Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna decembrie 2015

Colectivul redacției "Lumina creștinului" anunță apariția revistei din luna decembrie 2015, având numărul 12 (312), din anul XXVI din noua serie. Revista este disponibilă la Librăria "Presa Bună" și în toate parohiile Diecezei de Iași.

Revista lunii decembrie ne pregătește pentru Anul jubiliar al Milostivirii Divine, an care va începe la 8 decembrie, când sărbătorim Neprihănita Zămislire, și se va termina la 20 noiembrie, când sărbătorim Cristos, Regele Universului. Isus, în Evanghelia după sfântul Luca, îi îndeamnă pe toți să fie "milostivi precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36). Aceste cuvinte au fost alese ca moto pentru Anul Milostivirii Divine. Ele trebuie să călăuzească pașii tuturor acolo unde își desfășoară activitățile: la școală, la joacă, la muncă, acasă, în străinătate, în familie etc. Coperta revistei îl ilustrează pe Tatăl milostiv, iar logoul ales pentru următorul an pastoral, pe care îl găsim tot pe copertă, ar reprezintă un exemplu practic de milostivire.

Pe cea de-a doua pagină, pe prima coloană, putem găsi informațiile referitoare la colectivul redacției și la modul în care ne putem abona la revistă. Cea de-a doua coloană este asigurată, ca de fiecare dată, de pr. Anton Despinescu, unde ne propune "Nemărginita milostivire divină" dar și un mesaj terezian.

PS Petru Gherghel, în scrisoarea pastorală, ne împărtășește programul pastoral pentru anul următor. Pentru a oferi fiecărui credincios posibilitatea "să guste" din milostivirea lui Dumnezeu, la începutul acestui an sfânt se vor deschide solemn porțile catedralelor și bisericilor mai importante dintr o dieceză. În Dieceza de Iași vor fi deschise trei porți jubiliare: în catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași, în biserica Sfinții Apostoli Petru și Paul din Bacău și cea a sanctuarului marian din Cacica (Bucovina), la 13 decembrie, mai exact în cea de-a treia duminică a Adventului. Cine trece prin una din aceste porți sfinte în acest an jubiliar, recită crezul și spune o rugăciune pentru Sfântul Părinte și după intențiile sale, obține indulgența plenară. Mai multe detalii puteți găsi la paginile trei și patru.

Ultimele două reviste "Lumina creștinului" au scos în evidență sinodul episcopilor, iar pagina cinci aduce cu sine câteva concluzii ale acestui sinod, concluzii ce au fost prelucrate după radiovaticana.va. În cea de-a doua coloană a paginii cinci găsim articolul "Aniversarea fericitului Anton Durcovici".

Paginile șase și șapte continuă interviul cu ÎPS Agostino Marchetto care a vizitat Dieceza de Iași în perioada 14-21 august.

În ultimul timp, două evenimente și-au pus amprenta peste conștiințele oamenilor: tragedia din București (30 octombrie), când în clubul "Colectiv" a izbucnit un incendiu, și atacurile teroriste din Paris (13 noiembrie). Părintele Cornel Cadar, în articolul "Lecții pentru viață", trasează câteva linii și ne propune o concluzie ce o putem găsi la pagina opt. PS Petru Gherghel nu a rămas indiferent la aceste evenimente și propune un "Îndemn la rugăciune" pe care îl găsim la aceeași pagină.

Și, ca să nu treacă neobservat Anul Vieții Consacrate, sr. Emanuela-Cecilia Bereșoaei (SMCB) ne împărtășește o mărturie: "Mamă, îți mulțumesc" (pagina nouă).

Centrul Diecezan Caritas din Iași a împlinit 25 de ani de existență și muncă în domeniul socio-caritativ. Andrei Gherghel ne dă câteva detalii despre acest jubileu la pagina 10. Tot la aceeași pagină găsim articolul "Cuvânt întrupat, semn al milostivirii prin misterul Neprihănitei Fecioare" scris de pr. Iosif Iacob.

Dr. Dănuț Doboș consemnează pagina de istorie, prin articolul "Mons Johann Florian Müller" și rubrica dedicată mesajului sfinților, prin articolul "Fericitul Anton Durcovici, Ultima Scrisoare".

Pr. Iosif Dorcu continuă rubrica dedicată sanctuarelor, luna aceasta vorbindu-ne despre Vailankanni, sanctuar situat în partea sudică a Indiei, pe teritoriu statului Tamil Nadu.

Între paginile 14 și 20 se află secțiunile dedicate familiilor, copiilor și tinerilor cu articolele: "Doar i-am crescut...", "Micul emigrant", "Așa răspund copiii despre iubirea față de pruncul Isus", "Milostivirea lui Dumnezeu întrupată în pruncul divin făcut om", o poezie ("Crăciun cu stil"), "Bunătate clamată" și "Îi permit lui Dumnezeu să mă iubească?"

Ca de obicei, revista se încheie cu rubricile tradiționale "Știri", "Au trecut la Domnul", "Curier juridic", "Poșta redacției", "Sfânta Scriptură" și "Rebus".

În cele din urmă vă dorim tuturor un Crăciun binecuvântat și o lectură plină de roade!

Andrei Gherghel

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXVI, nr. 12 (312), decembrie 2015, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat