Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noutăți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris Laetitia, de cardinal Francesco Coccopalmerio, Butea: oameni, fapte, însemnări de la mijlocul secolului al XX-lea, de Ioan Zapodeanu, Cu Isus creștem frumos: religie romano-catolică: caietul elevului pentru clasa I, de pr. Petru-Sebastian Tamaș, pr. Lucian Adam, prof. Teodora Cojan, prof. Cristina Mate, prof. Loredana Cojan, și cartea Schimbă durerea mea în dans: a trăi cu speranță momentele de încercare, de Henri Nouwen.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris Laetitia, scrisă de cardinalul Francesco Coccopalmerio și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 11x17, are 54 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 7 lei.

Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris laetitia este intitulat în mod semnificativ "A însoți, a discerne și a integra fragilitatea".

Această parte a documentului nu este foarte amplă, pentru că este compusă numai din douăzeci și două de numere, de la nr. 291 la nr. 312, dar este foarte densă și de aceea prezintă dificultăți mai mari de analiză și de înțelegere. La aceasta trebuie să se adauge o anumită non-organicitate, adică o înșiruire a temelor tratate care nu este întotdeauna ordonată.

Din cauza conținutului, precum și a formei, acest capitol a fost evaluat ori cu o anumită contestare, ori măcar cu oarecare rezervă. Pentru acest motiv, a fost, într-un anumit fel, pus deoparte, mai puțin examinat, deci mai puțin supus exegezei atente și analitice.

Intenția acestor pagini ar fi în schimb să se ia în considerare textul prețios al capitolului al optulea pentru a încerca să-i percepem bogatul mesaj doctrinal și pastoral.

Oricum, cred că este util să oferim aici nu o reflecție teoretică pornind de la textele din exortație, ci o lectură a textelor înseși, care să ne permită, pe de o parte, să desfășurăm o reflecție teoretică asupra diferitelor puncte ale documentului și, pe de altă parte, să cunoaștem în formă directă și de aceea să gustăm în original textele documentului însuși.

Așadar, lectura textelor va fi ghidată, totuși va urma nu ordinea numerică a paragrafelor din capitolul al optulea, ci înșiruirea temelor pe care le-am specificat mai jos. Însă, înțeles fiecare text în logica temelor, va fi probabil mai ușor să se citească după aceea și să se înțeleagă după ordinea numerică.

Spuse fiind acestea, mi se pare util să se distingă și să se prezinte șase teme:

1. Expunerea învățăturii Bisericii referitoare la căsătorie și familie;

2. Atitudinea pastorală a Bisericii față de acele persoane care se află în situații iregulare;

3. Condițiile subiective sau condiții de conștiință ale diferitelor persoane în diferitele situații iregulare și problema unită a admiterii la sacramentele Pocăinței și Euharistiei;

4. Relația dintre doctrină, norma generală și fiecare persoană aflată în situații deosebite;

5. Integrarea, adică participarea la viața Bisericii, precum și la ministerialitatea Bisericii din partea persoanelor care se află în situații iregulare;

6. Hermeneutica persoanei în Papa Francisc.

Cardinal Francesco Coccopalmerio

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Butea: oameni, fapte, însemnări de la mijlocul secolului al XX-lea, scrisă de Ioan Zapodeanu. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în formatul 14x20, are 296 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

În cartea de față, care cuprinde jurnalul copilăriei mele, am căutat să readuc în zilele noastre un fragment din viața butenilor din perioada anilor 1941-1960, cu tainele lor, în strânsă legătură cu credința și identitatea lor confesională, cu ogorul, gospodăria, obiceiurile și tradițiile etc. Am dorit, de asemenea, să dau un răspuns și la întrebarea: "Cine sunt butenii și de unde vin?"

O parte din buteni se vor regăsi în paginile jurnalului meu, alții își vor aduce aminte de vorbele rostite de bunici sau părinți. Ultima generație să primească și să păstreze informațiile mele, care nu sunt complete, pentru că înstrăinarea mea de vatra părintească a fost ireversibilă.

Ioan Zapodeanu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Cu Isus creștem frumos: religie romano-catolică: caietul elevului pentru clasa I, scrisă de pr. Petru-Sebastian Tamaș, pr. Lucian Adam, prof. Teodora Cojan, prof. Cristina Mate, prof. Loredana Cojan. Cartea apare în colecția "Cateheza", în formatul 17x24, are 80 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 6 lei.

Cu această carte, complementară manualului de religie, autorii și-au propus să vină în sprijinul profesorilor care predau religia în școală la clasa I. Pentru fiecare lecție de religie prevăzută în planul de învățământ, autorii, și ei profesori de religie, au selectat cele mai frumoase imagini, desene, jocuri etc., care să-i ajute pe elevii de la clasa I să cunoască și să înțeleagă mai bine: credința în Dumnezeu; nașterea și copilăria lui Isus Cristos, viața publică a lui Isus Cristos, patima, moartea, învierea și înălțarea lui Isus Cristos.

Pr. Ștefan Lupu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Schimbă durerea mea în dans: a trăi cu speranță momentele de încercare, scrisă de Henri Nouwen și tradusă în limba română de pr. Iosif Martin. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20, are 114 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Decenii de lectură a operelor lui Nouwen despre viața spirituală și ministerul pastoral într-o lume îndurerată și care avea nevoie de ajutor m-au făcut să cunosc interesul său profund pentru rugăciune și capacitatea sa de a pătrunde natura umană cu un pronunțat discernământ. Aceasta o știam prea bine. Dar doream să dobândesc o cunoaștere mai profundă a personalității sale. În timp ce lucram cu materialul de arhivă al legatului său testamentar, voiam să reușesc să-l descopăr, dincolo de acele pagini pline de notițe și de adnotări dactilografiate, pe omul de credință și pe păstorul de suflete.

Posibilitatea de a concretiza această aspirație s-a ivit în mod absolut întâmplător. Prietenul meu John Mogabgab, asistentul lui Henri, atunci când preda la Institutul de Teologie al Universității din Yale, acum director al unei cunoscute reviste, Weavings, m-a sfătuit să fac o vizită și la Daybreak [Alba], comunitatea pentru persoane cu handicap grav, în care Henri a petrecut ultimii săi ani de viață și de preoție.

Am aflat multe în acele zile, mai degrabă despre om decât despre scriitor, încă de la sosirea mea pe aeroport... Am aflat că era însuflețit de o imensă și inspirată energie. Primea încontinuu cereri de ajutor de la persoane cu probleme grave, persoane necunoscute lui, pe care multe personaje publice de nivelul său ar fi căutat să le țină la distanță, recurgând la "filtrul" unor secretare sau asistente.

Înainte cu câțiva ani, Henri ceruse de la Universitatea Harvard un an sabatic, pe care să-l petreacă scriind la Trosly-Breuil, în Franța, în prima dintre Comunitățile Arca, dedicată asistenței persoanelor cu dizabilități fizice și psihice. Aici s-a simțit atât de în largul său, încât în 1986 a acceptat invitația de a-și asuma misiunea de preot în una dintre Comunitățile Arca, în preajma orașului Toronto, în Canada: chiar la Daybreak. La Daybreak, după cum el însuși și alții o spuneau, Henri a aflat adevărata sa casă. Acest profesor, care îi formase pe unii dintre teologii cei mai pregătiți și strălucitori ai națiunii - predând în atenee de prestigiu de la Notre Dame, Yale și Harvard -, a petrecut ultimii săi ani de viață dăruindu-se cu totul slujirii acestei comunități, cu prezența sa gentilă (dar la necesitate chiar puternică) și cu ale sale simple, pastorale cuvinte de binecuvântare. A continuat să scrie, firește, și, printr-unul dintre paradoxurile tipice care deseori caracterizează viața figurilor de-a dreptul mari, influența sa a crescut și mai mult.

După moartea sa, care a avut loc în 1996, interesul pentru scrierile sale a devenit și mai mare. Motivul unui astfel de succes nu constă, după părerea mea, numai în deosebita sa abilitate narativă sau în talentele sale extraordinare. Mai mult decât din oricare altă parte, eu cred, interesul viu pe care Nouwen continua să-l trezească se naște din ceea ce era el: o inimă frântă înaintea lui Dumnezeu și deschisă pentru aproapele său și pentru cititorii săi. Henri era complex și imperfect; o știa bine și nu pretindea altceva. Dar știa de asemenea că exista o misiune ce trebuia împlinită, suferințele de care să se îngrijească, comorile de speranță cu care să lumineze laturile obscure ale vieții.

Toate acestea, după cum sper că am reușit să arăt cititorului, formau predicile, conferințele, însemnările care au alcătuit această carte. Schimbă durerea mea în dans ne face, așadar, să cunoaștem aspecte ulterioare ale gândirii - și ale vieții - acestui maestru de spiritualitate, a acestui om de mare credință și umanitate, ușor încovoiat în figură, întotdeauna energic și vibrant în spirit. Și în timp ce înțelegem din cuvintele sale posibilitățile unei vieți umane trăite în călduroasă, pasionantă comuniune cu Dumnezeu, ar putea chiar și durerile noastre să se schimbe în încrezătoare așteptare și de-a dreptul în bucurie.

Timothy Jones

* * *

Capitolul al optulea al exortației apostolice post-sinodale Amoris Laetitia
Cardinal Francesco Coccopalmerio, Ed. "Sapientia", 2018, 11x17 cm, 54 p., ISBN 978-606-578-329-4, 7 lei

Butea: oameni, fapte, însemnări de la mijlocul secolului al XX-lea
Ioan Zapodeanu, Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 280 p., ISBN 978-606-578-325-6, 20 lei

Cu Isus creștem frumos: religie romano-catolică: caietul elevului pentru clasa I
Pr. Petru-Sebastian Tamaș, pr. Lucian Adam, prof. Teodora Cojan, prof. Cristina Mate, prof. Loredana Cojan, Ed. "Sapientia", 2017, 17x24 cm, 80 p., ISBN 978-606-578-324-9, 6 lei

Schimbă durerea mea în dans: a trăi cu speranță momentele de încercare
Henri Nouwen, Ed. "Sapientia", 2018, 14x20, 114 p., ISBN 978-606-578-328-7, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat