Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": 1617-2017. 400 de ani de carismă vincenţiană

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea 1617-2017. 400 de ani de carismă vincenţiană, scrisă de Ana Doboş. Cartea apare în colecţia "Creştinism în contemporaneitate", în format 14x20, are 102 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

Această carte apare într-un an jubiliar pentru "Familia vincenţiană": 400 de ani de când sfântul Vincenţiu de Paul s-a "convertit" într-un mare apostol al carităţii. Anul 1617 este anul în care se realizează o mare cotitură în viaţa de preot a sfântului Vincenţiu. În acest an el începe să se îndrepte cu o predilecţie deosebită şi cu toate puterile spre cei săraci. Exemplul său va inspira ulterior multe mişcări şi asociaţii care îşi vor întemeia apostolatul pe carisma sa.

În acest an jubiliar, doamna Ana Doboş ne pune la dispoziţie cartea 1617-2017, 400 de ani de carismă vincenţiană, ca să putem descoperi şi să pătrundem şi mai mult în viaţa şi activitatea sfântului Vincenţiu. De altfel, acest an e propus şi ca "un moment oportun de reînnoire spirituală şi apostolică a întregii familii vincenţiene".

În această lucrare descoperim sufletul mare al sfântului Vincenţiu. Spre deosebire de alţi fondatori de congregaţii religioase, acest sfânt nu a avut viziuni şi nici nu a auzit "voci de sus". Duhul Sfânt l-a surprins şi l-a interpelat în două momente care i-au descoperit două tipuri de sărăcii: "Poporul sărac moare de foame şi riscă să fie condamnat pentru veşnicie". Aşadar, există o dublă foame: după pâine şi după cuvântul lui Dumnezeu, căreia îi corespunde o dublă moarte: moartea trupului şi moartea sufletului. Aceasta s-a întâmplat în anul 1617, când a avut loc adevărata convertire în viaţa sfântului Vincenţiu. După falimentele din primul deceniu al vieţii sale de preot, el şi-a revenit şi s-a "convertit" la caritatea faţă de Dumnezeu şi faţă de cei săraci. Din acel moment, Vincenţiu a descoperit misiunea vieţii sale, căreia i-a dat un sens şi o direcţie prin apostolatul deosebit de intens în favoarea săracilor.

Sfântul Vincenţiu este profund introdus şi legat de viaţa Bisericii universale, dar şi de viaţa Bisericii locale, atât la nivel de dieceze, cât şi la nivel de parohii, de episcopi şi de preoţi, cu scopul de a favoriza cu orice preţ întâlnirea comunităţii creştine cu cei săraci. Mare parte din lucrarea de faţă analizează diferitele forme de organizare a operei vincenţiene, de unde se pot vedea deja diferitele raporturi ale sfântului Vincenţiu cu ierarhia, dar şi dezvoltarea operelor de caritate în strânsă legătură cu structurile Bisericii locale.

În lucrarea de faţă este interesantă partea care analizează "Carisma vincenţiană în România", în toate zonele ţării, începând cu apostolatul fericitului Vladimir Ghika, continuând cu prezenţa misionarilor lazarişti (care trăiesc carisma sfântului Vincenţiu) până în zilele noastre, când în Dieceza de Iaşi sunt prezente şi activează institute de viaţă consacrată de inspiraţie vincenţiană. Este o activitate care se inspiră din carisma sfântului Vincenţiu, o activitate vie şi eficace, urmărind o slujire de promovare şi de ajutorare a membrilor celor mai năpăstuiţi din comunităţile creştine. Carisma vincenţiană este un unic drum cu şi în Biserica diecezană pentru a realiza imaginea unei Biserici sacrament al lui Cristos sărac, punându-i pe săraci în centru.

Îi mulţumim şi o felicităm pe doamna Ana Doboş pentru această lucrare originală şi pentru stimulentul pe care ni-l oferă tuturor în anul jubiliar de a ne apropia de viaţa sfântului Vincenţiu şi de a-i aprofunda carisma specifică. Fie ca acest aniversar să lumineze şi să inspire din belşug poporul lui Dumnezeu, să reînsufleţească zelul tuturor discipolilor săi şi să facă să răsune în inimile lor chemarea la slujirea carităţii evanghelice, o urare pe care o extind într-un mod special marii Familii vincenţiene din România.

PS Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iaşi

* * *

1617-2017. 400 de ani de carismă vincenţiană,
Ana Doboş, Ed. "Sapientia", 2017, ISBN 978-606-578-303-4, 14x20 cm, 102 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poştă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi
  • prin telefon şi WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesaţi pagina "Noutăţi editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat