Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Misericordiae vultus

Bula de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii, Misericordiae vultus, semnată de papa Francisc la 11 aprilie 2015, a fost tipărită la Editura "Presa Bună", în traducerea pr. Mihai Pătrașcu. Este numărul 85 din colecția "Documente" a editurii.

Titlul documentului ("Misericordiae vultus" - Chipul milostivirii) dorește să ne amintească că timpurile de față au nevoie de o Biserică chemată să-și regăsească sensul misiunii care i-a fost încredințată de Domnul: să fie semn și instrument al milostivirii lui Dumnezeu Tatăl.

Documentul este alcătuit din 25 de numere, prin care papa prezintă noul an jubiliar. Sfântul Părinte a descris mai întâi trăsăturile milostivirii divine punând această temă în lumina chipului lui Cristos. Prin trimiterea Fiului lui Dumnezeu între oameni milostivirea nu a rămas un cuvânt abstract, ci a devenit un chip care trebuie recunoscut, contemplat și slujit. Citând documentul Evangelium gaudium, suveranul pontif spune despre Biserică (fiind cea care duce mai departe misiunea lui Cristos pe pământ) că "trăiește dintr-o dorință inepuizabilă de a oferi milostivire".

Scrisoarea papei conține și informații despre desfășurarea acestui an sfânt. Ni se prezintă data deschiderii jubileului (8 decembrie 2015), care coincide cu cea de-a cincizecea aniversare de la încheierea Conciliului Vatican II și data încheierii jubileului, la 20 noiembrie 2016, în solemnitatea lui "Cristos, Regele Universului"; apoi ni se face cunoscut faptul că jubileul va fi sărbătorit nu doar la Roma, ci și în toate diecezele din lumea întreagă; de asemenea, în document papa Francisc vorbește despre motoul anului jubiliar, "Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36), despre semnificația pelerinajului, despre faptele de milostivire trupească și sufletească care vor trebui reluate pentru a retrezi conștiința noastră; despre "misionari ai milostivirii" (adică preoți care vor avea un mandat special de a ține misiuni populare referitoare la iertarea lui Dumnezeu și de a celebra sacramentul Reconcilierii).

Papa atinge în scrisoare și problemele referitoare la violența organizată și la raportul dintre dreptate și milostivire, iar spre finalul documentului vorbește despre tema indulgenței și a milostivirii. "Biserica "să devină glas al fiecărui bărbat și al fiecărei femei și să repete cu încredere și fără încetare: «Amintește-ți, Doamne, de bunătatea și iubirea ta, pentru că ele sunt din veșnicie!» (Ps 25,6)".

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Misericordiae vultus
Francisc, Ed. "Presa Bună", 2015, ISBN 978-606-8116-46-4, 10x14 cm, 42 p., 4 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat