Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Lansarea cărții Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea și România

O nouă carte de Ecaterina Hanganu, având titlul Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea și România, a fost lansată la Iași, marți, 15 decembrie 2015, în sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Cartea a fost realizată la Editura "Galaxia Gutenberg". Au avut intervenții: PS Petru Gherghel, pr. Marius Taloș, SJ, și pr. Mihai Budău. Moderatorul acestui eveniment a fost pr. Cornel Cadar.

"Cartea se deschide printr-un gând de binecuvântare, un gând care păstrează și următoarele cuvinte: «Doamnă doctor Ecaterina, am primit cu bucurie gândul și minunata dumneavoastră intenție de a face prezentă figura măreață a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, cu mesajul său cuceritor și cu imaginea sa mobilizatoare pentru toți și, desigur, și pentru poporul nostru credincios pe care l-a iubit»". Aceste cuvinte îi aparțin PS Petru Gherghel, se găsesc la pagina cinci a cărții și au fost printre ideile prezentate de pr. Cornel Cadar, moderatorul acestui eveniment, care, la începutul evenimentului, i-a salutat pe cei prezenți și a spus câteva cuvinte despre autoare și despre carte.

A urmat intervenția PS Petru Gherghel, care a dorit ca acest moment să fie ținut "într-un loc sacru". Referitor la carte, Preasfințitul a declarat că "este ca un tezaur și un fel de binecuvântare pentru noi, cei care dorim mai departe să pătrundem în sensul profund al mesajului Sfântului Părinte".

Părintele iezuit Marius Taloș, redactorul cărții, a menționat că această nouă biografie a sfântului papă Ioan Paul al II-lea "nu este o exegeză despre Sfântul Părinte, ci o eisegeză, o căutare înăuntru a identității sale și a misiunii care ne copleșește astăzi prin actualitatea sa". Cartea "curge" ca o narațiune, este "un basm, o poveste care începe cu «a fost odată ca niciodată», este o poveste care ar putea fi istorisită copiilor astăzi, în prag de Crăciun (...) Cartea apare exact în momentul în care se deschid porțile Anului Milostivirii. Este o carte-poartă, o carte care pregătește drumul; prin urmare, este o carte de actualitate".

Pr. Mihai Budău, care a prefațat multe din cărțile autoarei, a încercat să facă o paralelă între doamna Ecaterina Hanganu și sfântul papă Ioan Paul al II-lea. "De ce vorbește doamna doctor despre Ioan Paul al II-lea atât de mult? Știu că este o mare admiratoare a papei Ioan Paul al II-lea. Atunci mă întrebam oare cine poate vorbi mai frumos despre flori decât un grădinar care este alături de flori, simte mirosul florilor? Cine poate vorbi mai frumos despre stele, despre frumusețea cerului decât un astronom? Și niciodată întunericul nu va putea să vorbească despre lumină, nici răul despre bine, nici ura despre iubire. De aceea ea, consider că nu numai că îl cunoaște pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, ci îl simte aproape, l-a simțit din totdeauna aproape ca pe un frate". În încheiere, pr. Mihai a menționat că autoarea, doamna Ecaterina Hanganu, și-a pus încrederea în Domnul permanent, chiar și atunci când și-a pierdut tatăl; nu a încetat să se roage atât în momentele de dificultate, cât și în cele de bucurie.

Părintele moderator a concluzionat cu următoarele cuvinte: "După cât înțelegem, cartea e o invitație la meditație, dincolo de datele istorice, de datele biografice, e un manual, un ghid de viață spirituală", după care a dat autoarei posibilitatea de a se exprima. Doamna doctor Ecaterina Hanganu a accentuat și ea importanța rugăciunii, mărturisind că nu se sfiește să recomande pacienților ei medicamentul cel mai bun, și anume rugăciunea. A încercat să demonstreze, în câteva cuvinte, originea valahă a papei Ioan Paul al II-lea, origine ce îl apropie de noi, românii. România este o punte între orient și occident; de aceea papa a insistat să viziteze țara noastră. Așadar, papa, spune autoarea, "a făcut un prim pas spre unitate".

În încheiere PS Petru Gherghel i-a dăruit doamnei Ecaterina o cruce și i-a mulțumit "că a adus la noi în casă această carte", după care a împărțit binecuvântarea cu relicva papei Ioan Paul al II-lea.

În "Cuvânt înainte", Mons. Grigore Duma face o sinteză a cărții: "Cartea aceasta nu este o simplă biografie a marelui papă Ioan Paul al II-lea, dar personalitate sa complexă, prinsă în contextul istoric în care a trăit și cu referință la momente din alte perioade istorice poloneze semnificative, invită la reflexie asupra multor afirmații îndrăznețe și provocări riguros argumentate, dar care vor face subiect de dezbateri interesante în cercul celor vizați. Esențială este prezentare vizitei sale în România, relatată în detaliu, moment unic în istoria de după Marea Schismă, când Suveranul Pontif vine într-o țară predominant ortodoxă și a fost aleasă, din motive istorice și personale, tocmai România, «o națiune răstignită pe cruce credinței sale» (...) Odată terminată de citit, cartea aceasta ne va apărea ca un manual cu lecții minunate de viață, un manual cu informații și date istorice, la care ne vom putea întoarce oricând, un ghid de viață spirituală profundă ancorată în credință și rugăciune în stilul sfântului papă Ioan Paul al II-lea".

Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 decembrie: Iași: Lansarea cărții "Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea și România", de Ecaterina Hanganu, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Foto: Ovidiu Bisog

* * *

Înregistrarea audio a acestui eveniment:

* * *

Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea în România
Ecaterina Hanganu, Ed. "Galaxia Gutenberg", 2015, ISBN 978-973-141-608-3, 16x23 cm, 510 p., 50 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat