Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărţi

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea În acest semn vei învinge, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecţia "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 84 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

Această carte a cunoscutului autor de spiritualitate, părintele Claudiu Dumea, ne ajută să cunoaştem, să preţuim şi să iubim o realitate inseparabilă de numele de creştin - misterul crucii. "Crucea" a fost şi este legată de suferinţă, de durere, de trudă... o înţelegere greşită a realităţii crucii face din creştinism ceva lipsit de atracţie, de frumuseţe, ceva de nedorit.

Astăzi, când asistăm la interpretări eronate cu privire la Biserică, la credinţă şi la rolurile acestora în societate, se impune o clarificare autentică a mesajului pe care doreşte să-l transmită Cristos omenirii de astăzi, iar apariţia acestei cărţi vine să aducă o lumină cu privire la una dintre cele mai contestate realităţi ale creştinismului, cea a crucii.

Prin realitatea lemnului dur şi respingător al crucii, Dumnezeu vrea să desăvârşească lucrarea de mântuire pe care Fiul său a adus-o în lume, împlinind astfel aşteptările mesianice ale poporului ales şi ale omenirii întregi.

Meditaţiile din acest volum surprind prin actualitatea lor. Suntem introduşi în atmosfera unică de care este învăluită pătimirea Domnului, retrăim ceea ce s-a întâmplat pe Calvar, participăm la pătimirea Domnului. Cei interesaţi vor putea întâlni în această carte fundamentele biblice ale misterului crucii, profunzimea acestui mister de care se leagă mântuirea noastră, o explicaţie teologică a cunoscutei devoţiuni numită "Calea Crucii" şi chiar şi o meditaţie catehetică despre "semnul sfintei cruci".

Cartea se prezintă ca o explicaţie obiectivă şi realistă cu privire la acest semn al mântuirii noastre şi la importanţa lui în viaţa Bisericii. Ea se constituie ca un mic manual al înţelepciunii crucii şi este recomandată tuturor categoriilor de credincioşi, în special acelora care sunt dominaţi de îndoieli sau se simt descurajaţi în faţa greutăţilor vieţii.

Andrei Dumitrescu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului, volum coordonat de pr. dr. Fabian Doboş. Cartea apare în colecţia "Istoria Bisericii", formatul 14x20 cm, are 356 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 25 lei.

În lucrarea de faţă sunt publicate conferinţele simpozionului internaţional "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului", desfăşurat la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, în ziua de 8 mai 2014. Simpozionul a fost coordonat de pr. dr. Fabian Doboş, profesor de istoria Bisericii la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi. Principalele motive care au dus la organizarea acestui simpozion au fost împlinirea a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 şi beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, celebrată la Iaşi, în ziua de 17 mai 2014.

Primul studiu îi aparţine pr. Jan Mikrut, profesor la Universitatea Gregoriana din Roma, şi tratează tema Ioan Paul al II-lea: Un nou sfânt al Bisericii Catolice. Experienţa totalitarismelor şi noua viziune despre Europa după căderea Zidului Berlinului. Î acest studiu, autorul subliniază modul în care personalitatea şi pontificatul Papei sfântul Ioan Paul al II-lea au influenţat schimbarea istoriei comunismului. Contribuţia papei polonez la căderea comunismului rămâne neuitată şi a avut un rol decisiv în căderea Zidului Berlinului şi în reunirea paşnică a Germaniei în 1989-1990.

Un alt luptător neobosit împotriva "ciumei roşii" a fost Ignacy Tokarczuk (1910-2012), episcop al Diecezei de Przemyœl (sud-estul Poloniei) în perioada 1965-1993. Autoritatea sa morală şi atitudinea sa decisă şi inflexibilă faţă de realitatea comunistă, rolul său important în cadrul episcopatului polonez, precum şi modul în care el a influenţat în mod decisiv şi semnificativ evenimentele şi viaţa diecezei din acel timp ne sunt descrise în: Ignacy Tokarczuk (1910-2012) - Un episcop neînfrânt, studiu semnat de pr. Marek Inglot SJ, profesor la Universitatea Gregoriana din Roma.

De-a lungul istoriei bimilenare a Bisericii, au fost mulţi cei care s-au ridicat împotriva credinţei creştine, însă prigonirea Bisericii a atins un punct culminant în secolul al XX-lea, odată cu comunismul şi teoriile sale antireligioase, anticreştine, antiecleziale. Despre poziţia Bisericii faţă de aceste persecuţii a tratat pr. Petru Ciobanu, preot al Diecezei de Chişinău, în studiul Condamnarea comunismului în magisteriul pontifical de la Pius al IX-lea la Paul al VI-lea.

Sfântul Scaun a acordat mereu o atenţie deosebită consiliilor, conferinţelor şi congreselor internaţionale, diplomaţii săi fiind prezenţi atât în calitate de observatori, cât şi în calitate de participanţi. Domnul dr. Anton Coşa abordează tema relaţiilor diplomatice ale Sfântului Scaun cu statele din blocul comunist în studiul Diplomaţie pontificală. Sfântul Scaun şi ţările comuniste din Europa Centrală şi de Est.

Despre situaţia Bisericii Catolice din Republica Moldova în vremurile tulburi ale prigoanei bolşevice tratează domnul profesor dr. Ion Gumenâi, de la Universitatea din Chişinău, în studiul: Politica antireligioasă a puterii sovietice din RASSM şi rezistenţa Bisericii Romano-Catolice. Autorul prezintă reacţia Bisericii Romano-Catolice din RASSM (Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) faţă de politicile de decreştinare întreprinse de URSS.

Pentru catolicii din Dieceza de Iaşi, un exemplu de rezistenţă prin credinţă împotriva prigoanei comuniste este fericitul episcop martir Anton Durcovici, al cărui martiriu nu a fost altceva decât încoronarea unei vieţi de sfinţenie. La evocarea imaginii acestui martir au contribuit pr. Alois Moraru, cu studiul: Anton Durcovici: de la leagăn până la poalele Calvarului, şi pr. Cornel Cadar cu studiul: Arestarea, ancheta şi moartea episcopului Anton Durcovici.

Un alt exemplu strălucit de rezistenţă împotriva prigoanei comuniste în România este fericitul Vladimir Ghika. Despre personalitatea fericitului martir Vladimir Ghika au scris domnul dr. Emanuel Cosmovici în studiul Atacul stalinist împotriva Bisericii Catolice din România. Răspunsul Monseniorului Ghika, şi pr. Fabian Măriuţ în studiul Fericitul Vladimir Ghika - preot, prinţ şi martir.

Volumul se încheie cu studiul pr. dr. Iulian Faraoanu, profesor de exegeză la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iaşi: Adevăr şi istorie în Sfânta Scriptură, în care abordează raportul dintre adevăr şi istorie din perspectiva biblică.

Studiile publicate în cartea Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului demonstrează încă o dată că adevărul creştinismului, în ciuda oricărei persecuţii, este veşnic. Tocmai de aceea, exemplul pe care mulţi creştini l-au dat timpurile de persecuţie rămâne un imbold pentru fiecare urmaş al lui Cristos.

De aceea, lucrarea de adresează tuturor celor care vor să cunoască şi să re-cunoască două aspecte: în primul rând, credinţa noastră de azi îşi are rădăcinile şi se hrăneşte din sângele martirilor de ieri şi, al doilea aspect, faptul că efortul celor care au luptat împotriva unei ideologii bolnave este zadarnic fără o corectă înţelegere şi exercitare a libertăţii noastre de azi.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea La masa cuvântului. Reflecţii la Liturgia cuvântului din duminici şi sărbători. Anii A, B, C, scrisă de pr. dr. Ioan Tamaş. Cartea apare în colecţia "Omiletică", formatul 17x24 cm, are 380 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro ), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 35 lei.

Autorul acestei cărţi este părintele dr. Ioan Tamaş, hirotonit în anul 1965, care a activat mai mulţi ani ca profesor de drept canonic la Institutul Teologic Romano-catolic "Sf. Iosif" din Iaşi. Părintele Tamaş a lucrat şi în pastoraţie, activând în diferite parohii din Dieceza de Iaşi, iar în paralel cu slujirea didactică, a activat în mai multe parohii din Italia şi Germania.

Pentru Biserică, precum şi pentru orice credincios, Sfânta Liturghie este o realitate spirituală inestimabilă, de neînlocuit, din care sufletul poate culege mari comori de har.

Potrivit pedagogiei Bisericii, sfânta jertfă a Liturghiei cuprinde două părţi: "masa cuvântului", în care credincioşii primesc hrana sufletească pentru viaţa de credinţă extrasă din Sfânta Scriptură, care este "frântă" şi oferită celor prezenţi, şi "masa euharistică", la care participanţii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului, care se "frânge" pentru iertarea păcatelor şi pentru mântuirea omenirii. Între aceste două părţi este o unitate indisolubilă în urma căreia participanţii la jertfa euharistică realizează un parcurs spiritual progresiv, menit să-i întărească în credinţă şi în urmarea concretă a lui Cristos, pe drumul vieţii de zi cu zi.

Biserica a acordat o mare atenţie "mesei cuvântului", întrucât şi acolo este prezent Cristos. Potrivit autorului aceste cărţi, "el este prezent şi atunci când aceste Scripturi sunt explicate în omilie". Orice slujitor al altarului este chemat să contureze un cadru adecvat omiliei, aceasta să fie clară, pe înţelesul tuturor şi fidelă faţă de Evanghelie şi de învăţătura Bisericii. Altfel spus, "omilia trebuie să se încadreze în realitatea comunităţii participante la celebrarea liturgică".

Prezentul volum conţine reflecţii extrase din predicile pe care părintele Ioan Tamaş le-a susţinut în parohiile din România, Italia şi Germania, în care a activat. Ele se doresc a fi sugestii pentru predicatori şi pot constitui un ajutor binevenit pentru toţi cei care vor să pătrundă mai adânc în frumuseţea nepieritoare a cuvântului Sfintei Scripturi, cuvânt pe care Cristos, prin persoana preotului, îl "frânge" la ospăţul euharistic şi îl oferă spre binele sufletelor.

Andrei Dumitrescu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Nobila frumuseţe a artei de a celebra şi a spaţiului liturgic, scrisă de pr. dr. Daniel Iacobuţ. Cartea apare în colecţia "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 128 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

Două mâini, una - întinsă şi îndreptată spre actul unei atingeri dătătoare de viaţă, cealaltă - puţin strânsă şi în aşteptarea gestului creator, asemenea unei flori care aşteaptă atingerea razelor de soare pentru a-şi deschide petalele. Astfel a ilustrat Michelangelo Buonarotti scena creării lui Adam în renumita frescă din Capela Sixtină a Vaticanului. Degetul creator al lui Dumnezeu se întinde aproape atingând degetul fără viaţă al lui Adam. Liturgia umple golul rămas dintre cele două degete. Aşa cum în metafora Capelei Sixtine întâlnim o mână creatoare şi mântuitoare mereu întinsă spre noi, tot astfel istoria mântuirii reprezintă de fapt istoria mâinilor noastre ce primesc darul minunat al iubirii şi al vieţii de la Cristos, Mâna pe care Dumnezeu ne-a întins-o pentru veşnicie. Liturgia este tocmai această întâlnire minunată şi mântuitoare dintre Dumnezeu şi om, este scara lui Iacob pe care mântuirea coboară la noi, pentru ca noi să putem fi înălţaţi către Dumnezeu.

Întâlnirea dintre Dumnezeu şi om, comuniunea dintre Preasfânta Treime şi umanitate este esenţa şi eficacitatea ultimă a tuturor celebrărilor Bisericii. Fie că celebrează culmea şi izvorul vieţii ei, adică sfânta Liturghie, fie că săvârşeşte celelalte sacramente sau sacramentalii, Biserica se lasă atinsă de harul lui Dumnezeu, intră într-o comuniune mereu mai intensă cu iubirea Preasfintei Treimi. Astfel, creştinul descoperă frumuseţea inefabilă a lui Dumnezeu, o frumuseţe care îi redă şi lui strălucirea originară de fiu al lui Dumnezeu, creat după chipul şi asemănarea sa. El se descoperă pe sine ca marea capodoperă pe care Dumnezeu o realizează şi o desăvârşeşte prin celebrarea sfintelor taine.

Artistul divin cheamă fiecare om să se lase atins de harul său, să devină "artistul vieţii proprii, făcând din propria viaţă o lucrare de artă, o capodoperă" (sfântul Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către artişti, 1). Liturgia este locul privilegiat al acestei atingeri, în care frumuseţea lui Dumnezeu descoperită nouă de Cristos ne pătrunde şi ne recreează drept fii în Fiul. Acesta este motivul principal pentru care stă în natura liturgiei să fie o iradiere a frumuseţii iubirii divine. Într-adevăr, capodopera comuniunii cu Dumnezeu are nevoie să fie celebrată de liturgie prin gesturi, cuvinte şi simboluri "demne, armonioase şi frumoase" (Sacrosanctum Concilium 122).

Opera de artă săvârşită de Cristos în inimile credincioşilor devine vizibilă prin arta unei comunităţi şi a preotului său de a celebra sfintele taine (ars celebrandi), precum şi prin frumuseţea artei liturgice. Aceste două căi de iradiere ale frumuseţii divine, arta de a celebra şi arta sacră, sunt temele primelor două părţi ale cărţii de faţă. De fapt, sunt două conferinţe ţinute în cadrul cursurilor de formare permanentă ale preoţilor romano-catolici ai Diecezei de Iaşi în anul 2013 şi 2015. A treia parte a cărţii are scopul de a continua tematica conferinţei despre arta liturgică şi conţine texte extrase din documentele unor conferinţe episcopale cu privire la cele mai importante locuri ale spaţiului liturgic. Normele prezente în această parte reprezintă rodul efortului depus de unele Biserici locale pentru ca spaţiul pe care omul îl pune la dispoziţie acţiunii mântuitoare actualizate de liturgie să fie marcat de o nobilă şi evanghelică frumuseţe.

Toate cele trei părţi doresc în final să dea mărturie despre încrederea Bisericii în puterea de evanghelizare a artei de a celebra şi a frumuseţii spaţiului liturgic.

Pr. dr. Daniel Iacobuţ

* * *

În acest semn vei învinge,
Pr. Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-217-4, 14x20 cm, 84 p., 10 lei

Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului,
Pr. Fabian Doboş, coord., Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-213-6, 14x20 cm, 356 p., 25 lei

La masa cuvântului. Reflecţii la Liturgia cuvântului din duminici şi sărbători. Anii A, B, C,
Pr. Ioan Tamaş, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-215-0, 14x20 cm, 380 p., 35 lei

Nobila frumuseţe a artei de a celebra şi a spaţiului liturgic,
Pr. Daniel Iacobuţ, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-216-7, 14x20 cm, 128 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poştă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi
  • prin telefon şi WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesaţi pagina "Noutăţi editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat