Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Valea Lupului - Sfântul Pius din Pietrelcina

Adresa: Str. Aleea cu nuci, nr. 27,
707410-Valea Lupului, jud. Iași
Tel.: 0232/253090
E-mail: valealupului@ercis.ro
www.parohiapadrepio.blogspot.ro
Înființare: 1 ianuarie 2009
Statistică: Familii: 258 (114 înt. + 144 jum.)
Credincioși: 578
Botezuri: 16
Prima Împărtășanie: 12
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Căsătorii mixte: 2
Înmormântări: 4
Istoric: Biserică zidită în perioada 2012-2017, sfințită la 22 iulie 2017.

Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; z: 18.00 (18.30)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Herciu Bogdan


<< .... >>

Prezentare

Localitatea Valea Lupului se află în vecinătatea vestică a municipiului Iași, pe malul stâng al Bahluiului. Zestrea istorică nu este prea bogată. Cât privește numele localității, sunt mai multe ipoteze. Cele mai agreate sunt legate de terenurile care au fost deținute fie de domnitorul Vasile Lupu, fie de boierul Lupu Prăjescu. În scurtul ei istoric localitatea a aparținut pe rând comunelor: Miroslava, Galata, Rediu. Din anul 2004 a devenit comună de sine stătătoare în cadrul județului Iași.

Cât privește comunitatea catolică din localitate, aceasta este compusă din familii care locuiesc de mai mult timp și sunt la a treia sau a patra generație, precum și din familii venite în ultimul deceniu. Comunitatea romano-catolică a fost filială a catedralei, apoi a Parohiei "Sfântul Anton" din Iași.

La 1 septembrie 2007 a fost numit ca administrator parohial preotul Alois Hîrja, iar în duminica din 2 decembrie 2007 Preasfințitul Aurel Percă a inaugurat și binecuvântat capela "Sfântul Padre Pio".

Credincioșii au propus ca patronul al comunității catolice pe sfântul Pius de Pietrelcina, iar Preasfințitul Petru Gherghel a aprobat ca el să ne fie model și a încurajat demersul de a construi aici o biserică. Padre Pio a fost ales ca patron din mai multe motive. În primul rând, uimitoare este viața lui dedicată jertfei din iubire și bucuria de a sluji lui Dumnezeu și Bisericii chiar când alții l-au blamat. Mai mult, într-un ambient local marcat puternic de modernism și secularizare, Padre Pio este un om profetic a cărui viață evidențiază faptul că pe calea mântuirii și a învierii se merge parcurgând calea crucii. Disponibilitatea de a suferi și a se jertfi, stigmatele purtate cu răbdare, credința și iubirea transformate în slujirea fraților, mai ales în confesional, milostivirea și minunile dobândite pentru ceilalți sunt atitudini care se cuvine a fi imitate și trăite. Ca și sfântul Paul, el l-a cunoscut pe Isus Cristos cel răstignit și mereu îi călăuzește pe cei care îi cer ajutorul tot la Cristos cel răstignit și înviat. Toată viața lui dă această mărturie clară: mereu la înviere se merge pe calea crucii....

De aceea, în arhitectura din biserică stațiunile de la Calea sfintei Cruci sunt integrate în același cerc (simbolul perfecțiunii) cu stațiunile de la Calea Luminii. Ambele itinerarii sunt orientate spre vitraliul din centrul care-l prezintă pe Isus Cristos înviat sub vitraliul Sfintei Treimi. El este înconjurat de sfinții Benedict, Edith Stein, Alois de Gonzaga, Francisc de Assisi și doi îngeri care sunt de o parte și de alta lângă tabernacol.

De la 1 ianuarie 2009, comunitatea catolică a devenit parohie, s-a început proiectul pentru construirea bisericii și, în primăvara anului 2012, au început lucrările care s-au finalizat în primăvara anului 2017.

În această perioadă de la 75 de familii (din care în satele vecine erau 20) s-a ajuns la 129 de familii (25 în satele din jur).

Ca elemente particulare ies în evidență vitraliile, încălzirea prin panouri radiante, o sală la demisol pentru întâlniri și cateheze, un covor de granit, balcoanele ce oferă spațiu de rezervă pentru marile sărbători. Vitraliile sfinților, prin trăsăturile feței, evidențiază frumusețea lor, seninătatea, bucuria de a fi cu Isus Cristos, hotărârea lor de a rămâne numai cu dânsul. Fiecare transmite câte un mesaj puternic motiva de credința sa.

În parohie există un grup de rugăciune afiliat la Centrul internațional sub patronajul lui Padre Pio, iar copiii și tinerii pot activa la centrul cercetășesc interconfesional "Sfântul Dumitru" din localitate. Ușa deschisă a bisericii invită la a-l vizita pe Dumnezeu în casa sa și de a ne ruga împreună cu Padre Pio. Alături de celelalte daruri se cuvine să mulțumim pentru această minune de a construi o biserică în timp de criză spirituală și economică.

"Rămâi cu mine, Doamne, ca nu cumva să uit de tine. Rămâi cu mine Doamne, pentru că tu știi cât de ușor te părăsesc. Rămâi cu mine, Doamne, pentru că sunt slab și am mare nevoie de tine, ca să nu cad din nou. Rămâi cu mine, Doamne, pentru că tu ești lumina vieții mele și fără tine rătăcesc în întuneric. Rămâi cu mine, Doamne, și arată-mi voința ta preasfântă. Rămâi cu mine, Doamne, ca să-ți aud vocea pe care să o urmez. Rămâi cu mine, Doamne, pentru că vreau să fiu mereu cu tine. Rămâi cu mine, Doamne, dacă voiești să-ți rămân mereu credincios. Rămâi cu mine, Doamne, oricât ar fi de sărac sufletul meu, pentru că el dorește să fie lăcașul iubirii și al fericirii tale" (Padre Pio).

Pr. Alois Hârja



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat