Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Parabolele milostivirii. Glas într-un cor de rugăciune

La Editura "Presa Bună" a apărut cartea Parabolele milostivirii. Glas într-un cor de rugăciune, avându-l ca autor pe pr. Mihai Roca.

În Misericordiae vultus, papa Francisc a scris că, ținând privirea îndreptată spre Isus și spre fața sa milostivă, este posibil să se perceapă iubirea Treimii. Misiunea sa primită de la Tatăl nu este alta decât să reveleze această iubire care se dăruiește tuturor, fără a exclude pe nimeni: "În el totul vorbește despre milostivire. Nimic în el nu este lipsit de compătimire" (MV 8).

Această frumoasă expresie poate introduce cu coerență în reflecția cărții Parabolele milostivirii. Glas într-un cor de rugăciune. Va fi pentru toți o lectură provocatoare. Mai mult decât atât, cartea poate fi un îndrumar, sau, mai bine zis, un profesor în "Anul Milostivirii Divine", an ce l-am început la 8 decembrie 2015 și se va termina la 20 noiembrie 2016.

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a realizat "prezentarea" cărții. Preasfințitul ne oferă, încă de la începutul prezentării, cheia citirii cărții: "Modelul propus este tipic catehezelor kerigmatice, în care se pune un accent deosebit pe aprofundarea cuvântului sacru și pe mărturisirea credinței în Isus Cristos, chipul vizibil al milostivirii lui Dumnezeu". Așadar, cartea este alcătuită din șase cateheze: "Un creditor și doi debitori", "Samariteanul milostiv", "Bogatul și Lazăr", "Judecătorul nedrept", "Fiul risipitor", "Vameșul și fariseul". Acestea sunt împărțite în trei subcapitole: I. Momentul cheie, II. În lumina credinței și III. Prin prisma vieții.

Catehezele abundă de texte biblice în care se observă cu ușurință aspirația spre o viață mai bună și spre fericire. Vocile, rugăciunile și dorințele protagoniștilor din parabole se unesc armonios cu ale lui Abraham și Moise sau cu ale lui Petru, Ioan și Paul, și formează un adevărat cor de rugăciune îndreptat spre tronul milostivirii lui Dumnezeu. Iar la acest cor de rugăciune, în special la rugăciunea psalmistului, sunt invitați să se alăture și toți aceia care parcurg textul catehezei.

Papa Francisc, în Misericordiae vultus, invită să se perceapă marele mesaj conținut în parabole, afirmând: "În parabolele dedicate milostivirii, Isus revelează natura lui Dumnezeu ca aceea a unui Tată care nu se lasă niciodată învins până când nu a risipit păcatul și nu a învins refuzul, cu compătimirea și milostivirea. Cunoaștem aceste parabole, trei în mod deosebit: cea a oii rătăcite și a monedei pierdute și cea a tatălui și a celor doi fii (cf. Lc 15,1-32). În aceste parabole, Dumnezeu este prezentat mereu ca plin de bucurie, mai ales atunci când iartă. În ele găsim nucleul evangheliei și al credinței noastre, pentru că milostivirea este prezentată ca puterea care învinge totul, care umple inima de iubire și care consolează cu iertarea" (MV 9).

Aprofundarea temelor și a situațiilor prezentate de-a lungul catehezelor din cartea Parabolele milostivirii. Glas într-un cor de rugăciune ar putea contribui la găsirea răspunsurilor potrivite în acest "timp de har" al Postului Mare și al Anului Sfânt, dar ar putea fi și o lumină pe calea trăirii zilnice a credinței.

Andrei Gherghel

* * *

Parabolele milostivirii. Glas într-un cor de rugăciune
Mihai Roca, Ed. "Presa Bună", 2016, 15x21 cm, 116 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Editura "Sapientia": Parabolele milostivirii și Psalmii milostivirii


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat