Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Am simțit inima lumii bătând. Conversație cu Bernard Lecomte, scrisă de cardinal Roger Etchegaray, și Adorație euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile și binecuvântările cu preasfântul sacrament în duminicile anului liturgic, scrisă de Giuliano Ferrini OFM, sunt titlurile a două noi cărți apărute recent la Editura "Sapientia".

*

Am simțit inima lumii bătând. Conversație cu Bernard Lecomte

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Am simțit inima lumii bătând. Conversație cu Bernard Lecomte, scrisă de cardinal Roger Etchegaray și tradusă în limba română de prof. Leria Lilian Brătescu. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 526 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Cristos, în timpul vieții sale, i-a avertizat pe cei care îl urmau, că vor avea de suferit persecuții de neimaginat din partea celor care vedeau cu ochi răi noua religie creștină. Istoria Bisericii primare a fost martora împlinirii cuvintelor Mântuitorului. Păgânismul a înțeles că, dacă evanghelia va triumfa, templele și altarele lui vor fi nimicite, vor "intra în criză", de aceea și-a concentrat forțele pentru a distruge creștinismul; astfel, în special împărații romani, au dezlănțuit persecuții fără precedent care au avut un impact răsunător asupra vieții și identității creștinilor.

Creștinii au fost deposedați de averi și alungați din casele lor, ducând o viață, putem spune, insuportabilă: "Au primit batjocură și biciuire, ba chiar lanțuri și închisoare; au fost bătuți cu pietre, tăiați cu ferăstrăul, au murit uciși cu sabia, au rătăcit în piei de oaie și de capră, în lipsuri, asupriți, maltratați. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit prin pustiuri și munți, prin peșteri și râpe ale pământului", ne atestă autorul Scrisorii către evrei (11,36-38).

Chiar dacă, o dată cu Edictul de la Milano din 313 al împăratului Constantin, creștinismul primește libertate deplină de exprimare, persecuții vor continua să mai existe de-a lungul timpului; paginile istoriei Bisericii ne stau martore în acest sens.

Chiar și în zilele noastre Biserica lui Cristos este adesea persecutată. Cel mai feroce dușman actual al creștinismul, putem spune că nu este atât sabia, închisoarea sau tortura, cât mai ales secularizarea și ignoranța de care dau uneori dovadă membrii săi. În acest sens, mărturia cardinalului Roger Etchegaray, cuprinsă în cartea Am simțit inima lumii bătând; conversație cu Bernard Lecomte, pe care o prezentăm cititorilor noștri, vine la momentul potrivit; ea dorește să reamintească, departe de șabloanele obișnuite, rolul pe care trebuie să-l joace Biserica Catolică în dezbaterile importante ale timpului nostru.

Bătrânul cardinal francez Roger Etchegaray, în vârstă de 93 de ani (născut la 25 septembrie 1922), este o figură captivantă care a cunoscut progrese, crize, personaje, secrete ale Bisericii Catolice. Putem spune că acest cardinal încarnează întreaga istorie recentă a Bisericii, jucând, uneori, el însuși, un rol major sau chiar determinant în această istorie.

Hirotonit preot în 1947, acest tânăr de origine bască, a fost martor la toate evenimentele din perioada postbelică: reforma liturgică, pontificatul lui Pius al XII-lea (1939-1958), războiul din Algeria etc.

Expert la Conciliul al II-lea din Vatican, arhiepiscop de Marsilia (1970-1985), președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, a fost creat cardinal în 1979 de către Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a chemat la Roma. Pe parcursul a mai mult de douăzeci de ani, a fost unul dintre principalii colaboratori ai papei.

Ca președinte al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace (1984-1998) și ca președinte al Consiliului Pontifical Cor Unum (1984-1995), cardinalul Etchegaray a fost trimisul special al papei în cele patru colțuri ale planetei, în misiunile cele mai secrete și delicate. A fost primul cardinal care a vizitat China comunistă în 1980, primul emisar trimis pe lângă Fidel Castro în 1988, a fost primul reprezentat oficial al papei în ororile din Rwanda în 1994, a fost delegatul personal al papei trimis la Saddam Hussein în 2003, în ajunul celui de-al doilea război din Golf etc. Din anul 2005 este vicedecan al Colegiului cardinalilor.

Cartea de față, Am simțit inima lumii bătând; conversație cu Bernard Lecomte, se deschide cu un cuvânt introductiv al intervievatorului cardinalului Etchegaray, în persoana lui Bernard Lacomte; aici ne sunt oferite atât principalele evenimente din viața cardinalului, cât și prilejul cu care cei doi "actori principali" ai cărții s-au întâlnit: Marele Jubileu ocazionat de începutul celui de-al treilea mileniu.

Cele 21 de capitole ale acestei lucrări, pe lângă datele biografice ale bătrânului cardinal Roger Etchegaray, prezintă, ca un fir roșu, rolul pe care Biserica trebuie să-l aibă în contextul lumii contemporane. Este vorba despre acest rol original, concret și disprețuit pe care-l încarnează, de-a lungul paginilor acestei cărți, cu foarte multă simplitate, un om al lui Dumnezeu a cărui pasiune a fost, toată viața sa, să se pună în slujba oamenilor. Începând cu anii copilăriei petrecuți la Espelette, continuând cu anii de seminar, luând parte din plin la lucrările celui de-al doilea Conciliu din Vatican, și până la bătrânețe, cardinalul și-a dat toată silința să fie alături de oameni.

Lucrarea se încheie cu un cuvânt concluziv, în care cardinalul, la vârsta de 85 de ani, reflectând la viața sa dinamică și antrenantă, poate afirma cu tărie: "Am simțit inima lumii bătând, aspirând neîncetat să trăiască în pace, aspirând nebunește la a fi iubită, sperând, contrar oricărei speranțe". De asemenea, găsim atașate și mai multe anexe, un post-scriptum, în care cardinalul își manifestă recunoștința față de mai multe persoane care i-au fost alături pe parcursul vieții, cât și o listă cronologică a operelor cardinalului Roger Etchegaray.

Recomandăm această operă tuturor celor care doresc să-și consolideze credința, avându-l ca model pe acest cardinal "trecut prin viață", dar și celor care caută un răspuns la întrebarea "care este identitatea Bisericii într-o lume indiferentă și secularizată?"

*

Adorație euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile și binecuvântările cu preasfântul sacrament în duminicile anului liturgic

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Adorație euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile și binecuvântările cu preasfântul sacrament în duminicile anului liturgic, scrisă de Giuliano Ferrini OFM și tradusă în limba română de pr. Mihai Percă. Cartea apare în colecția Rugăciuni creștine, formatul 14x20 cm, are 330 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Adorația este atitudinea celui care se pune în prezența lui Dumnezeu și se lasă atins de splendoarea sa, de înțelepciunea sa și de iubirea sa infinită. În adorație, noi suntem cu adevărat înaintea lui Dumnezeu: recunoaștem puterea sa și acceptăm nimicnicia noastră. Adorația nu impune nicio tehnică complicată; este vorba de-a se pune cu simplitate în fața Sfântului Sacrament. Sfântul Ioan Maria Vianney, parohul de Ars, l-a întrebat într-o zi pe un enoriaș care venea cu regularitate să petreacă în tăcere un timp în fața lui Isus: "Ce faci aici, dragă prietene?" La care enoriașul a răspuns: "Îl privesc și el mă privește".

Cu toate că adorația euharistică este un mijloc foarte bun și eficient de apropiere de Cristos, ea nu vrea să substituie sau să facă concurență sfintei Liturghii. Însă, nici aceasta - sfânta Liturghie - nu poate exclude orice altă formă de cult euharistic. Trebuie să existe mereu un echilibru: rămânând întotdeauna adevărat că sacrificiul euharistic este "fons et culmen totius vitae Ecclesiae" (izvorul și culmea întregii vieți a Bisericii), este, de asemenea, sigur că întotdeauna rămâne spațiu larg pentru colocviul contemplativ al comunității credincioșilor cu Cristos prezent în Euharistie și în afara sfintei Liturghii.

Același echilibru se vede și în cartea părintelui Giuliano Ferrini, Adorație euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile și binecuvântările cu preasfântul sacrament în duminicile anului liturgic, pe care o prezentăm cititorilor noștri. Lucrarea se prezintă sub forma unei culegeri de celebrări euharistice, alese și dispuse în duminicile anului liturgic pentru adorația preasfântului Sacrament, expus solemn sau închis în tabernacol. Fiecărei luni i s-au destinat de către autor patru scheme de adorație.

Adorațiile sugerate de părintele Ferrini nu sunt pure expresii devoționale. Autorul, plecând de la indicațiile celui de-al II-lea Conciliu din Vatican (1962-1965), alcătuiește aceste adorații din momente de atenție acordate cuvântului lui Dumnezeu, clipe de reflecție personală, momente de rugăciune comunitară, care surprind condițiile realității omenești. Astfel, ele devin o adevărată școală de credință și, în același timp, hrană, în corpul eclezial, din acea forță ce constituie și nutrește Biserica: iubirea lui Dumnezeu.

Credincioșii sunt foarte recunoscători celor ce îi învață să se roage, nu punându-le pe buze anumite formule memorate, ci sugerând moduri expresive, care apoi - dacă sunt hrănite cu conținuturi teologice autentice - nu sunt numai moduri, ci și o cateheză adevărată și curată, modele exemplare, capabile să orienteze conștiința, hrănind-o cu certitudini creștine, iar cartea de față se încadrează în această direcție.

Acest material prețios poate fi deosebit de util preoților și laicilor, comunităților de credincioși care doresc să se reculeagă și se adune pentru rugăciune, urmând invitația stăruitoare a sfântului Francisc de Assisi: "Fraților vă conjur sărutându-vă picioarele și cu toată iubirea de care sunt capabil, să dăruiți cât puteți tot respectul și toată adorația preasfântului trup și sânge al Domnului nostru Isus Cristos, în care au fost împăcate și reconciliate cu Dumnezeul atotputernic toate lucrurile care sunt în cer și pe pământ".

Laurențiu Turbuc

* * *

Am simțit inima lumii bătând. Conversație cu Bernard Lecomte,
Cardinal Roger Etchegaray, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-158-0, 14x20 cm, 526 p., 35 lei

Adorație euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile și binecuvântările cu preasfântul sacrament în duminicile anului liturgic,
Giuliano Ferrini OFM, Ed. "Sapientia", 2015, 14x20 cm, 330 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat