Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Divorțați "recăsătoriți": practica Bisericii primare și Actualitatea gândirii franciscane

Două noi cărți au fost realizate la Editura "Serafica": Divorțați "recăsătoriți": practica Bisericii primare, de Henri Crouzel SJ, și Actualitatea gândirii franciscane. Răspunsurile trecutului la întrebările prezentului , de Dario Antiseri.

*

Divorțați "recăsătoriți": practica Bisericii primare

Cartea de față se dorește a fi o contribuție serioasă, din punct de vedere științific, la o temă care a analizat viața a numeroase comunități creștine. După publicarea "Relației" scrise de către cardinalul W. Kasper în consistoriul secret din 20 februarie 2015, s-a încins o discuție aprinsă: dacă divorțatul - recăsătorit, care s-a supus unor condiții precise și riguroase indicate în "Relația Kasper", poate să se apropie de sacramentul Reconcilierii, să primească dezlegarea trăind în continuare în starea lui de divorțat - recăsătorit și, deci, să primească Euharistia.

Această carte adună diferite cercetări ale autorului, traduse în limba italiană, din limba franceză. Ne putem întreba: De ce se republică într-un singur volum aceste cercetări ale marelui patrolog? Nu pentru a reaprinde o polemică. Polemica nu folosește în niciun fel la căutarea adevărului, deoarece - așa cum spune cuvântul - se trăiește această cercetare ca un război între adversari. Cartea vrea să folosească unui dialog, care este calea pentru a întâlni adevărul ce ne precedă. Și sper să le fie de ajutor părinților sinodali participanți la apropiatul Sinod extraordinar.

(Din prefața semnată de card. Carlo Caffarra, arhiepiscop de Bologna)

*

Actualitatea gândirii franciscane. Răspunsurile trecutului la întrebările prezentului

Filosoful Dario Antiseri este unul dintre cei mai activi filosofi catolici italieni prezenți în dezbaterile filosofice actuale, printre altele și coautor cu Giovanni Reale al celebrului manual de filosofie Gândirea occidentală de la origini până în prezent.

Bonaventura spunea că cine pleacă de la rațiune rămâne prizonierul rațiunii. Omul contemporan, scrie Antiseri, este marcat de "lista falimentelor provocate de abuzul sistematic al rațiunii" și a "omului absolut" care a îmbrăcat uneori veșmintele "cioclului lui Dumnezeu" sau pe cele ale "secretarului Absolutului" - convins, atât într-un caz cât și în celălalt, că este de partea "marii filosofii" și a "rațiunii puternice".

Părintele Orlando Todisco, în lucrările sale dedicate lecturii franciscane a gândirii occidentale, a arătat prospețimea, bogăția și actualitatea acestei tradiții de gândire în care și Antiseri vede o "cale spre adevăr", atentă "la folosirea rațiunii, dar gata să apere drepturile credinței și, în consecință, vigilentă față de tentațiile unei rațiuni care se crede și se comportă asemenea unei zeițe-Rațiuni." Din acest motiv, o propune ca atare în lucrarea de față, convins fiind că "se slujește Evanghelia, slujind omul; și omul se slujește mai mult acolo unde amenințările la demnitatea și integritatea sa sunt mai mari."

În această perspectivă trebuie citită lucrarea Actualitatea gândirii franciscane. Răspunsurile trecutului la întrebările prezentului. Autorul identifică o serie de probleme cu care ne confruntăm astăzi și ne invită să căutăm în tezaurul de gândire al "Școlii franciscane", pentru că aici am putea găsi răspunsuri pe măsura întrebărilor, neliniștilor și preocupărilor noastre:

- apărarea de către Bonaventura da Bagnoregio a drepturilor și primatului credinței în raport cu o rațiune prezumțioasă, ridicată la rangul de zeița-Rațiune; o zeiță-Rațiune incapabilă să înțeleagă condiția de creatură a ființei umane și, deci, să se deschidă experienței religioase;

- apărarea atotputerniciei și libertății lui Dumnezeu și totodată a autonomiei și libertății individului în interiorul orizontului voluntarist a lui Duns Scotus;

- apărarea libertății, demnității și responsabilității persoanei umane de către Ockham împotriva unei ispite liberticide omniprezente, consecință directă a reificării conceptelor colective;

- apărarea libertății în activitățile economice, mai ales de către Petru de Giovanni Olivi.

"Toate acestea - conclude Antiseri - constituie patru linii de gândire care fac foarte actuală tradiția gândirii franciscane. E adevărat că un clasic este un contemporan al viitorului. Aceștia au fost pentru prezentul nostru intelectualii franciscani care au trăit acum câteva secole. În fond e drept că adevărului nu i se cere niciodată data nașterii."

(Pr. Virgil Blaj, OFMConv.)

*

Ambele cărți pot fi cumpărate de la Editura "Serafica" - www.edituraserafica.ro.

Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv.

* * *

Divorțați "recăsătoriți": practica Bisericii primare,
Henri Crouzel SJ, prefață de card. Carlo Caffarra; traducere de pr. Damian Patrașcu, OFMConv., Ed. "Serafica", 2015, ISBN 978-606-8092-93-5, 14x20 cm, 86 p., 10 lei

Actualitatea gândirii franciscane. Răspunsurile trecutului la întrebările prezentului
Dario Antiseri, traducere de pr. Virgil Blaj OFMConv., Ed. "Serafica", 2015, ISBN 978-606-8092-92-8, 14x20 cm, 76 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat