Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărți

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea În acest semn vei învinge, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 84 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Această carte a cunoscutului autor de spiritualitate, părintele Claudiu Dumea, ne ajută să cunoaștem, să prețuim și să iubim o realitate inseparabilă de numele de creștin - misterul crucii. "Crucea" a fost și este legată de suferință, de durere, de trudă... o înțelegere greșită a realității crucii face din creștinism ceva lipsit de atracție, de frumusețe, ceva de nedorit.

Astăzi, când asistăm la interpretări eronate cu privire la Biserică, la credință și la rolurile acestora în societate, se impune o clarificare autentică a mesajului pe care dorește să-l transmită Cristos omenirii de astăzi, iar apariția acestei cărți vine să aducă o lumină cu privire la una dintre cele mai contestate realități ale creștinismului, cea a crucii.

Prin realitatea lemnului dur și respingător al crucii, Dumnezeu vrea să desăvârșească lucrarea de mântuire pe care Fiul său a adus-o în lume, împlinind astfel așteptările mesianice ale poporului ales și ale omenirii întregi.

Meditațiile din acest volum surprind prin actualitatea lor. Suntem introduși în atmosfera unică de care este învăluită pătimirea Domnului, retrăim ceea ce s-a întâmplat pe Calvar, participăm la pătimirea Domnului. Cei interesați vor putea întâlni în această carte fundamentele biblice ale misterului crucii, profunzimea acestui mister de care se leagă mântuirea noastră, o explicație teologică a cunoscutei devoțiuni numită "Calea Crucii" și chiar și o meditație catehetică despre "semnul sfintei cruci".

Cartea se prezintă ca o explicație obiectivă și realistă cu privire la acest semn al mântuirii noastre și la importanța lui în viața Bisericii. Ea se constituie ca un mic manual al înțelepciunii crucii și este recomandată tuturor categoriilor de credincioși, în special acelora care sunt dominați de îndoieli sau se simt descurajați în fața greutăților vieții.

Andrei Dumitrescu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului, volum coordonat de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 14x20 cm, are 356 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

În lucrarea de față sunt publicate conferințele simpozionului internațional "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului", desfășurat la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, în ziua de 8 mai 2014. Simpozionul a fost coordonat de pr. dr. Fabian Doboș, profesor de istoria Bisericii la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității Al.I. Cuza din Iași. Principalele motive care au dus la organizarea acestui simpozion au fost împlinirea a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 și beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, celebrată la Iași, în ziua de 17 mai 2014.

Primul studiu îi aparține pr. Jan Mikrut, profesor la Universitatea Gregoriana din Roma, și tratează tema Ioan Paul al II-lea: Un nou sfânt al Bisericii Catolice. Experiența totalitarismelor și noua viziune despre Europa după căderea Zidului Berlinului. Î acest studiu, autorul subliniază modul în care personalitatea și pontificatul Papei sfântul Ioan Paul al II-lea au influențat schimbarea istoriei comunismului. Contribuția papei polonez la căderea comunismului rămâne neuitată și a avut un rol decisiv în căderea Zidului Berlinului și în reunirea pașnică a Germaniei în 1989-1990.

Un alt luptător neobosit împotriva "ciumei roșii" a fost Ignacy Tokarczuk (1910-2012), episcop al Diecezei de Przemyœl (sud-estul Poloniei) în perioada 1965-1993. Autoritatea sa morală și atitudinea sa decisă și inflexibilă față de realitatea comunistă, rolul său important în cadrul episcopatului polonez, precum și modul în care el a influențat în mod decisiv și semnificativ evenimentele și viața diecezei din acel timp ne sunt descrise în: Ignacy Tokarczuk (1910-2012) - Un episcop neînfrânt, studiu semnat de pr. Marek Inglot SJ, profesor la Universitatea Gregoriana din Roma.

De-a lungul istoriei bimilenare a Bisericii, au fost mulți cei care s-au ridicat împotriva credinței creștine, însă prigonirea Bisericii a atins un punct culminant în secolul al XX-lea, odată cu comunismul și teoriile sale antireligioase, anticreștine, antiecleziale. Despre poziția Bisericii față de aceste persecuții a tratat pr. Petru Ciobanu, preot al Diecezei de Chișinău, în studiul Condamnarea comunismului în magisteriul pontifical de la Pius al IX-lea la Paul al VI-lea.

Sfântul Scaun a acordat mereu o atenție deosebită consiliilor, conferințelor și congreselor internaționale, diplomații săi fiind prezenți atât în calitate de observatori, cât și în calitate de participanți. Domnul dr. Anton Coșa abordează tema relațiilor diplomatice ale Sfântului Scaun cu statele din blocul comunist în studiul Diplomație pontificală. Sfântul Scaun și țările comuniste din Europa Centrală și de Est.

Despre situația Bisericii Catolice din Republica Moldova în vremurile tulburi ale prigoanei bolșevice tratează domnul profesor dr. Ion Gumenâi, de la Universitatea din Chișinău, în studiul: Politica antireligioasă a puterii sovietice din RASSM și rezistența Bisericii Romano-Catolice. Autorul prezintă reacția Bisericii Romano-Catolice din RASSM (Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) față de politicile de decreștinare întreprinse de URSS.

Pentru catolicii din Dieceza de Iași, un exemplu de rezistență prin credință împotriva prigoanei comuniste este fericitul episcop martir Anton Durcovici, al cărui martiriu nu a fost altceva decât încoronarea unei vieți de sfințenie. La evocarea imaginii acestui martir au contribuit pr. Alois Moraru, cu studiul: Anton Durcovici: de la leagăn până la poalele Calvarului, și pr. Cornel Cadar cu studiul: Arestarea, ancheta și moartea episcopului Anton Durcovici.

Un alt exemplu strălucit de rezistență împotriva prigoanei comuniste în România este fericitul Vladimir Ghika. Despre personalitatea fericitului martir Vladimir Ghika au scris domnul dr. Emanuel Cosmovici în studiul Atacul stalinist împotriva Bisericii Catolice din România. Răspunsul Monseniorului Ghika, și pr. Fabian Măriuț în studiul Fericitul Vladimir Ghika - preot, prinț și martir.

Volumul se încheie cu studiul pr. dr. Iulian Faraoanu, profesor de exegeză la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași: Adevăr și istorie în Sfânta Scriptură, în care abordează raportul dintre adevăr și istorie din perspectiva biblică.

Studiile publicate în cartea Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului demonstrează încă o dată că adevărul creștinismului, în ciuda oricărei persecuții, este veșnic. Tocmai de aceea, exemplul pe care mulți creștini l-au dat timpurile de persecuție rămâne un imbold pentru fiecare urmaș al lui Cristos.

De aceea, lucrarea de adresează tuturor celor care vor să cunoască și să re-cunoască două aspecte: în primul rând, credința noastră de azi își are rădăcinile și se hrănește din sângele martirilor de ieri și, al doilea aspect, faptul că efortul celor care au luptat împotriva unei ideologii bolnave este zadarnic fără o corectă înțelegere și exercitare a libertății noastre de azi.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea La masa cuvântului. Reflecții la Liturgia cuvântului din duminici și sărbători. Anii A, B, C, scrisă de pr. dr. Ioan Tamaș. Cartea apare în colecția "Omiletică", formatul 17x24 cm, are 380 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro ), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Autorul acestei cărți este părintele dr. Ioan Tamaș, hirotonit în anul 1965, care a activat mai mulți ani ca profesor de drept canonic la Institutul Teologic Romano-catolic "Sf. Iosif" din Iași. Părintele Tamaș a lucrat și în pastorație, activând în diferite parohii din Dieceza de Iași, iar în paralel cu slujirea didactică, a activat în mai multe parohii din Italia și Germania.

Pentru Biserică, precum și pentru orice credincios, Sfânta Liturghie este o realitate spirituală inestimabilă, de neînlocuit, din care sufletul poate culege mari comori de har.

Potrivit pedagogiei Bisericii, sfânta jertfă a Liturghiei cuprinde două părți: "masa cuvântului", în care credincioșii primesc hrana sufletească pentru viața de credință extrasă din Sfânta Scriptură, care este "frântă" și oferită celor prezenți, și "masa euharistică", la care participanții se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului, care se "frânge" pentru iertarea păcatelor și pentru mântuirea omenirii. Între aceste două părți este o unitate indisolubilă în urma căreia participanții la jertfa euharistică realizează un parcurs spiritual progresiv, menit să-i întărească în credință și în urmarea concretă a lui Cristos, pe drumul vieții de zi cu zi.

Biserica a acordat o mare atenție "mesei cuvântului", întrucât și acolo este prezent Cristos. Potrivit autorului aceste cărți, "el este prezent și atunci când aceste Scripturi sunt explicate în omilie". Orice slujitor al altarului este chemat să contureze un cadru adecvat omiliei, aceasta să fie clară, pe înțelesul tuturor și fidelă față de Evanghelie și de învățătura Bisericii. Altfel spus, "omilia trebuie să se încadreze în realitatea comunității participante la celebrarea liturgică".

Prezentul volum conține reflecții extrase din predicile pe care părintele Ioan Tamaș le-a susținut în parohiile din România, Italia și Germania, în care a activat. Ele se doresc a fi sugestii pentru predicatori și pot constitui un ajutor binevenit pentru toți cei care vor să pătrundă mai adânc în frumusețea nepieritoare a cuvântului Sfintei Scripturi, cuvânt pe care Cristos, prin persoana preotului, îl "frânge" la ospățul euharistic și îl oferă spre binele sufletelor.

Andrei Dumitrescu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Nobila frumusețe a artei de a celebra și a spațiului liturgic, scrisă de pr. dr. Daniel Iacobuț. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 128 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Două mâini, una - întinsă și îndreptată spre actul unei atingeri dătătoare de viață, cealaltă - puțin strânsă și în așteptarea gestului creator, asemenea unei flori care așteaptă atingerea razelor de soare pentru a-și deschide petalele. Astfel a ilustrat Michelangelo Buonarotti scena creării lui Adam în renumita frescă din Capela Sixtină a Vaticanului. Degetul creator al lui Dumnezeu se întinde aproape atingând degetul fără viață al lui Adam. Liturgia umple golul rămas dintre cele două degete. Așa cum în metafora Capelei Sixtine întâlnim o mână creatoare și mântuitoare mereu întinsă spre noi, tot astfel istoria mântuirii reprezintă de fapt istoria mâinilor noastre ce primesc darul minunat al iubirii și al vieții de la Cristos, Mâna pe care Dumnezeu ne-a întins-o pentru veșnicie. Liturgia este tocmai această întâlnire minunată și mântuitoare dintre Dumnezeu și om, este scara lui Iacob pe care mântuirea coboară la noi, pentru ca noi să putem fi înălțați către Dumnezeu.

Întâlnirea dintre Dumnezeu și om, comuniunea dintre Preasfânta Treime și umanitate este esența și eficacitatea ultimă a tuturor celebrărilor Bisericii. Fie că celebrează culmea și izvorul vieții ei, adică sfânta Liturghie, fie că săvârșește celelalte sacramente sau sacramentalii, Biserica se lasă atinsă de harul lui Dumnezeu, intră într-o comuniune mereu mai intensă cu iubirea Preasfintei Treimi. Astfel, creștinul descoperă frumusețea inefabilă a lui Dumnezeu, o frumusețe care îi redă și lui strălucirea originară de fiu al lui Dumnezeu, creat după chipul și asemănarea sa. El se descoperă pe sine ca marea capodoperă pe care Dumnezeu o realizează și o desăvârșește prin celebrarea sfintelor taine.

Artistul divin cheamă fiecare om să se lase atins de harul său, să devină "artistul vieții proprii, făcând din propria viață o lucrare de artă, o capodoperă" (sfântul Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către artiști, 1). Liturgia este locul privilegiat al acestei atingeri, în care frumusețea lui Dumnezeu descoperită nouă de Cristos ne pătrunde și ne recreează drept fii în Fiul. Acesta este motivul principal pentru care stă în natura liturgiei să fie o iradiere a frumuseții iubirii divine. Într-adevăr, capodopera comuniunii cu Dumnezeu are nevoie să fie celebrată de liturgie prin gesturi, cuvinte și simboluri "demne, armonioase și frumoase" (Sacrosanctum Concilium 122).

Opera de artă săvârșită de Cristos în inimile credincioșilor devine vizibilă prin arta unei comunități și a preotului său de a celebra sfintele taine (ars celebrandi), precum și prin frumusețea artei liturgice. Aceste două căi de iradiere ale frumuseții divine, arta de a celebra și arta sacră, sunt temele primelor două părți ale cărții de față. De fapt, sunt două conferințe ținute în cadrul cursurilor de formare permanentă ale preoților romano-catolici ai Diecezei de Iași în anul 2013 și 2015. A treia parte a cărții are scopul de a continua tematica conferinței despre arta liturgică și conține texte extrase din documentele unor conferințe episcopale cu privire la cele mai importante locuri ale spațiului liturgic. Normele prezente în această parte reprezintă rodul efortului depus de unele Biserici locale pentru ca spațiul pe care omul îl pune la dispoziție acțiunii mântuitoare actualizate de liturgie să fie marcat de o nobilă și evanghelică frumusețe.

Toate cele trei părți doresc în final să dea mărturie despre încrederea Bisericii în puterea de evanghelizare a artei de a celebra și a frumuseții spațiului liturgic.

Pr. dr. Daniel Iacobuț

* * *

În acest semn vei învinge,
Pr. Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-217-4, 14x20 cm, 84 p., 10 lei

Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului,
Pr. Fabian Doboș, coord., Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-213-6, 14x20 cm, 356 p., 25 lei

La masa cuvântului. Reflecții la Liturgia cuvântului din duminici și sărbători. Anii A, B, C,
Pr. Ioan Tamaș, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-215-0, 14x20 cm, 380 p., 35 lei

Nobila frumusețe a artei de a celebra și a spațiului liturgic,
Pr. Daniel Iacobuț, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-216-7, 14x20 cm, 128 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat