Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noua cartă a lucrătorilor sanitari și Sfântul Alois Orione. A-ți dărui viața cântând iubirea

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Noua cartă a lucrătorilor sanitari, scrisă de Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (Pentru Pastorația Sănătății) și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", în format 14x20 cm, are 166 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Biserica a considerat dintotdeauna că slujirea adusă celor bolnavi este parte integrantă a misiunii sale, asociind predicarea veștii bune cu asistența și îngrijirea bolnavilor. Lumea vastă a serviciilor aduse suferinței umane se referă la binele persoanei umane și al societății" însăși. Tocmai pentru aceasta, ea pune și chestiuni delicate și incontestabile, care cuprind nu numai aspectul social și de organizare, ci și pe cel pur etic și religios, pentru că sunt implicate evenimente "umane" fundamentale, precum suferința, boala, moartea, cu respectivele întrebări referitoare la funcția medicinii și la misiunea medicului față de cel bolnav.

Făcându-se interpret al acestei instanțe, papa de atunci, Ioan Paul al II-lea, instituind la 11 februarie 1985 Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății), a voit să ofere provocărilor care provin de la lumea sănătății un răspuns însuflețit de credință și de speranță, valorizând misiunea pe care atâția creștini - lucrători în sănătate, laici, individual și asociați, consacrați și consacrate, preoți și diaconi - o desfășoară cu generozitate, mărturisind prin apropierea de cel bolnav, precum și cu munca, studiul și cercetarea, valorile evanghelice ale demnității persoanei și respectării vieții.

Cu intuiție fericită, primul președinte al dicasterului, regretatul cardinal Fiorenzo Angelini, a publicat în 1994 prima ediție a Cartei lucrătorilor sanitari, care, tradusă în anii următori în nouăsprezece limbi, a constituit un instrument valoros pentru formarea inițială, dar și permanentă, a diferitelor figuri profesionale care lucrează în lumea sănătății.

Ca urmare a noilor cuceriri obținute de cercetare în domeniul biomedical și științific, precum și a pronunțărilor magisteriale de după 1994, în timpul pontificatelor aceluiași sfânt Ioan Paul al II-lea, apoi al lui Benedict al XVI-lea și al papei Francisc, dicasterul a considerat necesar să întreprindă un proces de revizuire și de actualizare a acestui document, menținând oricum structura originară, centrată pe vocația lucrătorilor sanitari ca slujitori ai vieții.

În textul publicat acum s-au făcut, așadar, o revizuire și o actualizare conform cărora și temele tratate deja în acel timp sunt ilustrate într-un limbaj mai accesibil și actual și conțin o actualizare sub profilurile științific și de conținut mai în general însoțite de o revizitare a notelor teologice din documentele citate.

În mod deosebit, consider necesar să afirm că, în afară de avansarea științelor medicale și a posibilelor repercusiuni asupra vieții umane, Noua Cartă a tratat și chestiuni de ordin medico-legal, care se impun tot mai mult și au incidență în exercitarea profesiilor sanitare; așa cum în text au fost tratate probleme care asumă o importanță tot mai marcată, mai ales în privința dreptății, a respectului și a sensibilității crescute referitor la principiile de solidaritate și de subsidiaritate în accesul la medicamente și la tehnologii disponibile; și asta, ascultând de dreptatea socio-sanitară impregnată de dreptul la tutelarea și promovarea sănătății cu politici sanitare egale.

În afară de asta, s-a ținut cont de extinderea persoanelor implicate în această activitate, precum și, alături de figurile profesionale sanitare clasice (personal medical, de infirmerie și auxiliar), cuprinzând altele care la fel compun lumea sănătății, adică biologi, farmaciști, lucrători sanitari care lucrează în teritoriu, administratori, legislatori în materie sanitară, lucrători în sectorul public și privat, de matrice laică sau confesională.

Această vocație, lărgită astfel în figurile, rolurile și responsabilitățile profesionale, se califică prin valența antropologică pe care științele biomedicale trebuie să o promoveze și în orientarea culturală de astăzi, în cercetarea continuă, menită să ofere o slujire specifică adusă binelui integral al vieții și al demnității oricărei ființe umane, într-un dialog rodnic între biomedicină și principiile morale conținute în Magisteriul Bisericii. Această angajare este însușită de Biserică și cu această Nouă Cartă a Lucrătorilor Sanitari, care vrea să fie un instrument eficace în fața slăbirii certitudinilor etice și a subiectivismului conștiințelor, care, împreună cu pluralismul cultural, etic și religios, duc cu ușurință la relativizarea valorilor și apoi la riscul de a nu mai putea face referință la un ethos împărtășit, mai ales în privința marilor întrebări existențiale, referite la sensul nașterii, al vieții și al morții.

Desigur, această Cartă nu poate să fie exhaustivă cu privire la toate problemele și la chestiunile care se impun în domeniul sănătății și al bolii, ci a fost realizată cu scopul de a oferi linii călăuzitoare cât mai clare posibil pentru problemele etice care trebuie înfruntate în lumea sănătății în general, în armonie cu învățăturile lui Cristos și cu Magisteriul Bisericii.

Încredințând diferitelor figuri profesionale, laice și religioase, care compun lumea articulată a sănătății, această Nouă Cartă a Lucrătorilor Sanitari, în a XXXI-a aniversare a instituirii Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății) și în ajunul celei de-a XXV-a Zile Mondiale a Bolnavului, doresc ca acest instrument să poată contribui la o reînnoire constantă și profundă a lumii sănătății și a însăși acțiunii pastorale a Bisericii în semnul promovării și apărării demnității persoanei umane. Pentru a rescrie astfel, chiar zilnic, parabola Samariteanului Milostiv (cf. Lc 10,29-37) și pentru a face prezentă, și în momentul suferinței și al durerii, Speranța, Dar al Paștelui lui Cristos.

Zygmunt Zimowski
președinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari
(pentru Pastorația Sănătății)

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Sfântul Alois Orione. A-ți dărui viața cântând iubirea, scrisă de Arcangelo Campagna și tradusă în limba română de Fabian Pitreți. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în format 14x20, are 448 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Iată o altă biografie remarcabilă dedicată sfântului Alois Orione, fondatorul "Micii Opere a Divinei Providențe" și a "Micilor Surori ale Carității". El însuși s-a definit "o inimă fără margini" și "nebunul carității": o conștiință simptomatică a unei acțiuni nelimitate de iubire față de frați, în numele unei credințe nemărginite în bunătatea lui Dumnezeu și în căutarea permanentă a voinței sale. Don Orione le sugera alor săi să aibă "curajul binelui"; în această lucrare s-a arătat un vrednic corifeu pus în fața a numeroase rânduri de fii și fiice, de admiratori și prieteni, deveniți acum devoți sinceri care îi contemplă imensa statură morală și sfințenia declarată de autoritatea infailibilă a Bisericii.

Din acest motiv prezentarea vieții și a operei sale este cu adevărat impunătoare și, se poate spune, sporește mereu cu noi contribuții, semn evident al unui interes pe care trecerea anilor nu numai că nu a întunecat amintirea faptelor sale minunate în câmpul apostolatului catolic, în special al carității în diferitele sale forme, ci pare că a înconjurat cu un interes crescând și luminos figura și realizările sale.

Biografia pe care o prezentăm acum este o dovadă clară în această privință. Ar greși totuși cine ar crede că aceasta ar putea fi pusă pur și simplu alături de altele care au apărut până acum, că nu vine cu ceva nou.

Biografia scrisă cu iubire filială de pr. Arcangelo Campagna, discipol de-al meu cu mulți ani în urmă, se deosebește, și cititorul va remarca îndată, prin stilul cursiv, povestirea rapidă și, mai ales, printr-o informație bine îngrijită. Trebuie să recunosc că biograful a preluat de la bătrânul său maestru acea "curiositas" care l-a făcut să evalueze, ca puțini alții, toate izvoarele și să le așeze într-o narațiune bine ordonată care nu poate să nu trezească un viu interes. Aș vrea să adaug că ucenicul, obișnuit să folosească instrumentele pe care tehnica modernă le pune la dispoziția celui care vrea să se documenteze în mod serios, a depășit cu mult maestrul care îl felicită în mod sincer.

Numeroasele citate ale cuvintelor și ale scrierilor făcute de biograf, cu o trimitere precisă la izvoare, bogăția abundentă a anecdotelor care se succed cu o precisă consecvență fac din aceste pagini un instrument prețios și indispensabil pentru cunoașterea unui om mare, care a onorat ca puțini alții istoria recentă a Bisericii.

Nu vreau să reiau un loc comun abuzat și să spun cu deplină cunoaștere a cauzei și cu intimă satisfacție, că aceste pagini umplu un gol și, între alte biografii, merită un loc de cinste.

Nu în ultimul rând, o altă calitate a acestei publicații este și dimensiunea sa nu excesivă, fapt care o face să fie gustată și de cei care spun că nu au mult timp la dispoziție.

Pr. Campagna, apoi, în loc să se lase condus, așa cum mulți biografi sunt înclinați să facă, de considerații moralizatoare și ascetice, a lăsat să vorbească din plin faptele și documentele, prezentate cu acea sobrietate pe care un istoric serios trebuie să o păstreze cu orice preț. De aceea, trebuie să-i fim recunoscători autorului acestor pagini din care se ridică vie, fascinantă, actuală o figură excepțională de sfânt și de apostol, la care toți pot să privească nu doar cu admirație, ci și cu intenția de a merge pe urmele sale, pe acea cale a iubirii pe care omenirea de astăzi este chemată să se regăsească, dacă vrea să reaprindă speranța unei lumi mai bune.

PS Andrea Gemma, episcop

* * *

Noua cartă a lucrătorilor sanitari,
Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (Pentru Pastorația Sănătății), Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 166 p., ISBN 978-606-578-304-1, 15 lei

Sfântul Alois Orione. A-ți dărui viața cântând iubirea,
Arcangelo Campagna, Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 448 p., ISBN 978-606-578-298-3, 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat