Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noul Testament

Departamentul de Cercetare Biblică și Editura "Sapientia" anunță apariția Noului Testament, tradus după textele originale de pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău (+) și pr. Eduard Pătrașcu. Această ediție a Noului Testament este tipărită în formatul 15x21 cm, are 918 pagini, în două culori, cusută și copertată cu coperte tari. Noul Testament poate fi procurat de la Departamentul de Cercetare Biblică (biblia_catolica@yahoo.ro), de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 70 de lei.

Creștinismul a fost fondat, încă de la început, pe Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolii, primind mandatul din partea lui Isus Cristos, au plecat în toată lumea și au vestit evanghelia, vestea cea bună a mântuirii. Prin inspirația Duhului Sfânt, predica apostolilor a fost adunată cu grijă în ceea ce s-a numit Noul Testament. Acesta, împreună cu cărțile Vechiului Testament, a devenit Sfânta Scriptură a creștinilor, care, alături de Tradiție, constituie tezaurul unic al cuvântului lui Dumnezeu încredințat Bisericii (cf. Dei Verbum).

În timpurile noastre, un rol deosebit în reafirmarea necesității lecturii și studierii Sfintei Scripturi îi revine Constituției dogmatice despre revelația divină Dei Verbum a Conciliului al II-lea din Vatican, precum și diverselor documente ale unor congregații romane și comisii pontificale. Dei Verbum afirmă că toți creștinii trebuie să aibă acces larg la Sfânta Scriptură și că, în acest sens, Biserica se îngrijește cu solicitudine maternă să se facă traduceri adecvate spre a fi puse la dispoziția tuturor (DV 22).

Pornind de la această convingere a eminenței Bibliei în viața creștină, pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău (+) și pr. Eduard Patrașcu s-au dedicat cu devotament și iubire față de cuvântul lui Dumnezeu traducerii în limba română a Bibliei, ajungând la momentul încoronării acestei munci titanice în 2013, când au putut oferi cititorilor români prima traducere catolică integrală a Bibliei în limba română. Munca de traducere a Sfintei Scripturi în limba română, după textele originale, începuse cu mai bine de 20 de ani în urmă, prin eforturile pr. Alois Bulai și regretatului pr. Anton Budău.

Ediția prezentă a Noului Testament cuprinde toate cele 27 de cărți ale canonului biblic neotestamentar al Bisericii Catolice stabilit în mod oficial la Conciliul Tridentin. Ordinea cărților Noului Testament este cea tradițională:

- cele patru Evanghelii (Evanghelia după sfântul Matei, Evanghelia după sfântul Marcu, Evanghelia după sfântul Luca, Evanghelia după sfântul Ioan);

- Faptele Apostolilor;

- scrisorile sfântului apostol Paul (Scrisoarea către Romani, Scrisoarea întâi către Corinteni, Scrisoarea a doua către Corinteni, Scrisoarea către Galateni, Scrisoarea către Efeseni, Scrisoarea către Filipeni, Scrisoarea către Coloseni, Scrisoarea întâi către Tesaloniceni, Scrisoarea a doua către Tesaloniceni, Scrisoarea întâi către Timotei, Scrisoarea a doua către Timotei, Scrisoarea către Tit, Scrisoarea către Filemon);

- Scrisoarea către Evrei;

- scrisorile catolice (Scrisoarea sfântului Iacob, Scrisoarea întâi a sfântului Petru, Scrisoarea a doua a sfântului Petru, Scrisoarea întâi a sfântului Ioan, Scrisoarea a doua a sfântului Ioan, Scrisoarea a treia a sfântului Ioan, Scrisoarea sfântului Iuda);

- și Apocalipsul.

Noul Testament este precedat de o introducere, urmând ca apoi și fiecare carte în parte să dispună de o introducere. Pentru a veni și mai mult în ajutorul cititorului, textul actual al Noului Testament conține numeroase note explicative de subsol, cu indicația versetului de care ține una sau alta dintre note. Pe margini au fost incluse trimiterile la alte versete biblice cu scopul de a facilita interpretarea Bibliei prin intermediul Bibliei, făcând referință la alte pasaje din Sfânta Scriptură unde se face referință la persoane, evenimente, locuri sau, într-un cuvânt, la ideea exprimată în acel verset.

Partea concluzivă este compusă dintr-o serie de anexe ce conțin un glosar, unitățile de măsură, calendarul în Vechiul Testament, cronologia biblică, tabelul sinoptic al Evangheliilor și un indice liturgic de lecturi. Pentru a plasa în spațiu evenimentele descrise de-a lungul celor 27 de cărți ale Noului Testament, au fost incluse mai multe hărți, la care se adaugă și descrierea succintă a călătoriilor sfântului Paul.

Pe lângă calitatea traducerii, adaptată limbajului românesc actual, trebuie remarcată și calitatea prezentării grafice. Foile sunt cusute, ceea ce permite o folosire mai lejeră a cărții, coperțile sunt cartonate pentru a asigura o mai bună păstrare în timp.

Le mulțumim traducătorilor și editorilor pentru munca depusă iar cititorilor o împărtășire cât mai adâncă cu bogățiile cuvântului lui Dumnezeu.

David Eduard Cristian

* * *

Noul Testament,
Trad. pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău (+) și pr. Eduard Pătrașcu, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-137-5, 15x21 cm, 918 p., 70 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat