Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna februarie 2016

Colectivul redacției "Lumina creștinului" anunță apariția revistei din luna februarie 2016, având numărul 2 (314), din anul al XXVII-lea și face parte din noua serie. Revista este disponibilă din 1 februarie 2016 la Librăria "Presa Bună" și în toate parohiile Diecezei de Iași.

Revista lunii februarie subliniază anumite aspecte din Anul Vieții Consacrate (30 noiembrie 2014 - 2 februarie 2016) și aspecte din Anul Milostivirii Divine (8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016). În cadrul Anului Vieții consacrate au fost organizate diferite întâlniri, pelerinaje, celebrări etc., iar una dintre ele o putem observa pe coperta din această lună, și anume întâlnirea persoanelor consacrate de la Onești, 25 octombrie 2015.

Pe cea de-a doua pagină, pe prima coloană, putem găsi informațiile referitoare la colectivul redacției și la modul în care ne putem abona la revistă. Cea de-a doua coloană este asigurată de pr. Anton Despinescu, în care ne prezintă articolele "Milostivirile sacramentale (I)" și "Copii ai luminii".

"Înaintați cu bucurie în larg!" Acesta este titlul scrisorii PS Petru Gherghel adresat persoanelor consacrate, scrisoare pe care o putem găsi la paginile 3 și 4 (prima coloană). Preasfințitul a scris: "Sunt sigur că ați avut atâtea bucurii în acest an dedicat slujirii și alegerii voastre de persoane consacrate, că ați redescoperit sensul profund al carismei alese, că v-ați apropiat mai mult de oameni. Știu că cea căreia Sfântul Părinte v-a încredințat în acest an - Fecioara Maria - v-a fost mereu alături și că i-ați simțit ocrotirea și reușita împlinirii chemării voastre. De aceea cred că sunteți cu toții îndreptățiți să cântați acum la încheierea acestui an binecuvântat: «Sufletul meu preamărește pe Domnul, căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic al cărui nume este sfânt» (Lc 1,46). Înaintați cu bucurie în larg!"

În cea de-a doua coloană a paginii 4, Andrei Gherghel ne dă detalii referitoare la activitățile desfășurate de persoanele consacrate, atât la nivel local, cât și la nivel internațional.

Postul Mare, timp special de pregătire pentru solemnitatea Învierii Domnului, va începe în ziua de 10 februarie, odată cu Miercurea Cenușii. Pr. Cornel Cadar ne face să înțelegem mai bine cum să trăim postul cu ajutorul articolului "Postul Mare în Anul Milostivirii Divine" de la pagina 5.

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" a împlinit, la 21 ianuarie 2016, 90 de ani de la înființarea sa, iar Teodora Pantazi ne oferă câteva informații despre acest institut la pagina 6. Pr. Claudiu Bulai prezintă, la pagina 7, prima coloană, "Activități în Anul Milostivirii", iar în cea dea doua coloană putem găsi prezentarea cărții scrisă de papa Francisc: "Numele lui Dumnezeu este milostivirea".

La paginile 8-9 putem citi din interviul pe care papa Francisc l-a acordat săptămânalului "Credere", revistă oficială a Jubileului Milostivirii, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu. Pr. Claudiu Bulai scrie articolul "Nunțiul a ajuns în România", ținându-ne la curent cu activitățile sale din România (Mons. Miguel a ajuns la București duminică, 10 ianuarie). La aceeași pagină (10), coloana a doua, vom găsi articolul "Creația, operă a milostivirii" scrisă de pr. Gabriel Bucur.

După cum ne-am obișnuit, domnul Dănuț Doboș continuă rubrica "Istorie" prezentând figura ilustră a "Pr. Ioan (Iancu) Baltheiser" (pagina 11). Articolul de la pagina următoare ("În umbra aripilor tale"), scris tot de același autor, prezintă o "minune", după cum o numește autorul, din viața fericitului Anton Durcovici, minune la care suntem chemații cu toții "să fim martori". Pr. Iosif Dorcu continuă rubrica referitoare la sanctuare, luna aceasta scriind despre Maria Taferl (pagina 13).

Pentru a veni și mai mult în sprijinul tinerilor care sunt lipsiți de cele două valori, "timpul și banii" cursul pentru logodnici se va desfășura pe lângă sediile tuturor celor zece decanate sau în orașele cele mai apropiate, după programul ce îl veți găsi la pagina 14, în articolul pr. Felician Tiba, "Logodnicii în grija pastorației diecezane".

Între paginile 15-19 se află secțiunile dedicate copiilor și tinerilor cu articolele: "Micul emigrant", "Așa răspund copiii despre post în general", " Dumnezeu este milostivire", "Despre milă", "Spiritul Taizé", "Lumina păcii", două poezii ("Milostivire" și "Lourdes") și rubrica "Tablete spirituale" având titlul "De la scuze la acuze".

Episcopia de Iași, prin Centrul Misionar Diecezan, a trimis, în luna octombrie 2015, șase seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași în Ecuador, Kenya și Coasta de Fildeș. Studenții trimiși în Coasta de Fildeș, Mădălin-Răzvan Iacob și Laurențiu Turbuc, pun în scris, la pagina 20, cum văd ei misiunea "de pe teren" prin articolul "Fiecare zi... un motiv de creștere".

La paginile 21-23 putem găsi știri, pe scurt, din viața diecezei, iar la rubrica "Legea și dreptul tău" (pagina 24) doamna avocat Mihaela Ciobanu răspunde anumitor întrebări cu caracter juridic.

În luna aceasta, revista se termină cu rubricile "Poșta redacției", "Sfânta Scriptură și "Rebus"

Dumneavoastră, dragi cititori, în speranța că ați intrat deja în posesia acestui număr al revistei, vă dorim o lectură rodnică!

Andrei Gherghel

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXVII, nr. 2 (314), februarie 2016, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat