Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărți

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Să rezolvăm enigma sinelui: în căutarea descoperirii de sine, scrisă de John Powell S.J. și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20 cm, are 80 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În unele dintre lucrările și articolele mele precedente am încercat să împărtășesc cu cititorii câteva lucruri care m-au ajutat la nivel personal. Nu am scris nimic care să nu fi fost testat și verificat în laboratorul vieții mele.

Contribuția mea cea mai recentă se referă la cunoașterea de sine. Mi se pare evident faptul că mă cunosc doar parțial. Reușesc să-mi cunosc sinele adevărat doar pas cu pas, printr-un proces lent, iar acesta reprezintă, cel puțin pentru mine, un proces gradual și destinat să dureze întreaga viață. Un proces uneori dureros, uneori fericit, care merită, oricum, să fie parcurs.

Până nu demult, am considerat inutilă o carte care să trateze acest subiect, deoarece credeam că oricine ar fi răspuns la întrebarea: "Te cunoști cu adevărat pe tine însuți?" cu "Da!". Eram sigur că oamenii ar fi spus: "Bineînțeles că mă cunosc" și o întrebare de acest fel ar fi fost considerată puțin deconcertantă. Eram convins că majoritatea dintre noi am gândi: "Dacă eu nu mă cunosc pe mine însumi, atunci cine?"

Atunci, am încercat să întreb persoanele: "Te cunoști pe tine însuți?" și am fost surprins să aud răspunsul următor: "Doar în parte... Nu foarte bine... Puțin..." Astfel, am ajuns la concluzia că majoritatea dintre noi (inclusiv eu) ar trebui să ne punem, cu claritate, întrebarea: "Cine sunt eu cu adevărat?" Suntem gata să recunoaștem că alte persoane ne cunosc mai bine decât ne cunoaștem noi înșine, până la punctul că, probabil, suntem ultima persoană pe care învățăm să o cunoaștem bine, dintre toate cele pe care le întâlnim pe parcursul vieții. Mulți ani m-am întrebat de ce este așa. Dacă petrecem, cu adevărat, atât de mulți ani cu noi înșine, cum se poate că ne cunoaștem atât de puțin? În toți acești ani de nedumerire cu privire la acest subiect, am învățat multe lucruri utile pentru mine.

De aceea, am decis să scriu această carte, al cărei scop este acela de a împărtăși cu voi ceea ce am învățat pe parcursul vieții. Întrebarea cea mai frecventă pusă în acești ani plini de nedumeriri a fost: "Cine sunt eu, de fapt?" Printre lucrurile pe care cred că le-am învățat sunt cele mai comune blocaje care ne împiedică să ajungem să ne cunoaștem pe noi înșine. Nu este relevant cât de mare este efortul pe care-l facem încercând să ne cunoaștem mai bine. Dacă pe acest drum există blocaje, vor fi două posibilități: ori nu vom progresa deloc, ori progresele pe care le vom face vor fi mici. Am ajuns să recunosc și să respect puterea pe care o exercită trecutul asupra comportamentelor noastre actuale, iar aceste insight-uri mi-au permis să mă înțeleg pe mine însumi. Am reușit să înțeleg ceva despre modelele prezente în viața mea. Modelele de comportament ies la iveală cu claritate în numeroase exemple din existența mea și a unor persoane care și-au împărtășit viața cu mine.

Pe măsură ce reușim să cunoaștem mai bine cine suntem, găsim, inevitabil, părți din noi care, departe de a fi benefice, se dovedesc mai degrabă distructive. Aceasta ne determină să ne punem o serie de întrebări despre cum să ne schimbăm: Pot să mă schimb? Vreau, cu adevărat, să mă schimb? Cum mă confrunt cu aceste schimbări? Încercând să răspundem acestor întrebări, ne descoperim lucrând cu soluțiile la problemele care blochează cunoașterea de sine. În final, cred că am decelat câteva modalități prin intermediul cărora putem introduce în viața noastră obișnuința de a crește fiind conștienți de ceea ce suntem.

În consecință, această lucrare este concepută în cinci părți: (1) Problema, (2) Teoria, (3) Exemple, (4) Soluția, (5) Practica.

Sper că aceste lucruri, care mie mi-au fost de ajutor, să vă fie de ajutor și vouă.

John Powell S.J.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Prin ochii credinței, scrisă de John Powell S.J. și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20 cm, are 246 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Această carte reprezintă o colecție de articole ale părintelui John Powell, care au fost publicate pentru prima dată în ziarul EXTENSION, timp de 6-7 ani, în perioada 1985-1991.

Unele dintre materiale, istorii și exemple pot fi găsite în una sau alta dintre cele 30 de lucrări ale părintelui, apărute anterior. Totuși, cea mai mare parte a materialului și întreg textul sunt originale.

John Powell este unul dintre cei mai cunoscuți autori creștini din SUA. Cele 30 de cărți ale sale, cu mai mult de 12 milioane de copii care se află în circulație, au fost traduse în 12 limbi.

Scrierile lui John Powell au fost inspirate de educația sa, variatele experiențe de viață și sensibilitatea deosebită față de sufletul uman. Articolele care urmează abordează multe subiecte: credința și virtuțile, comportamentul, Fericirile, Biserica, îngrijorările, amintirile, obiceiurile și multe altele. Ele analizează o experiență umană cotidiană pe care majoritatea dintre noi o cunoaște și par să exprime speranțele, luptele, idealurile noastre. John Powell traduce în cuvinte experiențele multora dintre noi. Este unul dintre aceia care reușesc să fie, cu voia lui Dumnezeu, punctul de întâlnire dintre psihologie și teologie. Este convins că nu putem fi sfinți fără să fim compleți din punct de vedere uman și nu putem fi compleți fără a lupta pentru propria sfințenie. Acesta este firul conducător deosebit al acestui volum.

În 1967, Powell și-a început activitatea la Loyola University din Chicago, unde predă, actualmente, teologia. Din experiența sa de profesor, spune: "Îi iubesc și îi apreciez mult pe tinerii pe care îi învăț. Ei mă țin ancorat în realitatea contemporană și cred că-mi oferă la fel de mult pe cât le ofer eu. Și acesta este modul în care Dumnezeu ne oferă daruri tuturor: prin ceilalți".

Una dintre convingerile cele mai profunde ale lui John Powell este aceea că evanghelia trebuie prezentată ca o "veste bună". Viziunea credinței este pozitivă: Dumnezeu este iubire, suntem iubiți de Dumnezeu, care reprezintă originea noastră și destinul nostru final. Într-o zi, vom celebra cu Dumnezeu în casa sa, iar celebrarea nu va avea sfârșit. Aceasta este ceea ce crede John Powell și aceasta este temelia de speranță pe care își bazează scrierile.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Viziunea creștină. Adevărul care ne face liberi, scrisă de John Powell S.J. și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20 cm, are 246 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Cartea aceasta este o continuare, o dezvoltare a ultimei mele lucrări publicate, Fully Human, Fully Alive (Pe deplin uman, pe deplin viu). Totuși, a existat, în anii care au trecut de atunci, un alt pas în creșterea și dezvoltarea mea personală, care nu a fost cuprins în carte. A fost înregistrat însă, mai curând, sub forma unui atelier programat pentru grupuri de patru sau mai multe persoane, numit The Fully Alive Experience (Experiența deplină de viață). Acest seminar de 20 de ore a fost menit să testeze forța atitudinilor în făurirea vieților noastre. După niște considerații preliminare, participanții au fost invitați să studieze modurile în care pot fi descoperite atitudinile distorsionate, deformate, greșite. Au urmat anumite experimente și exerciții, cu metodele cele mai eficiente, pentru a schimba asemenea atitudini. Iar în final s-a alcătuit o listă de cinci atitudini de bază, cu sublinierea perspectivei creștine, bazată pe viața și pe învățăturile lui Isus.

Fully Alive Experience a fost pregătită și am prezentat-o, împreună cu Loretta Brady, terapeut de cuplu și al familiei, la mai mult de zece mii de persoane. După ce am ținut seminarul în 50 de orașe ale Statelor Unite, ca și în Europa, Australia și Noua Zeelandă, am decis, împreună cu Loretta, că este util și salutar ca datele să fie sintetizate.

Astfel, am înregistrat discuțiile pe unsprezece casete audio și am publicat caietele personale în care fiecare participant a prelucrat ideile prezentate. Am compus și am publicat un caiet-ghid, astfel încât grupurile să poată organiza singure The Fully Alive Experience, cu sau fără experiență anterioară. Speranțele noastre privitoare la întregul "pachet" al versiunii The Fully Alive Experience au fost împlinite cu mult peste cele mai optimiste așteptări. Am primit numeroase scrisori de mulțumire de la grupuri diverse, care atestau schimbările efective înregistrate în urma acestor 20 de ore petrecute pentru investigarea și pentru revizuirea atitudinilor.

Prezenta lucrare, The Christian Vision, este, de asemenea, un rezultat al Fully Alive Experience. Expunerile mele, așa cum au fost publicate în pachetul The Fully Alive Experience, au fost dezvoltate aici. Pe lângă aceasta, alte atitudini au fost cercetate și prezentate din perspectivă creștină. În această lucrare, nu am abordat atitudinile distorsionate și metodele pentru revizuirea acestora. Acest lucru a fost realizat mai mult decât adecvat în The Fully Alive Experience.

Pentru mine, faptul de a vă putea împărtăși aceste "achiziții", atitudini și pietre de încercare ale dezvoltării mele reprezintă o profundă mulțumire. Am spus că lucrările mele, în număr de opt, publicate de Argus Communications, au fost tipărite, până acum (anul 1984, n. tr.), în mai mult de 11 milioane de copii. Nici în cele mai optimiste vise nu am putut anticipa acest lucru. Tot ce pot spune este că Dumnezeu a fost foarte bun cu mine și foarte îndurător în utilizarea a ceea ce am putut eu oferi. De asemenea, sunt copleșit de bunăvoința surorilor și fraților mei creștini care mi-au primit cuvintele și au dorit să-mi împărtășească gândurile. A fost o experiență de credință plină de mare încurajare.

Recent am auzit o frumoasă analogie a experienței credinței. Un băiețel își manevra zmeul care zbura sus, pe cer. La un moment dat, un nor a înconjurat zmeul, iar acesta a fost ascuns privirilor. Un om care trecea pe acolo l-a întrebat pe băiețel ce face cu sfoara pe care o ținea în mâini. "Îmi manevrez zmeul", a răspuns băiețelul. Omul și-a ridicat privirea și a văzut doar un nor pe cerul senin. "Nu văd niciun zmeu acolo, sus. Cum poți fi sigur că acolo, sus, este un zmeu?" Copilul a răspuns: "Nici eu nu văd zmeul, dar știu că el este acolo, sus, pentru că de fiecare dată când trag de sfoară, simt în aceasta o încordare".

În același sens, știu că în mâna mea există o mână care mă ghidează pe parcursul drumului vieții mele. Știu că există o lumină, care nu este a mea, dar care îmi arată calea pe care trebuie să o urmez pas cu pas. Știu că Dumnezeu merge cu mine. Și există în inima mea un sentiment de profundă și caldă gratitudine pentru că pot să parcurg acest drum împreună cu voi, însoțitorii mei. Cu călăuzirea lui Dumnezeu și însoțit de voi, "simt de fiecare dată o mică tensiune în sfoară". Vă mulțumesc că îmi permiteți să vă vorbesc despre acest lucru.

John Powell SJ

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Rugăciune pentru un martir, scrisă de Sr. Regina Mengheriș C.J. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în format 14x20 cm, are 84 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Anii care au urmat căderii comunismului au fost marcați de o aducere la lumină a adevărului despre deceniile care au întunecat conștiința noastră națională și, implicit, de o reparație morală față de victimele nevinovate ale regimului ateu care a dictat decenii întregi viața României.

După ce evenimentele din decembrie 1989 au readus asupra societății noastre aerul proaspăt al libertății, am dorit să purcedem la reconstruirea identității noastre naționale și am simțit cu toții dorința de a adopta modele de viață. Avem nevoie de astfel de modele, mai ales în timpurile noastre atât de tulburi... Ni se propun la fiecare pas diferite personalități care deschid înaintea sufletului nostru numeroase drumuri de viață și ne propun oferte de împlinire personală care par greu de refuzat și, în egală măsură, la fel de greu de realizat. Dar alegându-le, la capătul acestora ce ne așteaptă? Găsim oare adevărata fericire la care suntem chemați încă din prima clipă a existenței noastre, sau poate descoperim, dezamăgiți, că am gustat din cupa atrăgătoare, dar amară, a nonvalorii, a superficialității, a efemerului?

Printre modelele de viață care ni se propun sunt și cele ale eroilor. Eroul, în gândirea noastră comună, este omul curajos care înfruntă bărbătește obstacole și încercări. Eroul este luptătorul care nu are pace până nu obține victoria, care devine pentru el țelul vieții sale. Eroul este frumos prin vitejia lui, iar rănile primite în luptă sporesc aura de mister și de atracție care îl înconjoară, conferindu-i o frumusețe lăuntrică de neegalat. Biserica are și ea eroii ei, care au luptat împotriva celor care au vrut să o distrugă; aceștia sunt martirii. Armele martirilor, ale eroilor Bisericii, au fost dintotdeauna aceleași: o credință puternică, o iubire fidelă față de Cristos, stăruința în rugăciune și puterea de a-i ierta pe cei care le-au greșit doar pentru simplul fapt că au refuzat să-și renege credința.

Biserica Catolică din România a dorit ca eroii ei, martirii, să fie cunoscuți și iubiți de fiii ei, mai ales de către cei din generațiile tinere, care nu au cunoscut duritatea prigoanei pentru credință. Iar Scaunul Apostolic a recunoscut deja sfințenia și eroismul vieții unor personalități precum Fericiții Vladimir Ghika și Anton Durcovici, martiri pentru credință.

La numărul admirabil de preoți, episcopi și persoane consacrate care au înfruntat cu bărbăție și credință comunismul se adaugă și un număr considerabil de credincioși laici, ale căror nume și fapte riscă să intre sub vălul uitării o dată cu trecerea anilor. Pentru ca aceste figuri luminoase să vorbească și generațiilor actuale, este nevoie de punerea în scris a tuturor posibilelor mărturii care pot reconstitui adevărul despre acei ani întunecați.

Cartea sr. Maria Regina Mengheriș S.J. se inserează în seria de restituiri necesare timpului prezent și impresionează prin nota profund personală pe care autoarea o oferă textului, fapt care îi sporește nota de originalitate.

Această lucrare ne propune întâlnirea cu un astfel de credincios laic, tată și soț exemplar, erou al credinței. Este chiar străbunicul autoarei, dascălul martir Anton Benchea (1892-1949). Un erou care a avut o viață simplă, plină de credință, trăită la umbra bisericii parohiale catolice din localitatea băcăuană Fundu-Răcăciuni.

O prezentare scurtă a acestei personalități ne-o face sr. Maria Regina, care afirmă că Anton Benchea "era un om al lui Dumnezeu, un apostol al credinței catolice, un neobosit martor al evangheliei iubirii lui Cristos, un pedagog pentru toți oamenii din sat, tatăl a opt copii pe care i-a educat în spiritul credinței și al iubirii lui Cristos, dascălul satului și ajutor al preotului". Această afirmație se constituie ca un punct de plecare pentru creionarea portretului uman și spiritual al acestui martir, împușcat de Securitate la 12 martie 1949.

Citind cartea sr. Maria Regina nu putem rămâne indiferenți în fața figurii martirului Anton Benchea. Nu mai putem tăcea. Nu mai putem să ne afundăm inima în ofertele amăgitoare ale acestei lumi. Vom simți că suntem provocați și invitați să-l cunoaștem mai bine pe Cristos și Biserica întemeiată și dorită de el. Vom simți să suntem chemați să ne îndrăgostim și noi de Mântuitorul, pe care martirul Anton Benchea l-a iubit cu sinceritate până la ultima suflare. Vom descoperi mai limpede că sfințenia este un ideal de viață potrivit tuturor, care conferă eleganță și noblețe inimii noastre. Potrivit mărturiei autoarei acestei cărți, tocmai personalitatea dascălului Anton Benchea a călăuzit-o spre alegerea drumului vieții consacrate și spre bucuria de a-l căuta pe Cristos în viața de zi cu zi, iar ceva din această bucurie transpare din paginile volumului de față.

Nu avem înaintea ochilor o biografie rece, care ne-ar putea plictisi, ci un crâmpei de iubire și respect față de trecut, care izvorăște din inima autoarei, a cărei dorință este aceea ca figura acestui erou ilustru al Bisericii Catolice din Moldova să fie și pentru zilele noastre o călăuză spre Cristos și un reper concret pentru trăirea cotidiană și personală a credinței.

Pr. Andrei Dumitrescu

* * *

Să rezolvăm enigma sinelui: în căutarea descoperirii de sine,
John Powell S.J., Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 80 p., ISBN 978-606-578-302-7, 10 lei

Prin ochii credinței,
John Powell S.J., Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 166 p., ISBN 978-606-578-300-3, 20 lei

Viziunea creștină. Adevărul care ne face liberi,
John Powell S.J., Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 246 p., ISBN 978-606-578-301-0, 20 lei

Rugăciune pentru un martir,
Regina Mengheriș C.J., Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 84 p., ISBN 978-606-578-305-8, 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat