Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Vitralii

A apărut la Editura "Presa Bună" cartea Vitralii. Pagini etnoculturale din presa anilor 1992-2012, de Silvia Ciubotaru și Ion H. Ciubotaru. Cartea are 514 pagini, formatul 17x24 cm și poate fi procurată de la Librăria "Presa Bună" la prețul de 35 lei.

Așa cum sugerează titlul, textele din volum au fost adunate din presa anilor 1992-2012: articole, recenzii, aniversări și comemorări. "Lămurirea" de la începutul volumului precizează că "n-au fost incluse cele tipărite în publicații academice sau în volume ocazionale".

Lucrarea adună articole semnate de autori, dar și ale unor cărturari care au scris despre contribuțiile autorilor. Acestea, intercalate cu imagini alb-negru sau color, sunt ordonate în șase capitole: Calendaristice, Interviuri, Recenzii, Note și comentarii, Aniversări, Comemorări.

Cele mai multe dintre cele peste 140 de articole adunate sunt în strânsă legătură cu catolicii din Moldova. Unele sunt recenzii ale celor trei volume ale lui Ion H. Ciubotaru: Catolicii din Moldova. Universul culturii populare (I, 1998; II, 2002; III, 2005), altele sunt interviuri care vorbesc despre cercetarea întreprinsă de domnul profesor Ciubotaru în satele catolice. Sunt și articole care vorbesc despre anumite comunități catolice, precum "Vetre de civilizație populară: Cleja-Bacău" (p. 408-414).

"Cum trebuie privită cercetarea dumneavoastră în contextul bibliografiei românești pe această temă?" este întrebat Ion H. Ciubotaru într-un interviu publicat în "Revista română" cu privire la cărțile despre catolici. Răspunsul: "Ca o lucrare de specialitate ce era de mult așteptată. O abordare sistematică a universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni, o cercetare realizată după riguroase criterii științifice, teoretice și metodologice. Concluziile studiului dovedesc, cât se poate de convingător, că elementele ce țin de tradiția unui neam se cristalizează în succesiunea generațiilor și se transmit din tată în fiu. Sunt modele de relații rituale, juridice, socio-culturale, afective, principii de conduită, simboluri esențiale ce au jalonat, de-a lungul vremurilor, existența acestor oameni, iubitori de țară și neam" (p. 178).

Cititorul poate întâlni în carte și articole despre cultura populară, arta naivă, folclor, familii de olari, despre cărți apărute în domeniu, dar și despre mari specialiști, precum Petru Caraman, Ion Taloș, Simion Florea Marin.

Sunt texte adunate sau culese de cei doi fii ai autorilor: Codrin și Ionuț. Articolele au fost adunate în trei caiete mari, ordonate după tematica și profilul fiecăruia. "Codrin păstra versiunea electronică a textelor, iar Ionuț pe cea tipărită, cu gândul mărturisit ca într-un viitor ceva mai îndepărtat să le publice în volum. Soarta le-a fost însă potrivnică. Într-o vară târzie, când nimeni nu se aștepta, au plecat unul după altul - la distanță de un soroc - în cea din urmă călătorie", precizează autorii, care au considerat că le revine datoria ca osteneala fiilor să nu fie dată uitării.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Vitralii. Pagini etnoculturale din presa anilor 1992-2012
Silvia Ciubotaru, Ion H. Ciubotaru, Ed. "Presa Bună", ISBN 978-606-8116-45-7, 514 p., 17x24 cm, 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat