Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Directoriu omiletic și Încercări și mângâieri ale preotului

Directoriu omiletic

Editura "Sapientia" anunță apariția documentului Directoriu omiletic, publicat de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Documentul apare în colecția "Magisterium", formatul 14x20 cm, are 160 de pagini și poate fi procurat de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

În ultima duminică din octombrie 2008, papa Benedict al XVI-lea (2005-2013) a prezidat Liturghia în bazilica "Sfântul Petru", cu ocazia încheierii celei de-a XII-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, care a avut ca temă "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii". Atunci, papa se exprima astfel: "Fiecare adunare sinodală este o experiență forte de comuniune eclezială, dar aceasta și mai mult întrucât în centrul atenției a fost pus ceea ce luminează și călăuzește Biserica: Cuvântul lui Dumnezeu, care este Cristos. Și noi am trăit fiecare zi în ascultare religioasă, simțind tot farmecul și frumusețea de a fi discipolii și slujitorii săi".

Documentul Directoriu omiletic al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, apărut recent la Editura Sapientia, vrea să dea un răspuns la cererea prezentată de participanții la acest Sinod din 2008 despre cuvântul lui Dumnezeu. După o muncă asiduă, Congregația publică acest document pentru a sublinia importanța predicii, a pregătirii și a priorității ei în viața Bisericii. Textul final al prezentului Directoriu a fost prezentat papei Francisc, care a aprobat publicarea lui (10 mai 2014).

Acest Directoriu omiletic încearcă, pe de altă parte, să asimileze evaluările din ultimii cincizeci de ani, să le revizuiască în mod critic, să-i ajute pe predicatori să valorizeze funcția omiliei și să le ofere un ghid în împlinirea unei misiuni așa de esențiale pentru viața Bisericii.

Directoriul, împărțit în două mari părți, se deschide cu decretul cardinalului Antonio Canizares Llovera, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Textul poartă și semnătura arhiepiscopului Arthur Roche, secretar al aceluiași dicaster din Vatican.

În prima parte, intitulată "Omilia și ambientul liturgic", sunt descrise natura, funcția și contextul special al omiliei. Sunt de asemenea abordate alte aspecte care o califică, adică ministrul hirotonit care poate să o rostească, referința ei la cuvântul lui Dumnezeu, pregătirea sa apropiată și îndepărtată pentru compunerea ei, și destinatarii ei.

În a doua parte, "Ars praedicandi", sunt ilustrate probleme esențiale de metodă și conținut de care predicatorul trebuie să țină cont în pregătirea și rostirea predicii. Chei de lectură, în mod indicativ, și nu exhaustiv, sunt propuse pentru ciclul duminical-festiv al Liturghiei, pornind de la inima anului liturgic (Triduum-ul și Timpul Pascal, Postul Mare, Advent, Crăciun, Timpul de peste an), cu aluzii și la Liturghiile din timpul săptămânii, Liturgiile în care se celebrează sacramentul Căsătoriei și Liturghiile de înmormântare; în aceste exemple sunt aplicate criteriile evidențiate în prima parte a Directoriului, adică tipologia dintre Vechiul și Noul Testament, importanța textului evanghelic, rânduirea lecturilor, legăturile dintre liturgia cuvântului și liturgia euharistică, dintre mesajul biblic și eucologie (rugăciunile prezidențiale), dintre celebrare și viață, dintre ascultarea lui Dumnezeu și adunarea concretă.

La final, sunt propuse și două anexe. În primul, sunt semnalate referințele la Catehismului Bisericii Catolice în raport cu unele accente tematice din lecturile duminicale din cele trei cicluri anuale. Se insistă mult asupra faptului că predicatorul trebuie, în pregătirea lui, să apeleze și la acest document, Catehismul. Utilizând Catehismul, predicatorul va putea să ajute poporul să integreze cuvântul lui Dumnezeu, credința Bisericii, exigențele morale ale Evangheliei și spiritualitatea sa personală și liturgică. În cea de-a doua anexă sunt indicate referințele la texte din documente magisteriale despre omilie.

Acest document poate fi de un real folos preoților și tuturor celor care au misiunea de a vesti cuvântul lui Dumnezeu. Fiecare predicator, recomandă prezentul Directoriu, însușindu-și sentimentele apostolului Paul, să-și reînsuflețească conștiința că "așa cum am fost găsiți vrednici de Dumnezeu să ni se încredințeze evanghelia, așa vorbim, nu ca să le fim oamenilor pe plac, ci lui Dumnezeu, care pune la încercare inimile noastre" (1Tes 2,4).

Laurențiu Turbuc

*

Încercări și mângâieri ale preotului

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Încercări și mângâieri ale preotului, scrisă de cardinalul Carlo Maria Martini și tradusă în limba română de pr. Eduard Soare. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 132 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

"Aceasta vă cer", spunea papa Francisc în predica de la Liturghia Crismei din primul an al pontificatului său (2013), "fiți păstori cu mirosul oilor". Aceeași grijă constantă pentru formarea preoților a împărtășit-o mereu și arhiepiscopul de Milano, cardinalul Carlo Maria Martini. Despre această grijă dă mărturie cartea publicată recent la Editura Sapientia, cu titlul Încercări și mângâieri ale preotului și fiind tradusă de pr. Eduard Soare.

Participarea anuală la zilele de formare pentru clerul diecezei ambroziene și însoțirea păstorilor din dieceza sa în diferite pelerinaje, sunt doar câteva dintre circumstanțele în care au apărut meditațiile adunate în această carte, ținute în perioada 1988-2001. Chiar și contextul în care a apărut această operă vorbește despre afecțiunea și predilecția sinceră a cardinalului față de preoții diecezei sale: Anul Sfintei Preoții (iunie 2009 - iunie 2010).

Prologul cărții creionează imaginea parohului de Ars, Ioan Maria Vianney, între încercări și mângâieri. Ceea ce autorul subliniază este teama pe care o simțea sfântul paroh de Ars gândindu-se la misiunea sa, teamă exprimată prin "fugile" sale repetate. Care este sursa acestei "oboseli morale"? Cum poate fi ea depășită? Autorul identifică sursa acestei frici în conștientizarea unei poveri grele a păcatului propriu și al altora și propune identificarea martiriului interior al preotului cu rugăciunea lui Isus din Ghetsemani (cf. Mt 26,38).

Primul capitol prezintă ca actuale dificultățile întâmpinate de profetul Iona în misiunea la care a fost chemat: fuga sa de slujire și predicarea împotriva voinței. Acestor "încercări", Carlo Maria Martini le propune schematic câteva puncte practice de rezolvare.

Capitolul al II-lea este o meditație la fragmentul din 2Cor 1,12-2,11. Pornind de la dificultățile cu care s-a confruntat sfântul Paul, cardinalul prezintă slujirea sacerdotală ca pe o paternitate care se construiește cu răbdare și cu maturitate, subliniind faptul că ultima posibilitate de a ieși din dificultate este iertarea.

Caracterul meditativ al cărții este dezvăluit în următorul capitol, structurat ca o "lectio divina" și dedicat fragmentului din Gal 2,11-14. Pornind de la acest text, în care se relatează confruntarea dintre Petru și Paul la Antiohia, autorul subliniază dragostea exigentă față de Biserică.

Trecând el însuși prin experiența îndoielii, preotul trebuie să fie un însoțitor fidel pentru cei care trăiesc chinul necredinței. Atitudinea sa față de acești oameni trebuie să se inspire din modelul sfintei Tereza de Lisieux, o femeie de credință care a căutat mereu adevărul (capitolul IV). Totuși, ca modele pe drumul formării, Carlo Maria Martini zugrăvește portretele a trei mari exemple din Vechiul Testament, Noul Testament, respectiv, din Istoria Bisericii: Moise, Petru și Ignațiu de Loyola (capitolul V). În capitolul VI, cardinalul sugerează figura sfintei Tereza de Lisieux ca punct de plecare al unei reflecții despre iertare și mulțumire, fără de care preotul nu s-ar putea bucura de roadele păcii care izvorăsc din misiunea sa.

Capitolul al VII-lea este consacrat speranței maturității preotului observată în câteva fragmente și imagini evanghelice, precum și în câteva scrieri ale sfântului Francisc de Sales. Ultimul capitol vorbește despre "bucuria perfectă" pe care o naște slujirea și propune ca text pentru "lectio divina" un fragment din Noul Testament: Evr 13,8-15, împreună cu câteva puncte de reflecție personale.

Cartea Încercări și mângâieri ale preotului a cardinalului Carlo Maria Martini dezvăluie în persoana autorului imaginea păstorului care este aproape de preoții săi în momentele de trudă, de încercare și de oboseală, pentru a le oferi "uleiul consolării și vinul speranței". Deși aceste meditații își au izvorul în grija deosebită a cardinalului pentru clerul Arhidiecezei de Milano, ele se adresează, prin actualitatea textelor și claritatea perspectivelor propuse, nu doar celor care aspiră la slujirea preoțească, ci și tuturor celor care o exercită deja cu perseverență și au nevoie de o împrospătare a motivației.

Eduard Cristian David

* * *

Directoriu omiletic,
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-193-1, 14x20 cm, 160 p., 15 lei

*

Încercări și mângâieri ale preotului,
Carlo Maria Martini, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-197-9, 14x20 cm, 132 p., 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat