Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent trei cărți: Persecutori și martiri. Scene din primele veacuri ale Bisericii, scrisă de Stefano Casini; Exerciții de fericire, scrisă de John Powell, SJ. și Etica sexuală, autorul ei fiind părintele Isidor Chinez.

*

Editura Sapientia anunță apariția cărții Persecutori și martiri. Scene din primele veacuri ale Bisericii, scrisă de Stefano Casini și tradusă în limba română de pr. dr. Ștefan Lupu și pr. Viorel Ababei. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 17x24 cm, are 586 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Părintele italian Stefano Casini, în timp ce lucra la reconstrucția bisericii parohiale, a desfășurat, în paralel, și o altă activitate de "construcție": a muncit seară de seară la o biserică, formată nu din pietre și ziduri, ci "zidită" din martirii celor trei secole de persecuție. Astfel a compus o operă care este în același timp istorică, apologetică și poetică. Mintea sa era aceea a unui istoric, sufletul său - de apostol, iar imaginația sa - aceea a unui poet.

Cartea Persecutori și martiri. Scene din primele veacuri ale Bisericii, apărută recent la Editura Sapientia, descrie perioada primelor trei secole de existență a Bisericii, care a fost marcată de puternice atacuri împotriva structurii ei umane. Ceea ce persecutorii nu au văzut a fost tocmai natura divină a Bisericii. Fără acest "amănunt" important, afirmația lui Tertulian, "Sângele martirilor este sămânța creștinilor", nu ar fi fost întemeiată și nici verificată.

Descrierile detaliate și documentate ale evenimentelor și ale personajelor scot în evidență chiar temeiul datorită căruia Biserica îi cinstește pe martiri: exemplul curajos care edifică. Se naște astfel în fiecare întrebarea: Care este motivul care i-a determinat pe creștini să considere prețios martiriul lor? Stefano Casini anticipă această întrebare și îi oferă răspuns în fiecare capitol al cărții: motivul curajului extraordinar nu este o doctrină, ci o persoană, Isus Cristos. Exemple ale acestei evidente speranțe în viața veșnică sunt nenumărate, creionate cu migală și cu precizie istorică: diaconul Ștefan, primul martir, apostolii Petru și Paul, episcopul Ignațiu Teoforul.

Perioadele persecuțiilor corespund, de cele mai multe ori, domniilor împăraților romani. Nero, Traian, Domițian, Sever, Dioclețian sunt doar câțiva dintre cei care au instituționalizat această practică a persecuției, spre deliciul și divertismentul poporului roman. După cum afirmă autorul în prefața cărții din cea de-a doua ediție, fiecare persecutor trebuie să fie conștient că nicio prigoană și niciun prigonitor nu este veșnic, evidențiind acest lucru în descrierea sfârșitului, de cele mai multe ori tragic, al împăraților romani. Cu toate aceste, tonul povestirilor nu este nici nostalgic, nici lipsit de speranță. Stefano Casini a reușit să deschidă privirilor cititorilor o mândrie îndreptățită de apartenență la o Biserică ce a demonstrat, încă de la început, ancorarea în divin a membrilor ei și propria ei legitimitate.

O dată cu Edictul împăratului Constantin din anul 313, legitimitatea Bisericii a fost recunoscută oficial. Autorul prezintă aceste ultime capitole, accentuând că această victorie a Bisericii este proprie lui Cristos și crucii sale, prin care Constantin câștigase lupta de la Milvius, iar Biserica libertate: In hoc signo vinces!

Descriindu-și cartea, Stefano Casini a prezentat-o drept o "istorie de iubire", cu "exemple de eroi plini de credință arzătoare". Această operă, apărută pentru prima dată în anul 1903, își păstrează valoarea, chiar și după un secol, și se adresează tuturor celor care vor să-și însuflețească viața spirituală, propunând o lectură romanțată, plină de exemple, a primelor trei secole ale Bisericii.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Exerciții de fericire, scrisă de John Powell, SJ și tradusă în limba română de dna Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 192 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Una dintre dorințele cele mai profunde ale inimii omului este aceea de a fi fericit. Omul de azi, invadat de atâtea și atâtea chemări la pseudo-fericire, care-și dovedesc întotdeauna incapacitatea de a-l împlini, își manifestă constant necredința într-o fericire adevărată și durabilă. John Powell S.J., în cartea apărută recent la Editura Sapientia, Exerciții de fericire, pornește de la altă idee: a fi fericit reprezintă condiția naturală a omului, convingere născută din credința că însuși Dumnezeu ne-a creat pentru a fi fericiți, atât în această lume, cât și în cea care va veni.

Dacă Dumnezeu ne-a creat pentru a fi fericiți, care este motivul nefericirii, ca stare permanentă, în care mulți au ales să se refugieze? Autorul identifică o lipsă, "ceva ce nu merge" și care afectează întreaga persoană umană. Bineînțeles, nu întotdeauna vina sau alegerea aparțin în totalitate celui nefericit. Partea de care el este responsabil este tot o alegere, răspunsul decisiv pentru situația sa: "Vreau să fiu fericit!"

Spiritul care domină această carte este unul de sinceritate: pentru a fi fericiți este nevoie de exercițiu permanent. Poate că acest cuvânt evocă realități precum: școala, gimnastica, matematica, exercițiile spirituale. Exercițiile propuse în această carte sunt câte puțin din toate acestea: obligatorii, precum acelea de la școală, obositoare, precum acelea de la gimnastică, riguroase, ca matematica și profunde, ca exercițiile spirituale.

Ce își propune această carte? Citită cu perseverență și atenție, ea dezvăluie fiecărui cititor adevărul care înrădăcinează în propria viață fericirea: redescoperirea iubirii lui Dumnezeu, care ne-a iubit din veșnicie, și dialogul profund cu el, prin rugăciune.

Datorită temei pe care o abordează, cartea se adresează tuturor. Exercițiile de fericire nu-și propun să schimbe realitățile pe care le trăim, ci să schimbe în noi perspectivele, mentalitățile și modurile de a acționa.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Etica sexuală, scrisă de pr. dr. Isidor Chinez. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20cm, are 222 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

În ultimii ani, fenomenul "sexualității" a dobândit o nouă evaluare în ambientul realității umane, mai ales datorită noilor perspective în care este considerat. Afluxul mare de informații care abundă de abordări libertine, înfățișate sub falsa imagine a libertății, conduc la o relativizare a acestei minunate forțe cu care a fost înzestrat omul: sexualitatea. Se observă așadar necesitatea urgentă de a prezenta lumii de azi viziunea creștină despre sexualitatea umană ca valoare a persoanei în identitatea sa de bărbat și femeie, creată după imaginea lui Dumnezeu iubire și chemată să se realizeze în iubire în cele două moduri specifice: de căsătorie și de virginitate.

Acest scop și l-a propus pr. dr. Isidor Chinez, în timp ce preda teologia morală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în cartea Etica sexuală, apărută recent la Editura Sapientia. Formularea corectă a eticii creștine în domeniul sexualității presupune recunoașterea contextului cultural-istoric în care ne aflăm, dar trebuie să facă referință constant la Sfânta Scriptură și la magisteriul Bisericii.

Argumentarea are în vedere un fundament antropologic, etica sexuală fiind analizată în dimensiunea biologică, psihologică, dialogică, socio-culturală și existențială a persoanei umane. Pentru că unul dintre aspectele pe care le are în vedere acest tratat este cel doctrinal, sexualitatea este privită din prisma mesajului creștin: Sfânta Scriptură și magisteriu. Unificarea acestor două perspective privește omul în integralitatea sa și presupune elaborarea unei etici sexuale a iubirii, caracterizată de dăruire, responsabilitate și alegere, care pune în valoare tocmai această calitate a omului total.

Autorul acordă un capitol special tratării problemelor speciale de etică sexuală, bineînțeles, considerându-le din prisma științelor umane, a Sfintei Scripturi și a tradiției teologice.

Finalitatea acestui studiu este de a-l conduce pe cititor la depășirea acelei mentalități care vede în sexualitate doar ceva banal, izolat de totalitatea persoanei, și să descopere valorile înscrise de Dumnezeu în structura persoanei umane, chemată să se realizeze în relație dialogică cu celălalt.

David Eduard Cristian

***

Persecutori și martiri. Scene din primele veacuri ale Bisericii,
Stefano Casini, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-194-8, 17x24 cm, 586 p., 40 lei

Exerciții de fericire,
John Powell S.J., Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-219-8, 14x20 cm, 192 p., 20 lei

Etica sexuală,
Isidor Chinez, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-218-1, 14x20 cm, 222 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat