Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la lansarea cărții "Iezuit. Nu câinele comuniștilor!"

În aula sinodală de la subsolul catedralei noi din Iași, marți, 28 aprilie 2015, la ora 19.15, va avea loc lansarea cărții "Iezuit. Nu câinele comuniștilor!". Invitații acestui eveniment sunt: PS Petru Gherghel, pr. Iulian Budău SJ, pr. Marius Taloș SJ, pr. Claudiu Dumea și pr. Iosif Dorcu.

Redăm câteva pasaje din prefața semnată de pr. Iulian Budău, SJ:

Cartea este "autobiografia" dictată și imprimată pe benzi de magnetofon a părintelui iezuit Mihai Godó (1913-1996), erou al închisorilor comuniste, trecut prin Jilava, Cluj, Văcărești și, în final, Râmnicu Sărat. Un adevărat alt "Jurnal al fericirii", cartea, care se citește cu zâmbetul pe buze și atunci când autorul își povestește trecerea prin cele mai grele închisori comuniste, este în cele din urmă o istorie a speranței, a fericirii și a credinței autentice.

"În toți acești ani de hăituire, regimul comunist a avut serios de lucru. Peste patru mii de pagini de dosar de urmărire informativă numai pentru părintele Godó. Aceeași soartă au avut-o și ceilalți părinți care au supraviețuit eroic sistemului. Care a fost secretul supraviețuirii dintr-o astfel de încleștare gigantică? E cert că relația cu Isus și perceperea prezenței dumnezeiești cu el sunt sursa de energie fundamentală. La aceasta îmi permit să adaug umorul. La aceeași primă vizită pe care i-am făcut-o, părintele ne-a spus, printre multe altele: "Nu vă luați prea tare în serios, pentru că tinerețea e nebunie, bătrânețea e prostie. Eu le știu pe amândouă din experiență". Voia să moară martir, dar avea un atu în mânecă. Vorbind despre întâlnirea lui cu bunul Dumnezeu și-o închipuia astfel: "Când o să ajung înaintea bunului Dumnezeu la judecată, o să-mi zică: "Godó, ești un mare păcătos!" Și eu am să zic: "Recunosc!" Dar îl am și eu pe Dumnezeu la mână (cu un surâs șugubăț). Am să-i spun: "Da, Doamne, recunosc! Dar nu mă poți alunga, deși am făcut multe păcate, pentru un lucru: nu este om cu care să mă fi întâlnit și să nu fi plecat de la mine zâmbind sau mai puțin supărat decât era înainte de a mă întâlni. Și atunci va trebui să mă lase înăuntru". Din aceasta am învățat mai mult decât în trei ani de teologie. Zâmbetul și umorul ieșeau dinlăuntrul lui. Nu era un farsor, un comediant trist. Trăia cu veselie și asta l-a ținut pe picioare. Am crezut că e glumă povestea faptului că în închisoare s-a vindecat de o boală de inimă prin râs. "Mă plimbam și râdeam ca un tâmpit! Au crezut că sunt nebun".

Iată cum notează sergentul de serviciu, la 9 iunie 1957, între orele 10.00 și 14.30 la camera 30, acest fapt: "La controlul făcut la vizeta ușilor am văzut și am observat (sic!) cum vorbea singur și râdea făcând gesturi din mâini și pe urmă iarăși (sic!) râdea și apoi se închina și se plimba prin celulă râzând".

Ideologia și aplicarea ei violentă a dorit să-l țină prizonier, dar surâsul lui a rămas al unui om plin de Dumnezeu, "un deținut nedeținut și de nedeținut".

* * *

Iezuit. Nu câinele comuniștilor!
Mihai Godó, trad. Claudia Budău, prefață de Iulian Budău SJ, Editura "Ratio et Revelatio", Oradea, 2014, ISBN 978-606-8680-040, 13x20 cm, 192 p., 20 lei

După lansarea de la Iași, din 28 aprilie 2015, cartea este disponibilă și în Librăria "Presa Bună", în limita stocului.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat