Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

Editura "Sapientia" prezintă trei noi cărți: La Chiesa latina nella Moldavia-Romania nel XIXo secolo (Biserica latină în Moldova-România în secolul al XIX-lea), scrisă de pr. dr. Fabian Doboș, Luceafăr printre stele. Poezii și gânduri, scrisă de pr. Irinel Iosif Iosub, și Pe urmele generalului Berthelot, scrisă de Michel Roussin.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea La Chiesa latina nella Moldavia-Romania nel XIXo secolo (Biserica latină în Moldova-România în secolul al XIX-lea), scrisă de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția "Istorie bisericească", formatul 14x20 cm, are 127 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Rămasă timp de mai mulți ani în formă manuscrisă, lucrarea de masterat în Istoria Bisericii a pr. dr. Fabian Doboș, La Chiesa Latina nella Moldavia-Romania nel XIX° secolo (Biserica latină în Moldova-Romania în secolul al XIX-lea), vede acum lumina tiparului la Editura Sapientia din Iași. Cu această lucrare, autorul își începea la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma drumul științific în istoriografie, domeniu în care continuă și acum să lucreze cu multă competență și dăruire.

În mod paradoxal, cel mai important secol al istoriei catolicismului din Moldova, secolul al XIX-lea, a fost uitat de specialiști, inclusiv de istoricii Bisericii, deși acest secol este foarte bogat în documente și informații istorice. Tocmai din acest motiv, lucrarea de față are meritul de a fi una de pionierat, după modelul marelui om de cultură, pr. dr. Petru Tocănel, care a publicat în două volume, între anii 1960-1965, la Padova, lucrarea Storia della Chiesa Cattolica in Romania (Istoria Bisericii Catolice din România). Din nefericire, studiul său nu cuprinde informații din arhivele române, din cauză că în acel timp regimul ateo-comunist al lui Gheorghe Gheorgiu-Dej se afla la apogeul său.

Meritul părintelui Fabian Doboș este că a folosit, pe lângă arhivele vaticane, și pe cele din România, precum și o serie de studii realizate de diferiți specialiști, publicate în ultimele decenii. Studiul a fost realizat folosind metoda sintetică, oferind specialiștilor diferite puncte de referință pentru a putea studia, ulterior și detaliat, fiecare capitol, așa cum autorul însuși a făcut în importanta sa teză de doctorat, unde a prezentat catolicismul din Moldova în perioada când la conducerea Diecezei de Iași s-a aflat episcopul Dominic Jaquet (1895-1903).

Studiul de față are totuși și o mare limită, asemenea lucrării pr. dr. Petru Tocănel: nu a fost tradus în limba română pentru a putea fi citit și de publicul larg al României. Tocmai de aceea, traducerea în română ar fi urgentă și benefică mai ales pentru studenții care au nevoie de bibliografie pentru a aprofunda teme inedite din istoria Bisericii.

Lucrarea pr. dr. Fabian Doboș reprezintă o importantă contribuție la munca de descoperire a adevărului istoric referitor la viața catolicilor din Moldova în secolul al XIX-lea.

Dr. Dănuț Doboș

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Luceafăr printre stele. Poezii și gânduri, scrisă de pr. Irinel Iosif Iosub. Cartea apare în colecția "Poezie religioasă", formatul 12x17 cm, are 165 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Scriind prefața cărții Luceafăr printre stele. Poezii și gânduri, publicată recent la Editura Sapientia de pr. Irinel Iosif Iosub, paroh al comunității catolice din Siret (Suceava), m-am frământat mult ca să găsesc o abordare unitară a acestei cărți. Și aceasta nu numai din cauza genurilor diferite: poezie, evocare, cugetări, pe care le cuprinde, ci și din cauza bogăției de tematici, de unghiuri de perspectivă, de interogații, de încercări de soluționare. De fapt, în spatele acestor versuri, gânduri, reflecții, apare figura unui preot, a unui păstor legat strâns de comunitatea lui, împreună cu care sau în fața căreia rumegă problemele existenței.

Autorul este și el un om. Provine dintr-o familie normală, ba chiar modestă. Avea în minte și visa la fel de fel de idealuri, însă iubește cu patimă natura, în toate anotimpurile. Se lasă fascinat de floricele, înduioșat de frunzele îmbătrânite care cad, de pomul care, cu brațele întinse spre cer, oferă roadele tuturor și chiar trupul trunchiului său, în cele din urmă, ca semn de ofrandă supremă. Se lasă învăluit de cântarea păsărelelor și a greierului, de lumina soarelui și a lunii, interogat de apariția stelelor. Descoperă că totul e minunat. Și este mister.

Pr. Irinel Iosif Iosub iubește viața. Încă de pe când ea nu e decât în planul lui Dumnezeu. Și când se zămislește în îmbrățișarea dintre soți, și când se naște, și când crește și până când ajunge să se nască din nou - pentru că moartea nu-i moarte ca degradare, ca dispariție, ca des-ființare. Moartea este "cel mai teribil, fascinant, îngrozitor și cel mai frumos început". Este naștere pentru o nouă viață. Pentru Viața cea adevărată! Și iarăși: totul e mister.

Și în miezul misterului se află misterul lui. Misterul vocației lui. Al misiunii lui. Cine l-a chemat? Aici este misterul care le înglobează pe toate. Un cuvânt l-a avut și mama. Dar în realitate chemarea i-a adresat-o Iubirea. O trăire care angajează tot și se transformă în jertfă de laudă adusă lui Dumnezeu. Și care responsabilizează total.

Sigur, din punct de vedere stilistic, lucrarea nu este uniformă. Sunt unele creații poetice care șchioapătă în privința ritmului și uneori rima este forțată. Dar conținutul de idei este original, iar reflecția ajunge deseori la profunzimi mistice.

Iubitorii de literatură spirituală pot avea fericita ocazie să se înfrupte dintr-odată din reflecții de cea mai autentică și profundă teologie și antropologie îmbrăcate în exprimări de curată și înaltă calitate artistică.

Pr. Alois Bulai

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Pe urmele generalului Berthelot, scrisă de Michel Roussin și tradusă din franceză în limba română de Mădălina Dima. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 257 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Născut în 1939 la Rabat (Maroc), Michel Roussin a fost ofițer de jandarmerie și agent secret, prefect, deputat și ministru al Cooperării în guvernul Balladur, premier al Franței între 1993 și 1995. În cartea Sur les traces du général Berthelot (Pe urmele generalului Berthelot), publicată în 2013 la Editura Guéna-Barley din Franța și tradusă în limba română la Editura Sapientia de dna Mădălina Dima, autorul se inspiră din bogatele arhive militare ale Primului Război Mondial, atât din Franța, cât și din România, în căutarea unui erou, generalul Henri Mathias Berthelot, una dintre figurile emblematice ale prieteniei țesute în toată această perioadă tragică și care reușește să lege destinul popoarelor român și francez. Folosind un stil precis, elegant, în tradiția clasică a literaturii franceze, autorul-narator ne surprinde printr-o perfectă stăpânire a construcției narative, a cărei sursă documentară, urmărită cu fidelitate pe tot parcursul povestirii, nu diminuează cu nimic prospețimea și justa dozare ale caracterelor personajelor sale.

Generalul Henri Berthelot, absolvent al Școlii Militare de la Saint-Cyr, șef de Stat-Major al generalului Joseph Joffre, este trimis în 1916 în România pentru a reorganiza armata intrată în război de partea Antantei în august 1916, să o instruiască, să o echipeze, să o doteze cu material modern și să o pregătească, astfel, pentru ofensiva din 1917. El va participa alături de șeful de Stat Major român și cu sprijinul total al regelui Ferdinand la refacerea forțelor armate.

Generalul Berthelot va juca un rol foarte important pe frontul oriental. A știut cu adevărat să dea o nouă însuflețire armatei române, hărțuită de trupele austro-germane la începutul angajamentului său. Bucureștiul va fi ocupat, iar curtea regală se va instala la Iași, în estul țării.

Strateg, lider, specialist în logistică, în fruntea unui grup de consilieri militari trimiși la București, va trebui să reconstruiască o armată aflată în derută și să stabilizeze frontul.

Aproape că a reușit. Într-adevăr, a știut să câștige încrederea regelui Ferdinand și să le inspire curajoșilor soldați români veritabile izbânzi pe câmpul de luptă în august 1917, la Mărăști și la Mărășești. Însă tentativa nu putea să fie o reușită: trădarea rusă a împins România să semneze o pace separată.

În data de 7 martie 1918, Berthelot și misiunea franceză părăsesc România. Totuși, datorită renovării operate de generalul Berthelot, armata română va fi din nou în stare să reia ofensiva înaintea încetării ostilităților și să recucerească o parte din teritoriul său invadat.

Pe 12 noiembrie 1918, generalul Berthelot, numit comandant al Armatei de la Dunăre, se reîntoarce în România, ca să continue luptele alături de regele Ferdinand, și intră pe 1 decembrie în București, oraș care este eliberat.

Citind cu interes cartea lui Michel Roussin, vom descoperi un episod mai puțin cunoscut al Marelui Război, relatat cu talent și convingere și care participă în mod util la amintirea pe care o avem, 100 de ani mai târziu, despre acest prim conflict mondial.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

La Chiesa latina nella Moldavia-Romania nel XIXo secolo,
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-252-5, 14x20 cm, 127 p., 15 lei

Luceafăr printre stele. Poezii și gânduri,
Irinel Iosif Iosub, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-251-8, 12x17 cm, 165 p., 15 lei

Pe urmele generalului Berthelot,
Michel Roussin, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-258-7, 14x20 cm, 257 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 67.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat