Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Cartea noimelor

A apărut recent la Editura "Presa Bună" Cartea noimelor de Aurel Brumă. Cartea a fost lansată vineri, 13 noiembrie, la Casa "Mihai Ursachi" din Iași. Redăm intervenția pr. Cornel Cadar de la acest eveniment, în care descrie conținutul acestei cărți.

* * *

Prezentarea Cărții noimelor (autor Aurel Brumă)

Pentru Editura "Presa Bună" a fost o onoare să publice cartea domnului Aurel Brumă. Colaborarea cu Domnia sa este mai veche. În perioada 2009-2012 a trudit împreună cu prietenii și colaboratorii Domniei sale la un proiect amplu de înregistrare a textelor Sfintei Scripturi și a lecturilor care se citesc în biserică, audio-book-uri cu adaptări ale scrierilor din Noul Testament.

Cartea noimelor invită la meditație, la a descoperi înțelesuri... Pentru aceasta e nevoie de timp. Cartea nu se citește, așa, dintr-o suflare. Satisfacția crește pe măsură ce se descifrează înțelesurile. Autorul te ia și te poartă spre mai sus, te invită să nu rămâi pe loc, să duci gândul mai departe.

În cele 178 de pagini, cu 18 ilustrații ale domnului Radu Bercea, cartea adună în același timp înțelepciune, culoare, metaforă, înțelesuri adânci, idei profunde, lumină.

Sunt 469 de gânduri sau, cum le spune autorul, "posibile aforisme sau sentințe revocabile", intercalate cu poezii, pasaje de jurnal, mici eseuri și epistole. Lucrarea se deschide cu un interviu luat episcopului de Iași, PS Petru Gherghel.

Sunt prezente diferite teme care îl pot îmbogăți pe cititor. Acestea sunt din viața concretă, palpabilă, dar și ceea ce nu se vede: arta, adevărurile, administrația, bătrânii, biserica, celestitatea, comunicarea, credința, copiii, cultura, cunoașterea, eroii, fericirea, globalizarea, îngerii, lumina, moartea în viu, rugăciunea, sacralitatea etc.

La tot pasul autorul te conduce de la ceea ce se vede la ceea ce nu se vede: "Merge omul la medic, îi ia tensiunea, pulsul, analizele și îi zice ce are de zis. Adică îi declină speranța de viață. Habar nu are domnul doctor, dincolo de ce a învățat el să știe, că mai există un ceva imposibil de determinat: starea de infinit, nemurirea". (384)

Autorul își pune întrebări, caută, și-l lasă pe cititor să răspundă:

"Ciudat de actuale, de repetabile sunt multe dintre pildele psalmilor. Din cei 40 de ani ai parcurgerii pustiului cât or mai fi rămas și pentru noi? Și cât alți 40 pentru următorii?" (248);

"Vreți să fiți mai în înălțimea înălțimii cuvenite, aveți nevoie să vă sprijiniți viața în ceva...

Și vedeam, mergând pe ici pe colo, printre locuri și oameni, case fără garduri, de parcă o casă se poate numi casă dacă nu are gard, împrejmuire, semn de intimitate, de reazem către lume.

Dar eu și tu și celălalt în ce ne rezemăm?" (86)

Moartea și viața sunt alte teme care apar în carte:

"De murit, mulți mor în viu, în netrăire, în nesimțire, în nearmonie, în nemuncă, în băltâcăreala cuvântului nefaptă, a faptei neavenite și a necuviinței de a se crede, pe bază de cai verzi pe pereți, doctori în hârtii cu timbru sec și ștampile și, în real, doctori de ceapa ciorii.

Moartea nu este aceeași la toți. Cum să fie aceeași moartea martirilor, a sfinților cu cea a călăilor, a inutililor?" (298)

"Viața trebuie să fie vatră muncită pentru a te bucura de hodina cea veșnică după cuviință și în iubirea celor care culeg fructele osârdiei tale". (433)

"Viața, dragii mei, e ca un acoperiș în două ape. Cum e și dealul. Ce văd eu de aici, de pe coama casei? Văd și mă bucur de viețile noastre. De parcurs. De ziua de mâine. Am de suit un deal, acela - așa îmi propun. Și trec de el. Și apare un altul. Și trec și de acela. Sunt în sine două speranțe, trei, realizate. Și câte dealuri or mai fi de trecut pe linia orizontului vieții, călătoria o faci cu bucuria de a te minuna de frumusețile lumii. Totul se poate face însă numai și numai cu o condiție: să ai în tine altitudinea muntelui". (447)

"Cum pot fi tăciunii vii dacă nu au scânteie și ce viu mai poate fi în omul neviu în credință". (450)

Care-i rostul vieții, pare să se întrebe autorul. Iată răspunsul:

"Sigur, vor dispărea încetul cu încetul bătrânii de acum, vor fi alții, la fel de bătrâni, poate și mai altfel în gândire și potriveală cu rosturile timpului de atunci, dar temeiurile, indiferent de câte rachete s-ar trimite în cer, temeiurile vieții nu se vor schimba cât lumea". (445)

"Viața fiecăruia dintre noi este o mișcare continuă. Suntem ace de ornic în alergare, în căutare continuă. Venim de undeva, ajungem altundeva. Și-apoi căutăm piatra pe care să ne așezăm, sub care să fim așezați". (439)

"Noi înșine suntem vase de lut vii încercând să atingem rostul icoanelor". (215)

"La Nicorești, ultima oară, m-am dus în cimitir să aprind o lumânare la mormintele bunicilor Iorgu și Maria. E un cimitir de-o palmă și biserica la fel.

Și am umblat, că știam locul, și am umblat și nu am găsit mormintele, că nu mai erau cruci. Și am înțeles că mormintele sunt în mine și eu însumi sunt lumânarea, singura lumânare a amintirii lor. Umbra lor de cer pe pământ". (249)

În lucrare apar și îngerii sau aripile de îngeri:

"În sala de așteptare a biografiei tale, omule, iată că s-au așezat îngerii, că a plouat și au aripile puse la uscat. Iar tu stai lângă îngeri și nu știi dacă o aripă de acolo, de pe frânghie, nu cumva este chiar aripa ta..." (241)

"Nopțile de cărturărie - nopți de taifas cu îngerii". (88)

"Punctul fix, cercul de aterizare continuă a rămas obârșia, casa părintească, satul. Amestecate, sucite și răsucite, (dragoste-muncă-satisfacții decente, supărări necatrastofale), toate acestea, în final de contabilitate dumnezeiască, sunt luminate de îngerii familiilor, copiii". (242)

Am admirat preocuparea autorului pentru ce lăsăm în urma noastră, imaginea urmelor, comparația cu urma păsării în zbor, care apare cel mai des în carte.

"Umbra păsării pe cer, urma omului în nisipul timpului, urma corăbiilor pe apă. Câtă umbră și amintire lăsăm celor care urmează, ce sămânță am pus prin noi înșine în conștiința celorlalți spre a fi amintiți?" (269)

"Scuza, sinonimia deșertificării, a recompunerii corului robilor democrați. Ce urmează? Controlul mișcării maselor umane, selecția, amorfizarea, scoaterea țării din om, a mamei din mintea fiului, desființarea rudeniei, apartenenței, a nordului ca reper al zborului de păsări și, în sfârșit, o nouă alungare a lui Dumnezeu". (171)

"Noi credem că păsările nu lasă urmă pe cer când zboară,

dar fiecare dintre noi lasă ceva celorlalți.

Poate chiar propria umbră sau cea a inimii". (244)

"Umbra păsării pe cer, urma omului în nisipul timpului, urma nedescifrabilă a corăbiilor pe apă. Câtă umbră și amintire lăsăm celor care urmează, ce sămânță am pus prin noi înșine în conștiința celorlalți spre a fi amintiți? Noi înșine umbre redesenând uitatele păsări". (405)

Autorul rezonează cu durerile și suferințele acestei lumi:

"Primesc un dar discret, o pictură fără semnătură, a unuia dintre cei de aici, din centrul derivelor biografice. Isus ridicându-se la cer, dincolo de nori, încă nedezlipit de crucea de chin și moarte, dar și de așteptată înviere.

Și are Isus chipul deloc anonim al fiecăruia dintre părăsiții copii din jurul meu". (240)

"Pipăi din gând satul greblat sălbatic de ape și mă bucur ca de-o minune că nava bisericii, cea mai aproape de malul Siretului, veghează nestricată asupra tuturor". (111)

"Dumnezeu ne adună, însă lumea ne desparte". (158)

"Dumnezeu nu ajută pe cel care, renunțând la sine, își pierde sufletul, sufletul fiind tocmai respirația lui Dumnezeu în viul omului". (155)

Dacă ar fi să fac o antireclamă cărții, ar suna cam așa: Dacă sunteți grăbiți și trăiți o viață agitată, nu luați această carte. Dacă totuși ați cumpărat-o și nu aveți timp, puneți-o deoparte. O veți citi la pensie sau când veți avea mai multă zăbavă...

"Îmi spunea cineva despre o bisericuță agățată de luturi, notează autorul. Acolo, în fiecare noapte de Înviere se aprinde de la sine o lumină. Sunt sigur că o carte bună poate să aprindă lumina în interiorul unuia, altuia". (74) Cartea noimelor poate fi una dintre ele.

Iași, 13 noiembrie 2015

Pr. Cornel Cadar

* * *

Cartea noimelor
Aurel Brumă, Ed. "Presa Bună", ISBN 978-606-8116-51-8, 14x20 cm, 178 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Iași: Cartea noimelor și Azilanta, cu vernisaj de expoziție

Iași: Invitație la lansare de cărți și vernisaj de expoziție


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat