Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Biblia pentru copii şi Cele mai frumoase vieţi ale sfinţilor pentru copii

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Biblia pentru copii, scrisă de Ursel Scheffler şi Betina Gotzen-Beek şi tradusă în limba română de pr. Liviu-Narcis Matieş. Cartea apare în colecţia "Sfânta Scriptură", în formatul 21x30, are 228 pagini color şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţara la preţul de 40 lei.

Cristos, în Evanghelia după sfântul Luca, se exprimă astfel: "Lăsaţi copiii să vină la mine" (Lc 18,16). Dacă privim Evanghelia în ansamblul ei, ne dăm seama că, prin aceste cuvinte, Cristos dorea să spună că şi copiii sunt chemaţi la mântuire, sunt chemaţi să-l cunoască şi să-l iubească pe Dumnezeu. Biserica, de-a lungul istoriei nu a încetat să afirme şi să promoveze acest adevăr: cu toţii suntem chemaţi la mântuire!

Plecând de la misiunea ei primordială, aceea de a vesti cuvântului lui Dumnezeu la toate popoarele, Biserica a ştiut mereu că acest cuvânt trebuie adaptat, trebuie explicat, astfel încât fiecare - copil, adult, instruit, mai puţin învăţat - să aibă posibilitatea de a se familiariza cu Cuvântul lui Dumnezeu, ca, mai apoi, să poată el însuşi să dea mărturie despre acest cuvânt.

De-a lungul timpului au existat mai multe forme de adaptare a mesajului creştin în funcţie de diferitele categorii de persoane. După publicarea "Bibliei pentru tineri (Y-Bibel), Editura Sapientia propune acum o "Biblie pentru copii", cu scopul de a-i ajuta pe copii (dar şi pe părinţii lor) să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrarea apare în limba română graţie traducerii realizate de părintele Liviu-Narcis Matieş din originalul german (Herders Kinderbibel, Verlag Herder GmbH, Freiburg im Breisgau 20142).

Scrisă de Ursel Scheffler, cartea cuprinde foarte multe istorii biblice capabile să-i fascineze pe cei mici. Autoarea a ales cu grijă cele mai importante şi cele mai faimoase istorii din Vechiul şi Noul Testament (48 din Vechiul Testament şi 44 din Noul Testament) şi le-a povestit cu multă emoţie şi vivacitate. Pentru cei dornici să meargă la textul original, Ursel Scheffler a inclus la fiecare titlu şi trimiterile la textele originale din Sfânta Scriptură.

Însă, pentru ca această lucrare să fie de un real folos copiilor şi ca să se asigure că nu cade în pericolul monotoniei, autoarea a ilustrat "Biblia pentru copii" cu foarte multe imagini. Aceste imagini, foarte vii şi sugestive, au fost realizate de Betina Gotzen-Beek cu scopul de a face ca istoria lui Dumnezeu cu oamenii să devină mai uşor de înţeles pentru copii. Imaginile sintetizează într-un mod foarte fidel conţinutul mesajului redat prin cuvinte.

La sfârşitul lucrării, autoarea propune şi o hartă foarte sugestivă în care sunt prezentate Israelul şi principale zone în care a umblat şi a predicat Isus. Multe din acele locuri există şi astăzi: de exemplu, Ierusalim, Betleem şi Cafarnaum (lângă Lacul Genezaret). Această hartă îi poate ajuta pe copii să refacă, în baza celor citite, anumite trasee ale personajelor care sunt prezentate în această lucrare, familiarizându-se astfel cu diferitele localităţi din Ţara Sfântă.

"Biblia pentru copii" se adresează în principal copiilor care doresc să cunoască momentele cele mai importante din istoria mântuirii, aşa cum sunt prezentate ele în Vechiul şi în Noul Testament, care împreună formează Biblia creştină. Totodată, lucrarea poate fi de folos părinţilor, cateheţilor şi celor care se ocupă de instruirea religioasă a copiilor, pentru că pot găsi aici un limbaj adaptat şi captivant pentru mesajul pe care vor să-l transmită celor mici.

Laurenţiu Turbuc

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Cele mai frumoase vieţi ale sfinţilor pentru copii, scrisă de Max Bolliger şi Ute Thönissen şi tradusă în limba română de pr. Liviu-Marcis Matieş. Cartea apare în colecţia "Vieţile sfinţilor", în formatul 17x24, color, are 128 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţara la preţul de 25 lei.

Cine sunt sfinţii? La această întrebare unii răspund cu această frumoasă expresie: sfinţii sunt "ferestre spre Infinit" sau "ferestrele Infinitului". Iar acest lucru este cât se poate de adevărat! Cine priveşte cu atenţie viaţa unui sfânt, indiferent dacă acesta a trăit în primele secole ale erei creştine, în perioada Evului Mediu sau în perioada contemporană, nu poate să nu rămână surprins de transparenţa cu care acesta face "vizibile" harul, iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu. Sfinţii sunt cei care, de-a lungul vieţii lor, au dus o muncă neobosită de purificare, şi astfel, "fereastra" lor a devenit transparentă pentru lumina lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi este chemat să devină o astfel de "fereastră transparentă", prin care ceilalţi să poată vedea lucrarea lui Dumnezeu în viaţa noastră. Cele mai bune şi mai pertinente modele în acest sens sunt tocmai sfinţii. Având în vedere că sfinţii sunt mereu actuali, pentru că mesajul lor este mereu actual, noi suntem invitaţi - ca să înaintăm mai uşor pe drumul credinţei noastre - să-i cunoaştem şi să imităm virtuţile lor.

Dacă toţi suntem chemaţi să facem acest lucru, aceasta înseamnă că nici cei mici - copiii - nu sunt excluşi de la cunoaşterea celor care s-au remarcat prin virtuţile şi trăirea lor şi şi-au "câştigat" titlul de "sfânt".

Editura Sapientia vine în ajutorul copiilor şi le propune cartea intitulată "Cele mai frumoase vieţi ale sfinţilor pentru copii". Ea apare în limba română graţie traducerii realizate de părintele Liviu-Narcis Matieş din originalul german (Die schönsten Heiligenlegenden, Mit Illustrationen von Ute Thönissen, Verlag Herder GmbH, Freiburg im Breisgau 2008).

Autorul Max Bolliger şi-a structurat cartea în 12 părţi (plecând de la cele 12 luni ale anului calendaristic) şi prezintă un număr de 51 de vieţi de sfinţi, care au trăit în epoci şi perioade foarte diferite. Arcul de timp pe care îl ocupă este unul care, practic, coincide cu timpul Bisericii: prezintă figuri de sfinţi începând chiar cu perioada apostolică (de exemplu, sfântul Matei, apostol şi evanghelist) şi venind până în perioada contemporană (sfântul Maximilian Kolbe, mort în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărul de concentrare de la Auschwitz).

Aceste povestioare, prezentate într-un mod foarte captivant şi viu, au menirea de a-i face pe copii, dar şi pe toţi ceilalţi cititori, să înţeleagă că sfinţii pot fi adevărate modele de viaţă şi de trăire autentică a credinţei creştine, chiar şi în contextul socio-cultural în care trăim noi astăzi.

Pentru ca aceste scurte istorioare să fie cât mai atractive şi uşor de parcurs, Max Bolliger a inclus în această lucrare numeroase imagini, lucrate cu măiestrie şi mult talent de Ute Thönissen. Aceste minunate tablouri au rolul de a-i conduce pe cititori în lumi mai mult sau mai puţin îndepărtate.

Cartea "Cele mai frumoase vieţi ale sfinţilor pentru copii" poate fi de un real folos copiilor care sunt dornici să afle noi şi interesante cunoştinţe despre oameni care au dus o viaţă de credinţă eroică, dar şi părinţilor, cateheţilor şi celor care se ocupă de instruirea religioasă a copiilor, pentru a le prezenta vieţile sfinţilor într-un limbaj simplu şi atractiv.

Laurenţiu Turbuc

* * *

Biblia pentru copii,
Ursel Scheffler şi Betina Gotzen-Beek, Ed. "Sapientia", 2017, ISBN 978-606-578-293-8, 21x30 cm, 228 p., 40 lei

Cele mai frumoase vieţi ale sfinţilor pentru copii,
Max Bolliger şi Ute Thönissen, Ed. "Sapientia", 2017, ISBN 978-606-578-294-5, 17x24 cm, 128 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poştă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi
  • prin telefon şi WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesaţi pagina "Noutăţi editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 88.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat