Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Viața lui Isus și Praedica Verbum. Culegere de omilii (Anul A)

La Editura "Sapientia" a apărut cartea Viața lui Isus, scrisă de Jean-Christian Petitfils și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", formatul 17x24 cm, are 480 pagini, este cusută, are coperți cartonate și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

În ultimii ani a crescut interesul multor oameni față de persoana lui Isus, dar și numărul întrebărilor cu privire la el: "A existat cu adevărat?", "Ce se știe despre viața lui?", "A fost el fondatorul creștinismului?" și multe altele. Cu ocazia Sinodului despre Cuvântul lui Dumnezeu, care s-a desfășurat la Roma, vorbind despre importanța cunoașterii istoriei Sfintei Scripturi, papa Benedict al XVI-lea spunea, la 14 octombrie 2008: "Faptul istoric este o dimensiune constitutivă a credinței. Istoria mântuirii nu este o mitologie, ci o adevărată istorie, și din acest motiv ea trebuie studiată cu metodele cercetării istorice serioase".

Istoricul francez, Jean-Christian Petitfils, în studiul său Viața lui Isus, publicat de curând la Editura Sapientia, dorește să ofere un răspuns tuturor celor interesați să afle mai multe aspecte cu privire la viața lui Isus Cristos. Ca surse documentare, pe lângă cele patru Evanghelii canonice, autorul face referință și la câteva evanghelii numite apocrife, care nu fac parte din canonul Sfintei Scripturi, precum și la fragmente rare din unele scrieri non-creștine (precum cele ale lui Iosif Flaviu, un istoric evreu din secolul I).

Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.

Cartea se deschide cu un prolog în care autorul ne oferă o retrospectivă a motivelor pentru care oamenii au fost interesați de-a lungul timpului să prezinte viața lui Isus, mulți având ca scop, nu atât relatarea adevărului, cât mai ales interese de natură economică sau politică.

Autorul și-a structurat lucrarea în 20 de capitole, care evidențiază principalele evenimente din viața lui Isus prezentate în Evanghelii, începând de la predica lui Ioan Botezătorul până la moartea și învierea lui Isus.

Primele capitole ne prezintă contextul în care poporul evreu aștepta venirea lui Mesia, un rege care trebuia să elibereze poporul de sub dominația romană. În aceste capitole sunt relatate: predica lui Ioan Botezătorul, criza politică a Israelului, aflat sub stăpânire romană, botezul lui Isus în Iordan și ispitirea în pustiu.

Următoarele capitole redau începutul ministerului public al lui Isus, mai exact alegerea celor 12 ucenici, prima minune, care s-a petrecut în localitatea Cana din Galileea etc. Apoi sunt relatate toate locurile prin care a trecut, învățătura sa, minunile pe care le-a săvârșit și oamenii cu care a intrat în contact.

Ultimele capitole sunt poate cele mai importante pentru înțelegerea misiunii lui Isus, care a făcut totul pentru a împlini voința Tatălui. În această ultimă parte regăsim ultimele momente ale vieții lui Isus, de la intrarea glorioasă în Ierusalim, ultima cină cu ucenicii, apoi arestarea, procesul și drumul crucii, care se încheie cu răstignirea, și ajungând la cel mai important eveniment, învierea din morți.

În epilog, autorul prezintă copilăria lui Isus, plecând de la Evangheliile după Matei și după Luca, precum și pe baza tradiției primilor creștini și a unor cărți apocrife.

La sfârșitul cărții, cu scopul de a facilita înțelegerea mesajului transmis, sunt plasate șapte anexe care descriu mai pe larg izvoarele care au stat la baza acestei lucrări: Evangheliile sinoptice (după Matei, Marcu și Luca) și Evanghelia după Ioan, cărțile apocrife și valoarea lor istorică, mărturiile și scrierile unor autori din primele veacuri creștine (precum Iosif Flaviu), manuscrisele de la Qumran, lângă Marea Moartă, relicvele pătimirii lui Isus (giulgiul din Torino, sudarium-ul din Oviedo și tunica din Argenteuil) și istoria acestora, iar la final o cronologie pornind de la perioada care a precedat apariția creștinismului, până la dezvoltarea primelor comunități creștine.

Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să afle ce spune istoria cu privire la persoana lui Isus. Valoarea ei este dată de faptul că este lucrarea unui istoric care s-a străduit să adune într-o carte adevărurile descoperite de mulți cercetători istorici și arheologi de-a lungul timpului.

Octavian Sescu

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea Praedica Verbum. Culegere de omilii (Anul A), sub coordonarea pr. dr. Alois Bișoc. Cartea apare în colecția "Omiletica", formatul 14x20 cm, are 502 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Slujirea predicării cuvântului lui Dumnezeu este cu siguranță una dintre misiunile cele mai importante ale Bisericii. Magisteriul Bisericii, prin vocile sale cele mai autorizate, prin diferite documente, a făcut numeroase apeluri la îndeplinirea cu multă conștiinciozitate și cu mult zel a acestei misiuni care se bazează pe însuși mandatul explicit primit de la Cristos de a predica evanghelia la toată făptura (cf. Mc 16,15; Mt 28,19).

Omiliile din acest volum au fost compuse de studenții teologi din anii V și VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Sperăm ca ele să corespundă exigențelor actuale ale vestitorilor cuvântului lui Dumnezeu și, mai ales, să fie cât mai utile pentru întreg Poporul lui Dumnezeu.

Exprimându-ne mulțumirea față de studenții teologi care au colaborat la redactarea acestei culegeri de omilii, încheiem cu îndemnul sfântului apostol Paul făcut discipolului Timotei, îndemn care, fără îndoială, continuă să fie valabil pentru fiecare predicator al cuvântului lui Dumnezeu: "Te conjur înaintea lui Dumnezeu și a lui Cristos Isus, care va veni să-i judece pe vii și pe morți, la arătarea sa și a împărăției lui: vestește cuvântul (praedica Verbum), insistă la timp potrivit și la timp nepotrivit, dojenește, amenință, îndeamnă, cu toată îndelunga răbdare și învățătură!... Fă-ți munca de evanghelist, împlinește-ți slujirea" (2Tim 4,1-5).

Pr. dr. Alois Bișoc

* * *

Viața lui Isus,
Jean-Christian Petitfils, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-274-7, 17x24 cm, 480 p., 35 lei

Praedica Verbum. Culegere de omilii (Anul A),
Alois Bișoc, coord., Ed. "Sapientia", 2016, 14x20 cm, 502 p., 30 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat