Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna octombrie 2017

Luna octombrie aduce cu sine un nou număr al revistei "Lumina creștinului". Revista a ajuns la numărul 10 (334) al celui de-al 28-lea an din seria nouă.

Un eveniment important care s-a desfășurat în Dieceza de Iași a fost sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, în perioada 18-20 septembrie. La pagina 4 a revistei, în articolul "Tinerii, familiile și comunicațiile sociale", pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, prezintă o cronică a lucrărilor reuniunii sus amintite. Cu ocazia întâlnirii de toamnă, episcopii catolici din România și-au reînnoit susținerea față de inițiativa cetățenească de a corecta prin referendum articolul 48 al Constituției României, astfel ca definiția căsătoriei să fie înscrisă ca "uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie". La pagina 3 a revistei puteți citi integral scrisoarea episcopilor reuniți la Iași referitor la susținerea apropiatului referendum în scopul susținerii modificării amintite. Tot în acest sens, în așteptarea referendumului, la pagina 14, în rubrica "Pentru familii", puteți citi articolul "Căsătoria = un bărbat + o femeie!" care prezintă câteva aspecte referitoare la situația existentă în lume și în Europa cu privire la uniunile homosexuale și de ce este nevoie de o corectură/clarificare în Constituția României.

Așa cum ne-a obișnuit deja, pe cea de-a doua pagină, pe lângă rubrica "Mesaj terezian", pr. Anton Despinescu, în episodul al IX-lea al rubricii "Emanuel: Cu noi este Dumnezeu", continuă să arate grija lui Isus față de oameni, de această dată, față de persoanele vârstnice. Părintele Anton amintește aici de datoria Bisericii și a societății de a continua grija specială pentru cei în vârstă.

Luna octombrie este luna misiunilor, iar realitatea misionară este un alt subiect de actualitate al acestei luni. În interviul "Fiecare creștin este, prin natura sa, misionar", de la paginile 6-7, părintele Florin-Petru Sescu, responsabil al Oficiului pentru Misiuni, răspunde întrebărilor părintelui Cornel Cadar referitoare la Oficiul pentru Misiuni, misiunea sa, despre realitatea misionară a creștinului și a Bisericii, dar și despre implicarea Diecezei de Iași în acest sector. În aceeași dimensiune misionară, vă recomandăm să citiți și articolul din rubrica "Misiuni", de la pagina 20, realizată de pr. Florin-Petru Sescu, unde sunt prezentate câteva idei din Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia celei de-a 91-a Zi Mondială a Misiunilor.

Luna septembrie a fost una bogată în vizite oficiale. Cardinalul Kazimierz Nycz, arhiepiscop de Varșovia, s-a aflat în vizită în Dieceza de Iași în perioada 7-11 septembrie, vizitând mai multe realități diecezane. Despre impresiile cu care a plecat de la noi Excelența Sa, dar și despre alte trăiri ale Excelenței Sale, puteți afla pe larg din interviul de la paginile 8-9 ale revistei, realizat de pr. Cornel Cadar, cu traducerea din polonă asigurată de pr. Stanislav-Ioan Cucharec. În cadrul vizitei, cardinalul Nycz a sfințit biserica și a consacrat noul altar al bisericii din Bulai (Moara), iar despre acestea ne prezintă la pagina 10 a revistei mai multe informații pr. Iulian Ceobanu, parohul acestei comunități.

O altă vizită importantă a fost cea a cardinalului Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. În cadrul unei vizite mai ample în România, în ziua de 28 septembrie a vizitat Dieceza de Iași, unde a avut un program destul de încărcat, ce a inclus localitățile Iași, Săbăoani, Roman, Tărâța și Cucuieți. Despre toate acestea puteți citi la pagina 5 un articol realizat de pr. Iosif Antoci, iar la pagina 11 puteți citi despre binecuvântarea bisericii parohiale, a centrului parohial și a centrului pentru copii și tineri din Tărâța și despre celebrarea de consacrare a noii biserici din Cucuieți. Aceste evenimente prezidate de card. Sandri fac subiectul articolului "Sărbătoare la Tărâța și Cucuieți", din rubrica "Istorie", semnat de pr. Mihai-Daniel Bitiușcă, parohul comunității.

Dr. Dănuț Doboș, în pagina "Mesajul sfinților", unde vorbește despre diferitele experiențe trăite de Fericitul Anton Durcovici descoperite de cercetările istorice, în articolul "România, patria mea", scoate în evidență faptul că "Fericitul Anton Durcovici nu este nici croat și nici austriac, ci un român autentic, pentru că așa a trăit și a simțit toată viața sa".

În pagina 17, dedicată tinerilor, pr. Felix Roca scrie articolul "Să iubești!", în care, pe baza fundamentării scripturistice, scoate în evidență importanța iubirii în cele două accepțiuni și a punerii ei în practică în trăirea vocației proprii. La pagina următoare, în articolul "Cu recunoștință spre noi orizonturi", Cristina Mare, președintele diecezan al Acțiunii Catolice, prezintă campusul diecezan al Acțiunii Catolice din perioada 20-23 iulie, desfășurat la Mănăstirea Carmelită din Luncani. Tot în această rubrică puteți citi "Tableta spirituală" a pr. Cristian Chinez, care face o analiză a ceea ce înseamnă "narațiune", mai ales în contest liturgic, dar și articolul pr. Laurențiu Dăncuță, care scrie despre valoarea educației și despre imperativul preocupării pentru ea în societatea actuală.

Nu poate lipsi din revistă rubrica "Sanctuare". De această dată, pr. Iosif Dorcu ne conduce, la pagina 13, cu gândul și cu rugăciunea spre sanctuarul Tuticorin, din India. Totodată pot fi regăsite rubricile "Pentru copii", unde se continuă redarea istorioarei morale a lui Iosif Spillmann, "Nepotul reginei", iar pr. Felician Tiba prezintă o experiență a unui copil referitoare la importanța rugăciunii Rozariului. La rubrica "Legea și dreptul tău", de la pagina 24, av. Mihaela Ciobanu vine în întâmpinarea unor cititori ce doresc lămuriri în privința anumitor probleme legislative. De această dată, prezintă câteva aspecte referitoare la titlul de proprietate, dar și despre drepturile la alocație ale copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate.

Mai multe știri pe scurt din viața Bisericii universale, dar și din cea locală, pot fi găsite la paginile 21-23. Paginile 25-26, "Poșta redacției", oferă răspunsuri la întrebările adresate de cititorii revistei, fiind inclusă și explicația oferită de pr. Alois Bulai la întrebarea privitoare la momentul când va avea loc, conform 1Tes 4,17, răpirea în nori a "celor rămași vii până la venirea Domnului". Pagina 27 include obișnuitul rebus.

Vă invităm să citiți noul număr al revistei, pentru a fi ancorat în viața Bisericii universale și a celei locale, dar și pentru a face pași spre înțelegerea diferitelor aspecte ale credinței!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXVIII, nr. 10 (334), octombrie 2017, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat