Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Mergeți la Iosif! și Fericita Fecioară Maria - Tratat de mariologie

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Mergeți la Iosif!, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20 cm, are 180 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Cartea publicată recent de Editura Sapientia, Mergeți la Iosif!, scrisă de părintele Claudiu Dumea, apare într-un timp special, luna martie, lună închinată sfântului Iosif, cel care a avut minunata misiune de a fi cap al Sfintei Familii. Însăși figura sa, care transpare din scrierile sacre, denotă că era un om de caracter și un sfânt: drept, ascultător și tăcut, virtute care pune mult în lumină faptele sale și ascultarea sa.

Autorul își începe reflecția asupra personalității sfântului Iosif plecând de la întrebarea dacă ar fi un fapt exagerat a-l plasa pe sfântul Iosif în centrul istoriei lumii. Paternitatea lui Iosif este una specială și a fost exprimată prin diferite asemănări de-a lungul istoriei. Însă niciuna nu i-a epuizat adevărata semnificație. Deși nu a avut niciun rol în conceperea lui Isus, autoritatea și prerogativele sale sunt acelea ale unui tată adevărat. De aceea, conchide părintele, paternitatea lui Iosif este un mister tocmai datorită unicității sale. Astfel, a-l considera pe Iosif din prisma legăturii sale speciale cu Isus, centrul istoriei, îl îndreptățește pe autor să afirme că acesta se bucură de privilegiul de a fi, alături de Isus, în centrul istoriei lumii.

În continuare, părintele prezintă calitățile sfântului Iosif cel tăcut, cel muncitor și castissimus (după cum îl numesc invocațiile litanice), dar și rolul său în principalele momente ale copilăriei lui Isus. În toate aceste evenimente, atitudinea lui Iosif este aceea a unui om înțelept, hotărât, care primește o misiune pe care o îndeplinește cu conștiinciozitate: a-l crește, a-l îngriji și a-l educa pe Fiul lui Dumnezeu.

Sfântul Iosif s-a bucurat de un cult deosebit, atât în Orient, cât și în Occident. Autorul își încheie cartea cu o sinteză a cultului de care s-a bucurat sfântul Iosif până în timpurile moderne, dar și după acestea, aducând exemple numeroase în această privință.

În contextul crizei instituției familiei, personalitatea sfântului Iosif se impune ca model de tată și soț exemplar, dar și ca model de credință și de ascultare, realizator al unei misiuni dificile, greu de înțeles și totuși specială și plină de mister. Cartea este adresată tuturor cinstitorilor sfântului Iosif, dar și celor care, în căutare de modele, vor descoperi în această carte un îndemn deosebit: "Mergeți la Iosif!"

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Fericita Fecioară Maria - Tratat de mariologie, scrisă de Roberto Coggi O.P., și tradusă în limba română de pr. dr. Ciprian Bejan Piser. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 296 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

După cum remarcă autorul, deși se publică multe cărți frumoase despre Maria, "au început să lipsească tot mai mult tratatele sau compendiile propriu-zise de mariologie". Dacă se ține cont de documentele Conciliului al II-lea din Vatican, rolul mariologiei între tratatele de teologie este de mare importanță tocmai pentru că "Maria unește într-un fel în sine și reflectă cele mai înalte date ale credinței" (LG 65).

Tratatul de mariologie, Fericita Fecioară Maria, elaborat de părintele dominican Roberto Coggi și tradus în limba română de pr. dr. Ciprian Bejan Piser, s-a născut în urma acestei observații și se prezintă ca o expunere organică, simplă și clară a principalelor adevăruri de credință cu privire la sfânta Fecioară Maria.

Cartea este structurată în patru părți, în funcție de perspectiva din care este privită identitatea, rolul și misiunea Mariei. Prima parte este o abordare scripturistică a imaginii Mariei. Pentru că părerile pot fi împărțite în ceea ce privește prefigurarea Mariei în Vechiul Testament, Roberto Coggi aduce în fața cititorului trei texte în mod cert mariane (Gen 3,15; Is 7,14; Mih 5,1-4), precum și o serie de simboluri și figuri veterotestamentare care, într-un sens mai larg, vorbesc despre Maria. Cum este percepută însă Maria în Noul Testament? Pentru a surprinde evoluția prin care a trecut imaginea Mariei în perioada apostolică, autorul analizează textele neotestamentare în ordinea cronologică a compunerii lor, clarificând cum a fost perceput rolul și identitatea Mariei de către Paul, Marcu, Matei, Luca și Ioan (cărora le acordă un spațiu mai larg datorită multiplelor referințe la Maria).

Cea de-a doua parte a tratatului face o scurtă istorie a discursului teologic despre Maria (mariologia). El identifică trei mari perioade cărora le corespund perspective diferite: cea patristică (de la părinții apostolici până la Conciliul din Efes din 431), de la sfârșitul perioadei apostolice până în 1958 (anul morții Papei Pius al XII-lea, primul centenar al aparițiilor de la Lourdes) și perioada de la Conciliul al II-lea din Vatican până astăzi. Autorul prezintă, de asemenea, o sinteză a capitolului VIII al constituției Lumen gentium și a documentelor postconciliare.

Partea a treia este o aprofundare sistematică a definițiilor dogmatice mariane. În considerarea fiecăreia dintre aceste dogme, Roberto Coggi a parcurs, în general, aceiași pași: definirea dogmei, fundamentele biblice, aprofundarea teologică și dezvoltarea istorică a exprimării dogmei până la promulgare.

A patra parte analizează rolul Mariei în viața Bisericii, o analiză articulată în două puncte: cultul sfintei Fecioare și aparițiile mariane. Cultul adus Mariei, recunoscut de Conciliul al II-lea din Vatican ca având un rol pedagogic în aprofundarea misterelor lui Cristos, prezent încă de la început în primele comunități creștine, este fundamentat pe omagiul adus demnității extraordinare a Mariei și pe încrederea în mijlocirea ei, care decurge tocmai din această poziție privilegiată. Nu se poate vorbi despre cultul sfintei Fecioare fără a aminti principalele puncte ale exortației apostolice Marialis cultus promulgată de fericitul Paul al VI-lea în 1974. În finalul volumului este examinat rolul important al aparițiilor mariane pentru viața Bisericii, mai ales pentru reînsuflețirea vieții de credință a credincioșilor.

Acest volum, deși alcătuit sub forma unui tratat de te teologie, datorită conciziei sale, organizării materialului și explicațiilor oferite, poate fi citit cu ușurință atât de studenții teologi, cât și de oricine dorește să aprofundeze misterul Mariei care ne conduce întotdeauna spre contemplarea misterului lui Cristos, Fiul său.

David Eduard Cristian

* * *

Mergeți la Iosif!,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-249-5, 14x20 cm, 180 p., 15 lei

Fericita Fecioară Maria - Tratat de mariologie,
Roberto Coggi, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-244-0, 14x20 cm, 296 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat