Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Youcat. Carte de rugăciuni pentru tineri, În numele divinei providențe. Cele mai frumoase pagini și Misterul lui Isus și cunoașterea discipolilor. Texte alese din Evanghelia după sfântul Marcu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Youcat. Carte de rugăciuni pentru tineri, editată de pr. Georg Lengerke și Dörte Schrömges și tradusă în limba română de pr. Liviu-Narcis Matieș. Cartea apare în colecția "Rugăciuni ale familiei creștine", în format 13x21 cm, are 176 de pagini, color, coperți cartonate și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Poți să te rogi. Poate că nu te-ai mai rugat de pe vremea când erai un copil. Poate că rugăciunea îți este chiar străină. Sau poate că cineva ți-a spus că este dificil să te rogi sau că nu folosește la nimic. Eventual, îți este teamă că Dumnezeu nu-ți va asculta rugăciunea. Sau poate că ai auzit de emoții intense care pot fi experimentate atunci când cineva se roagă și îți este teamă că vei fi dezamăgit. Dar toate acestea nu trebuie să te împiedice să te rogi.

Poți să te rogi. Îți scriem aceasta, cu toate că nu te cunoaștem personal. Dar Acela căruia te poți ruga și care vrea să-ți vorbească te cunoaște. El este foarte aproape de tine. El te cunoaște mai bine decât te cunoști pe tine însuți și este mai aproape de tine decât îți ești tu însuți. Isus este Dumnezeul care s-a făcut om. Încă de la venirea sa în lume, a ales să locuiască în inima ta. Aici este locul unde te așteaptă. Aici vrea să fie căutat și găsit. El vrea să-ți vorbească și să fie ascultat de tine. El te cunoaște și te iubește ca nimeni altcineva. Tu i te poți încredința cu întreaga ta viață, cu tot ceea ce este frumos și greu, cu bucuria și durerea ta, cu ceea ce îți face plăcere, cu ceea ce este neplăcut și cu care îți este rușine.

A te ruga înseamnă a te încredința cu totul lui Dumnezeu. Rugăciunea înseamnă reculegere și ascultare. Înseamnă ca ea să pătrundă în viața ta de zi cu zi, în trupul și în amintirea ta, în tot ceea ce vorbești, gândești și faci. Dumnezeu deja a făcut marele pas către tine. Calea rugăciunii începe și pentru tine cu numai un pas mic. Te invităm să îl faci.

Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.

Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Zilele primei săptămâni prezintă aspecte din trăirea noastră cu Dumnezeu, în timp ce în cea de-a doua săptămână sunt surprinse aspecte din relația lui Dumnezeu cu noi. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenții. Ele pot fi unite foarte bine cu ritmul regulat al primei părți și pot fi incluse aici, în funcție de ocazie, diferitele sărbători ale Bisericii sau cererile tale.

Rugăciunile deja formulate, expuse în cărți, te pot călăuzi în rugăciunea ta cu propriile cuvinte, în rugăciunea interioară a tăcerii. Aceste rugăciuni nu trebuie să fie repetate mecanic. Atunci când te rogi rugăciunea altei persoane, te rogi împreună cu ea și ea cu tine. Autorii rugăciunilor din această carte doresc să fie însoțitorii tăi în rugăciune și să se roage pentru tine. Ei îți pot deveni tovarăși de drum în credință și te pot ajuta să găsești tot mai mult propriile cuvinte în tăcerea rugăciunii. Astfel, te vei ruga din ce în ce mai bine, vei fi tot mai strâns unit cu Dumnezeu.

Este posibil ca anumite rugăciuni, expresii sau cuvinte să-ți pătrundă adânc în inimă și să rămână acolo. Oferă-ți câteva momente. Lasă acel cuvânt să se cufunde adânc în inima și în trupul tău. Poate vrei să-l înveți pe de rost și să-l iei cu tine în acțiunile și preocupările din timpul zilei. De asemenea, te-ar putea ajuta să reciți anumite rugăciuni cu voce tare. Apoi, nu trebuie să reciți întotdeauna toate rugăciunile. Alege câteva și oprește-te asupra unui text care ți se adresează în mod special.

În timp ce am căutat, am găsit și ne-am rugat în repetate rânduri aceste rugăciuni, am urmat același traseu pe care pornești și tu împreună cu această carte. Iar noi continuăm să înaintăm. Împreună cu noi mai sunt nenumărați alții: oameni din toate timpurile, încă de la crearea lumii; unii care sunt deja cu Dumnezeu, iar alții care trăiesc cu noi astăzi. Mulți, împreună cu noi, se roagă cu și pentru tine. Poți să te rogi. Iar dacă dorești, poți începe astăzi.

Pr. Georg Lengerke și Dörte Schrömges

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea În numele divinei providențe. Cele mai frumoase pagini, scrisă de Don Orione (sfântul Alois Orione) și tradusă în limba română de Cecilia Lujinschi. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în format 13x20 cm, are 150 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Vorbind despre Don Orione cu ocazia morții sale, s-a sugerat, voalat, dar insistent, făcându-se aluzie chiar la documentul datat la 1 august 1940, că niciodată nu va putea fi cunoscut cu adevărat, până ce nu vom fi în posesia vreunui document referitor la viața sa interioară sau a vreunui secret mai puțin cunoscut al sufletului său. Cuvintele sale erau, ca și operele sale, la îndemâna tuturor; și totuși trebuia ca el să ne fi lăsat și altele, expuse într-o altă lumină (pentru că nimeni nu vorbește în întuneric), adresate nu nouă, nici istoriei, ci răsunând în acel spațiu care nu mai ține seama de geometrie. Dacă există vreun om care vorbește chiar și atunci când tace, acela este sfântul; și sfinții care i-au adresat lui Isus cuvintele cele mai arzătoare nu sunt, cum s-ar crede, sfinții meditativi, ci aceia ai acțiunii: sfânta Ecaterina din Siena, călătoare neobosită și neliniștită, sfânta Tereza de Avila, reformatoarea și fondatoarea multor așezăminte, sfântul Francisc Xaveriu, ce părăsește Europa în plin secol al XV-lea, ajunge în Japonia și moare singuratic pe o insulă de pe acele mări îndepărtate; iată sfinții care trebuie să-i fi vorbit lui Cristos cu cuvinte pline de lumină și foc curat. Cel care tace, chiar și în fața lui Dumnezeu, este meditativul, cel care vede și, văzând, se satură și rămâne fremătând în contemplație.

Este foarte rar ca, din acele cuvinte secrete, să rămână vreo urmă pentru oameni. Foarte rar, neobișnuit, totuși nu imposibil; aproape întotdeauna din întâmplare. În cazul lui Pascal, de exemplu, nu e de mirare că au ajuns până la noi paginile sale matematice, scrierile janseniste sau apologetice, dar este o mare minune că ne-a rămas, de la el, revelația focului interior din noaptea aceea misterioasă.

Don Orione nu era un mare scriitor; de fapt, nu era deloc scriitor; nu scria nici din vocație, nici din plăcere, ci din nevoie, ca majoritatea oamenilor. Și totuși ne-am dat seama că unele dintre cuvintele sale izvorau dintr-o flacără atât de profundă, se transformau apoi într-o lumină atât de nouă, încât vor rămâne mult mai multe mărturii ale existenței și operei sale decât ne putem imagina.

Prin amabilitatea unui prieten care a ținut să-și păstreze anonimatul, am intrat în posesia unei coli tipografice (octav) scrise pe patru pagini acoperite în întregime cu un scris dezordonat, cu multe alineate, uneori cu evidente inadvertențe, cu ștersături și adăugiri printre rânduri. Ce-a vrut să spună Don Orione, nu știm, nici eu, nici prietenul meu, sau n-a știut să-mi spună. Nu pare a fi o ciornă de discurs, iar data din paranteză ne trimite cu gândul la o însemnare intimă. Să fie oare o scriere pentru public? Nu pare posibil; el nu ar fi făcut niciodată atâtea confidențe despre sine. Noi credem că aceste patru pagini sunt un rest dintr-o însemnare, din timpul unei ore de rugăciune; încercarea de a salva, cu cerneală - și pe ascuns -, amintirea unor sentimente, o licărire, consecința unor momente tensionate ce explodează și coboară apoi în tăcere, așa cum coboară seara peste păduri.

Nu doar un simplu cititor, ci și un specialist în texte teologice și mistice poate rămâne impresionat de aceste fraze înflăcărate, incandescente, în care, pe alocuri, nu mai folosește majuscula la începutul alineatului și nici semnele de punctuație; și aceste fraze au rămas pe hârtie, în dezordine, curgând parcă odată cu sângele dintr-o rană neprevăzută, grupându-se, parcă din zbor, în strofe.

Este un text ce dezvăluie un suflet profund creștin.

Ultimele două pagini se disting prin scrisul mai grăbit și mai dezordonat, dar sunt cele mai directe și mai bogate în revelație interioară. Data și intenția de a-și scrie viața cu lacrimi și sânge (adică trăind-o, creând-o, așa "scria" el), ne spun clar că este vorba despre ultimii ani ai lui Don Orione.

Giuseppe De Luca

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Misterul lui Isus și cunoașterea discipolilor. Texte alese din Evanghelia după sfântul Marcu, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în format 13x20, are 156 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Evanghelia după sfântul Marcu este una dintre cele mai fascinante scrieri din Noul Testament. Cartea se remarcă prin caracterul său narativ, concis și prin atenția acordată persoanei lui Isus.

La începuturile creștinismului și mult timp după aceea, Marcu nu a atras atenția teologilor, cateheților și păstorilor Bisericii, Evanghelia sa fiind considerată sobră și săracă. De altfel, între secolele III-IX d.C. singurul comentariu mai complet îi aparține lui Beda Venerabilul.

Chiar dacă nu a fost atât de folosită de-a lungul istoriei Bisericii din cauza priorității avute de Evanghelia după sfântul Matei, în ultimele decenii se asistă la o reevaluare a operei lui Marcu. Atenția, care de la jumătatea anilor '50 ai secolului trecut a fost acordată acestei scrieri evanghelice, se datorează în primul rând descoperirii - sau redescoperirii - teologiei sale. Marcu e un teolog care elaborează un prim portret al lui Isus în cadrul unui plan kerygmatic.

Rădăcinile redescoperirii lui Marcu sunt însă mai îndepărtate, ele declanșându-se în perioada cercetărilor asupra vieții lui Isus în era criticii raționaliste și liberale. Studiile au luat amploare mai ales după anul 1838, când C.H. Weisse și C.G. Wilke au lansat teza priorității temporale a Evangheliei lui Marcu, față de Matei și Luca. Teza este cunoscută sub numele de ipoteza celor două izvoare: Mc și Q (Quelle). Odată cu această ipoteză s-a consacrat și ideea conform căreia Marcu ar fi fost prima Evanghelie scrisă.

O contribuție ulterioară la aprofundarea operei a adus și afirmația potrivit căreia Marcu ar fi inventat genul literar "evanghelie". În opinia lui R. Bultmann și a lui R. Pesch, Marcu a creat un tip de operă care nu avea precedent în tradițiile timpului.

Evanghelia după sfântul Marcu rămâne fascinantă și provocatoare, oferind un portret original al lui Isus și îndemnându-i pe creștini la cunoașterea și urmarea Mântuitorului.

În ceea ce privește metodologia, lucrarea de față își propune să ofere o introducere în universul gândirii și teologiei celei de-a doua Evanghelii canonice. Punctul central îl constituie însă analiza unor texte din care se pot extrage liniile fundamentale ale proiectului ce a stat la baza operei lui Marcu. Planul respectiv are în vedere imaginea lui Isus și percepția sa din partea discipolilor. Totul are drept finalitate o mai bună cunoaștere a lui Isus Cristos, centrul credinței și al vieții creștine.

Iulian Faraoanu

* * *

Youcat. Carte de rugăciuni pentru tineri,
Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-280-8, 13x21 cm, 176 p., 25 lei

Don Orione (sfântul Alois Orione), În numele divinei providențe. Cele mai frumoase pagini,
Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-271-6, 13x20 cm, 150 p., 15 lei

Misterul lui Isus și cunoașterea discipolilor. Texte alese din Evanghelia după sfântul Marcu,
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2016, 13x20, 156 p., ISBN 978-606-578-276-1, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat