Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna septembrie 2017

Prima zi de toamnă calendaristică aduce și un nou număr al revistei "Lumina creștinului" (nr. 9/333), pe luna septembrie 2017.

Pe prima copertă se află fotografia care redă pelerinajul tinerilor de la sanctuarul de la Cacica (14 august), însoțiți de ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și de PS Petru Gherghel și Aurel Percă, cu ocazia pelerinajului diecezan de la 15 august. Despre pelerinaj se poate citi mai pe îndelete o retrospectivă realizată de pr. Claudiu Bulai la pagina 8 a revistei. De altfel, vizita nunțiului apostolic la această sărbătoare s-a încadrat într-un program mai larg al vizitei Excelenței Sale în Dieceza de Iași, despre care se poate citi la pagina 5 a revistei.

Pe pagina a doua, realizată de pr. Anton Despinescu, pe lângă rubrica "Mesaj terezian", în episodul al VIII-lea al rubricii "Emanuel: Cu noi este Dumnezeu", pr. Anton continuă să arate frumusețea, smerenia și puritatea copiilor, ca exemplu de urmat în atitudinea omului în fața lui Dumnezeu.

În conformitate cu planul pastoral diecezan de formare teologică permanentă a tuturor preoților, Dieceza de Iași, prin Oficiul pentru Cler, și în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică și Seminarul diecezan, organizează un curs de "aggiornare" teologică pentru toți preoții, diecezani și călugări, care activează în pastorația Diecezei de Iași, curs care are în vedere diferitele aspecte ale căsătoriei și familiei creștine în viziunea exortației apostolice Amoris laetitia. În acest sens, în paginile 3-4 ale revistei poate fi citită scrisoarea pastorală a păstorului diecezei, PS Petru Gherghel, intitulată "«Amoris laetitia» Un dar pentru Biserică", scoțând în evidență importanța exortației apostolice "cu titlul plin de semnificație, Amoris laetitia - Bucuria iubirii, în care prezintă misterul familiei și al căsătoriei cu luminile lor, dar și cu problemele care nu trebuie să umbrească planul lui Dumnezeu cu privire la această taină considerată de Biserică «celula fundamentală a societății»".

În rubrica "Actualitatea" poate fi citit un interviu detaliat cu pr. Fabian Doboș, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Universitară și al Departamentului de Cercetare Istorică. Părintele răspunde întrebărilor adresate de pr. Cornel Cadar, referitoare la diferitele misiuni pe care le are în dieceză. Poate fi descoperită în acest interviu părerea părintelui despre studenții de azi, despre interesul lor pentru credință, diferite îndemnuri pentru tineri dar și alte lucruri interesante din viața și experiența pr. Fabian. Toate acestea, la paginile 6-7.

Tot din rubrica "Actualitatea" fac parte și articolele care privesc vizita pe care o va face papa Francisc în Columbia, în perioada 6-11 septembrie, pr. Claudiu Bulai prezentând la pagina 9 programul vizitei, dar și câteva informații utile pentru a înțelege contextul vizitei. Tot pe această pagină este prezentată și apropiata Sesiune a Conferinței Episcopilor din România, care va avea loc la Iași, în perioada 18-20 septembrie. Iar la pagina 10, în articolul "Poiana Micului: 175 de ani", semnat de Redacția Polonus, se poate citi despre evenimentul sărbătorit la 29 iulie, la care a luat parte și PS Petru Gherghel, care a marcat cea de-a 175-a aniversare de la înființarea localității Poiana Micului.

La pagina 11, în rubrica "Istorie", se poate citi despre recenta consacrare, de către PS Petru Gherghel, a altarului bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, care a avut loc sâmbătă, 19 august, dar și alte informații legate de această nouă biserică.

Dr. Dănuț Doboș prezintă într-una din paginile revistei cum și unde erau trăite vacanțele fericitului Anton Durcovici împreună cu seminariștii, cititorii putând descoperi, printre altele, cum decurgea programul unei vacanțe împreună cu seminariștii.

În pagina dedicată tinerilor, pr. Felix Roca scrie articolul intitulat "Astăzi", în care, pe baza fundamentării scripturistice, vrea să scoată în evidență valoarea timpului și importanța trăirii clipei prezente. În aceeași linie, pr. Laurențiu Dăncuță, în articolul "Sinuciderea și sensul singurei vieți" scoate în evidență importanța trăirii unicei vieți și a descoperirii sensului ei. Tot în rubrica pentru tineri pot fi citite informații despre procesiunea cu crucea tineretului în comunitatea din Săbăoani, unde va avea loc întâlnirea diecezană de anul viitor, dar și despre campusul de formare Scout.

Revista mai conține și obișnuitele rubrici, "Misiuni", realizată de pr. Florin-Petru Sescu, unde prezintă câteva realități din misiunea din Djebonoua, Coasta de Fildeș; "Sanctuare", unde pr. Iosif Dorcu ne conduce spre un pelerinaj imaginar spre sanctuarul Tindari, din nordul Siciliei; rubrica "Pentru Familii", pr. Felician Tiba încercând să redea programul și atmosfera trăite la Întâlnirea Diecezană a Familiilor, din 5 august, de la Bacău "Fericitul Ieremia". Totodată pot fi găsite rubricile "Pentru copii", unde se continuă redarea istorioarei morale a lui Iosif Spillmann, "Nepotul reginei", și se prezintă importanța rugăciunii "Bucură-te, Marie". La rubrica dedicată sănătății, dr. Bianca Hanganu scrie despre ciroza hepatică, una dintre bolile ficatului.

Mai multe știri pe scurt din viața Bisericii universale, dar și din cea locală, pot fi găsite la paginile 21-23. Pagina 25, "Poșta redacției", oferă răspunsuri la întrebările adresate de cititorii revistei, fiind inclusă și explicația oferită de pr. Alois Bulai la întrebarea referitoare la cum e posibil ca David, în ciuda păcatelor mari, să fie apreciat ca "un om după inima lui Dumnezeu". Pagina 26 prezintă câteva noutăți editoriale intrate recent în gestiunea Librăriei "Presa Bună", precum și o nouă ediție a concursului "Scrii și câștigi". Pagina 27 include un rebus.

Vă invităm să citiți această revistă, pentru a face un pas înainte în cunoaștere, pentru a crește în credință!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXVIII, nr. 9 (333), septembrie 2017, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat