Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Congregația "Notre Dame de Sion": 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016), scrisă de Fabian Doboș, 1991-2016: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației "Frații Școlilor Creștine" din România, scrisă de Vicențiu Ghiurca, Am suferit pentru Biserica lui Cristos: viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996), scrisă de Fabian Doboș - Dănuț Doboș și Umblă în prezența mea: Domnul de La Salle (1651-1719) , scrisă de Charles Lapierre.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Congregația "Notre Dame de Sion": 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016), scrisă de Fabian Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria bisericii", în format 14x20 cm, are 168 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Cartea de față cuprinde în paginile ei istoria unei opere speciale a lui Dumnezeu prin venerabilul Teodor Ratisbonne și parcursul binecuvântat al acestei congregații în cadrul Episcopiei de Iași, de la sosirea primelor surori "Notre Dame de Sion" în Iași până în zilele noastre. Odată cu prezentarea pe scurt a idealului gândit și concretizat de Teodor Ratisbonne la înființarea acestei Congregații, părintele prof. dr. Fabian Doboș, autorul acestei lucrări, prezintă realitatea vieții și operei surorilor pe meleagurile moldave.

Meritul părintelui Fabian Doboș este lăudabil, deoarece ne prezintă parcursul istoric al acestei familii religioase, de la întemeiere până în zilele noastre, oprindu-se într-un chip deosebit asupra activității surorilor "Notre Dame de Sion" de la sosirea lor în Dieceza de Iași, în biserică și, mai ales în școlile voite de episcopul Iosif Salandari, domeniu deosebit de important pentru formarea și educarea tinerelor din comunitățile catolice din Moldova.

Școlile deschise de surori, cu mari sacrificii, atât la Iași, cât și la Galați, au avut un rol de grele și mari împliniri și au scris o pagină cu litere de aur în istoria congregației și a Bisericii locale. De această muncă și slujire s-au bucurat, alături de elevele catolice, și multe alte tinere din orașele Iași și Galați, mai ales cele din comunitățile evreiești prezente pe teritoriu.

Jertfele lor nu pot fi uitate, iar oferta lor rămâne înscrisă nu numai în inimile credincioșilor catolici, ci și în ale celorlalte comunități religioase din Moldova acelor timpuri.

Timpurile grele care s-au abătut asupra întregii țări după Al Doilea Război Mondial au afectat puternic și Congregația Surorilor "Notre Dame de Sion", pierzând toate casele și școlile deschise în România. Ecoul muncii lor și glasul imobilelor lor ce se mai află în picioare sunt o reală mărturie a iubirii, prezenței și activităților lor formative între credincioșii episcopiei noastre. Surorile care au mai rămas nu încetează să ducă mai departe flacăra iubirii față de Cuvântul lui Dumnezeu, față de Jertfa lui Cristos, cel pe care au ales să-l slujească, asemenea Maicii Domnului: Notre Dame de Sion.

Cartea părintelui Fabian, pe lângă faptul că reprezintă o reamintire a rolului desfășurat de opera părintelui Teodor Ratisbonne, ca un dar și inspirație a Duhului Sfânt pentru Biserica universală - desigur, și pentru Dieceza de Iași -, este în același timp și un prinos de recunoștință față de toate surorile care au muncit în această congregație, lăsându-ne nu numai o amintire rodnică de apreciat, ci și o moștenire care trece peste granițe și greutăți și rămâne ca un imbold, atât pentru surorile de azi, ce lucrează mai departe în dieceza noastră, cât și pentru noi, toți cei care ne bucurăm de o moștenire de dragoste și de jertfă din partea atâtor suflete generoase, inspirate și conduse de carisma vrednicului de amintire pr. Teodor, ajutat în idealul său de fratele Alfons, ambii îndrăgostiți de cuvântul lui Dumnezeu și plini de încredere în împlinirea făgăduințelor făcute părintelui nostru Abraham.

Petru Gherghel,
episcop de Iași

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea 1991-2016: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației "Frații Școlilor Creștine" din România, scrisă de Vicențiu Ghiurca. Cartea apare în colecția "Istoria bisericii", în format 14x20 cm, are 74 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Amintirea evenimentelor semnificative din existența unor țări, a unor instituții sau a unor persoane constituie, în mod normal, motiv de sărbătoare și de aniversare.

Anul 2016 va rămâne în istoria Congregației "Frații Școlilor Creștine" din România ca anul în care s-a sărbătorit un sfert de veac de la reînceperea activităților pastoral-educative în slujba copiilor și a tinerilor, după mai mult de patru decenii de la interzicerea acestora de către regimul comunist.

În anul 1991, cu ajutorul primit din partea Regiunii ARLEP (Spania și Portugalia) și a Provinciei Austria-Ungaria, frații români, care au supraviețuit regimului comunist, reîncepeau activitatea de educare și de catehizare a copiilor și a tinerilor din țara lor natală.

Titlul prezentei lucrări evidențiază faptul că este vorba despre un reînceput. Prezența Fraților Școlilor Creștine în România își are începutul în anul 1861.

Acești 25 de ani, pe care îi sărbătorim, sunt un capitol al unei istorii care durează de 155 de ani. Prezența Fraților Școlilor Creștine în România se întrepătrunde cu istoria modernă, contemporană și actuală a României.

În paginile acestei lucrări, am prezentat în mod succint câteva informații referitoare la Frații care au activat în comunitățile și centrele social-educative din Iași, Oradea, județul Bihor, și Pildești, județul Neamț, precum și despre activitățile realizate de aceștia în acest sfert de secol.

Ne exprimăm dorința ca pe viitor să continuăm cercetarea noastră pentru întreaga perioadă a prezenței Fraților în România, începând cu anul 1861 până în zilele noastre.

Aducem mulțumiri tuturor Fraților din Provinciile ARLEP și Europa Centrală, care, cu jertfă, generozitate și dăruire, au contribuit la continuarea și consolidarea carismei sfântului Ioan de La Salle în România și implorăm binecuvântarea și ajutorul Domnului asupra lor și asupra tuturor lasallienilor, care continuă cu abnegație să-i educe pe copiii și pe tinerii care le sunt încredințați.

Fr. Vicentiu Ghiurca

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Am suferit pentru Biserica lui Cristos: viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996), scrisă de Fabian Doboș - Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția "Magistra Vitae", în format 14x20 cm, are 318 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Preotul mărturisitor Ion Parțac este unul dintre zecile de preoți catolici din Dieceza de Iași care în anii grei ai persecuției comuniste au dat mărturie despre credința în Cristos și fidelitatea față de Biserica sa. Eroismul său a fost probat și de alți confrați preoți, care, la rândul lor, ar merita să le fie dedicată o carte, pentru ca sacrificiul și mărturisirea lor de credință să fie cunoscute de generațiile prezente și viitoare.

Pe de altă parte, cazul preotului Ion Parțac are anumite particularități, acesta fiind motivul pentru care i-a fost dedicată o biografie științifică. În primul rând, preotul Ion Parțac rămâne un simbol al zecilor de preoți care, asemenea lui, au suferit pentru Cristos și în anii grei ai persecuției au ales să rămână liberi în tabăra rezistenței anticomuniste, prin credință, refuzând orice compromis cu puterea, atât înaintea arestării, cât și după eliberare. Aceștia au ales, așadar, statutul de "paria" ai societății comuniste, respingând alternativa pactizării cu dușmanii Bisericii. Există, prin urmare, în cazul Parțac fapte și evenimente trăite la aceeași intensitate și de alți preoți, care nu sunt însă consemnate, deoarece aceștia nu au avut șansa de a avea un nepot - îl numim aici pe părintele Iosif Răchiteanu - care să probeze timp de treisprezece ani o tenacitate lăudabilă în privința cercetărilor istorice care au condus la finalizarea prezentei biografii.

Tipul acesta de cercetare ar fi trebuit întreprins imediat după prăbușirea regimului comunist, atunci când interesul general față de aceste evenimente istorice tragice era ridicat, iar unii dintre protagoniștii evenimentelor evocate în volum se mai aflau încă în viață. Acum, la peste un sfert de veac de la căderea comunismului, eroii rezistenței, așa cum a fost preotul Ion Parțac, nu mai prezintă interes decât pentru cercetători, iar peste încă alte două decenii, acest fel de eroism va fi acoperit de nisipul uitării.

Din fericire, biografia părintelui Parțac a fost salvată de la uitare printr-un cumul de întâmplări - tenacitatea nepotului, menționată mai sus; eforturile conjugate ale cercetătorilor, care au studiat și arhivele fostelor instituții comuniste de represiune, și, nu în ultimul rând, entuziasmul martorilor care au confirmat și completat informațiile istorice. Peste toate însă se află semnul Providenței Divine, al sfintei Fecioare Maria, pe care păstorul de conștiințe Ion Parțac a slujit-o, în special la Cacica, leagănul speranței creștine a Diecezei în anii comunismului ateu.

Cititorii vor descoperi în prezentul volum existența grea și primejdioasă, dar eroică în același timp, a unui preot catolic care a cunoscut închisorile comuniste, precum și așa-zisa "libertate" care caracteriza regimul totalitar al României comuniste. Intenția autorilor nu a fost aceea de a stabili reperele vieții unui sfânt, după cum nu a fost nici aceea de a-i asigura preotului Ion Parțac un loc nemeritat în rândul eroilor Bisericii noastre locale și ai neamului românesc. Autorii nu au făcut decât să consemneze o serie de fapte creștine din istoria mărturisitorilor Bisericii noastre Catolice, a căror semnificație, în sensul recuperării memoriei istorice, în contextul nepăsării generale, este de netăgăduit.

Pr. dr. Fabian Doboș - Dr. Dănuț Doboș

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Umblă în prezența mea: Domnul de La Salle (1651-1719) , scrisă de Charles Lapierre, tradusă în limba română de Cecilia Lujinschi. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în format 14x20 cm, are 186 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Epoca noastră - ecologică și sportivă - redescoperă mersul pe jos și călare. Găsește că este sănătos și plăcut. Din cele mai vechi timpuri, pe pământul nostru au mers oameni: păstori mânându-și turmele din pășune în pășune... vânzători ambulanți mergând din orașe în sate, oferindu-și talentele sau modesta lor marfă... cuceritori de toate culorile în slujba unor ideologii contestabile sau a unor sfidări abuzive... pelerini în căutarea unor locuri de închinare pentru suflet.

Puțini dintre pământeni vor fi mers atât cât dl de La Salle! Fără a părăsi Hexagonul - cu puțin mai mic decât astăzi -, câte leghe parcurse de la Reims la Paris și la Rouen, de la Rouen la Boulogne, de la Paris la Mende și la Marsilia, de la Marsilia la Grenoble?... Aproape întotdeauna pe jos; uneori, călare.

Pentru ce aceste drumuri pe orice vreme și în direcții atât de diferite? Ca și Abraham, Părintele credincioșilor, dl de La Salle primise de la Dumnezeu o misiune. Ca să o împlinească, nu avea alt mijloc decât să pornească la drum, păstor al unei turme mai mult sau mai puțin docile... purtător al "Veștii cele Bune"... cuceritor în slujba Împărăției lui Isus... pelerin pătruns de harul rugăciunii.

Încălțările sunt pentru el un instrument de muncă, la fel ca și bicicleta, motocicleta, trenul sau mașina pentru muncitorul de astăzi. Câte perechi a stricat - cu toată grosimea pingelelor și trăinicia cusăturilor - din 1680 până în 1719, în slujirea "copiilor meșteșugarilor și săracilor"?...

Și dacă, după trei secole, ne-am porni și noi la drum la rândul nostru? Nu ca să-l urmăm în toate amănuntele îndelungatelor sale călătorii, ci numai în principalele etape ale mersului său în prezența Dumnezeului său, la fel ca și Abraham, "din tabără în tabără" (Gen 12,9).

Iubite Părinte, De La Salle,

După câte știu, nimeni nu a avut vreodată ideea de a cere pentru dumneavoastră de la Autoritățile romane titlul și sarcina de "Patron al Ecologiștilor", în ciuda chipului dumneavoastră "puțin bronzat din îndelungatele călătorii"... Este adevărat că secolul lui Ludovic al XIV-lea, care a fost și al dumneavoastră, nu cunoștea acest lucru și nici numele... Și, de puțin timp, Francisc de Assisi asigură cu umor această responsabilitate.

Cât despre a vă face "Patron al Drumeților" - ceea ce v-ar conveni de minune -, inutil să ne gândim la acesta. Înaintea dumneavoastră, Dominic, Ignațiu de Loyola, Pierre Favre, Tereza de Avila, Vincențiu - ca să nu-i înșirăm decât pe unii dintre sfinții drumeți cei mai apropiați de dumneavoastră în timp - au dobândit în această privință titluri de noblețe incontestabile.

Pius al XII-lea v-a instituit solemn în 1950 "Protector al TUTUROR Educatorilor". Aceasta vă este de ajuns și vă înțeleg. Această corporație este numeroasă prin lume. Sarcina ei este delicată. Tinerii cer atenții continue și perfect adaptate la epoca în care trăiesc, precum și la mediul în care vor intra când vor fi adulți. Fără a uita că trebuie să luăm în considerare - ține de vârsta lor - fidelitățile și adevărurile lor succesive și chiar simultane... Pentru a răspunde la misiunea lui, educatorul este deci, prin definiție, omul "dinamicii provizoriului", după fericita formulă a fratelui Roger Shutz, care v-ar fi plăcut, sunt sigur.

Căci dumneavoastră înșivă aceasta ați trăit, nu?... Mai cu seamă, din acel 24 iunie 1682, când, părăsindu-vă căminul familial și tot ce reprezenta el ca emoționante amintiri, v-ați alăturat primilor institutori într-o modestă casă din fața Mănăstirii Sainte-Claire. Nu vă părăseați orașul natal, este adevărat! Dar, cu toate acestea...

În acea zi, începea pentru dumneavoastră, tânăr canonic bogat în bani și în cultură, o aventură despre care - ați spus-o după 40 de ani, Părinte!... - dacă ați fi știut unde avea să vă ducă, nu v-ați fi "atins de ea nici cu vârful degetelor"...

Cei câțiva pași care v-au condus din strada Sainte-Marguerite în strada Neuve s-au înmulțit pe măsură ce se fondau școli. Introducându-i după dumneavoastră pe câțiva în această carte, rămân nesătul și sunt convins că îl las astfel și pe cititorul care v-a urmărit împreună cu mine... Dar puteam să spun totul? Ar fi mai multe volume.

Totuși, povestind viața dumneavoastră, citându-vă scrierile pentru a vă face să fiți înțeles mai bine, mi se pare că nu mi-am pierdut timpul. Și că nu m-am înșelat prezentându-vă mersul pe drumurile Franței ca un răspuns la chemarea adresată de Dumnezeu oricărui credincios ca și altădată Părintelui lor Abraham: "Umblă în prezența mea și fii desăvârșit!" (Gen 17,1)

Știați bine, Părinte, că a merge în prezența lui Dumnezeu nu este întotdeauna ușor, nici material, nici spiritual. Pentru a vă asigura că nu veți da greș - sau cât mai puțin posibil! -, foloseați mijloace care ne miră, pe noi, copii agitați ai unui veac plin de nebunie.

În Regulile dumneavoastră, "pe care mi le-am impus", scrieți:

1. Nu voi ieși fără vreo necesitate și fără a-mi acorda timp un sfert de oră pentru a examina în fața lui Dumnezeu dacă nevoia este reală sau imaginară. Dacă lucrul acela este grabnic, îmi voi acorda timp cel puțin cât un Miserere pentru aceasta și pentru a-mi pune în spirit vreun sentiment bun.

Și mai departe:

1. Când va trebui să merg la țară, voi face o zi de reculegere pentru a mă dispune la aceasta și voi încerca să mă pun în stare de a face, măcar când voi fi pe drum, trei ore de rugăciune pe zi.

În sfârșit:

17. Trebuie, de asemenea, să nu petrec nicio singură zi, în afară de atunci când voi fi la țară, fără a vizita preasfântul Sacrament; și încă pentru atunci, dacă pot să trec pe lângă Biserica vreunui sat, mă voi pune în genunchi pentru a adora preasfântul Sacrament; și o voi face de atâtea ori de câte ori mi se va prezenta ocazia.

Știați bine, Părinte, că astfel de practici nu aveau să fie întotdeauna posibil de îndeplinit. "Voi încerca"... "dacă pot", scrieți dumneavoastră cu prudență. De exemplu, când v-ați întors "în catastrofă" de la Garde-Chatel la Laon, după moartea fratelui Nicolas Bour, bănuiesc că adorațiile dumneavoastră în fața bisericilor satelor prin care treceați au fost scurte... În acest caz deosebit, îmi închipui că ați pus în aplicare o altă regulă a dumneavoastră:

14. Bună regulă este să nu ne chinuim atât pentru a ști ce trebuie să facem, ci să facem în mod perfect ceea ce știm.

Această regulă de bun-simț ar fi incompletă dacă, mai sus, nu ați fi anunțat o dată cu aceasta culoarea care dezvăluie însuși sensul și secretul unității vieții dumneavoastră:

3. Bună regulă de conduită este să nu facem deosebire între problemele proprii ale stării noastre și problema mântuirii și a perfecțiunii noastre și să ne asigurăm că nu vom înfăptui niciodată mai bine mântuirea noastră și că nu vom dobândi niciodată mai multă perfecțiune decât făcându-ne datoriile stării noastre, cu condiția să le împlinim ÎN VEDEREA ORDINII LUI DUMNEZEU. Trebuie să căutăm să avem întotdeauna în vedere acest lucru.

Iertați-mă, Părinte, că mi-am permis să subliniez ceea ce mi se pare că exprimă esențialul atitudinii dumneavoastră de credincios: a face totul în vederea ordinii lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă "a merge în prezența lui Dumnezeu", dacă v-am înțeles...

Mulți credincioși, astăzi, simt ca și dumneavoastră nevoia de a "merge în prezența lui Dumnezeu" pentru a da un sens vieții lor... Dacă cele câteva pagini pe care vi le-am consacrat filial ar putea să-i ajute să descopere prin faptele, atitudinile, scrierile dumneavoastră, ceva din înțelepciunea dumneavoastră biblică, din spiritul dumneavoastră de credință, din rugăciunea dumneavoastră contemplativă în slujba misiunii dumneavoastră, împreună cu dumneavoastră, Părinte, aș fi recunoscător Domnului nostru.

Fratele Charles Lapierre

*

Congregația "Notre Dame de Sion": 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016),
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-267-9, 14x20 cm, 168 p., 15 lei

1991-2016: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației "Frații Școlilor Creștine" din România,
Vicențiu Ghiurca, Ed. "Sapientia", 2016, 14x20 cm, 74 p., 10 lei

Am suferit pentru Biserica lui Cristos: viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996), br>Fabian Doboș - Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-268-6, 14x20 cm, 318 p., 20 lei

Umblă în prezența mea: Domnul de La Salle (1651-1719),
Charles Lapierre, Ed. "Sapientia", 2016, 14x20 cm, 186 p., ISBN 978-606-578-269-3, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat