Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Patru cărți, despre sfinții Anton de Padova, Francisc de Assisi, Brigitta și Leopold Mandić

La Editura "Serafica" au apărut cărțile: Anton de Padova. Viața și spiritualitatea, de pr. Vergilio Gamboso, OFMConv., Sfântul care îmi place. Francisc de Assisi, de pr. Pietro Rossi, Rugăciunile sfintei Brigitta. Devoțiuni în cinstea sfintelor răni ale lui Isus, sub îngrijirea pr. Daniel Romila, și Viața sfântului Leopold Mandić. Sfântul Reconcilierii, de pr. Petru Dâncă.

*

Anton de Padova. Viața și spiritualitatea

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Viețile Sfinților, cartea Anton de Padova. Viața și spiritualitatea, de pr. Vergilio Gamboso, OFMConv., tradusă de pr. Eugen Blăjuț jr., OFMConv.; format 12/19; pagini: 388, color; preț: 25 lei.

Nu trebuie omisă din prezentarea de față noua colecție inițiată de către Editura "Serafica", Viețile sfinților, al cărei debut e marcat tocmai de biografia unui sfânt ce se bucură de o imensă popularitate și venerație, Anton de Padova.

După ce în trecut, în anul 2012, apăruse o biografie exemplară a sfântului Anton de Padova, iată după un răstimp generos editura franciscană adaugă o altă biografie a sfântului Anton în peisajul hagiografiei, mai vastă și documentată, de data aceasta în traducerea pr. Eugen Blăjuț, OFMConv. Amândouă cărțile, atât cea din 2012 cât și cea prezentă, apar sub semnătura lui Virgilio Gamboso, un erudit devotat sfântului Anton și considerat, pe bună dreptate, autoritatea cea mai reprezentativă în studiile antoniene.

Anton de Padova. Viața și spiritualitatea restituie personajului istoric, așa cum afirmă și autorul în prefață, ceva din fascinația carismatică, un demers de recuperare ne-"ideologizat" a personajului, situându-se în afara oricărei polemici. Astfel este reconstruită identitatea umană și spirituală a sfântului Anton, amplasată în contextul istoric în care a trăit el, îndeosebi evidențiind raportul dintre realitatea eclezială și mișcarea franciscană la care sfântul aderase cu un avânt tineresc.

Pe lângă faptul că biografia de față ne propune o viziune mai clară și completă a evenimentelor celor mai cunoscute din viața sfântului, acea de predicator neobosit și făptuitor harnic de miracole, aceasta ne prezintă și câteva aspecte mai puțin cunoscute a personalității lui Anton: rolul important pe care l-a avut în istoria culturală a franciscanismului și a Bisericii, prin descoperirea esențială a gândirii sale biblico-teologice; intensitatea sa spirituală; dar și psihologia sa pastorală, așa cum reiese din temperamentul și caracterul său, o psihologie formată prin educație și desăvârșită cu autodisciplină.

Un alt merit al lui Vergilio Gamboso este incontestabil acela de a trimite mereu spre noi, cititorii de astăzi, referințele altor secole, unde, bunăoară, ideea de criză a umanității părea la fel de devastatoare precum este cea de azi. Tablou sumbru al evului mediu, așa cum ne este relatată în carte, înțesată cu tot soiul de răzmerițe și propagarea rapidă a ereziilor albigenzilor a făcut ca sfântul Anton să ducă o bătălie argumentată și o interpretare corectă și absolut necesară a Scripturii, "prin cuvinte simple", descoperind sensuri spirituale profunde.

Totodată, florilegiul antonian, inserat în paginile cărții, scoate la lumină o serie de miracole săvârșite și atribuite Sfântului Anton și necunoscute spațiului nostru spiritual. Buchetul celor douăzeci și șase de miracole culese din Benignitas și Rigaldina, în arcul a peste două secole (1231- cca. 1435), vine să confirme solicitudinea săritoare și neobosită a sfântului Anton și să întregească legendarul miracolelor antoniene.

În această carte tabloul istoric este copleșitor, iar documentarea, fără îndoială, foarte temeinică, cu alte cuvinte avem de-a face cu o biografie ce ne pune dinainte actualitatea și originalitatea unuia dintre cei mai iubiți sfinți.

*

Sfântul care îmi place. Francisc de Assisi

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Viețile Sfinților, cartea Sfântul care îmi place. Francisc de Assisi, de pr. Pietro Rossi, tradusă de pr. Ioan Lupu OFMConv.; format 12/19; pagini: 60, color; preț: 10 lei.

Cartea apărută la Editura "Serafica", Sfântul care îmi place. Francisc de Assisi în traducerea fr. Ioan Lupu, se înscrie în șirul biografiilor (multe/suficiente, cine știe?) ale sfântului Francisc din Assisi, editate și publicate în limba română.

Francisc e un sfânt care fascinează realmente prin simplitate, iar cartea de față are darul de a-și însuși tocmai această particularitate serafică. Fără îndoială e o carte electrizantă nu atât prin demonstraționismul ei biografic, ci, mai ales, prin nimbul ei simplu, familial în a-l evoca pe sfântul din Assisi, cunoscut, recunoscut, iubit, admirat etc. Sunt fascinante, altminteri, coerența biografică și relatarea unor secvențe mai puțin cunoscute publicului larg, prin completarea pasajelor mai puțin evidențiate în spațiul nostru spiritual; toate acestea asumate în decorul general al începuturilor franciscane.

Marele succes al cărții ar putea fi reprezentat tocmai de rapiditatea cu care este terminată lectura, dar succesul propriu-zis ar fi reprezentat de bagajul de stări acumulate în urma citirii scurtei și emoționantei biografii a seraficului Francisc.

Bunăoară, sfântul din Assisi este patronul și inițiatorul atâtor tradiții/ cutume însușite și perpetuate în biserică ori de anumite organizații sociale, de la indulgența obținută la Porțiuncula, la reprezentarea în premieră a scenei Nașterii Domnului de la Greccio, la expedițiile misionare dincolo de granițele propriei țări, până la implicarea laicilor în activitățile bisericești, la respectul și îndrăgirea creației (ecologie), la redactarea primului poem în limba vorbită a Italiei (Cântecul fratelui Soare) etc. Sunt multe astfel de premiere, însă nu urmărite ca ținte/ obiective, fie ele și bine intenționate, de carierist, ci sunt expresia și rodul unei intime simplități și întâlniri cu Dumnezeu.

Cartea ne oferă, așadar, pasajele și secvențele care l-au făcut pe Francisc să fie păstrat în tradiția Bisericii ca un piedestal solid și asimilat de către aceste spiritualități și mișcări civice sau să fie propus spre a reîmprospăta o umanitate istovită, mereu ajunsă la capătul puterilor, de fiecare dată când e nevoia mai mare.

Fără îndoială că fiecare își are o legenda sanctorum, sfinți la care apelează în situațiile curente ale vieții și a căror solicitudine nu poate rămâne în uitare. De unde și apropierea și îndrăgirea unui anume sfânt, de aceea nu încape vorbă că în urma citirii acestei cărții vom avea cu unul în plus.

*

Rugăciunile Sfintei Brigitta

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Rugăciunea creștinului, cartea Rugăciunile Sfintei Brigitta. Devoțiuni în cinstea sfintelor răni ale lui Isus, sub îngrijirea pr. Daniel Romila; format 10/14; pagini: 64; conținut ilustrat și color; preț: 6 lei.

Cartea de rugăciuni "Rugăciunile Sfintei Brigitta. Devoțiuni în cinstea sfintelor răni ale lui Isus", cu un conținut ilustrat și color, apărută prin grija părintelui Daniel Romila, reprezintă o asiduă muncă de expunere a devoțiunilor aparținând sfintei Brigitta.

Sfânta Brigitta a Suediei, patroană a Europei și cinstită de credincioși pentru "Revelațiile" sale, s-a născut în anul 1303, în castelul din Finstad, aproape de Upsala (Suedia). S-a căsătorit cu Ulf Gudmarsson, fiul guvernatorului din Västergötland. După o tradiție devoțională, în cursul primei revelații, Cristos i-ar fi încredințat misiunea de a întemeia un nou ordin monahal. În anul 1349, Brigitta lasă Suedia pentru a se deplasa la Roma ca să obțină un an jubiliar și să primească aprobările pentru ordinul ei. După ce a întreprins mai multe pelerinaje, a rămas la Roma până la moartea ei, survenită în data de 23 iulie 1373. A fost canonizată de către papa Bonifaciu al IX-lea, în anul 1391, cel care avea să spună despre ea că este ridicată la cinstea altarelor în întreaga Biserică "pentru slava adevăratei credințe, pentru soluționarea schismei din Biserică și pentru unitatea credinței și a Bisericii".

Cartea de rugăciuni, apărută la Editura "Serafica", are meritul de a pune la îndemâna poporului credincios câteva din devoțiunile sfintei Brigitta, ale cărei trăiri lăuntrice provoacă și ating inima fiecăruia și îndemnă la convertire.

Din cuprinsul cărții reținem, în prima parte: Rugăciunile Sfintei Brigitta (3) - Promisiunile lui Isus revelate sfintei Brigitta (4); Cele 15 rugăciuni (7); Promisiunile lui Isus revelate sfintei Brigitta pentru cele 7 rugăciuni (23); Cele 7 rugăciuni (25); în cea de-a doua parte regăsim: Devoțiuni în cinstea sfintelor Răni ale lui Isus (31) Originea devoțiunii sfintelor Răni ale lui Isus (32); Rugăciuni în cinstea celor 5 Răni ale lui Isus (37); Coronița Sfintelor Răni ale lui Isus (44); Rugăciune la rana umărului lui Isus (47); Rugăciune în fața Crucii (48); Te ador, o, Sfântă Cruce! (49); Rugăciune de reparație (50); Rugăciune către Isus Răstignit (52); Iubește-mă așa cum ești! (53).

*

Viața sfântului Leopold Mandić. Sfântul Reconcilierii

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Viețile Sfinților, cartea Viața sfântului Leopold Mandić. Sfântul Reconcilierii, de pr. Petru Dâncă; format 12/19; pagini: 100; preț: 10 lei.

Nu mulți știu că Padova adăpostește, alături de sfântul Anton, un alt mare sfânt al timpurilor prezente, anume pe sfântul Leopold Mandić, frate capucin, care, asemenea lui Anton, și el și-a părăsit țara natală, Croația, pentru a-și găsi în Padova menirea rânduită de Dumnezeu.

Așadar, cartea ne prezintă viața unuia dintre sfinții contemporani, pe Leopold Mandić, cel care a trăit între anii 1866-1942, fiind ridicat la cinstea altarelor în anul 1983. Viața sfântului Leopold Mandić e definită cu certitudine de apostolatul iertării. Nu e o întâmplare că papa Francisc cu prilejul inaugurării Jubileului Milostivirii atunci când a trimis în lume "misionarii milostivirii" a dorit ca la celebrare respectivă să fie expuse relicvele sfântului Leopold Mandić, alături de cele ale lui Padre Pio. Așadar, fratele capucin a încarnat în viața sa, fără rest, parabola Tatălui milostiv care îl așteptă pe "fiul risipitor".

Viața și carisma sfântului capucin, Leopold Mandić, redate cu acuratețe și simpatie evlavioasă în această biografie semnată pe pr. Petru Dâncă, scot la lumină chipul lăuntric al părintelui Leopold. Îndeosebi dăruirea sa neobosită în scaunul de spovadă și însoțirea spirituală care au reprezentat modalitatea eficace în a se apropia terapeutic de sufletul omenesc. Bunăoară, slujirea sa în sacramentul reconcilierii a căpătat desăvârșire prin ascultarea și disponibilitatea față de planul lui Dumnezeu, cu toate că visul său, dintotdeauna, a fost să refacă unitatea creștinilor, provenind dintr-un spațiu multireligios. Aptitudinile sale sacre nu se limitau doar la dârzenia din confesional, ci mai ales în dialogul inimos purtat cu cei depărtați de Biserică sau în a pătrunde secretele vieții, având și darul profeției.

Părintele Leopold, cu toate că o bună parte a vieții a trăit nevăzut îndărătul unui confesional, reprezintă o fereastră deschisă pentru a înțelege sensurile vieții. Cuvintele, gesturile, reacțiile neașteptate, răspunsurile, ce ne sunt descrise și relatate în biografia de față, sunt mai mult decât simple episoade din viața unui sfânt, ele reprezintă indicii sigure care ne îngăduie să înțelegem lumea noastră interioară și, fără îndoială, drumul pe care sufletul nostru trebuie să înainteze. Așadar, volumul ne propune cunoașterea temeinică a vieții unui sfânt contemporan și, ca adaos ilustrativ, să ne recunoaștem în "sfântul reconcilierii".

Prezentări semnate de fr. Carol-Daniel Sabău

* * *

Anton de Padova. Viața și spiritualitatea
Pr. Vergilio Gamboso, OFMConv., Ed. "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-038-1, 12x19 cm; 388 p., 25 lei

Sfântul care îmi place. Francisc de Assisi
Pr. Pietro Rossi, Ed. "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-028-2, 12x19 cm, 60 p. color, 10 lei

Rugăciunile sfintei Brigitta. Devoțiuni în cinstea sfintelor răni ale lui Isus
Pr. Daniel Romila (editor), Ed. "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-031-2, 10x14 cm, 64 p., 6 lei

Viața sfântului Leopold Mandić. Sfântul Reconcilierii
Pr. Petru Dâncă, Ed. "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-037-4, 12x19 cm, 100 p., 10 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 143.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat