Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Raportul final al sinodului episcopilor, Universul noii alianțe și Secretul păstrării iubirii

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Raportul final al sinodului episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015), document elaborat de Sinodul Episcopilor la a XIV-a adunare generală ordinară și tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", formatul 14x20 cm, are 108 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Dintre toate realitățile de pe pământ există una inexprimabil de eficientă, prin însăși prezența sa. Cumulează în cadrul specificațiilor proprii mai multe domenii de activitate, iar repercusiunile în fața socialului nu rămân imuabile. Potrivit relatărilor Bibliei, dar și istoriei universale în general, cea mai veche formă de organizare umană, care a apărut pe pământ, este familia.

De-a lungul istoriei aceasta s-a dezvoltat armonios, participând intens la prosperitatea demografică a lumii. Familia s-a confruntat însă și cu probleme, care în zilele noastre s-au amplificat foarte mult. Din acest motiv, suveranul pontif împreună cu sinodul episcopilor au luat decizia de a analiza mai în detaliu acest subiect în cadrul celei de a XIV-a adunări generale ordinare, care s-a ținut la Roma între 4 și 25 octombrie și care a avut ca temă: "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană".

Documentul apărut recent la Editura Sapientia constituie raportul final pe care sinodul episcopilor l-a prezentat Papei Francisc, raport concretizat într-o observare atentă a familiei în raport cu istoria universală, cu istoria bisericii și cu propriul progres de-a lungul secolelor.

Datorită problematicii vaste analizate, acest document își întinde arealul de evaluare luând în considerare mai multe aspecte, care privesc direct sau indirect dimensiunea familială în lume. Împărțirea tripartită propusă de părinții sinodali ajută foarte mult pentru organizarea materialului, pornind de la ascultarea Bisericii acordată familiei, apoi privirea realității familiei din perspectiva planului lui Dumnezeu, pentru ca în ultima parte să se sublinieze rolul și misiunea familiei într-o lume marcată profund de mentalitatea propusă de marile ideologii ale secolului trecut.

Înainte de toate, documentul dezvoltă relaționarea familiei la diferite contexte (antropologic-cultural și socio-economic), pentru ca mai apoi să se ocupe de fenomenul de incluziune în societate. Nu se lasă în urmă nici domeniul științelor umaniste, adică ramura psihologică, capitol în care se tratează despre dimensiunea afectivă a familiei în contextul evoluției acestor științe.

În partea a doua, sinodul încadrează familia în optica planului divin făcând o radiografie a familiei în istoria mântuirii, apoi în magisteriul Bisericii și în doctrina creștină. Ultimul punct al acestei părți a doua subliniază plinătatea eclezială a familiei, punând accent pe milostivirea divină în inima revelației.

În ultima parte, părinții sinodali oferă familiei câte sfaturi despre misiunea ei autentică în cadrul societății. Printre principalele roluri jucate de familie se numără: formarea și educarea generației tinere; transmiterea responsabilă a vieții; posibilitățile de adopție sau de încredințare; însoțirea pastorală și implicarea acesteia în bunul mers al vieții Bisericii, și nu în ultimul rând, dimensiunea evanghelizatoare de care se face responsabilă familia.

Recomandăm acest document tuturor celor interesați de problema familiilor: fie familiștilor cu experiență pentru aducerea la cunoștință a noilor perspective, fie tinerilor în căutare de un sens în viață și în căutarea unor răspunsuri cu privire la această temă. Acest document este emis pentru a da speranță și bucurie familiilor, orientare păstorilor și lucrătorilor pastorali și stimulent operei de evanghelizare.

Gabriel Cochiorca

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea Universul noii alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", formatul 14x20 cm, are 296 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Nu de puține ori se întâmplă ca în citirea unui pasaj biblic să întâmpinăm dificultăți de înțelegere a textului sacru, dificultăți care împiedică revelarea sensului adevărat și a intenției autorului. În privința Noului Testament, există o "fascinație extraordinară" exercitată de persoana lui Cristos și de predicarea mesajului său salvific. Pentru pătrunderea în acest univers al noii alianțe, pr. dr. Iulian Faraoanu ne propune acest ghid, un studiu aprofundat și bine documentat, care își propune să înlesnească cititorului corecta înțelegere a textului sacru.

Mesajul întregului Nou Testament este persoana reală a lui Isus Cristos, mort și înviat. Astfel, toate scrierile sunt îndreptate spre vestirea acestei evanghelii aducătoare de mântuire. Însă fiecare autor a fost condiționat de multe aspecte: contextul spațial, temporal, nivelul său de cultură (puternic influențat de cel al propriului popor), destinatarii scrierilor etc. Însă cea mai importantă condiționare o reprezintă felul în care Isus din Nazaret a fost perceput de autorii sacri. Autorul prezintă răspunsuri convingătoare pentru deslușirea acestor problematici.

Studiul păstrează metodologia tratatelor clasice de introduceri la Noul Testament. Punctul de plecare al analizei îl constituie conturarea contextului în care vestirea evanghelică despre Isus din Nazaret a fost pusă în scris: în timpul stăpânirii romane asupra Palestinei (context istoric și politic), sub influența culturii eleniste și a religiei iudaice.

Partea a doua a lucrării examinează textul neotestamentar, modul său de transmitere și formele sale literare. Procesul de "canonizare" a textelor sacre a fost unul dificil și de lungă durată. Pr. Iulian Faraoanu schițează acest parcurs istoric al formării canonului Noului Testament, considerând textul din perspectiva originii, formării și evoluției sale până la forma sa finală și fixarea canonică.

A treia și cea mai amplă parte a lucrării se prezintă sub forma unei abordări istorice, literare și teologice a fiecărei cărți în parte. Grupate în funcție de tematică: Evangheliile, Faptele Apostolilor, scrisorile pauline, scrisorile catolice și Apocalipsul lui Ioan, acestea sunt examinate folosindu-se metoda istorico-critică.

Universul Noii Alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament este un instrument foarte util atât pentru lectura, cât și pentru meditarea textelor neotestamentare.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătățești relațiile afective cu ajutorul dialogului, scrisă de John Powell, SJ și tradusă în limba română de dna Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 180 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Creșterea noastră umană și spirituală este caracterizată de faptul că, trăind cu înțelepciune evenimentele vieții noastre, ni se revelează înțelesuri și semnificații autentice, adevărate răspunsuri la întrebările cele mai profunde. Tocmai acest lucru l-a determinat pe autor să redacteze această carte și să împărtășească cu cititorii săi concluzia unei experiențe de viață: iubirea se păstrează cultivând dialogul cu cel de lângă noi.

Încă de la începutul cărții, John Powell se vede nevoit să afirme că ființa umană este una supusă unor condiționări de ordin afectiv, o relație în lanț care determină întreaga imagine pe care o avem despre noi înșine: trebuințe-alegeri-dependențe. Totuși, autorul îndreaptă întreaga atenție asupra valorii necondiționate a fiecărei persoane, unică și dotată cu "valori excepționale". A identifica trebuința fundamentală a omului ca fiind iubirea de sine adevărată și profundă conduce la înlăturarea dependențelor și însănătoșirea alegerilor noastre.

În al doilea capitol este pusă în evidență puterea vindecătoare a iubirii, precum și calitatea ei de a favoriza schimbarea și creșterea umană cu scopul de a atinge deplinătatea existenței, expresie a gloriei maxime a lui Dumnezeu. Autorul caută să definească realitatea dinamică a iubirii propunând în acest sens o "anatomie" a dragostei alcătuită din șapte argumente dezvoltate și dezbătute pe larg.

Fiecare persoană este un mister și de aici pornește dificultatea unei relații care să aibă la bază iubirea cu adevărat autentică. În al treilea capitol, autorul constată că iubirea presupune și se realizează fundamental în actul de a împărtăși misterul propriei persoane prin dialog. Înainte de a intra în dialog cu celălalt, John Powell propune, în cel de-al patrulea capitol, un drum interior de re-cunoaștere a emoțiilor noastre. Sub semnul încrederii în propria valoare personală suntem invitați să identificăm influența pe care multe dintre emoțiile noastre o exercită asupra celuilalt pentru a reuși o corectă orientare a acestora.

Al cincilea capitol condensează întregul mesaj al cărții: toată iubirea pe care o facem să crească în viața proprie se poate păstra doar prin dialog( Pâinea cea de toate zilele a dialogului). Departe de a fi o înșiruire sistematică de reguli, acest capitol tratează situații și situații punând accent pe atitudini fundamentale precum: libertatea, responsabilitatea, acceptarea diferențelor etc. Toate acestea conduc spre o veritabilă cultură a întâlnirii.

Rod al reflecțiilor proprii, volumul se încheie cu îndemnuri practice, exerciții de dialog, produse cel mai adesea într-un adevărat "laborator pentru viață": aici, autorul a verificat și a dovedit utilitatea teoriilor și a acțiunilor recomandate în această lucrare.

Cui se adresează această carte? Deoarece munca cu noi înșine și stabilirea de relații sănătoase între noi și ceilalți este un efort continuu, cartea se adresează tuturor celor care au curajul să pornească pe un drum de cunoaștere personală și de relaționare sănătoasă, pentru a ajunge la deplinătatea propriei existențe.

David Eduard Cristian

* * *

Sinodul Episcopilor, Raportul final al Sinodului Episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015),
Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-229-7, 14x20 cm, 108 p., 10 lei

Universul noii alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament,
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-221-1, 14x20 cm, 296 p., 25 lei

Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătățești relațiile afective cu ajutorul dialogului,
John Powell, SJ, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-224-2, 14x20 cm, 180 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat