Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul C, scrisă de preotul polonez Stanislau J. Klimek și tradusă în limba română de Andrei Adam Motyka. Cartea apare în colecția Omiletică, formatul 14x20 cm, are 344 de pagini și va putea fi procurată de la de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Limbajul nostru, experiențele noastre vor fi mereu nepotrivite pentru a vorbi despre Dumnezeu. Totuși, pentru a putea vorbi despre Dumnezeu oamenilor în modul cel mai potrivit trebuie să plecăm întotdeauna de la Biblie. ?i aceasta cu atât mai mult în cazul copiilor. Ei pot recepționa mesajul lui Dumnezeu mai ușor cu ajutorul unor imagini sau povestioare. Este metoda pe care a folosit-o și Isus în fața celor care-l ascultau: le vorbea în parabole pentru a se face înțeles.

Evanghelia în viața copiilor, așa cum se intitulează cartea recent apărută la Editura "Sapientia", este o culegere de omilii, scrise de preotul polonez Stanislau J. Klimek și traduse în limba română de Andrei Adam-Motyka. Ea s-a născut dintr-o experiență pastorală personală a autorului, după cum mărturisește el însuși în introducere: "O singură dată am avut prilejul să predau copiilor religia. Aceasta se întâmpla cu vreo patruzeci de ani în urmă când, în calitate de student la teologie, am pregătit un grup de copii la Prima sfântă Împărtășanie și nu a fost deloc, recunosc, așa cum mi-aș fi dorit. La baza acestei culegeri se află o îndelungată muncă desfășurată în bibliotecă. La început, am intenționat să public numai o culegere de însemnări utile în pregătirea predicilor pentru copii. Mai apoi, mi-a venit ideea de a elabora materialul adunat, prezentându-l sub forma unor predici gata făcute. Dacă am reușit sau nu, vor aprecia confrații mei preoți".

În această carte, autorul și-a dorit să prezinte un material conținând mai mult gânduri ilustrative decât noțiuni de exegeză, dogmatică etc. În acest sens, în introducere sunt prezentate câteva riscuri cu privire la folosirea pildelor într-o omilie. Un mare risc, alături de plictiseală, ar fi îndepărtarea ideii de tema fundamentală și pierderea încărcăturii doctrinare, gândirea copilului fiind atrasă de frumusețea povestirii.

Deși multe sunt pildele ce pot fi asociate cu ușurință unui text biblic, autorului îi este teamă că nu întotdeauna a reușit să le aleagă pe cele mai potrivite, care să fie strâns legate de respectivul fragment din Evanghelie. Acest lucru se va observa îndeosebi în acele omilii în care a folosit două sau chiar mai multe pilde. Multitudinea imaginilor și acțiunilor distruge unicitatea experienței și distrage atenția. A căutat aproape întotdeauna să se limiteze la comentarea Evangheliei și rareori a făcut referință la primele două lecturi. În selectarea materialului și în temele abordate, a căutat să folosească un ton corect, vesel și chiar glumeț, evitând elementele fanteziste, sentimentaliste, amenințările, pedepsele ori descrierea atrocităților (iadul). Cea mai mare parte a predicilor se adresează copiilor peste 10 ani.

Ceea ce scria cardinalul Albino Luciani, cel care avea să devină papa Ioan Paul I, cu privire la misiunea cateheților se potrivește foarte bine și predicatorilor: "Pe când eram încă preot, mi se spunea că textul este numai un reazem, un imbold, nu un fotoliu confortabil în care învățăceii să se instaleze comod". De aceea, această culegere de omilii ale preotului Stanislau J. Klimek, care își propune să îmbine într-un mod armonios partea doctrinară ce este transmisă de textul biblic propus de Biserică și paralela realizată prin expunerea unei povestioare, voiește să vină în ajutorul predicatorilor, care deseori se confruntă cu unele dificultăți în ilustrarea cât mai corectă și mai atractivă a textului biblic proclamat, în special copiilor.

Ștefan Tamaș

* * *

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Conciliul al II-lea din Vatican. Semn al timpului pentru Biserică și pentru lume, sub coordonarea pr. dr. Iulian Faraoanu. În acest volum sunt publicate actele simpozionului național dedicat împlinirii a 50 de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican și care a fost organizat de Institutul Teologic Roman-Catolic din Iași în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, în zilele de 26 noiembrie 2014 și 11 martie 2015. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 262 de pagini și va putea fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Bisericii din toate timpurile a fost Conciliul al II-lea din Vatican (1962-1965). Catalogat drept un moment de răscruce, acest sinod ecumenic a adunat delegații întregii Biserici Catolice, reprezentanți ai altor comunități creștine, precum și exponenți ai altor religii.

Repercusiunile, roadele acestui Conciliu sunt vizibile și la începutul celui de-al treilea mileniu. La a 50-a aniversarea de la lucrările Conciliului, așa cum s-a întâmplat în diferite părți ale lumii, și în Biserica noastră locală au pornit inițiative în vederea aprofundării documentelor conciliare.

Volumul de față cuprinde lucrările prezentate în cadrul simpozionului cu titlul "Conciliul al II-lea din Vatican, semn al timpului pentru Biserică și pentru lume", dedicat împlinirii a 50 de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican și organizat de Institutul Teologic Roman-Catolic din Iași în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, în zilele de 26 noiembrie 2014 și 11 martie 2015. Manifestarea științifică s-a bucurat de prezența și contribuția multor specialiști din diferite domenii.

Scopul principal al actului academic a fost acela de a prezenta și a face mai bine cunoscute documentele conciliare, plecând de la constituțiile dogmatice și ajungând până la decrete și declarații. Nu au lipsit însă și prezentările tematice care au evidențiat ideile și preocupările Conciliului pentru unele aspecte importante ale vieții ecleziale. Documentele conciliare sunt expuse în ordinea apariției și promulgării lor.

Plecând de la titlul simpozionului, care intenționa să surprindă însemnătatea Conciliului pentru Biserică și rolul său de semn pentru lume, se pot scoate în evidență trei aspecte cu aplicații și la nivelul poporului lui Dumnezeu din Moldova.

În primul rând, Sinodul ecumenic desfășurat la Vatican a accentuat latura dialogului. Încă din fazele pregătitoare, s-a dorit abandonarea pozițiilor apologetice și deschiderea către toți și către ceea ce este nou. O mai mare deschidere în fața noilor curente și mentalități, precum și un dialog plin de respect este auspicabil și în timpurile noastre.

În al doilea rând, Conciliul a exaltat reînnoirea și actualizarea. Așa cum susțineau părinții conciliari, nu s-a intenționat reformarea radicală, ci o reînnoire în spiritul fidelității. Biserica a ținut întotdeauna pasul cu omul contemporan și cu lumea sa. Pe aceeași linie, ar fi oportun și la nivelul Bisericii locale un efort mai mare pentru reînnoire și actualizare.

În ultimul rând, marea adunare eclezială din anii 1962-1965 a subliniat dimensiunea comuniunii. Această notă importantă e necesar să fie trăită la nivel intern, dar și la nivel extern. Comuniunea se manifestă la exterior în dialogul ecumenic, în cel interreligios sau în dialogul cu lumea în general. Comuniunea dintre membrii Bisericii se exprimă în relații de slujire și iubire autentică între cei ce sunt frați în Cristos.

Sperăm ca toate contribuțiile din acest volum să conducă la cunoașterea lui Cristos, Mirele și Capul Bisericii, la înțelegerea mai profundă a misterului poporului lui Dumnezeu și la o trăire mai conștientă a vieții creștine în spiritul credinței, al speranței și al iubirii reînnoite.

Pr. Iulian Faraoanu

* * *

Evanghelia în viața copiilor - omilii pentru Anul C,
Stanislau J. Klimek, Iași 2015, 14x20 cm, 344 p., ISBN 978-606-578-119-1, 20 lei

Conciliul al II-lea din Vatican. Semn al timpului pentru Biserică și pentru lume
Iulian Faraoanu (coord.), Iași 2015, 14x20 cm, 262 p., ISBN 978-606-578-214-3, 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat