Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Requiemul - ultima rugăciune cântată a lui Mozart

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Requiemul - ultima rugăciune cântată a lui Mozart, scrisă de pr. dr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecția "Muzică bisericească" formatul 14x20 cm, are 102 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Unii oameni mari rămân aureolați în istorie și prin sfârșitul lor, adesea hiperbolizat. Acesta este și cazul lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut la 27 ianuarie 1756, în Salzburg. Acesta fost un compozitor german și austriac, fiind unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. A decedat la 5 decembrie 1791 în Viena.

Ieșirea lui Mozart din această lume a țesut o legendă legată de capodopera sa finală - din păcate, neîncheiată de autorul însuși, ci de doi elevi ai acestuia -, Requiem-ul în Re Minor, KV 626. Comanda lansată de un personaj anonim, ciudata boală de care a suferit Mozart, presentimentele și agonia precipitată au furnizat materia primă a legendei.

Lucrarea, care are structura unei mise, este compusă din 12 părți (Dies irae, Tuba mirum, Rex tremendae, Recordare, Confutatis, Lacrimosa, Domine Jesu, Hostias, Andante, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), având la bază șase strofe ale unui text poetic latin din secolul al XIII-lea și șase texte liturgice, ce fac parte din slujba funerară, partea denumită "Lacrimosa" fiind cea mai cunoscută. Recviemul este scris pentru patru voci soliste (soprano, alto, tenor, bas), cor mixt și orchestră.

Lucrarea Requiemul - ultima rugăciune cântată a lui Mozart, pe care o prezentăm cititorilor noștri, publicată de curând la Editura "Sapientia", a apărut din dorința autorului - pr. dr. Florin Spătariu, profesor de muzică și dirijor al corului mare al catedralei romano-catolice din Iași - de a tălmăci pentru cititori semnificația operei, gândurile rostite și nerostite ale compozitorului, zbuciumul sufletesc ce l-a însoțit pe tot parcursul creației capodoperei sale.

Rod al unor demersuri pe tărâmul esteticii și stilisticii muzicale interpretative, volumul de față pune în centrul investigațiilor întreprinse asupra Requiem-ului impactul acestei muzici în percepția ascultătorilor.

Parafrazându-l pe Octavian Paler, pr. Florin Spătariu se întreabă în partea de început a cărții: La ce bun încă o carte într-un univers plin de cărți? Răspunsul este însuși mesajul pe care îl transmite acest volum care traduce în cuvinte admirația și respectul pe care le trezește în fiecare om valoarea deosebită a acestei compoziții a lui Mozart, pe care autorul o descrie ca unică și imposibil de reprodus într-un alt exemplar identic.

Requiemul - ultima rugăciune cântată a lui Mozart surprinde prin observarea atentă a atitudinii lui Mozart în fața unei realități dure: moartea, atitudine "tradusă" din însăși opera compozitorului. În viziunea autorului, pentru cei care iubesc muzica mozartiană, Requiemul le spune adevărul "despre ei, despre scopul vieții și percepția realităților", lansând o întrebare al cărei răspuns depinde de eforturile fiecăruia: Încotro se îndreaptă viața omului?

Acest volum, rod al muncii pr. Florin Spătariu, se adresează în egală măsură muzicienilor, melomanilor, dar și cititorilor de rând, deschizând în fața fiecăruia un univers al muzicii care parcă are ceva divin în sine, de la început până la sfârșit.

Cristian Eduard David

* * *

Requiemul - ultima rugăciune cântată a lui Mozart,
Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-202-0, 13x17 cm, 102 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 74.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat