Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: Invitație la misiuni populare

La câțiva ani, ca eveniment extraordinar, într-o parohie se fac misiuni populare. Cu ocazia anului jubiliar dedicat milostivirii, misiunile populare în Parohia Valea Lupului "Sfântul Pius din Pietrelcina" sunt între 19 și 25 septembrie 2016 și vor include celebrarea sfântului Mir pentru șase tineri și hramul comunității.

Așadar, din suflet, vă invităm să-l cinstim pe Dumnezeu împreună cu sfântul Padre Pio pentru ca exemplul, rugăciunile și ajutoarele spirituale dăruite celor care cred să ajungă la noi prin celebrarea misterelor Domnului.

Adresa: Aleea cu nuci, nr. 27 (pe strada nou asfaltată care iese la sensul giratoriu de la Carrefour)

*

O prezentare a comunității romano-catolice din Valea Lupului

Comunitatea catolică din Valea Lupului este compusă din familii catolice care sunt de mai multe generații și altele venite în ultimul timp. O perioadă de timp a fost ca filială a Parohiei "Sfântul Anton" din Iași. Din anul 2007 am primit misiunea de administrator parohial, iar de la 1 ianuarie 2009 comunitatea a primit titlul de parohie.

Din 2012 s-a început construirea bisericii care, cu ajutorul lui Dumnezeu, al credincioșilor generoși și al binefăcătorilor, a primit un contur tot mai clar și mai frumos.

Patronul spiritual și ocrotitor ale comunității este sfântul Padre Pio. Este un sfânt care a trecut la Domnul în 1968 și prin el Dumnezeu ne spune că și astăzi spre înviere și Paradis se merge pe Calea crucii. Timp de 50 de ani a purtat stigmatele Celui Răstignit și chiar din timpul vieții pământești a dovedit că este un sfânt care știe să vorbească inimilor. I-a ajutat pe mulți să se vindece, să se convertească, să-l găsească pe Dumnezeu și să trăiască cu bucurie viața creștină. Din paradis, el continuă, să ne fie alături, să ne vorbească, să ne ajute, să ne fie sprijin și model, iar biserica de aici este una din dovezile palpabile.

Cât privește misiunile populare ele vor fi încununate de sărbătorile dedicate Sfântului Mir, lui Padre Pio și hramul comunității.

Padre Pio, roagă-te pentru noi, pentru binefăcători și pentru oaspeții noștri!

*

Programul misiunilor populare

Tema generală: "Milostivirea lui Dumnezeu, cale a sfințeniei omului"

- Luni, 19 septembrie, ora 18: Introducere - necesitatea milostivirii în viața omului

- Marți, 20 septembrie, ora 18: Milostivirea, calea a descoperirii valorii trecutului, prezentului și viitorului vieții noastre

- Miercuri, 21 septembrie, ora 18: Milostivirea în viața de familie

- Joi, 22 septembrie, ora 18: Cine este destinatar al iubirii si milostivirii lui Dumnezeu?

- Vineri, 23 septembrie, ora 18: Padre Pio, sfânt al milostivirii

- Sâmbătă, 24 septembrie, ora 11: Celebrarea sfântului Mir: Duhul Sfânt, duh al harului și al milostivirii

Duminică, 25 septembrie, ora 11: Sfânta Liturghie de hram

Milostivirea face posibilă iubirea și realizează comuniunea cu Dumnezeu, cu Biserica sa și cu toți oamenii!

*

Câteva cuvinte din cartea "Numele lui Dumnezeu este milostivirea" a papei Francisc

- "Câți dintre noi poate că ar merita o condamnare! Și ar fi și justă. Dar el iartă! Cum? Cu milostivirea care nu șterge păcatul: numai iertarea lui Dumnezeu îl șterge, în vreme ce milostivirea merge mai departe. Este precum cerul: noi îl privim, este plin de stele, dar când apare soarele dimineața, cu multă lumină, stelele nu se mai văd. Așa este milostivirea lui Dumnezeu: o mare lumină de iubire, de blândețe, pentru că Dumnezeu iartă nu cu un decret, cu o mângâiere. O face alinând rănile noastre cauzate de păcat, fiindcă este implicate în iertare, este implicat în salvarea noastră".

- "Ce sfaturi ați da unui penitent pentru confesiune?
Să se gândească la adevărul vieții sale în fața lui Dumnezeu, ce simte, ce gândește în fața lui. Să știe să se uite sincer la el însuși și la păcatul lui. Și să se simtă păcătos, să se lase surprins, uimit de Dumnezeu. Pentru ca el să ne umple cu darul milostivirii lui infinite, trebuie să percepem nevoia noastră, golul nostru, suferința noastră. Nu putem fi trufași, Îmi vine în minte povestea pe care mi-a spus-o odată un director argentinian pe care-l cunoșteam Avea un coleg care părea foarte implicat în viața creștină: spunea rugăciuni, avea lecturi spirituale etc. Într-o zi îi destăinuise așa în trecere, de parcă n-ar fi fost nimic, că are o relație cu servitoarea lui. Și-i dăduse de înțeles că el consideră chestiunea normală, pentru că aceste persoane, adică servitorii, erau în fond pentru asta. Prietenul meu se scandalizate, pentru că, în esență. Colegul lui îi spunea că el crede în existența ființelor umane superioare și inferioare: acestea din urmă menite să fie exploatate și folosite, ca aceea servitoare. Am rămas impresionat de exemplul acela: în ciuda tuturor obiecțiilor îndreptate spre el, omul acela rămânea la ideea lui, fără să se lase afectat. Și continua să se considere un bun creștin pentru că se ruga, avea lecturi spirituale în fiecare zi și mergea duminica la Liturghie. Iată un caz de trufie, opusul acelei inimi fărâmițate care poate primi iertarea".

Pr. Alois Hîrja


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat