Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut Almanahul "Presa Bună" 2016

"Dacă lumea e o carte, cei ce nu călătoresc îi citesc doar prima pagină". Plecând de la acest gând al sfântului Augustin, Editura "Presa Bună" vă invită la o adevărată călătorie în viața Diecezei de Iași și a Bisericii Universale, prin lectura celui de-al XXIV-lea număr al Almanahului "Presa Bună", apărut în anul 2016. Acest anuar prezintă imagini din viața Bisericii Universale și particulare într-o manieră simplă și elegantă, fiind de un real folos tuturor cititorilor care doresc să vâslească, prin lectură, în "barca lui Cristos".

În introducere, PS Petru Gherghel ne oferă o scurtă definiție a almanahului: "Almanahul ne invită să nu uităm că trecutul reprezintă fundamentul creșterii viitoare". În acest spirit, Preasfințitul ne amintește de marele eveniment al anului 2015, și anume Sinodul episcopilor pentru familii. La acest sinod PS Petru Gherghel a vorbit despre realitatea familiei din România.

La rândul său, părintele Cornel Cadar, redactorul coordonator al anuarului, sintetizează, în cuvântul său introductiv, cele mai importante evenimente din viața Bisericii petrecute în anul 2015: "convocarea Jubileului Milostivirii, un an sfânt dedicat milostivirii lui Dumnezeu", a enumerat câteva momente mai importante din Anul Vieții Consacrate; "anul 2015 a însemnat și câteva celebrări: 75 de ani de viață, 25 de ani de episcopat și 50 de ani de preoție pentru păstorul diecezei; 25 de ani de la înființarea Caritasului; 25 de ani de la reorganizarea Provinciei Franciscane"; din păcate anul 2015 a însemnat și multă suferință: atentate teroriste, catastrofe, tragedii, dar și creștini persecutați, uciși pentru credința lor, forțați să fugă din locurile în care s-au născut și au crescut". Pentru a fi pe aceeași linie cu Suveranul Pontif, pr. Cornel încheie prezentarea Almanahului cu un îndemn "suntem chemați să redescoperim chipul milostivirii, pentru ca apoi să avem noi înșine inima și ochii milostivi față de persoanele și timpurile pe care le trăim", de aceea "Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv!" (Lc 6,36)

În primele pagini, almanahul ne propune un calendar pentru anul 2016 în care ne sunt prezentate diferite imagini din viața lui Isus.

Primul capitol al almanahului reflectă o cronică externă și una internă a evenimentelor care au avut loc în anul 2015, în Biserica Universală și, respectiv, în Dieceza de Iași.

Ni se recomandă apoi, ca lectură, să medităm semnificația pe care o are Anul Sfânt al Milostivirii Divine, "un timp special dedicat redescoperirii îndurării lui Dumnezeu față de oameni". Ce este Jubileul? De ce Jubileul Milostivirii? Ce reprezintă emblema oficială a anului sfânt? Cum se obține indulgența jubiliară? Cum celebrăm jubileul? Care sunt sfinții milostivirii? Acestea sunt doar câteva întrebări la care putem găsi răspunsul în rubrica dedicată Anului Sfânt al Milostivirii Divine.

Următoarele pagini sunt dedicate Anului Vieții Consacrate (30 noiembrie 2014 - 2 februarie 2016). Aici vom găsi mărturii ale persoanelor consacrate și o sinteză a activităților desfășurate în acest an.

Articolul următor, "La ceas aniversar", este dedicat Preasfințitului Petru Gherghel; Excelența Sa "a sărbătorit trei jubilee: 25 de ani de episcopat, 50 de ani de preoție și 75 de ani de viață". Urmează rubrica dedicată familiilor (în prim plan este Sinodul Episcopilor care a avut loc în perioada 4-25 octombrie 2015), tinerilor și pelerinajelor.

Almanahul "Presa Bună" 2016 conține și numeroase alte rubrici bogate în articole, precum, "Bicentenarul nașterii sfântului Ioan Bosco"; "Odiseea matricolelor din parohiile din Bucovina", "Catolicii și biserica din Parincea"; "Statistici", unde ne sunt prezentate, într-o manieră simplă și concisă, date statistice importante din viața Bisericii Universale.

Rubrica "Au trecut la Domnul" reamintește figurile bisericești ilustre care au decedat în cursul anului 2015: sr. Veronica Modest, pr. Dumitru Gabor, pr. Ioan Caităr, sr. Cecilia Rigo, pr. Damian Vătămănelu, sr. Anița Țâmpu, pr. Petru Patrașcu, pr. Virgil Fechetă, pr. Mihai Vacaru, sr. Ana Racoș, pr. Albert Lucaci, pr. Ștefan Vacaru.

Au fost reactualizate, totodată, tradiționalele rubrici "Organizarea Diecezei de Iași" și "Utile", iar la sfârșitul almanahului este publicată o listă a tuturor lucrărilor care au apărut la Editura "Presa Bună" Iași.

Bogat ilustrat în imagini, prin cuvinte simple, almanahul zugrăvește imaginea unei călătorii, plină de evenimente și întâmplări. Vă dorim tuturor o călătorie plăcută printre paginile Almanahului!

Andrei Gherghel

* * *

Almanahul "Presa Bună" 2016
Ed. "Presa Bună", 2016, ISSN 2343-7960, 14x21 cm, 398 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat