Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Raportul final al sinodului episcopilor, Universul noii alianţe şi Secretul păstrării iubirii

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Raportul final al sinodului episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015), document elaborat de Sinodul Episcopilor la a XIV-a adunare generală ordinară şi tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătraşcu. Cartea apare în colecţia "Magisterium", formatul 14x20 cm, are 108 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

Dintre toate realităţile de pe pământ există una inexprimabil de eficientă, prin însăşi prezenţa sa. Cumulează în cadrul specificaţiilor proprii mai multe domenii de activitate, iar repercusiunile în faţa socialului nu rămân imuabile. Potrivit relatărilor Bibliei, dar şi istoriei universale în general, cea mai veche formă de organizare umană, care a apărut pe pământ, este familia.

De-a lungul istoriei aceasta s-a dezvoltat armonios, participând intens la prosperitatea demografică a lumii. Familia s-a confruntat însă şi cu probleme, care în zilele noastre s-au amplificat foarte mult. Din acest motiv, suveranul pontif împreună cu sinodul episcopilor au luat decizia de a analiza mai în detaliu acest subiect în cadrul celei de a XIV-a adunări generale ordinare, care s-a ţinut la Roma între 4 şi 25 octombrie şi care a avut ca temă: "Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea contemporană".

Documentul apărut recent la Editura Sapientia constituie raportul final pe care sinodul episcopilor l-a prezentat Papei Francisc, raport concretizat într-o observare atentă a familiei în raport cu istoria universală, cu istoria bisericii şi cu propriul progres de-a lungul secolelor.

Datorită problematicii vaste analizate, acest document îşi întinde arealul de evaluare luând în considerare mai multe aspecte, care privesc direct sau indirect dimensiunea familială în lume. Împărţirea tripartită propusă de părinţii sinodali ajută foarte mult pentru organizarea materialului, pornind de la ascultarea Bisericii acordată familiei, apoi privirea realităţii familiei din perspectiva planului lui Dumnezeu, pentru ca în ultima parte să se sublinieze rolul şi misiunea familiei într-o lume marcată profund de mentalitatea propusă de marile ideologii ale secolului trecut.

Înainte de toate, documentul dezvoltă relaţionarea familiei la diferite contexte (antropologic-cultural şi socio-economic), pentru ca mai apoi să se ocupe de fenomenul de incluziune în societate. Nu se lasă în urmă nici domeniul ştiinţelor umaniste, adică ramura psihologică, capitol în care se tratează despre dimensiunea afectivă a familiei în contextul evoluţiei acestor ştiinţe.

În partea a doua, sinodul încadrează familia în optica planului divin făcând o radiografie a familiei în istoria mântuirii, apoi în magisteriul Bisericii şi în doctrina creştină. Ultimul punct al acestei părţi a doua subliniază plinătatea eclezială a familiei, punând accent pe milostivirea divină în inima revelaţiei.

În ultima parte, părinţii sinodali oferă familiei câte sfaturi despre misiunea ei autentică în cadrul societăţii. Printre principalele roluri jucate de familie se numără: formarea şi educarea generaţiei tinere; transmiterea responsabilă a vieţii; posibilităţile de adopţie sau de încredinţare; însoţirea pastorală şi implicarea acesteia în bunul mers al vieţii Bisericii, şi nu în ultimul rând, dimensiunea evanghelizatoare de care se face responsabilă familia.

Recomandăm acest document tuturor celor interesaţi de problema familiilor: fie familiştilor cu experienţă pentru aducerea la cunoştinţă a noilor perspective, fie tinerilor în căutare de un sens în viaţă şi în căutarea unor răspunsuri cu privire la această temă. Acest document este emis pentru a da speranţă şi bucurie familiilor, orientare păstorilor şi lucrătorilor pastorali şi stimulent operei de evanghelizare.

Gabriel Cochiorca

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea Universul noii alianţe. Ghid pentru lectura Noului Testament, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecţia "Studii biblice", formatul 14x20 cm, are 296 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 25 lei.

Nu de puţine ori se întâmplă ca în citirea unui pasaj biblic să întâmpinăm dificultăţi de înţelegere a textului sacru, dificultăţi care împiedică revelarea sensului adevărat şi a intenţiei autorului. În privinţa Noului Testament, există o "fascinaţie extraordinară" exercitată de persoana lui Cristos şi de predicarea mesajului său salvific. Pentru pătrunderea în acest univers al noii alianţe, pr. dr. Iulian Faraoanu ne propune acest ghid, un studiu aprofundat şi bine documentat, care îşi propune să înlesnească cititorului corecta înţelegere a textului sacru.

Mesajul întregului Nou Testament este persoana reală a lui Isus Cristos, mort şi înviat. Astfel, toate scrierile sunt îndreptate spre vestirea acestei evanghelii aducătoare de mântuire. Însă fiecare autor a fost condiţionat de multe aspecte: contextul spaţial, temporal, nivelul său de cultură (puternic influenţat de cel al propriului popor), destinatarii scrierilor etc. Însă cea mai importantă condiţionare o reprezintă felul în care Isus din Nazaret a fost perceput de autorii sacri. Autorul prezintă răspunsuri convingătoare pentru desluşirea acestor problematici.

Studiul păstrează metodologia tratatelor clasice de introduceri la Noul Testament. Punctul de plecare al analizei îl constituie conturarea contextului în care vestirea evanghelică despre Isus din Nazaret a fost pusă în scris: în timpul stăpânirii romane asupra Palestinei (context istoric şi politic), sub influenţa culturii eleniste şi a religiei iudaice.

Partea a doua a lucrării examinează textul neotestamentar, modul său de transmitere şi formele sale literare. Procesul de "canonizare" a textelor sacre a fost unul dificil şi de lungă durată. Pr. Iulian Faraoanu schiţează acest parcurs istoric al formării canonului Noului Testament, considerând textul din perspectiva originii, formării şi evoluţiei sale până la forma sa finală şi fixarea canonică.

A treia şi cea mai amplă parte a lucrării se prezintă sub forma unei abordări istorice, literare şi teologice a fiecărei cărţi în parte. Grupate în funcţie de tematică: Evangheliile, Faptele Apostolilor, scrisorile pauline, scrisorile catolice şi Apocalipsul lui Ioan, acestea sunt examinate folosindu-se metoda istorico-critică.

Universul Noii Alianţe. Ghid pentru lectura Noului Testament este un instrument foarte util atât pentru lectura, cât şi pentru meditarea textelor neotestamentare.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătăţeşti relaţiile afective cu ajutorul dialogului, scrisă de John Powell, SJ şi tradusă în limba română de dna Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecţia "Creştinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 180 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Creşterea noastră umană şi spirituală este caracterizată de faptul că, trăind cu înţelepciune evenimentele vieţii noastre, ni se revelează înţelesuri şi semnificaţii autentice, adevărate răspunsuri la întrebările cele mai profunde. Tocmai acest lucru l-a determinat pe autor să redacteze această carte şi să împărtăşească cu cititorii săi concluzia unei experienţe de viaţă: iubirea se păstrează cultivând dialogul cu cel de lângă noi.

Încă de la începutul cărţii, John Powell se vede nevoit să afirme că fiinţa umană este una supusă unor condiţionări de ordin afectiv, o relaţie în lanţ care determină întreaga imagine pe care o avem despre noi înşine: trebuinţe-alegeri-dependenţe. Totuşi, autorul îndreaptă întreaga atenţie asupra valorii necondiţionate a fiecărei persoane, unică şi dotată cu "valori excepţionale". A identifica trebuinţa fundamentală a omului ca fiind iubirea de sine adevărată şi profundă conduce la înlăturarea dependenţelor şi însănătoşirea alegerilor noastre.

În al doilea capitol este pusă în evidenţă puterea vindecătoare a iubirii, precum şi calitatea ei de a favoriza schimbarea şi creşterea umană cu scopul de a atinge deplinătatea existenţei, expresie a gloriei maxime a lui Dumnezeu. Autorul caută să definească realitatea dinamică a iubirii propunând în acest sens o "anatomie" a dragostei alcătuită din şapte argumente dezvoltate şi dezbătute pe larg.

Fiecare persoană este un mister şi de aici porneşte dificultatea unei relaţii care să aibă la bază iubirea cu adevărat autentică. În al treilea capitol, autorul constată că iubirea presupune şi se realizează fundamental în actul de a împărtăşi misterul propriei persoane prin dialog. Înainte de a intra în dialog cu celălalt, John Powell propune, în cel de-al patrulea capitol, un drum interior de re-cunoaştere a emoţiilor noastre. Sub semnul încrederii în propria valoare personală suntem invitaţi să identificăm influenţa pe care multe dintre emoţiile noastre o exercită asupra celuilalt pentru a reuşi o corectă orientare a acestora.

Al cincilea capitol condensează întregul mesaj al cărţii: toată iubirea pe care o facem să crească în viaţa proprie se poate păstra doar prin dialog( Pâinea cea de toate zilele a dialogului). Departe de a fi o înşiruire sistematică de reguli, acest capitol tratează situaţii şi situaţii punând accent pe atitudini fundamentale precum: libertatea, responsabilitatea, acceptarea diferenţelor etc. Toate acestea conduc spre o veritabilă cultură a întâlnirii.

Rod al reflecţiilor proprii, volumul se încheie cu îndemnuri practice, exerciţii de dialog, produse cel mai adesea într-un adevărat "laborator pentru viaţă": aici, autorul a verificat şi a dovedit utilitatea teoriilor şi a acţiunilor recomandate în această lucrare.

Cui se adresează această carte? Deoarece munca cu noi înşine şi stabilirea de relaţii sănătoase între noi şi ceilalţi este un efort continuu, cartea se adresează tuturor celor care au curajul să pornească pe un drum de cunoaştere personală şi de relaţionare sănătoasă, pentru a ajunge la deplinătatea propriei existenţe.

David Eduard Cristian

* * *

Sinodul Episcopilor, Raportul final al Sinodului Episcopilor dat Sfântului Părinte Francisc (24 octombrie 2015),
Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-229-7, 14x20 cm, 108 p., 10 lei

Universul noii alianţe. Ghid pentru lectura Noului Testament,
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-221-1, 14x20 cm, 296 p., 25 lei

Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătăţeşti relaţiile afective cu ajutorul dialogului,
John Powell, SJ, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-224-2, 14x20 cm, 180 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poştă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi
  • prin telefon şi WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesaţi pagina "Noutăţi editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat