Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Spovada - sacrament al milostivirii, Mizericordia. Un concept fundamental al evangheliei - o cheie a vieții creștine și Sfinți în milostivire

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Spovada - sacrament al milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 94 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Convocând un Jubileu extraordinar care are în centrul său milostivirea lui Dumnezeu, Papa Francisc a voit să-l caracterizeze ca "o nouă etapă a drumului Bisericii în misiunea sa de a duce la fiecare persoană evanghelia milostivirii". Apoi a adăugat:

"Sunt convins că toată Biserica va putea găsi în acest Jubileu bucuria pentru a redescoperi și a face rodnică milostivirea lui Dumnezeu, cu care suntem chemați să dăm consolare fiecărui bărbat și fiecărei femei din timpul nostru" (Omilie în Bazilica "Sfântul Petru", 13 martie 2015).

Încercând să se ofere o contribuție ca răspuns la aceste așteptări și reafirmând că "evanghelia este, în Isus Cristos, revelare a milostivirii lui Dumnezeu față de păcătoși" (CBC 1846), în acest volum sunt oferite câteva reflecții pentru a înțelege mai bine sacramentul Spovezii, sacramentul celor care în Cristos experimentează iubirea milostivă a lui Dumnezeu. În primele patru capitole linia este în mod fin biblică: argumentarea se desfășoară prin patru texte, unul din fiecare Evanghelie, în care temele milostivirii, iertării păcatelor și convertirii sunt puse de Isus în centrul învățăturii și activității sale. În schimb, în capitolele următoare prevalează reflecția mai sistematică și pastorală pentru a favoriza o înțelegere mai coerentă a sacramentului.

Este destul de obișnuită astăzi constatarea unei depărtări răspândite de practica Spovezii. Motivele au fost evidențiate de mai multe ori: de la negarea utilității sale la convingerea că iertarea este o chestiune pur privată între propria conștiință și Dumnezeu. Există și unii care simt o greutate de a mărturisi propriile păcate în fața unui preot, în timp ce alții se plâng de dezamăgirea lor când constată slaba disponibilitate de preoți și de duhovnici bine pregătiți. Probabil trebuie recunoscut că dificultatea de apropiere de sacramentul Spovezii este și oglindă a dificultății de a repune credința în Dumnezeu și, mai ales, în milostivirea sa. Acest Jubileu va putea fi un moment privilegiat pentru a propune din nou, ca o temă centrală a pastorației, sacramentul Reconcilierii, în așa fel încât să se perceapă frumusețea și eficacitatea sa. Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări este profund recunoscător părintelui Maurizio Compiani, care, cu competență și sensibilitate pastorală, s-a dedicat redactării acestor pagini. Ne dorim ca lectura și reflecția acestui instrument pastoral să poată ajuta la perceperea bucuriei lui Dumnezeu în a ierta și a forței milostivirii ca semn al apropierii și duioșiei sale.

Rino Fisichella
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Mizericordia. Un concept fundamental al evangheliei - o cheie a vieții creștine, scrisă de cardinalul Walter Kasper și tradusă în limba română de pr. Lucian Farcaș. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 324 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Durerea și suferința au fost experiențe universale ale omului încă de la începutul său. Toate religiile s-au întrebat, într-un fel sau altul, de unde vine suferința, de ce există și care este rostul ei. Acest lucru nu este mai puțin valabil astăzi. Secolul al XX-lea a fost martorul celor două războaie mondiale, al regimurilor totalitare, al genocidului. Secolul al XXI-lea se află încă sub semnul nedreptății și al persecuției. În acest sens, este dificil pentru mulți oameni să vorbească despre un Dumnezeu atotputernic, dar în același timp plin de mizericordie și dreptate.

În cartea apărută recent la Editura Sapientia, Mizericordia. Un concept fundamental al evangheliei - o cheie a vieții creștine, Cardinalul Walter Kasper examinează milostivirea lui Dumnezeu, ținând cont de aceste întrebări. Dezamăgit că o astfel de temă, privind la experiențele teribile pe care le trăiește astăzi omenirea, este neglijată, uneori în mod reproșabil, autorul declară că milostivirea este mai necesară astăzi ca niciodată și consideră că empatia și compasiunea sunt punctul de pornire pentru construirea unei culturi a milostivirii.

În primul capitol al cărții, autorul arată că mesajul creștin despre un Dumnezeu milostiv este unul specific biblic. De aceea, teologia este interesată să facă legătura cu experiențele umane generale și interpretarea lor filosofică pentru a expune mesajul Bibliei despre milostivire. În al doilea capitol, autorul analizează modul în care a fost înțeleasă milostivirea în filozofie și în cadrul celorlalte religii, de-a lungul timpului. Punctul comun de legătură cu celelalte religii este considerată regula de aur (celorlalți trebuie să le faci ceea ce tu însuți aștepți și dorești de la celălalt într-o anumită situație).

Al treilea capitol cuprinde "Mesajul Vechiului Testament" cu privire la milostivire. De fapt, mizericordia în vechea alianță se află în strânsă legătură cu formele de revelație a lui Dumnezeu. Apogeul revelației veterotestamentare despre mizericordie se găsește la profetul Osea. Deși poporul încalcă alianța și chiar este asemănat cu o "prostituată rău famată" iar Dumnezeu are toate motivele pentru a rupe legătura cu poporul său, înlăuntrul lui Dumnezeu "mizericordia învinge dreptatea". Dar acesta nu este doar un mesaj spiritual, ci unul existențial: opțiunea lui Dumnezeu este pentru viață și pentru săraci.

Isus este cel care l-a revelat pe Tatăl, mai ales iubirea sa milostivă. Și nu doar că a revelat, dar a fost el însuși milostiv față de cei mai disprețuiți. Al patrulea capitol sintetizează "Mesajul lui Isus despre milostivirea lui Dumnezeu", subliniind mai ales fidelitatea lui Isus față de predicarea sa: cuvântul despre mizericordie vestit de el era într-adevăr trăit, iar Evangheliile sunt pline de astfel de exemple. Unul din modurile în care Isus a surprins mizericordia Tatălui sunt parabolele. Totuși, milostivirea lui Dumnezeu a fost revelată definitiv pe cruce pentru ca noi care am meritat judecata și moartea, în mod nemeritat să trăim din nou și să reînviem.

În capitolul dedicat considerațiilor sistematice, Walter Kasper ajunge la concluzia că o ontologie a iubirii, încurajată de teologul Yves Congar, ca formă de gândire comunională, relațională, dezvoltată de teologie în învățătura despre Trinitate ar putea considera milostivirea ca atribut fundamental al lui Dumnezeu. Revelarea mizericordiei lui Dumnezeu își are locul concret în Isus Cristos, cinstirea Inimii lui Isus fiind considerată drept "expresie deosebită a credinței în iubirea și milostivirea lui Dumnezeu".

Învățătura despre milostivirea lui Dumnezeu nu este una pur teoretică; scopul său este acela de a ne angaja într-un drum de milostivire: a trăi milostivirea lui Dumnezeu și a deveni asemenea lui. În capitolele al șaselea și al șaptelea, cardinalul Walter Kasper identifică consecințele pozitive ale mizericordiei pentru viața creștinului și pentru practica pastorală a Bisericii. Întâlnirea creștinului cu privirea milostivă a Tatălui transformă sistemul de valori, prioritățile, atitudinea și ne angajează în iubire, mai ales în iubirea față de dușmani, iertare, fapte de milostenie și întâlnirea lui Cristos în cei săraci. Și Biserica trăiește aceeași transformare, devenind din ce în ce mai mult sacrament al iubirii și al milostivirii. Ea trebuie să-și asume misiunea de vestitoare a milostivirii lui Dumnezeu, mai ales în sacramentul Reconcilierii. Vestirea nu este însă suficientă, mesajul de milostivire al Bisericii trebuie să transpară din acțiunile ei, ferindu-se să transforme milostivirea lui Dumnezeu într-un "har ieftin" (Dietrich Bonhoeffer).

Biserica și creștinii sunt invitați să construiască o cultură a mizericordiei. Capitolul al optulea este construit în contextul întâlnirii culturii și a politicii cu milostivirea lui Dumnezeu. Autorul amintește importanța doctrinei sociale a Bisericii, dezvoltată foarte mult începând cu pontificatul papei Leon al XIII-lea (1878-1903).

Ultimul capitol o prezintă pe Maria ca "imagine reflexă a mizericordiei divine și o imagine primordială a milostivirii umane și creștine". În Evanghelii, în scena bunei-vestiri, când se recunoaște ca slujitoare umilă a Domnului, dar mai ales în scena tăcută de sub crucea Fiului, Maria participă la revărsarea deplină a milostivirii lui Dumnezeu prin răscumpărarea înfăptuită de Cristos. Devoțiunea specială a creștinilor față de Maria și încrederea că ea poate mijloci pentru ei a făcut ca ea să fie numită pe drept Mater misericordiae, Maica milei și să fie reprezentată ca atare în iconografie de-a lungul timpului. Conciliul al II-lea din Vatican, preluând afirmația sfântului Ambroziu, a numit-o pe Maria typos (model) al celor răscumpărați, răscumpărată însă încă din prima clipă a existenței sale, fiind o creatură care a beneficiat într-un mod minunat de milostivirea lui Dumnezeu.

Această carte, publicată pentru prima dată în 2012, apare în limba română într-un moment special: Anul Milostivirii. De altfel, însuși papa Francisc a fost influențat pozitiv de această carte și a spus despre ea că i-a făcut "mult, mult bine". De aceea, noi o recomandăm cu căldură tuturor celor care doresc să aprofundeze propria chemare de a fi milostivi, clerici, persoane consacrate sau laici.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Sfinți în milostivire, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 90 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Papa Francisc, în încheierea bulei Misericordiae vultus, a scris: "Rugăciunea noastră să se extindă și la atâția sfinți și fericiți care au făcut din milostivire misiunea lor de viață" (nr. 24). Printre instrumentele pastorale pentru a trăi Jubileul nu putea să lipsească un text dedicat sfinților. În mod semnificativ a fost intitulat Sfinți în milostivire, pentru a arăta că aceste figuri așa de expresive nu s-au limitat să exprime mărturia lor prin faptele de milostenie. Ele au trăit, înainte de toate, în cadrul milostivirii și pentru aceasta au simțit urgența de a-i exprima frumusețea în viața lor de sfințenie.

Suntem deosebit de recunoscători părintelui Antonio M. Sicari o.c.d. pentru că ne-a dăruit aceste pagini care reprezintă tablouri de sfințenie, de unde reiese fața milostivirii. Alegerea făcută de el permite să se adune în puține pagini catolicitatea Bisericii care în diferite părți ale lumii exprimă bărbați și femei care au dat glas milostivirii. În afară de câțiva italieni, ne întâlnim cu doi francezi, un român, doi polonezi și o unguroaică, o chiliano-argentiniancă și un olandez, un belgian-hawaiian și un peruvian, o albaneză-indiancă și două americance, un italo-croat, un italo-brazilian și un rus-german. Lumea și Biserica sunt într-adevăr reprezentate. Nu toți sunt sfinți și fericiți. Unii sunt în drum spre recunoașterea sfințeniei lor din partea Bisericii, dar sunt percepuți și simțiți ca adevărați sfinți datorită mărturiei lor vii și a mărturiei lor de credință. Ca mare scriitor, părintele Antonio Sicari a știut să sintetizeze ani de istorie. Pentru aceasta, facem trimitere la scrierile sale în acest sens care în decursul anilor au văzut lumina tiparului, până astăzi, în treisprezece volume de Portrete de sfinți. Cititorul va găsi o aprofundare și o adevărată mină de sfințenie.

Așa cum scrie Papa Francisc, sfinții au intrat în "profunzimile milostivirii". Citirea și meditarea mărturiei lor să poată deveni și rugăciune de mijlocire pentru a trăi acest Jubileu având certitudinea și încrederea de neclintit a iubirii milostive a Tatălui.

Rino Fisichella
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

* * *

Spovada - sacrament al milostivirii,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-237-2, 14x20 cm, 94 p., 10 lei

Mizericordia. Un concept fundamental al evangheliei - o cheie a vieții creștine,
Cardinal Walter Kasper, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-231-0, 14x20 cm, 324 p., 30 lei

Sfinți în milostivire,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-238-9, 14x20 cm, 90 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat