Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului, sub coordonarea domnului dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția Monografii, formatul 17x24 cm, are 408 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Cunoașterea trecutului este o datorie de conștiință pentru toți, dar pentru cei care trăiesc în prezent constituie și o mare șansă, pentru că își pot zidi viitorul pe moștenirea lăsată de înaintași. Cu acest spirit au lucrat și membrii Departamentului de Cercetare Istorică a Diecezei de Iași, sub coordonarea domnul dr. Dănuț Doboș, la elaborarea studiului monografic Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului.

Cartea este prefațată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, de pr. Marian Fechetă, paroh de Răchiteni, și de domnul primar Eusebiu Martoncă.

Chiar din titlul cărții se poate observa amprenta și aportul pe care l-a avut credința catolică de-a lungul veacurilor în dezvoltarea acestei comunități.

Studiul propriu-zis se deschide cu capitolul Catolicii din Răchiteni, realizat de dl. Dănuț Doboș și în care se conturează evoluția istorică a acestei comunități catolice de-a lungul celor șase veacuri de existență pe valea Siretului, așa cum atestă izvoarele istorice. De asemenea, acest capitol prezintă activitatea parohilor acestei comunități, din anul 1879 până în prezent, precum și istoria construirii noii biserici și a cimitirului din Răchiteni.

Un alt capitol pregătit de dl. Dănuț Doboș, Eroii satului, prezintă viața sătenilor din Răchiteni în timpul războaielor, dar și a altor timpuri vitrege, cum ar fi: răscoala de la anul 1831, războiul de independență (1877-1878), cele două războaie mondiale, revolta anticomunistă de la Răchiteni (1948) și rezistența anticomunistă. Tot aici sunt prezentate profilurile unor preoți care au fost exemple de credință și eroi în timpuri atât de vitrege.

Domnul Anton Coșa semnează capitolul Coordonate etnografice și prezintă evoluția arhitecturii populare, a portului popular, a îndeletnicirilor și a obiceiurilor, informațiile oferite în acest capitol fiind rod al discuțiilor purtate cu localnici din satul Răchiteni.

Doamna Daniela Butnaru, în capitolul Toponimia satului Răchiteni, realizează un inventar al numelor de locuri de pe teritoriul satului Răchiteni, făcând observații cu privire la formarea toponimelor și a principalelor caracteristici ale toponimiei din zona respectivă.

Domnul Ioan Dănilă prezintă un Prospect de antropologie lingvistică, iar domnul Cătălin Grigore câteva Elemente de statistică sacramentală, analizând o serie de indicatori demografici care s-au putut preleva din registrele parohiale.

Domnul Iulian Ghercă este autorul unui capitol care aduce în lumină Aspecte din activitatea primăriei Răchiteni în perioada 1900-1967, iar domnul Dănuț Doboș prezintă evoluția școlii din Răchiteni în perioada 1858-1950.

Lucrarea se încheie cu Evoluția demografică a populației din Răchiteni și Mircești și Contribuție la cunoașterea structurii antropologice a populațiilor medievale în lumina săpăturilor de la Răchiteni.

Cartea Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului se adresează , în primul rând, locuitorilor din Răchiteni, doritori să-și cunoască trecutul și moștenirea lăsată de înaintași, dar și tuturor celor interesați de istoria Bisericii Catolice din Moldova.

David Eduard Cristian

* * *

Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului,
Dănuț Doboș, coord., Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-210-5, 17x24 cm, 408 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat