt, indiferent dacă acesta a trăit în primele secole ale erei creștine, în perioada Evului Mediu sau în perioada contemporană, nu poate să nu rămână surprins de transparența cu care acesta face "vizibile" harul, iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Sfinții sunt cei care, de-a lungul vieții lor, au dus o muncă neobosită de purificare, și astfel, "fereastra" lor a devenit transparentă pentru lumina lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi este chemat să devină o astfel de "fereastră transparentă", prin care ceilalți să poată vedea lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră. Cele mai bune și mai pertinente modele în acest sens sunt tocmai sfinții. Având în vedere că sfinții sunt mereu actuali, pentru că mesajul lor este mereu actual, noi suntem invitați - ca să înaintăm mai ușor pe drumul credinței noastre - să-i cunoaștem și să imităm virtuțile lor.

Dacă toți suntem chemați să facem acest lucru, aceasta înseamnă că nici cei mici - copiii - nu sunt excluși de la cunoașterea celor care s-au remarcat prin virtuțile și trăirea lor și și-au "câștigat" titlul de "sfânt".

Editura Sapientia vine în ajutorul copiilor și le propune cartea intitulată "Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii". Ea apare în limba română grație traducerii realizate de părintele Liviu-Narcis Matieș din originalul german (Die schönsten Heiligenlegenden, Mit Illustrationen von Ute Thönissen, Verlag Herder GmbH, Freiburg im Breisgau 2008).

Autorul Max Bolliger și-a structurat cartea în 12 părți (plecând de la cele 12 luni ale anului calendaristic) și prezintă un număr de 51 de vieți de sfinți, care au trăit în epoci și perioade foarte diferite. Arcul de timp pe care îl ocupă este unul care, practic, coincide cu timpul Bisericii: prezintă figuri de sfinți începând chiar cu perioada apostolică (de exemplu, sfântul Matei, apostol și evanghelist) și venind până în perioada contemporană (sfântul Maximilian Kolbe, mort în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărul de concentrare de la Auschwitz).

Aceste povestioare, prezentate într-un mod foarte captivant și viu, au menirea de a-i face pe copii, dar și pe toți ceilalți cititori, să înțeleagă că sfinții pot fi adevărate modele de viață și de trăire autentică a credinței creștine, chiar și în contextul socio-cultural în care trăim noi astăzi.

Pentru ca aceste scurte istorioare să fie cât mai atractive și ușor de parcurs, Max Bolliger a inclus în această lucrare numeroase imagini, lucrate cu măiestrie și mult talent de Ute Thönissen. Aceste minunate tablouri au rolul de a-i conduce pe cititori în lumi mai mult sau mai puțin îndepărtate.

Cartea "Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii" poate fi de un real folos copiilor care sunt dornici să afle noi și interesante cunoștințe despre oameni care au dus o viață de credință eroică, dar și părinților, cateheților și celor care se ocupă de instruirea religioasă a copiilor, pentru a le prezenta viețile sfinților într-un limbaj simplu și atractiv.

Laurențiu Turbuc

* * *

Biblia pentru copii,
Ursel Scheffler și Betina Gotzen-Beek, Ed. "Sapientia", 2017, ISBN 978-606-578-293-8, 21x30 cm, 228 p., 40 lei

Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii,
Max Bolliger și Ute Thönissen, Ed. "Sapientia", 2017, ISBN 978-606-578-294-5, 17x24 cm, 128 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 88.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat