Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Două noutăți editoriale

La Editura "Serafica" au văzut lumina tiparului cărțile Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană, de pr. Ioan Lupu și Mesager biblic, de pr. Mihai Afrențoae

*

Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, cartea Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană, de pr. Ioan Lupu, OFMConv.; format 10,2/18; pagini: 98; preț: 10 lei.

În lucrarea Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană, autorul, părintele Ioan Lupu, își propune să sublinieze unele trăsături ale formării franciscane, pornind de la textul autograf prezentat în titlu.

Aruncându-ne privirea asupra titlului lucrării, am putea crede că ea se adresează unui grup aparte de persoane, anume fraților franciscani. Dar, după lecturarea cărții, vom descoperi sfaturi utile pentru viața cotidiană, mai ales în ceea ce privește relația dintre părinți și copii, deși autorul nu își propune în mod evident acest obiectiv.

Cartea este structurată în trei capitole "care unesc trei perspective într-o unică cheie interpretativă caracteristică abordării de tip formativ". Primul se concentrează asupra fundalului teologic și contextual al Scrisorii adresate fratelui Leon. Al doilea prezintă o variantă de interpretare psiho-pedagogică, ce poate fi de folos în munca de formare a celor ce vor să îmbrățișeze un stil de viață consacrată sau în abordarea educației copiilor din partea părinților. Pe aceeași linie continuă și ultimul capitol, subliniind figura lui Francisc - formator, evidențiind mesajul formativ al scrisorii și punctând asupra orizontului libertății ca aspect esențial în formare/educație, atât în ceea ce îl privește pe cel care este format/educat, cât și în ceea ce privește formatorul/educatorul.

Autorul nu are pretenția de a oferi un tratat despre formare sau educație. Acest fapt se poate observa și din formatul studiului și numărul de pagini. Lucru îmbucurător, de altfel, pentru că face accesibilă lucrarea tuturor cititorilor. Veți descoperi noi nuanțe ale figurii Sfântului Francisc de Assisi, mai cu seamă în ceea ce privește modalitatea sa de a se relaționa cu frații, paradigmă a relaționării perfect valabilă și astăzi. În acest sens veți avea posibilitatea de a găsi sfaturi utile și de a vă regăsi în ele.

Pr. Marcelin Amariei, OFMConv.

*

Mesager biblic

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Biblica, cartea Mesager biblic, de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv.; format 14/20; pagini: 208; preț: 17 lei.

Cu o frecvență des întâlnită în Biblie, mesagerul poate fi un înger sau un om, trimis să ducă o veste poporului sau unei persoane din popor. Mesajul transmis poate fi de bucurie sau de reproș, în funcție de context și de necesitate, însă întotdeauna cu scop mântuitor. Pasajul clasic din Vechiul Testament se găsește în Is 52,7: "Cât sunt de plăcute pe munți picioarele celui care aduce vestea cea bună, care anunță pacea, care vestește binele, care anunță mântuirea, zicând Sionului: «Dumnezeul tău domnește»". În Noul Testament, mesagerul care anunță vestea cea bună a mântuirii este arhanghelul Gabriel, care îi apare Fecioarei Maria (Lc 1,26-28). Iosif are dubiile sale cu privire la concepția povestită de Maria, însă un mesager al Domnului îl aduce pe linia credinței și a abandonării în planul divin, transformându-l în tatăl purtător de grijă al lui Isus (Mt 1,18-24; 3,13-15).

Cartea ce vă este propusă spre citire se inspiră din astfel de exemple, scoțând în evidență acțiunea binefăcătoare a mesajului purtat în sânul Sfintei Scripturi, care a transformat și transformă persoanele de-a lungul istoriei Bisericii, în contact cu ceea ce am numit Mesager biblic.

De exemplu, Augustin din Tagaste, în ciuda studiului disciplinelor științifice și umane, existente în timpul său, însetat de Adevăr, nu găsea ceea ce căuta. În această căutare, pe când se afla la Milano, a auzit o voce care îi spunea: "tolle, lege!" - "Ia, citește!" Atunci a început să citească dintr-o Biblie, pe care o avea la îndemână. Acest moment a însemnat o schimbare a orientării sale intelectuale și morale, ceea ce noi numim convertire. Când sfânta Tereza a Pruncului Isus nu se mai înțelegea pe sine însăși, nu-și mai înțelegea propria vocație, i-a venit inspirația să citească din Biblie, căzându-i sub ochi imnul dragostei, care se rezumă cam așa: "dacă nu am dragoste, nimic nu sunt" (1Cor 13,2). Atunci a exclamat plină de bucurie: "dragostea mi-a oferit punctul principal al vocației mele".

Prin astfel de exemple, cartea de față invită și ajută la citirea, meditarea și chiar la studiul Sfintei Scripturi, al cărei mesager vrea să fie, cu convingerea că în ea, în Biblie, găsim izvorul vieții noastre, în ea cunoaștem inima lui Dumnezeu, care ne va aprinde inimile de iubire. Așadar, "tolle, lege!" - "Ia, citește!"

Pr. Daniel Romila, OFMConv.

* * *

Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană
Pr. Ioan Lupu, OFMConv., Ed. "Serafica", 2017, ISBN 978-606-770-052-7, 10,2x18 cm, 98 p., 10 lei

Mesager biblic
Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., Ed. "Serafica", 2017, ISBN 978-606-770-050-3, 14x20 cm, 208 p., 17 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat