Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Ghidul dificultăților credinței catolice și Chipul milostivirii. Mic tratat despre milostivirea divină și omenească

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Ghidul dificultăților credinței catolice, scrisă de Pierre Descouvemont și tradusă în limba română de Georgeta Ică Lazăr. Cartea apare în colecția "Cateheza", formatul 17x24 cm, are 548 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

"De ce?" este întrebarea care se poate rosti în orice limbă și în orice limbaj. Este întrebarea naturală a copilului care îi pune des în dificultate chiar și pe cei mai înțelepți. Și ar trebui să fie întrebarea zilnică a tuturor. Blocați uneori de teama unui răspuns care nu ne-ar mulțumi, ascundem bine sursa curiozității: mirarea.

Orice credincios care ia în serios actul său de credință rămâne uimit în fața acestui mister. Însă credința nu este o suspendare în noapte, ci un drum de căutare. Acestei căutări îi vine în ajutor părintele Pierre Descouvemont. Filosof și teolog deopotrivă, el s-a confruntat la rândul său cu propriile întrebări, dar și cu întrebările elevilor din anul terminal de liceu cărora le-a fost, vreme îndelungată, profesor. Poziția din care vorbește nu este aceea a unui învățat care știe totul, ci aceea a unui creștin fericit.

Cartea Ghidul dificultăților credinței catolice este rodul curajului autorului de a-și pune întrebări și de a le oferi răspunsuri. Bineînțeles, fiind întrebări care privesc credința, răspunsurile nu sunt exhaustive. Rostul acestora nu este nicidecum de a convinge, ci de a ne ajuta să ne deblocăm drumul de căutare, atunci când acesta este împiedicat de dubii și scepticism.

Nu vom dobândi credință după parcurgerea acestei cărți, dar vom beneficia de o lumină care va face drumul mai ușor de parcurs. De asemenea, scopul acestui Ghid nu este acela de a pune la dispoziția credincioșilor un volum de informații. De fapt, cartea în sine nu este un scop, ci mijlocul prin care realitățile credinței ne vor conduce spre o Persoană, într-un act de încredere care ne face să ne deschidem în rugăciune.

În această lucrare, Pierre Descouvemont își propune niște piste de reflecție asupra "principalelor obiecții formulate împotriva unui număr de adevăruri fundamentale ale credinței creștine: învierea lui Cristos, zămislirea sa feciorelnică, prezența sa reală în Euharistie etc."

Datorită caracterului său de ghid, această carte este structurată sistematic, în ciuda diversității subiectelor abordate: unele cu caracter teologic, altele istorice, altele exegetice; independența capitolelor permite consultarea unui singur subiect, fără a fi necesară și parcurgerea celorlalte întrebări.

Cui se adresează cartea Ghidul dificultăților credinței catolice? Datorită expunerii simple și concise, aceasta poate fi citită de toți cei care nu se tem să-și pună întrebări și să răspundă în mod serios la ele: tineri, adulți și chiar persoane vârstnice. Însă, primii interpelați de această carte sunt cei care expun sau se pregătesc să devină purtători ai mesajului evanghelic în lumea de azi. Îmbogățindu-se ei înșiși de simplitatea și extraordinara coerență a mesajului creștin, vor putea să poarte această bogăție către ceilalți.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Chipul milostivirii. Mic tratat despre milostivirea divină și omenească, scrisă de Raniero Cantalamessa și tradusă în limba română de pr. Eduard Soare. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 172 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

În această carte, pr. Raniero Cantalamessa, predicator apostolic în cadrul Curiei Romane, dorește să răspundă la o întrebare ce deseori a fost pusă în timpul Anului Jubiliar al Milostivirii: "Cum pot să fiu milostiv?" Grație Papei Francisc care a inaugurat acest timp sfânt, fiecare credincios are ocazia să experimenteze milostivirea divină, însă, în același timp, și să pună în aplicare iubirea lui Dumnezeu în raport cu semenii săi. De altfel, acest mic tratat, după cum este subintitulată cartea, leagă cele două niveluri ale trăirii milostivirii, cea divină și cea omenească, fiind propus cititorului, ca punct de plecare în practicarea milostivirii, exemplul lui Isus Cristos, Cuvântul întrupat, expresia sublimă a Milostivirii.

Structurată în două părți, cartea Chipul milostivirii. Mic tratat despre milostivirea divină și omenească reflectează, în primul rând, asupra acțiunilor pline de iubire ale lui Dumnezeu în planul său de mântuire, accentul fiind pus pe opera lui Isus Cristos, chipul vizibil al Tatălui, și, în al doilea rând, asupra datoriei de a fi milostivi și a asupra faptelor de milostenie, la care este chemat fiecare credincios.

A fi milostiv se identifică cu un exercițiu continuu, căci milostivirea, și nu reproșul, este cea care condamnă păcatul, dar apără persoana, oferindu-i păcătosului dreptul la schimbare, de a fi revitalizat de harul lui Dumnezeu. Discriminarea este opusul milostivirii, iar cartea Chipul milostivirii. Mic tratat despre milostivirea divină și omenească atrage atenția că cei care aleg discriminarea, vor rămâne discriminați, căci nu sunt capabili să împărtășească o iubire gratuită, asemenea lui Dumnezeu.

Papa Francisc afirmă, într-un mesaj postat pe o rețea de socializare în data de 8 martie 2016, că "micile gesturi ale iubirii, ale tandreții și ale grijii sunt cele care îi determină pe oameni să simtă prezența lui Dumnezeu". Chipul milostivirii. Mic tratat despre milostivirea divină și omenească ne învață care sunt aceste gesturi ale iubirii sincere și cum putem, prin ele, să deschidem poarta milostivirii pentru a reînnoi lumea.

Michail Iulian Echert

*

Ghidul dificultăților credinței catolice,
Pierre Descouvemont, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-248-8, 17x24 cm, 548 p., 40 lei

Chipul milostivirii. Mic tratat despre milostivirea divină și omenească,
Raniero Cantalamessa, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-254-9, 14x20 cm, 172 p., 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat