Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Biblia - drum spre normalitate și Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17

La Editura "Sapientia" au fost tipărite cărțile Biblia - drum spre normalitate, scrisă de pr. Iosif Tiba, și Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Biblia - drum spre normalitate, scrisă de pr. Iosif Tiba. Cartea apare în colecția "Studii biblice", formatul 14x20, are 138 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Biblia este una dintre cele mai grandioase opere cunoscute vreodată, fiind considerată o capodoperă a literaturii universale. Este numită deseori cu titlul de "carte a cărților", cartea cea mai des răsfoită și citită, tradusă și studiată, și se bucură de o popularitate nemaiîntâlnită. Biblia nu este doar o capodoperă a literaturii universale, ci este cartea de căpătâi a creștinătății, mai bine zis, este "Cartea Sfântă".

Misterul pe care această carte îl ascunde de veacuri este tocmai întrepătrunderea perfectă a cuvântului lui Dumnezeu cu cel al omului. Chiar din constituția dogmatică despre revelația divină, Dei Verbum, a Conciliului Vatican al II-lea (1962-1965) putem deduce importanța acestei cărți sfinte, care "trebuie să fie sufletul teologiei" (nr. 24), iar din meditarea și interiorizarea acestui conținut sacru primim "o hrană sănătoasă și o putere sfântă" (nr. 24).

Hermeneutica exegetică și interpretarea genurilor literare au facilitat înțelesul mesajului divin cuprins în textul sacru, dând posibilitatea lecturării și meditării Sfintei Scripturi chiar și celor mai puțin inițiați. Această interpretare se răsfrânge asupra a doi factori importanți. În primul rând, asupra cititorului, care abordează studiul Sfintei Scripturi cu ajutorul unor idei preconcepute, care țin locul de reguli de interpretare, iar, în al doilea rând, ține de natura Bibliei, care nu este o carte ca oricare alta.

Cartea pr. Iosif Tiba, Biblia - drum spre normalitate, apărută recent la Editura Sapientia, intenționează să dea o perspectivă nouă asupra anumitor chestiuni ce țin de o corectă interpretare a textului sacru și, în același timp, să-și focalizeze atenția asupra unor texte speciale.

Studiul este structurat în 7 capitole. Titlul cărții este atent dezbătut în primul capitol, unde întâlnim referințe precise la o necesitate a interpretării corecte al Bibliei, dar și motivele acestei interpretări. Ulterioarele reflecții se opresc asupra problematicii profetice, propunându-se figura profetului Amos și asupra modelelor de vindecare prezente în Noul Testament. Urmând o încadrare generală, istorică, înțelegem contextul și motivele predicării lui Amos, iar în legătură cu Noul Testament, exemplele propuse au ca scop primar conștientizarea faptului că Dumnezeu este cel care caută fără încetare, iar calea pe care trebuie să o urmăm este calea străbătută de sfântul Paul, "de la păcat la sfințenie".

Pe acest drum de normalizare, cristalizarea anumitor termeni este fundamentală, fapt evidențiat în capitolul al IV-lea, unde conceptul de meditații biblice este atent caracterizat. În acest capitol, se tratează despre urmarea lui Cristos ca un fapt care nu acceptă compromisuri; iubirea manifestată de Dumnezeu chiar față de cei păcătoși și importanța convertirii, văzută ca și cheie de acces la Dumnezeu.

Intervenția lui Dumnezeu în viața oamenilor, prezentată în capitolul al V-lea, trebuie văzută ca o încercare de reformare în om a chipului și a asemănării primordiale. Acest proces este lent și îndelungat, dar cel care rămâne în cuvântul său are parte de o transformare deplină. Particularitatea creștinismului, scoasă în evidență în capitolul al VI-lea, este că: "ceea ce nu știm este că suntem iubiți în mod unic". Comportamentul creștinilor ar trebui să fie ca al celor iubiți și prețuiți, iar viața lor să manifeste adevărata iubire a lui Dumnezeu.

În cele din urmă, în capitolul al VII-lea, părintele Iosif Tiba subliniază foarte bine caracteristica lui Dumnezeu, de a îmbrățișa mizeria omenirii, axându-se pe exemplul înjosirii lui Isus, care prin această înjosire ne-a făcut pe noi părtași la viața dumnezeiască (cf. Imnului cristologic din Fil 2,5-11).

Credem că această carte va ajunge la inima celor interesați de studiul Sfintei Scripturi, dar și a celor care citesc pentru prima oară "sfânta carte". Sperăm ca Biblia să devină standardul de autoritate pentru viața creștinilor, adică busola pe care să se bazeze pentru a găsi direcția corectă, sfatul de care să asculte în luarea deciziilor înțelepte și etalonul pe care să-l folosească pentru e evalua totul.

Gabriel Cochiorca

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", formatul 14x20, are 97 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În studiul publicat recent la Editura "Sapientia", în limba italiană și având titlul: Viața lumească și așteptarea Parusiei în Lc 17, mi-am propus să analizez viziunea pe care Evanghelia după sfântul Luca o oferă despre societatea timpului său, o societate complexă, dar având afinitate și cu lumea contemporană. Activitățile pe care oamenii le desfășurau lasă să se întrevadă o stare de bunăstare și o dimensiune a existenței concentrată destul de mult asupra vieții pământești, probabil și datorită influenței culturii grecești, predominantă la acea vreme.

Această afinitate a societății lucane cu lumea de azi a inspirat și motivațiile lucrării. Este vorba despre un stil de viață unde adesea se uită dimensiunea vieții viitoare, precedată de judecata ce va avea loc la a doua venire a lui Cristos. Conștiința faptului că Domnul va veni pe neașteptate trebuie să elimine tentația uitării lui Dumnezeu, înlocuindu-l cu preocupările vieții pământești.

Subiectul cărții are legături strânse cu escatologia, mai ales cu discursul despre parusie. Este dovedit că așteptarea celei de a doua veniri a lui Cristos a exercitat o mare influență asupra eticii în Biserica primară. Referința la venirea Domnului constituia pentru primii creștini un imbold pentru o viață conformă cu exigențele evangheliei, având permanent privirea îndreptată către viața de apoi.

Pe lângă interesul literal al lucrării, există și un interes teologico-pastoral: așteptarea parusiei are în continuare sens, deoarece va fi un sfârșit în vederea căruia trebuie să fim totdeauna în atitudine de veghere și pregătire perseverentă.

Sperăm ca aceste pagini să aducă o minimă contribuție la cunoașterea lui Cristos și a Bisericii sale. În același timp, să se poată în găsi în ele puncte de plecare pentru a învăța cum trebuie să fie așteptat și întâlnit Isus, Regele care va veni.

Iulian Faraoanu

* * *

Biblia - drum spre normalitate,
Iosif Tiba, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-192-4, 14x20 cm, 138 p., 15 lei

Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17,
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-177-1, 14x20 cm, 98 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat